TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Miközben az európai államok szemét erősen csípi, hogy a nagy amerikai technológiai cégek folyamatosan kijátsszák az adószabályokat, a Trump-adminisztráció személyes sérelemként éli meg, hogy az EU-ban digitális adóval próbálják az említett vállalatokat sarokba szorítani. A szakértők szerint ez lehet az újabb kereskedelmi háború oka.

Maga az Egyesült Államok is régóta szeretné elérni azt, hogy az ottani székhellyel rendelkező technológiai óriások, mint az Apple, az Amazon, a Facebook vagy a Google végre fizessen adót. Ennek ellenére nem nézik jó szemmel azokat az európai kezdeményezéseket, melyek éllovasa Franciaország, és amelyek azt szeretnék elérni, hogy az adórendszert az új digitális gazdasághoz igazítsák.

A kérdés már csak azért is aktuális, mert a koronavírus-járvány nyomán minden állam költségvetése megroggyant, hiszen a gazdasági mentőcsomagok óriási összegeket emésztenek fel, miközben a bevételeik visszaestek. Ráadásul a járvány nagy nyertesei épp az említett technológiai óriások voltak, akik sokat profitáltak az otthon maradásból és az online megrendelések felpörgéséből. Mindezt úgy, hogy továbbra is mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék az adófizetést. Ugyan az amerikai kormányzat kifele igyekszik megvédeni a "renitens" technológiai cégeket, a képviselőházban sokan vélik úgy, hogy elengedhetetlen azok szétdarabolása.

Az USA mindenáron megvédi az amerikai érdekeket

A nyár folyamán az USA kereskedelmi ügyekkel foglalkozó kormányhivatalának (Office of the United States Trade Representative) képviselője már jelezte, hogy Trump elnök azért aggódik, mert egyes kereskedelmi partnerek olyan adózási jogszabályokat hoztak, vagy ilyenek bevezetését fontolgatják, melyek méltánytalan módon céloznak amerikai vállalatokat.

A kormányhivatal vezetője világossá tette, hogy készek minden rendelkezésre álló eszközzel megvédeni az amerikai cégeket az ilyen jellegű diszkriminációtól. A helyzet azóta sem javult, sőt van olyan szakértő aki azt az álláspontot képviseli, miszerint Donald Trump még örül is neki, ha a mostani helyzetben találhat olyan ellenséget, amelyet támadhat, ezzel is elterelve a figyelmet a koronavírusról, vagy a kisebbségekkel kapcsolatos ellentmondásos (Black Lives Matter mozgalom) helyzetről.

Ennek megfelelően az amerikai kormányzat korábban is élénk kardcsörtetéssel reagált a digitális adóztatás kapcsán. Többször jelezték, hogy akár a legkeményebb eszközök bevezetésétől sem tartózkodik, ha úgy érzi, érdekei sérülnek. Erre volt példa, amikor 2019 végén belengették, hogy a francia termékekre durva vámot vetnek ki. Párizs ugyanis - megunva az egyre húzódó közös EU-s álláspont kialakítására tett elhúzódó kísérleteket - saját digitális adózásról szóló törvényt hozott. Amire az Egyesült Államok kilátásba helyezte, hogy 100 százalékos vámteher bevezetésével válaszol. Erre csak azért nem került akkor sor, mert a felek végül elnapolták a gazdasági intézkedések bevezetését.

Célkeresztben az amerikai techcégek Célkeresztben az amerikai techcégek

Ez lehet a következő kereskedelmi háború kiváltója

A helyzet komolyságát azonban jelzi, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is a megegyezés felé próbálja terelni az érintetteket. Ők annyiban hajlanak is erre, hogy arról legalább megállapodtak korábban: ez év végéig adnak időt az egyeztetésre, amelyet az OECD koordinál. Hogy sikerül-e egyezségre jutni, az erősen kérdéses, de G20-as országok pénzügyminiszterei szerdán megkezdték a tárgyalást az OECD napokban nyilvánosságra hozott javaslatcsomagjáról, amely a digitális gazdaság megadóztatását, valamint egységes minimális társasági adó bevezetését célozza.

