TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Gazdasági növekedésünk annyiban fenntartható, hogy külpiaci egyensúlyunk jó. De sok volt az egyszeri tényező az utóbbi időben, hosszú távon csak 2-2,5 százalékos a növekedési potenciálunk, ami kevés a felzárkózáshoz. Dollárban már nem olyan jó a magyar állampapír-hozam – hangzott el az Aberdeen konferenciáján.

A csődveszély elhárult, nincsenek külső egyensúlyi problémáink, a növekedés gyors – mondta Madár István, a Portfólió vezető elemzője a magyar gazdaságról az Aberdeen befektetési napján. Három recessziós perióduson átesve újra pozitív a növekedési többletünk az eurózónához képest. A növekedés kiegyensúlyozott, mert többféle gazdasági ág együttesen járul hozzá a növekedéshez, az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatások, az építőipar egyaránt.

 

A nagy kérdés, hogy a gazdasági növekedésünk fenntartható-e. Akkor fenntartható a növekedés, ha nem rontja a külső egyensúlyi pozíciónkat – mondja Madár István. Az export-import ollónk romlott ugyan a beruházások és a fogyasztás növekvő importigénye miatt, de a növekedés mégis fenntartható, mert a fizetési mérleg-többletünk összességében továbbra is magas.

Túlpörögtek az EU-s pénzből fizetett beruházások

Ez itt már egy új aranykor kezdete? – teszi fel a kérdést a közgazdász. Sok évre visszanézve tartósan két százalék feletti növekedést a magyar gazdaság nemigen tudott elérni, a fellendüléseket általában jókora visszaesések tarkították a múltban is.

Klasszikus értelemben a fenntarthatóság hiányáról tehát nem lehet beszélni. Ám a növekedés néhány tényezője nagyon túlpörgetett volt. Ilyenek a választásokra időzített beruházások, a gazdaságban visszatért a választási ciklikussága. Korábban nagyon lemaradtunk az EU-s pénzek lehívásában, tavaly ezt felpörgettük, ami nem ismételhető meg.

Öt éves elhatározott beruházások értek be

A beruházások 2013 második felében brutális mértékben megugrottak az EU-s pénzek lehívása nyomán, azóta azonban inkább stagnáltak. Az építőipar szerződésállománya például 25-30 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, ami jelzi, hogy a választási projektek lassan kifutnak. Több esetben 5-8 évvel ezelőtt elhatározott beruházások, kapacitásbővítések értek be a gazdaságban, például a járműiparban.

Azért lassulástól sem kell félni

Az idén azonban az áthúzódó hatások miatt még szép növekedést érhetünk el. A mezőgazdaság valószínűleg nem tud majd minden évben jó teljesítményt nyújtani, az idén elképzelhető némi visszaesés.

Nagy lassulást azonban senki sem vár a magyar gazdaságban. Új motorok kapcsolódnak be a gazdasági növekedésbe, mint a reálbérek növekedése és a fogyasztás bővülése, az olajárak. Az export-import egyenlegünk sok éves többlete miatt akár évekig is lehet magas a fogyasztás, az import, anélkül, hogy ez jelentős külső egyensúly-romlást okozna – mondta Madár István.

Leragadunk-e  a mocsárban?

A szakember szerint összességében csak 2-2,5 százalékos a potenciális gazdasági növekedésünk hosszú távon, ami nem elég egy érdemi felzárkózási pályához. Hosszú távon gazdasági lassulásra lehet számítani. A feltörekvő országok kétharmada el szokott akadni a konvergenciában, a felzárkózásban, meglátjuk, mi is oda jutunk-e – mondta. (Ez a middle income trap, a közepes jövedelmi szint csapdája – a szerk.)

Jó volt a magyar devizás kötvény

Csodálatos hozamokat lehetett elérni a közelmúltban a kötvénypiacon, a magyar devizás kötvényekkel is – mondta el Tajti Imre, az Aberdeen 12,5 milliárd dollárt kezelő kötvényes csoportjának befektetési vezetője.

Tavaly az euró látványos gyengülése, az EKB mennyiségi könnyítési programja, a nem várt mértékű kötvényhozam-esés voltak a legnagyobb események a kötvénypiacon. Ehhez jött még az olajár-zuhanás és az orosz-ukrán feszültség.

Rájár a rúd az olajexportőrökre

A helyi devizában kibocsátott kötvények hozamai dollárban már nem voltak annyira jók. Míg a MAX magyar államkötvény-index tavaly 12 százalékos hozamot ért el forintban, dollárban mínusz hat százalék körüli volt a teljesítménye. A legrosszabbul teljesítő devizák tavaly főleg azon országokéi voltak, amelyek az olajtól nagy mértékben függnek, mint Venezuela, Brazília (plusz Ukrajna).

