TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma nem volt túl jó napjuk a tőzsdéknek, Európában bizonytalankodtak, az USA-ban határozottan esnek az árfolyamok. Pedig a német gazdaság kilátásai javultak. A magyar tőzsde szerény eséssel megúszta. A kötvényhozamok nagyot ugrottak ma. Megjött a bitcoin-bálna, és feltolta az árfolyamot?
Donald Trump karikírozó, nyolc méter magas, felfújható kakas egy kínai gyár udvarában.  (MTI/EPA/Csu Csün)

Közzétették a Bézs-könyvet, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gazdasági felmérését a gazdasági szereplők értékelése alapján. Ebből kiderül, hogy az amerikai cégek komolyan aggódni kezdtek Trump kereskedelmi háborúja miatt. (Itt írtuk részletesen.) A Marketwatch címoldalán pedig a mai véleménycikk azzal kezdődik, hogy a “Trump-kockázatot” a tőzsdéken nehéz számszerűsíteni.

Szaporodnak a jelek, hogy az amerikai elnök, aki magának tulajdonította a megválasztása óta bekövetkezett tőzsdei emelkedés dicsőségét, a következő csúnya korrekció okozója is lehet. Ma mindenesetre az amerikai tőzsdék határozottan mínuszban vannak, az S&P 500 hat órakor 0,8, a Nasdaq Composite 1,0, a Dow Jones ipari átlag 0,6 százalékkal esik.

Az európai részvények vegyesen zártak, a német DAX index szerény mínuszban, a francia és brit mutatók szerény pluszban. A hazai BUX 0,3 százalékkal esett, miközben a lengyel társa 0,4 százalékkal emelkedett.

Jó kilátások Németországban

Az OTP és a Mol 0,4, illetve 0,5 százalékkal esett (11 400 és 3050 forintra), a Richter stagnált. A Telekom 0,4 százalékkal feljebb távozott a parkettről, az euró/forint lényegében nem változott (310,30).

További árfolyamok itt láthatók

Az öt vezető német gazdaságkutató intézet közös jelentésében emelte a német gazdaságra vonatkozó prognózisait, erre az évre 2,2, a következőre 2,0 százalékos növekedést várnak. (A korábbi 2,0, illetve 1,8 százalék volt.) A német kormány erre az évre állítólag 2,4, a következőre 1,9 százalékkal számol, még később pedig lassulással, 1,3 százalékra – írta az N-Tv.de.

Zuhan a PM

A német tíz éves kötvényhozamok ma meglepően nagyot ugrottak, 0,532 százalékról 0,597 százalékra. Az amerikai hozamok is két napja erősen menetelnek, ma 2,9 fölé jutottak. Ez is nagyon rossz hír lehet a részvénypiacoknak, ha a trend folytatódik.

A Philip Morris dohánygyártó az amerikai esés élén áll, majdnem 17 százalékkal zuhan rossz jelentése nyomán. A vesztes oldalon vannak még az amerikai chipgyártók is.

Az olaj és a vezetéke

A Kinder Morgan olajipari szolgáltató, vezeték-üzemeltető jelentésével egy időben 0,125 dollárról 0,2 dollárra emelte osztalékát negyedévente, és az idei tervei tarthatónak tűnnek. A két százalékkal dráguló részvény Warren Buffett azon kevés befektetéseinek egyike, amelyet a milliárdos nem tartott meg örökre, hanem 2016 elején vette, majd egy éven belül eladta.

Az olaj egyébként ma is drágul, pénteken fontos OPEC-találkozó lesz, ez annak is szólhat. Az árfolyam három és fél éves csúcsokon van, a WTI 68,90, a Brent 74,30 dollárnál jár.

Megjött a bitcoin-bálna?

Mi okozta a múlt heti bitcoinár-megugrást, amikor fél óra alatt 1000 dollárral ment fel? – találgatják azóta is a piacon. Sokáig ezt az amerikai adózási határidő elérkezésével magyarázták, mások az IMF vezérének pozitív hangvételű blogbejegyzésével.

A CoinDesk szerint a short-állomány zárása lehetett az oka, múlt szerdáról csütörtökre ugyanis ez 44 ezerről 26 ezerre esett. Könnyen lehet, hogy egy “bitcoin-bálna”, azaz százmilliós, milliárdos tőkéjű nagybefektető állt az eset mögött.

Az árfolyam mindenesetre azóta is inkább felfelé tendál, ma már jobbára 8200 dollár felett volt, egy százalékos pluszban. Az ether viszont hét százalékkal 555 dollárra ugrott, a ripple nyolc százalékkal ment fel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
hírlevél