TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az EKB új elnökjelöltjének előzetes kijelölése a pozitív, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos félelmek a negatív serpenyőt erősítik a mérlegen. Mivel az új elnöktől is laza politikát várnak, történelmi mélységben az európai kötvényhozamok, újra száguld az arany és emelkednek a tőzsdék.

Pozitív hangulatban vannak ma is a világ tőzsdéi, az európai indexek többsége fél-egy százalékos emelkedést mutat, a határidős amerikai S&P 500 is 0,2 százalékos pluszban van. A kínai, japán indexek viszont mínuszban zártak reggel.

Itthon a BUX index 0,4 százalékos többletet mutat, ami főleg az OTP 1,3 százalékos emelkedéséből, a Mol fél százalékos eséséből és a Richter stagnálásából áll össze. A forint alig változik, kereken 323 az euró bankközi árfolyama.

További árfolyamok itt láthatók

1. Aggódnak a tőzsdék, mégsem esnek

Mára elmúlt a hétvégi G20, az amerikai-kínai tárgyalások folytatódása, valamint az amerikai-észak-koreai közeledés által generált kisebbfajta eufória. A gazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos félelem került középpontba, amit a Bloomberg szerint a Bank of England kormányzója, Mark Carney, vagy a Federal Reserve egyik vezetője, Loretta Mester nyilatkozatai is tápláltak.

2. Lagarde a jó hír?

Christine Lagarde jelölését az EKB következő elnöki posztjára enyhe emelkedéssel nyugtázták az európai tőzsdék. Abban a reményben, hogy a jelenleg az IMF-et vezető szakember elődje, Mario Draghi “galamblelkű” (laza, alacsony kamatokat pártoló) politikáját folytatja majd. Legalábbis ezt a következtetést vonja le a Reuters.

A Bloomberg úgy véli, hogy Lagarde, miután nem karrierépítő jegybankár, nem sztárpolitikus, nagyon eltérő vezetői stílust is hozhat az EKB-hoz Draghi-éhoz képest. De azt is írják, hogy piaci megfigyelőknek tetszik a választás.

3. Történelmi mélyponton a kötvényhozamok

Nyilván szintén Lagarde jelölésének hatása lehet a fő ok, de a német tíz éves kötvényhozamok újabb történelmi mélypontra süllyedtek, mínusz 0,399 százalékra éves szinten. Vagyis évente majdnem 40 centet kell fizetni azért, hogy a német állam megőrizze 100 eurónkat.

A svájci tíz éves kötvények hozama is a 2016-os rekord közelében jár, évi mínusz 0,641 százalékon.

4. Feltámadt az arany

A hétvégi G20-találkozó, a kínai-amerikai tárgyalások folytatódása, a Trump-Kim közeledés olyan hírek voltak, amelyek magasabb növekedést, magasabb kamatokat vetítettek előre. Ez az aranyat hétfőn padlóra küldte, egy időben majdnem két százalékos mínuszban is járt.

Az arany határidős árfolyama (grafikon: Tradingview.com)

Az újabb keletű növekedési aggodalmak és az alacsony európai kamatokkal kapcsolatos friss várakozások lehetnek az oka, de már kedden feltámadt a nemesfém ára, és ma is folytatja a száguldást.

5. Beszakadt az olaj

Annak ellenére zuhant tegnap az olaj, hogy bejelentették az OPEC új kitermelés-korlátozási megegyezését. Erre többféle magyarázat lehet, az egyik, hogy éppen megerősödött a piacok általános aggodalma a gazdasági növekedéssel kapcsolatban. (Kisebb növekedés=kisebb olajfelhasználás.)

A másik, hogy a várakozások még nagyobbak voltak, mint amit az OPEC végül meglépett. Egy harmadik, hogy egyszerűen mindenki ezt várta, előre vásárolt, és utána már nem maradt új vevő. (“Végy a pletykákra, adj el a hírre.”)

6. Elszállhat ma a Tesla

Az elektromos autók úttörője bejelentette, hogy 87 048 járművet gyártott a második negyedévben. Valamint leszállított 95 200 darabot, miközben az elemzők csak 87-91 ezret prognosztizáltak – írta a SeekingAlpha. A részvény a késő esti tőzsdén kívüli kereskedelemben felment hét százalékkal.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
hírlevél