BUX
36 411.05
+0.30%
+109.00
OTP
10 940.00
+0.55%
+60.00
MOL
1 805.00
-0.28%
-5.00
RICHTER
7 065.00
+0.50%
+35.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 10. 11:30

Történelmi rekordon zárt a magyar bankpapír, amely a hétfői kereskedésben átlépte a 15 000 forintos szintet. Sőt kedden reggel kisebb mértékben, de tovább tudott erősödni a papír. Az elemzők továbbra is optimisták az OTP kapcsán, így az lehet a kulcskérdés, hogyan alakul a nemzetközi piacokon a hangulat.

Csányi Sándor az OTP éves közgyűlésén. (MTI: Kovács Attila)

Korrigáltak hétfőn az amerikai tőzsdeindexek, és a visszafogott lejtmenet kedden folytatódott Európában is. Londonban 0,14 százalékkal kezdett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,33 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,11 százalékkal gyengült nyitáskor.

A magyar tőzsde indexe, a BUX stagnálással indított azután, hogy hétfőn történelmi csúcson zárt a mutató. Az index rekord jórészt az OTP szárnyalásának volt köszönhető, amely szintén történelmi csúcson, 15 110 forinton fejezte be a tegnapi kereskedést. A bank részvényárfolyama kedden reggel sem esett vissza, hiszen a nyitás után megközelítette a 15 200-as szintet.

A kedvező hazai folyamatokat persze el tudja rontani, ha a nemzetközi hangulat hirtelen borússá válna. Milyen hírek mozgatják a piacokat, mire érdemes kedden figyelni?

1; Kezdődik a Fed ülése
Kedden kezdődik az ülés, majd szerda este ismerteti monetáris döntését az amerikai jegybank, a Fed. Az elemzői konszenzus egyértelműen a kamatok tartásáról szól, így amiatt nem igazán kell izgulni.

Amire viszont érdemes odafigyelni, az egyrészt az elnök, Jerome Powell kommentárja, illetve fontosak még a frissített makrogazdasági előrejelzések és az új Dot Plot ábra.

További árfolyamok itt találhatók

2; Mi lesz az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodással?
Ugyan az amerikaiak gyakorlatilag egy éve folyamatosan arról beszélnek, hogy a tárgyalások nagyon jól haladnak, ennek kézzelfogható eredménye eddig nem volt.

Sőt, immár az is árnyalja a képet, hogy Donald Trump a múlt héten már arról elmélkedett, hogy neki nem olyan sürgős az egyezség megkötése. Ha nem tudnak előnyös feltételeket kialkudni, akkor ráér akár a következő elnökválasztás utáni időszakban is megkötni azt.

Úgy tűnik tehát, hogy az amerikaiaknak most kevésbé sürgős a dolog, ráadásul a Trump számára kulcsfontosságú tőzsdeindexek is biztatóan mozogtak az elmúlt napokban, és történelmi csúcsuk közelében vannak.

A kínaiakat ugyan látszólag jobban szorítja az idő, hiszen december 15-én újabb vámok lépnek életbe, ám Peking eddig is a hosszútávú érdekek mentén politizált, az újabb vámemelés aligha fogja őket térdre kényszeríteni. Így könnyen lehet, hogy a héten sem születik megállapodás és akkor várhatóan ismét komolyabb csúszás jöhet, ez viszont rövid távon bizonytalansággal járhat a piacokon.

3; A kínai infláció 8 éves csúcsra ugrott
Novemberben a fogyasztói árindex vártnál nagyobb emelkedése miatt közel nyolc éve a legmagasabb infláció alakult ki Kínában a pekingi statisztikai hivatal kedden publikált kimutatása alapján. Novemberben 4,5 százalékra, 2012 januárja óta a legmagasabbra emelkedett az infláció az előző havi 3,8 százalékról, a várt 4,2 százalék helyett.

A fogyasztói árindex emelkedése elsősorban a sertéshús árának emelkedésére vezethető vissza, ami az afrikai sertéspestis járvány miatt következett be. Az előző havihoz képest novemberben 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az októberi 0,9 százalékos havi áremelkedés után. A piac 0,1 százalékos havi áremelkedést várt novemberre.

A termelői árak a vártnál kevésbé csökkentek novemberben.

4;  Optimizmust jelez a német adat
A német ZEW hangulatindexe a várt 1,1 pontos értékkel szemben 10,7 pont lett. A várakozásokat jócskán meghaladó érték azt jelzi, hogy ugyan számos gazdasági adat több hónapos vagy éves mélyponton van, de a gazdasági szereplők akár már a közeljövőben is szignifikánst javulást várnak. A hangulatindexek számos esetben szokták ugyanis előrevetíteni a gazdasági fordulatokat, így a piaci szereplők most bízhatnak abban, hogy a német ipar és így a GDP is újra növekedésnek indul.

Tőzsdei szempontból persze nehéz megítélni, hogy az egyébként is a történelmi rekordok közelében álló mutatók már megelőlegezték a bizalmat, vagy a kedvező hangulatindexre reagálva tovább folytatják a növekedést. Az adat hatására napon belül felugrott a DAX, bár a német tőzsde mutatója így is egy százalék feletti veszteségben áll a hétfői értékéhez képest.

5; Tovább nőtt a magyar infláció
Az elemzők által várt növekedésnél egy hajszálnyival lett magasabb az infláció ma publikált 3,4 százalékos értéke.

Figyelmeztető jel viszont, hogy a gyorsulás folytatódott, hiszen az egy hónappal korábbi 2,9 százalékos értékről emelkedett tovább. Az sem ad túl sok okot az optimizmusra, hogy a szezonálisan kiigazított éves maginfláció 4,0 százalékos volt novemberben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Friss
hírlevél