Az OECD egyébként nagyon szeretné, ha a feleknek sikerülne tető alá hozni valamilyen egyezséget, a digitális adózást, illetve az adókerülést ugyanis igen kockázatos terepnek tartják. Szerintük ugyanis a konszenzuson alapuló megoldás hiánya egyoldalú digitális szolgáltatási adók elterjedéséhez és a káros adó- és kereskedelmi viták növekedéséhez vezethet. Mindez pedig végeredményben egy újabb vám- és kereskedelmi háborút hozhat.

A koronavírus-járvány gazdasági összeomlását látva talán nem tűnik olyan fenyegetőnek az OECD által vázolt legrosszabb forgatókönyv, miszerint egy digitális adókonfliktus évente 1 százalékkal foghatja vissza a globális GDP-t. Ugyanakkor, éppen amiatt, hogy mindenki mielőbbi gazdasági növekedést és a tavaszi visszaesés ledolgozását várná, egy újabb csatározás komoly negatív gazdasági, politikai és társadalmi következményekkel járhat.

Mindenki fizetne adót

A javaslatcsomag egyébként két fő pillért tartalmaz a nemzetközi vállalatok társasági adójának fizetésére vonatkozóan. Az első pillér elsősorban nemzetközi digitális szolgáltatókat érinti, és életbe lépésével az adóztatási jogok a termelő, előállító vagy fejlesztő országokból a felhasználó, fogyasztó országokba tevődnek majd át.

Ezzel jelentős részben orvosolható az a probléma, hogy jelenleg számos vállalat adózási szempontból egyáltalán nincsen jelen azokban az országokban, ahonnan jelentős bevételeket realizál távolról nyújtott szolgáltatásokon keresztül. Közérthetőbben: az Amazon, a Google, a Facebook és társaik a jövőben nem az Egyesült Államokban fizetné a társasági adójának nagyobbik részét, hanem azokban az országokban, ahol felhasználóik, ügyfeleik a szolgáltatást igénybe veszik tőlük.

A másik pillér valamennyi gazdasági ágazatra kiterjed, és minimális kulcsot határoz meg a jövedelem adóztatására. Ezt minden cégnek meg kell majd fizetnie, mivel az új szabályozás jogot ad egy adott országnak arra, hogy a területén fejlesztő, termelő vagy szolgáltató vállalattól ezt a minimális adót akkor is beszedje, ha annak székhelyeként egy adóparadicsom van megjelölve.

Gyors megegyezésre aligha lehet számítani, ám vannak olyan tényezők, amelyek mégis a koszenzus irányába tolhatják a tárgyalásokat. Ennek kapcsán Orbók Ilona, a BDO Magyarország adópartnere úgy vélekedett, hogy a szabályok kidolgozása még hosszú hónapokat vehet igénybe, a koronavírus-járvány felgyorsíthatja a folyamatokat. A védekezés miatt megugró költségvetési deficit ugyanis a kormányokat arra sarkallja majd, hogy ezekkel az intézkedésekkel is növelni tudják majd adóbevételeiket. Ezért várakozásuk szerint 2021 közepéig elkészülhet egy konszenzuson alapuló adószabályozás a digitális gazdaság szereplőire.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lánchíd felújítás - mind a négy, ajánlatra felkért cég adott árajánlatot
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 11:24
Mind a négy, ajánlattételre felkért gazdasági szereplő nyújtott be árajánlatot a Lánchíd felújítására a közbeszerzési eljárás 2020. október 28-ai határidejéig. A BKK megvizsgálja és kiértékeli a beérkezett árajánlatokat.
Vállalat Újabb 20 milliárdhoz jut Garancsi István cége az MNB hátszelével
Király Béla | 2020. október 29. 10:55
A Magyar Nemzeti Bank által tavaly indított Növekedési Kötvényprogram 2019 őszén több kormányközeli céget megmozgatott, és több tízmilliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényeket. Úgy tűnt azonban, hogy a járvány ezen a területen is törést hozott, ám az elmúlt napokban fordult a kocka, és a MOL Fehérvár FC tulajdonosának, Garancsi Istvánnak az építőipari cége újabb kötvénykibocsátást jelentett be.
Vállalat Több mint 4,4 miliárdos Mészáros Lőrincék újabb állami megbízása
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 16:51
Komárom ivóvíz-ellátását bővíthetik ennyiből.
Vállalat Vissza a jövőbe - Hogy vigyázzunk jól a családi vállalkozásunkra?
Natív tartalom | 2020. október 28. 15:04
Amikor öröklési kérdésről esik szó, mindenkinek először a családjog jut eszébe, annak összes érzelmi nehézségével. Pedig a kérdés ennél sokkal összetettebb, és nagyon komoly gazdasági-pénzügyi háttere van, ami tulajdonképpen az alapító / örökhagyó életében gyökerezik. Dr. Mátés Adrienne, a bpv Jádi Németh Ügyvédi Iroda ügyvédjének szakcikke.
Vállalat Kereken 100 millió forint osztalékot értek Rákay Philip tanácsai
Vég Márton | 2020. október 28. 06:24
A Fidesz nagygyűlések egykori házigazdája ma már tanácsokat ad, amelyek úgy látszik, sokat érnek az ügyfeleknek. Rákay Philip most 100 millióval gyarapodott, és főleg a Balaton-felvidéken vásárol ingatlanokat.
Vállalat Magyar úton halad Lengyelország: kiseprűznék a külföldi médiacégeket
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:39
A júliusban újra elnökké választott Andrzej Duda és konzervatív-nacionalista tábora szerint a külföldi médiatulajdonosok jelenléte nemkívánatos, és a lengyel médiaviszonyok átalakítása a regnáló hatalom egyik legfontosabb dolga lesz. Ha véghezviszik a terveiket, akkor nagyon hasonló lesz a média helyzete, mint Magyarországon, ahol a korábbi nemzetközi tulajdonosok mára a legtöbb esetben eladták médiaportfolióikat - többnyire NER-közeli vállalkozóknak, hogy végül a KESMA lenyelje majd mindet. 
Vállalat Sosem látták még ilyen borúsnak a gazdasági kilátásokat a magyar nagyvállalatok
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 14:44
Továbbra is pesszimisták a hazai vállalatok, a K&H nagyvállalati növekedési index értéke az előző negyedévhez képest nem változott, jelenleg is -2 ponton áll. A vállalatok saját kilátásaikat kedvezőbben látják, a gazdasági környezet megítélésében azonban drasztikus, az index történetének eddigi legnagyobb zuhanása figyelhető meg.
Vállalat Korrekt és alázatos üzletfejlesztéssel a válság ellen
Natív tartalom | 2020. október 27. 12:26
Egy éve történt a bejelentés, hogy a hazai üzletfejlesztési piac egyik legismertebb szereplője nevet változtatott és Mentors & Partners Group néven Magyarország vezető üzletfejlesztőjévé vált. A cég 10 éve indította el a ma már sokak által alkalmazott „business mentoring programot”, mely a stratégiai tanácsadás legmagasabb szintje, a business coaching és a klasszikus üzletfejlesztési tanácsadás együttes alkalmazása. Palencsár Miklóssal a Mentors & Partners Group alapító-tulajdonosával beszélgettünk.
Vállalat Bejelentette a Mercedes, hogy mikor állítja le egy hónapra kecskeméti gyárát
MTI | 2020. október 26. 17:53
Karbantartást végeznek.
Vállalat Új kórház nyitása csak egy a Doktor24 tervei közül
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 17:31
Kóka János 1996-ban szerzett diplomát a SOTE-n, nevét mégsem az orvosi hivatással, hanem a politikával, jobb esetben az informatikával kötheti össze az olvasó. Lancz Róbert a Doktor24 vezérigazgatójaként az egyik legnagyobb hazai foglalkozás-egészségügyi és járóbeteg-ellátó cégcsoportért felel. Évtizedek óta együtt dolgoznak Kóka Jánossal üzlettársként a magán-egészségügyi intézmény élén. A közelmúltban a Doktor24 két külföldi befektető segítségével hajtott végre tőkeemelést. A döntés hátteréről, a hazai egészségpiac helyzetéről és a koronavírus-járvány okozta változásokról is kérdeztük a Doktor24 vezetőit.
Friss
hírlevél