Argentína állampapírjai annak ellenére, hogy gyakorlatilag csődben van az állam, meglepően jól teljesítettek tavaly és az idén. A befektetők vezetőváltásban reménykednek, és arra várnak, hogy az ország ismét nyisson a piacok felé.

Ezek voltak a jó, a rossz és a csúf

Egy globális, kiegyensúlyozott portfólióban a szakember szerint a feltörekvő piaci részvényeknek és kötvényeknek fontos szerepük van. Ennek alátámasztására számos adatot mutatott be: Ezen országok gazdasági növekedése magasabb, mint a fejletteké. Az eladósodottságuk sokkal alacsonyabb, és egyre nagyobb a súlyuk a részvény- és kötvénypiacokon.

„A jó, a rossz és a csúf” – így mutatta be Indiát, Oroszországot és Brazíliát Tajti Imre. Indiában, a jó országban a rúpia 30 százalékkal értékelődött le tavaly, bár az idén az egyik legjobban teljesítő deviza. Az ország vezetése hajlandó reformokra, a jegybanki vezetés pedig nagyon prudens politikát folytat.

Ne temessük Oroszországot

Oroszországban az import 36 százalékkal esett, a lakosság vásárlóereje dollárban kis híján feleződött az utóbbi időben. Oroszország az árfolyamon keresztül stabilizálta a gazdaságát, a gyengülő árfolyam visszavetette a fogyasztást, az olajbevételek többet érnek rubelben. Oroszország sokkal kevésbé sérülékeny, mint ahogy látszik. Alacsony az államadósság, a recesszió a várnál alacsonyabb lehet az idén.

Putyin=kockázat

Oroszországban a kockázatot Putyin elnök jelenti. „Nagyon nehéz belelátni Putyin fejébe, nem lehet tudni, milyen irányba haladnak a szankciók” – mondta Tajti.

Brazíliára maradt a csúf szerepe, ahol a gyenge politikai mandátum, a korrupciós ügyek kikényszerítettek egy gazdasági fordulatot. Egy olyan pénzügyminisztert neveztek ki, aki a kétezres évek elején már levezényelt egy hasonló helyzetben egy reformot. A politikai, korrupciós kockázatok azonban még mindig magasak.

Szezonális negyedév az USA-ban

Szabó József, az Aberdeen globális makrovezetője szerint kétféle szélsőséges forgatókönyv létezik a gazdasági fejlődésre. A egyik szerint a fejlett országokban a gazdasági növekedés halott, „japanizáció” várható. A másik szerint a mennyiségi könnyítések hiperinflációt fognak generálni.

Az első év gyenge adatai inkább szezonális okokra vezethetők vissza. De a kamatemelés jönni fog – mondja Szabó. Az amerikai gazdaság kevésbé árfolyamérzékeny, mint mások, mert nagy és zárt, viszont érzékeny az energiaárakra. Így az alacsony energiaárak növekedést indukálhat.

Nem mindenütt olyan alacsony a hozam

A második negyedévben várhatóan fellendülés jön az USA gazdaságában. Egyes mutatók, például a munkaerőpiacon, már a válság előtti szinten vannak.

Egy hagyományos állampapír-index szerint a világban az állampapírok hozama már csak 0,9 százalék. Ám ha az állampapírokat az adott ország GDP-jével súlyozzuk, évi 2,8 százalék jön ki. Ezzel egy kötvényportfólió hozamát is jól ki lehet egyensúlyozni – mondta Szabó József,

Állampapírokra pedig szükség van

A Fed a szakember szerint az év második felében megkezdi a kamatemelést. Az olaj ára csak korlátozottan fog emelkedni, az EKB sem fogja csökkenteni vagy lerövidíteni eszközvásárlási programját. Görögország az eurózónában marad, Kína pedig tovább lazít – mondta.

Az állampapírokra nem feltétlenül a hozam miatt van szükség egy portfólióban,  hanem a portfólió kiegyensúlyozása céljából is. Az állampapírokban még a jelenlegi körülmények között is lehet potenciál. A hozamok az eszközök palettájának szélesítésével növelhetők – mondta Szabó.

„Az okos skótok mindig igyekeznek egy kicsit többet keresni”

– mondja Piers Currie, a skót hátterű, bankcsoportoktól független Aberdeen brand-vezetője. Cége 26 országban van jelen, és a londoni tőzsdén is jegyzik, szerepel az FTSE-100 indexben. Kezdetben kétmilliárd font értékű vagyont kezeltek, ma ez az összeg 500 milliárd. A társaságot 1983-ban alapították ugyan, de gyökerei a 19. század végére nyúlnak vissza. Idő közben sok más vagyonkezelő céget vásárolt fel, mint a Credit Suisse Asset Management, az RBS, Deutsche Asset Management, Edinburg Fund Managers, Scottish Widows Investment.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél