BUX
35 200.77
-0.48%
-171.00
OTP
10 780.00
-0.65%
-70.00
MOL
1 793.00
-0.94%
-17.00
RICHTER
6 510.00
+0.00%
+0.00
MTELEKOM
382.00
-0.78%
-3.00
 
2020. január 15. 19:13

Majd két év kereskedelmi háború után aláírták az Egyesült Államok és Kína közötti megállapodást. Ugyan Trump szuperlatívuszokban beszélt az egyezségről, az elemzők többet vártak. Ugyanakkor a következő fázis kapcsán az amerikai politikusok optimisták.

Donald Trump amerikai- és Hszi Csinping kínai elnök. (Fotó: AFP/Getty)

Történelmi megállapodásnak nevezte az amerikai elnök a Kínával kötendő kereskedelmi egyezményt szerdán a Fehér Házban, a dokumentum aláírási ceremóniáján. "A történelmi kereskedelmi egyezmény első szakaszának aláírásával korábban soha nem tett nagy jelentőségű lépést teszünk Kínával a kölcsönösen tisztességes kereskedelem jövője felé" - fogalmazott Donald Trump. Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok és Kína közös erővel "kijavítja a múltban elkövetett hibákat".

A Fehér Házban tartott ünnepségen Mike Pence alelnök és az amerikai kormányzat tagjai mellett részt vesz Liu He kínai miniszterelnök-helyettes is.

Mint emlékezetes Donald Trump 2018 márciusában robbantott ki vámháborút, amikor előbb csak a vas- és acéltermékekre kivetett tarifákat emelte meg. Néhány ország gyorsan meghajolt az elnök akarata előtt, és az amerikaiak számára a korábbiaknál kedvezőbb kereskedelmi megállapodást kötöttek, Kína azonban nem akart úgy táncolni ahogy az elnök fütyült. Ennek eredményeképpen 2018 végéig kemény diplomáciai csatározás folyt, amelynek eredményeként számos újabb termékre vetettek ki kölcsönösen vámokat a felek. Bő egy éve úgy tűnt, hogy megállapodnak, 2018 végén miután tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkkel, Donald Trump azt mondta, hogy hamarosan megegyeznek.

Ez azután a következő egy évben folyamatosan előkerülő ígéret volt, amely mögött ugyan állandó tárgyalások voltak, de ezek nem akartak célba érni. A megrekedő megbeszéléseket pedig rendre amerikai vámemelések bejelentése követte, amelyre Peking a nagy külkereskedelmi többlete miatt csak egy ideig tudott válaszolni. Azt követően aztán a jüant kezdték el gyengíteni, így tartva fenn az exportjuk versenyképességét.

Egyesek szerint egyébként nem az amerikai keménykedés, hanem a kínai sertésállomány legalább felét elpusztító sertésinfluenza volt, amely engedékenységre késztette Pekinget, és végül sikerült valóban megállapodni. Ezt támaszthatja alá az a vélemény, hogy azok a pontok, amelyeket eredetileg Amerika sérelmezett (szellemi tulajdon, nem vegyesvállalati formában való jelenlét a kínai piacon) a napvilágot látott sajtóinformációk szerint nem kerültek bele a dokumentumba. Ugyanakkor Kína vállalta, hogy jelentős értékben vásárol az Egyesült Államokból agrártermékeket.

Az első reakciók szerint a befektetők a megismert megállapodással nem voltak elégedettek, őket próbálta megnyugtatni a pénzügyminiszter, Steven Mnuchin azt jelezte, hogy a második fázisban komolyabb vámcsökkentések jöhetnek. A politikus azt sem zárta ki, hogy a jövőben több egymást követő kisebb megállapodás jön, mint Mnuchin fogalmazott, elképzelhető, hogy lesz 2A, 2B vagy 2C megállapodás is.

A pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy igyekeztek minél jobb megállapodást kötni, és szerinte ami a mostani egyezségben fontos, hogy tárgyalóasztalhoz tudták ültetni Pekinget, és az egyeztetések a jövőben is folytatódnak, amelynek menetrendjét már ki is dolgozták.

Nagy kérdés ugyanakkor a folytatás, mert számos szakértő szerint a megállapodás addig él majd, amíg a kínaiak úgy érzik, hogy az az ő érdekeiket jobban szolgálja, mint az amerikaiakét. A jövőbeni amerikai-kínai kapcsolat szempontjából az is kulcskérdés lehet természetesen, hogy az év végi amerikai elnökválasztás kampány, majd annak végeredménye hogyan alakul, hiszen ha Trump nyeregben érzi magát, akkor könnyen lehet, hogy ismét bekeményít, de egy új elnök megválasztása esetén az eddigi folyamatok akár 180 fokos fordulatot is vehetnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 3 milliárd forintos beruházás után újranyílt a Waberer Medical Center
Kormos Olga | 2020. július 16. 15:57
3 milliárd forintos befektetéssel nem csak újranyílt a Waberer Medical Center, - benne a hazai privát piacon egyedülálló Walk in Center -, de a fejlesztéseknek köszönhetően májustól az Ortopédiai és Mozgásszervi Centrum, most júliustól pedig a Kardiológiai Centrum indult el tesztüzemmel.
Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Makro / Külgazdaság Készülnek szeptemberre az óriásbankot formázó pénzintézetek
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:14
Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
Makro / Külgazdaság Két megyében megugrott a fertőzöttek száma - friss koronavírus-statisztika
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 08:54
Ötödik napja nincs magyar áldozata a koronavírusnak, de ezúttal 16 új fertőzöttről érkezett jelentés - ebből Csongrád-Csanádban és Borsodban van 12.
Makro / Külgazdaság Zöld utat kapott az egyszer használatos műanyagok betiltása Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 08:36
Egyelőre csak megteremtik a lehetőségét annak, hogy 2021 nyarától olyan rendeleteket hozzon a kormány, amelyben betilthatja egyes termékek gyártását, használatát és kereskedelmét is.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat zakózott az orosz gazdaság a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 15. 20:02
Az orosz bruttó hazai termék 9,5-10 százalékkal esett vissza a második negyedévben - közölte az orosz központi bank szerdán.
Makro / Külgazdaság Üzent az államfő – csúcsra pörög a járvány a szomszédban
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 16:41
Meghaladta a tízezret az azonosított aktív koronavírusos fertőzések száma Romániában. A román államfő mindenkit védekezésre szólított fel. 
Friss
hírlevél