TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Történelmi rekordon zárt a magyar bankpapír, amely a hétfői kereskedésben átlépte a 15 000 forintos szintet. Sőt kedden reggel kisebb mértékben, de tovább tudott erősödni a papír. Az elemzők továbbra is optimisták az OTP kapcsán, így az lehet a kulcskérdés, hogyan alakul a nemzetközi piacokon a hangulat.
Csányi Sándor az OTP éves közgyűlésén. (MTI: Kovács Attila)

Korrigáltak hétfőn az amerikai tőzsdeindexek, és a visszafogott lejtmenet kedden folytatódott Európában is. Londonban 0,14 százalékkal kezdett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,33 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,11 százalékkal gyengült nyitáskor.

A magyar tőzsde indexe, a BUX stagnálással indított azután, hogy hétfőn történelmi csúcson zárt a mutató. Az index rekord jórészt az OTP szárnyalásának volt köszönhető, amely szintén történelmi csúcson, 15 110 forinton fejezte be a tegnapi kereskedést. A bank részvényárfolyama kedden reggel sem esett vissza, hiszen a nyitás után megközelítette a 15 200-as szintet.

A kedvező hazai folyamatokat persze el tudja rontani, ha a nemzetközi hangulat hirtelen borússá válna. Milyen hírek mozgatják a piacokat, mire érdemes kedden figyelni?

1; Kezdődik a Fed ülése
Kedden kezdődik az ülés, majd szerda este ismerteti monetáris döntését az amerikai jegybank, a Fed. Az elemzői konszenzus egyértelműen a kamatok tartásáról szól, így amiatt nem igazán kell izgulni.

Amire viszont érdemes odafigyelni, az egyrészt az elnök, Jerome Powell kommentárja, illetve fontosak még a frissített makrogazdasági előrejelzések és az új Dot Plot ábra.

További árfolyamok itt találhatók

2; Mi lesz az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodással?
Ugyan az amerikaiak gyakorlatilag egy éve folyamatosan arról beszélnek, hogy a tárgyalások nagyon jól haladnak, ennek kézzelfogható eredménye eddig nem volt.

Sőt, immár az is árnyalja a képet, hogy Donald Trump a múlt héten már arról elmélkedett, hogy neki nem olyan sürgős az egyezség megkötése. Ha nem tudnak előnyös feltételeket kialkudni, akkor ráér akár a következő elnökválasztás utáni időszakban is megkötni azt.

Úgy tűnik tehát, hogy az amerikaiaknak most kevésbé sürgős a dolog, ráadásul a Trump számára kulcsfontosságú tőzsdeindexek is biztatóan mozogtak az elmúlt napokban, és történelmi csúcsuk közelében vannak.

A kínaiakat ugyan látszólag jobban szorítja az idő, hiszen december 15-én újabb vámok lépnek életbe, ám Peking eddig is a hosszútávú érdekek mentén politizált, az újabb vámemelés aligha fogja őket térdre kényszeríteni. Így könnyen lehet, hogy a héten sem születik megállapodás és akkor várhatóan ismét komolyabb csúszás jöhet, ez viszont rövid távon bizonytalansággal járhat a piacokon.

3; A kínai infláció 8 éves csúcsra ugrott
Novemberben a fogyasztói árindex vártnál nagyobb emelkedése miatt közel nyolc éve a legmagasabb infláció alakult ki Kínában a pekingi statisztikai hivatal kedden publikált kimutatása alapján. Novemberben 4,5 százalékra, 2012 januárja óta a legmagasabbra emelkedett az infláció az előző havi 3,8 százalékról, a várt 4,2 százalék helyett.

A fogyasztói árindex emelkedése elsősorban a sertéshús árának emelkedésére vezethető vissza, ami az afrikai sertéspestis járvány miatt következett be. Az előző havihoz képest novemberben 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az októberi 0,9 százalékos havi áremelkedés után. A piac 0,1 százalékos havi áremelkedést várt novemberre.

A termelői árak a vártnál kevésbé csökkentek novemberben.

4;  Optimizmust jelez a német adat
A német ZEW hangulatindexe a várt 1,1 pontos értékkel szemben 10,7 pont lett. A várakozásokat jócskán meghaladó érték azt jelzi, hogy ugyan számos gazdasági adat több hónapos vagy éves mélyponton van, de a gazdasági szereplők akár már a közeljövőben is szignifikánst javulást várnak. A hangulatindexek számos esetben szokták ugyanis előrevetíteni a gazdasági fordulatokat, így a piaci szereplők most bízhatnak abban, hogy a német ipar és így a GDP is újra növekedésnek indul.

Tőzsdei szempontból persze nehéz megítélni, hogy az egyébként is a történelmi rekordok közelében álló mutatók már megelőlegezték a bizalmat, vagy a kedvező hangulatindexre reagálva tovább folytatják a növekedést. Az adat hatására napon belül felugrott a DAX, bár a német tőzsde mutatója így is egy százalék feletti veszteségben áll a hétfői értékéhez képest.

5; Tovább nőtt a magyar infláció
Az elemzők által várt növekedésnél egy hajszálnyival lett magasabb az infláció ma publikált 3,4 százalékos értéke.

Figyelmeztető jel viszont, hogy a gyorsulás folytatódott, hiszen az egy hónappal korábbi 2,9 százalékos értékről emelkedett tovább. Az sem ad túl sok okot az optimizmusra, hogy a szezonálisan kiigazított éves maginfláció 4,0 százalékos volt novemberben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél