BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. január 15. 19:13

Majd két év kereskedelmi háború után aláírták az Egyesült Államok és Kína közötti megállapodást. Ugyan Trump szuperlatívuszokban beszélt az egyezségről, az elemzők többet vártak. Ugyanakkor a következő fázis kapcsán az amerikai politikusok optimisták.

Donald Trump amerikai- és Hszi Csinping kínai elnök. (Fotó: AFP/Getty)

Történelmi megállapodásnak nevezte az amerikai elnök a Kínával kötendő kereskedelmi egyezményt szerdán a Fehér Házban, a dokumentum aláírási ceremóniáján. "A történelmi kereskedelmi egyezmény első szakaszának aláírásával korábban soha nem tett nagy jelentőségű lépést teszünk Kínával a kölcsönösen tisztességes kereskedelem jövője felé" - fogalmazott Donald Trump. Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok és Kína közös erővel "kijavítja a múltban elkövetett hibákat".

A Fehér Házban tartott ünnepségen Mike Pence alelnök és az amerikai kormányzat tagjai mellett részt vesz Liu He kínai miniszterelnök-helyettes is.

Mint emlékezetes Donald Trump 2018 márciusában robbantott ki vámháborút, amikor előbb csak a vas- és acéltermékekre kivetett tarifákat emelte meg. Néhány ország gyorsan meghajolt az elnök akarata előtt, és az amerikaiak számára a korábbiaknál kedvezőbb kereskedelmi megállapodást kötöttek, Kína azonban nem akart úgy táncolni ahogy az elnök fütyült. Ennek eredményeképpen 2018 végéig kemény diplomáciai csatározás folyt, amelynek eredményeként számos újabb termékre vetettek ki kölcsönösen vámokat a felek. Bő egy éve úgy tűnt, hogy megállapodnak, 2018 végén miután tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkkel, Donald Trump azt mondta, hogy hamarosan megegyeznek.

Ez azután a következő egy évben folyamatosan előkerülő ígéret volt, amely mögött ugyan állandó tárgyalások voltak, de ezek nem akartak célba érni. A megrekedő megbeszéléseket pedig rendre amerikai vámemelések bejelentése követte, amelyre Peking a nagy külkereskedelmi többlete miatt csak egy ideig tudott válaszolni. Azt követően aztán a jüant kezdték el gyengíteni, így tartva fenn az exportjuk versenyképességét.

Egyesek szerint egyébként nem az amerikai keménykedés, hanem a kínai sertésállomány legalább felét elpusztító sertésinfluenza volt, amely engedékenységre késztette Pekinget, és végül sikerült valóban megállapodni. Ezt támaszthatja alá az a vélemény, hogy azok a pontok, amelyeket eredetileg Amerika sérelmezett (szellemi tulajdon, nem vegyesvállalati formában való jelenlét a kínai piacon) a napvilágot látott sajtóinformációk szerint nem kerültek bele a dokumentumba. Ugyanakkor Kína vállalta, hogy jelentős értékben vásárol az Egyesült Államokból agrártermékeket.

Az első reakciók szerint a befektetők a megismert megállapodással nem voltak elégedettek, őket próbálta megnyugtatni a pénzügyminiszter, Steven Mnuchin azt jelezte, hogy a második fázisban komolyabb vámcsökkentések jöhetnek. A politikus azt sem zárta ki, hogy a jövőben több egymást követő kisebb megállapodás jön, mint Mnuchin fogalmazott, elképzelhető, hogy lesz 2A, 2B vagy 2C megállapodás is.

A pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy igyekeztek minél jobb megállapodást kötni, és szerinte ami a mostani egyezségben fontos, hogy tárgyalóasztalhoz tudták ültetni Pekinget, és az egyeztetések a jövőben is folytatódnak, amelynek menetrendjét már ki is dolgozták.

Nagy kérdés ugyanakkor a folytatás, mert számos szakértő szerint a megállapodás addig él majd, amíg a kínaiak úgy érzik, hogy az az ő érdekeiket jobban szolgálja, mint az amerikaiakét. A jövőbeni amerikai-kínai kapcsolat szempontjából az is kulcskérdés lehet természetesen, hogy az év végi amerikai elnökválasztás kampány, majd annak végeredménye hogyan alakul, hiszen ha Trump nyeregben érzi magát, akkor könnyen lehet, hogy ismét bekeményít, de egy új elnök megválasztása esetén az eddigi folyamatok akár 180 fokos fordulatot is vehetnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Brutálisan rossz lett az inflációs adat, jön a nyugdíjasok kompenzációja
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 11. 17:19
Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, az első hét hónapban közel 4 százalékkal drágult az életük.
Makro / Külgazdaság Ki akarja felújítani a Lánchidat? Megjelent a felhívás
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:47
Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában.
Makro / Külgazdaság Megvan a döntés az iskolakezdésről: rendeletet ad ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:04
A normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet a minisztérium friss közlése szerint. A hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Ütések hallatszódnak a rendőrbuszokból – durvul a helyzet Fehéroroszországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 15:22
Egyre jobban elszabadulnak az indulatok a beloruszoknál, ahol ezreket vettek őrizetbe az elnökválasztás után kitört tüntetések során. Egy ember életét vesztette, a fő ellenzéki jelölt – valószínűleg kényszer hatására – Litvániába távozott. A lengyel miniszterelnök rendkívüli EU-csúcs összehívását sürgeti. A magyar kormány eddig nem szólalt meg.
Makro / Külgazdaság Az üzemanyagtól a nyaralásig: mi dobta meg ennyire az inflációt?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:58
A szokásosnál nagyobb bizonytalanságot emeli ki a friss, a vártnál magasabb inflációs adat kapcsán az MNB.
Makro / Külgazdaság Az oroszoknak már megvan a koronavírus elleni védőoltásuk
MTI | 2020. augusztus 11. 11:49
Vlagyimir Putyin jelentette be, hogy bejegyezték a szert.
Makro / Külgazdaság Befőttesüvegben árulja az oroszlán- és tigrisürüléket egy német cirkusz a koronavírus miatt
MTI | 2020. augusztus 11. 10:37
Így tudnak némi bevételt szerezni a pandémiás krach közepette. A terméknek nagy a sikere.
Makro / Külgazdaság A görögök is szigorítanak, mert csúcson az új fertőzések száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 09:51
Görögország is visszaállítja a korlátozó intézkedések egy részét, mivel minden korábbinál több új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.    
Makro / Külgazdaság Óriásit zuhant az ásványvíz- és üdítőforgalom, amikor betört az országba a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 11. 07:33
Egészen addig csak nőttek az eladások, aztán jött a hirtelen zuhanás.
Makro / Külgazdaság Tömeges erőszak Chicagóban, megugrott a gyilkosságok száma az USA-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 11. 07:31
Most Chicagóban lövöldöztek és fosztogattak. Az 50 legnagyobb amerikai városban csaknem negyedével nőtt a gyilkosságok száma idén.
hírlevél