BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 24. 11:07

Estek a részvényárfolyamok, zuhantak az olaj jegyzései, ezzel szemben az arany kurzusa történelmi magasságokban. A negatív hírek – a koronavírus szinte már kész tényként vett második hulláma, az amerikai-kínai feszültség éleződése és a gyenge második negyedéves vállalati eredmények – láttán ugyanis a befektetők a sárga nemesfémbe menekítik a pénzeiket. A globális zuhanás a forintot is magával rántotta, csúnyán megtört a több napja tartó erősödése.

Elromlott a hangulat csütörtökön a tengerentúli tőzsdéken. Egyrészt azért, mert ismét fokozódik a helyzet a koronavírus okozta járványban, másrészt azért, mert a befektetőket aggasztja az amerikai-kínai feszültségek éleződése, harmadrészt pedig azért, mert a gyenge vagy vegyes vállalati eredmények láttán a pénzüket féltők szabadulni igyekeztek a vezető technológiai cégek részvényeitől.

Aggódó befektetők Aggódó befektetők

Ez utóbbinak tudható be, hogy a New York-i börzeindexek közül a legnagyobbat a Nasdaq Composite zakózott, 2,29 százalékot veszített az értékéből. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1,31, míg az S&P 500-as mutatója 1,23 százalékkal került lejjebb.

A negatív hozzáállás a hét utolsó napjára is átragadt. A pénteken először kinyitott ázsiai tőzsdék közül a sanghaji zuhanásban még a Nasdaqot is jócskán alulmúlta, 3,86 százalékkal zárt alacsonyabban, mint egy nappal korábban. A hongkongi 2,49 százalékos mínuszt halmozott fel (a tokiói részvénypiac ma zárva tartott).

Európában sem volt jobb a helyzet. A kereskedés első órájában a frankfurti DAX-index közel 2, a londoni FTSE több mint 1,5, míg a francia CAC csaknem 1,7 százalékos bukóban volt. 

Idehaza a BUX még viszonylag jól megúszta, mínusza 1 százalék alatt maradt. Ez úgy jött ki, hogy a hazai börzebarométer értékét legjobban befolyásoló két blue chip közül az OTP Bank részvényeinek árfolyama 1,6 százalékkal csökkent, ezzel szemben a Mol papírjai csak 0,4 százalékkal értékelődtek le.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Csökkent a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára is. A szeptemberi szállítású Brent hordónkénti jegyzése 0,55 százalékkal, 43 dollár közelébe süllyedt, a WTI pedig még ennél is magasabb, 0,78 százalékos veszteségben, 40,8 dollár alatt forgott.

Az arany unciánkénti ára egyre közelebb kerül az 1920 dolláros történelmi rekordjához, péntek kora délelőtt már csak 25 egységre volt attól.

A devizapiacon az euró vegyesen teljesített: míg a dollárral szemben, 1,16 egységig erősödött, addig a svájci frankhoz képest gyengült a közös európai fizetőeszköz, így 1,0726-os szinten jegyezték. Egy dollárért 0,9250 frankot adtak, ez 0,04 százalékkal kevesebb az előző napihoz viszonyítva, a jenhez képest azonban még többet, 0,39 százalékot veszített az értékéből a zöldhasú, így 106,44-ért cserélt gazdát.

Megtört a forint napok óta tartó erősödési trendje, az euróval szembeni árfolyama másfél egységgel, a 348-as szint fölé ugrott, a dollárral szembeni jegyzése pedig már karcolta a 300-as lélektani határt.

A mai napon a következőkre érdemes figyelniük a befektetőknek.

USA-Kína feszültségek

Kína a Chengdu-ban levő amerikai konzulátust is bezáratja válaszlépésként az USA hasonló intézkedésére – írja a KBC Equitas reggeli elemzésében. Közben Mike Pompeo élesen bírálta a kínai vezetést, valamint Donald Trump is arról nyilatkozott, hogy a kereskedelmi megállapodás most már sokkal kevesebbet jelent a számára, mivel az amerikai elnök Kínát hibáztatja a koronavírus terjedése miatt.

Gyorsjelentések

Folytatódik a gyorsjelentési szezon, bár a hét utolsó napjához érve már kevesebb jelentésre kell számítani, de az amerikai nyitás előtt teszi közzé a második negyedéves számait a Verizon, Schlumberger, American Express, a Honeywell, valamint a Nextera Energy.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél