TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Gazdasági növekedésünk annyiban fenntartható, hogy külpiaci egyensúlyunk jó. De sok volt az egyszeri tényező az utóbbi időben, hosszú távon csak 2-2,5 százalékos a növekedési potenciálunk, ami kevés a felzárkózáshoz. Dollárban már nem olyan jó a magyar állampapír-hozam – hangzott el az Aberdeen konferenciáján.

A csődveszély elhárult, nincsenek külső egyensúlyi problémáink, a növekedés gyors – mondta Madár István, a Portfólió vezető elemzője a magyar gazdaságról az Aberdeen befektetési napján. Három recessziós perióduson átesve újra pozitív a növekedési többletünk az eurózónához képest. A növekedés kiegyensúlyozott, mert többféle gazdasági ág együttesen járul hozzá a növekedéshez, az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatások, az építőipar egyaránt.

 

A nagy kérdés, hogy a gazdasági növekedésünk fenntartható-e. Akkor fenntartható a növekedés, ha nem rontja a külső egyensúlyi pozíciónkat – mondja Madár István. Az export-import ollónk romlott ugyan a beruházások és a fogyasztás növekvő importigénye miatt, de a növekedés mégis fenntartható, mert a fizetési mérleg-többletünk összességében továbbra is magas.

Túlpörögtek az EU-s pénzből fizetett beruházások

Ez itt már egy új aranykor kezdete? – teszi fel a kérdést a közgazdász. Sok évre visszanézve tartósan két százalék feletti növekedést a magyar gazdaság nemigen tudott elérni, a fellendüléseket általában jókora visszaesések tarkították a múltban is.

Klasszikus értelemben a fenntarthatóság hiányáról tehát nem lehet beszélni. Ám a növekedés néhány tényezője nagyon túlpörgetett volt. Ilyenek a választásokra időzített beruházások, a gazdaságban visszatért a választási ciklikussága. Korábban nagyon lemaradtunk az EU-s pénzek lehívásában, tavaly ezt felpörgettük, ami nem ismételhető meg.

Öt éves elhatározott beruházások értek be

A beruházások 2013 második felében brutális mértékben megugrottak az EU-s pénzek lehívása nyomán, azóta azonban inkább stagnáltak. Az építőipar szerződésállománya például 25-30 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, ami jelzi, hogy a választási projektek lassan kifutnak. Több esetben 5-8 évvel ezelőtt elhatározott beruházások, kapacitásbővítések értek be a gazdaságban, például a járműiparban.

Azért lassulástól sem kell félni

Az idén azonban az áthúzódó hatások miatt még szép növekedést érhetünk el. A mezőgazdaság valószínűleg nem tud majd minden évben jó teljesítményt nyújtani, az idén elképzelhető némi visszaesés.

Nagy lassulást azonban senki sem vár a magyar gazdaságban. Új motorok kapcsolódnak be a gazdasági növekedésbe, mint a reálbérek növekedése és a fogyasztás bővülése, az olajárak. Az export-import egyenlegünk sok éves többlete miatt akár évekig is lehet magas a fogyasztás, az import, anélkül, hogy ez jelentős külső egyensúly-romlást okozna – mondta Madár István.

Leragadunk-e  a mocsárban?

A szakember szerint összességében csak 2-2,5 százalékos a potenciális gazdasági növekedésünk hosszú távon, ami nem elég egy érdemi felzárkózási pályához. Hosszú távon gazdasági lassulásra lehet számítani. A feltörekvő országok kétharmada el szokott akadni a konvergenciában, a felzárkózásban, meglátjuk, mi is oda jutunk-e – mondta. (Ez a middle income trap, a közepes jövedelmi szint csapdája – a szerk.)

Jó volt a magyar devizás kötvény

Csodálatos hozamokat lehetett elérni a közelmúltban a kötvénypiacon, a magyar devizás kötvényekkel is – mondta el Tajti Imre, az Aberdeen 12,5 milliárd dollárt kezelő kötvényes csoportjának befektetési vezetője.

Tavaly az euró látványos gyengülése, az EKB mennyiségi könnyítési programja, a nem várt mértékű kötvényhozam-esés voltak a legnagyobb események a kötvénypiacon. Ehhez jött még az olajár-zuhanás és az orosz-ukrán feszültség.

Rájár a rúd az olajexportőrökre

A helyi devizában kibocsátott kötvények hozamai dollárban már nem voltak annyira jók. Míg a MAX magyar államkötvény-index tavaly 12 százalékos hozamot ért el forintban, dollárban mínusz hat százalék körüli volt a teljesítménye. A legrosszabbul teljesítő devizák tavaly főleg azon országokéi voltak, amelyek az olajtól nagy mértékben függnek, mint Venezuela, Brazília (plusz Ukrajna).

Argentína állampapírjai annak ellenére, hogy gyakorlatilag csődben van az állam, meglepően jól teljesítettek tavaly és az idén. A befektetők vezetőváltásban reménykednek, és arra várnak, hogy az ország ismét nyisson a piacok felé.

Ezek voltak a jó, a rossz és a csúf

Egy globális, kiegyensúlyozott portfólióban a szakember szerint a feltörekvő piaci részvényeknek és kötvényeknek fontos szerepük van. Ennek alátámasztására számos adatot mutatott be: Ezen országok gazdasági növekedése magasabb, mint a fejletteké. Az eladósodottságuk sokkal alacsonyabb, és egyre nagyobb a súlyuk a részvény- és kötvénypiacokon.

„A jó, a rossz és a csúf” – így mutatta be Indiát, Oroszországot és Brazíliát Tajti Imre. Indiában, a jó országban a rúpia 30 százalékkal értékelődött le tavaly, bár az idén az egyik legjobban teljesítő deviza. Az ország vezetése hajlandó reformokra, a jegybanki vezetés pedig nagyon prudens politikát folytat.

Ne temessük Oroszországot

Oroszországban az import 36 százalékkal esett, a lakosság vásárlóereje dollárban kis híján feleződött az utóbbi időben. Oroszország az árfolyamon keresztül stabilizálta a gazdaságát, a gyengülő árfolyam visszavetette a fogyasztást, az olajbevételek többet érnek rubelben. Oroszország sokkal kevésbé sérülékeny, mint ahogy látszik. Alacsony az államadósság, a recesszió a várnál alacsonyabb lehet az idén.

Putyin=kockázat

Oroszországban a kockázatot Putyin elnök jelenti. „Nagyon nehéz belelátni Putyin fejébe, nem lehet tudni, milyen irányba haladnak a szankciók” – mondta Tajti.

Brazíliára maradt a csúf szerepe, ahol a gyenge politikai mandátum, a korrupciós ügyek kikényszerítettek egy gazdasági fordulatot. Egy olyan pénzügyminisztert neveztek ki, aki a kétezres évek elején már levezényelt egy hasonló helyzetben egy reformot. A politikai, korrupciós kockázatok azonban még mindig magasak.

Szezonális negyedév az USA-ban

Szabó József, az Aberdeen globális makrovezetője szerint kétféle szélsőséges forgatókönyv létezik a gazdasági fejlődésre. A egyik szerint a fejlett országokban a gazdasági növekedés halott, „japanizáció” várható. A másik szerint a mennyiségi könnyítések hiperinflációt fognak generálni.

Az első év gyenge adatai inkább szezonális okokra vezethetők vissza. De a kamatemelés jönni fog – mondja Szabó. Az amerikai gazdaság kevésbé árfolyamérzékeny, mint mások, mert nagy és zárt, viszont érzékeny az energiaárakra. Így az alacsony energiaárak növekedést indukálhat.

Nem mindenütt olyan alacsony a hozam

A második negyedévben várhatóan fellendülés jön az USA gazdaságában. Egyes mutatók, például a munkaerőpiacon, már a válság előtti szinten vannak.

Egy hagyományos állampapír-index szerint a világban az állampapírok hozama már csak 0,9 százalék. Ám ha az állampapírokat az adott ország GDP-jével súlyozzuk, évi 2,8 százalék jön ki. Ezzel egy kötvényportfólió hozamát is jól ki lehet egyensúlyozni – mondta Szabó József,

Állampapírokra pedig szükség van

A Fed a szakember szerint az év második felében megkezdi a kamatemelést. Az olaj ára csak korlátozottan fog emelkedni, az EKB sem fogja csökkenteni vagy lerövidíteni eszközvásárlási programját. Görögország az eurózónában marad, Kína pedig tovább lazít – mondta.

Az állampapírokra nem feltétlenül a hozam miatt van szükség egy portfólióban,  hanem a portfólió kiegyensúlyozása céljából is. Az állampapírokban még a jelenlegi körülmények között is lehet potenciál. A hozamok az eszközök palettájának szélesítésével növelhetők – mondta Szabó.

„Az okos skótok mindig igyekeznek egy kicsit többet keresni”

– mondja Piers Currie, a skót hátterű, bankcsoportoktól független Aberdeen brand-vezetője. Cége 26 országban van jelen, és a londoni tőzsdén is jegyzik, szerepel az FTSE-100 indexben. Kezdetben kétmilliárd font értékű vagyont kezeltek, ma ez az összeg 500 milliárd. A társaságot 1983-ban alapították ugyan, de gyökerei a 19. század végére nyúlnak vissza. Idő közben sok más vagyonkezelő céget vásárolt fel, mint a Credit Suisse Asset Management, az RBS, Deutsche Asset Management, Edinburg Fund Managers, Scottish Widows Investment.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél