TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az amerikai tőzsdéken a gyönyörű évkezdet után tovább dübörögnek a tőzsdék, Nyugat-Európában is elég élénk volt a pezsgés. Nálunk, cseh és lengyel barátainknál, valamint a törököknél volt csak esés a kontinensen. Sok mutató szerint veszélyesen optimistákká váltak már a piacok. A bitcoin stagnál, új és új csúcsokat most az ether dönt.

Nemcsak a múlt hét volt az egyik legjobb évkezdet az amerikai tőzsdék történetében, ezen a héten is csak emelkedni tudnak a részvényeik. Az S&P 500 és a Dow Jones részvényindexek 0,4 százalékos pluszban vannak, a Nasdaq csak pár ponttal, 0,1 százalékkal megy fel. Elsősorban a bankok és az egészségügyi részvények drágulnak odaát.

Európa kissé vegyes volt, a német DAX csak 0,1, a francia CAC 0,6, az olasz index 0,7 százalékkal ment fel ma. Kontinensünkön csak a magyar, lengyel, cseh és török tőzsdék estek, szembe menve a globális hangulattal. A BUX 0,6 százalékkal csökkent, hasonló volt a két másik térségbeli tőzsde teljesítménye is.

A nagyok közül az OTP esett legjobban, 1,1 százalékkal 10 850-re, de a nap elején súrolta a 11 ezret is. A Mol negyed százalékkal, a Richter 0,7 százalékkal süllyedt, a Telekom viszont egy százalékkal felfelé ment. A forint kissé gyengült, 50 fillérrel 309,50-re emelkedett az euró ára.

A japánok csökkentik a lazítást

A kötvénypiac sem volt eseménytelen, az amerikai tíz éves hozam elérte az évi 2,5 százalékot, a japán jegybank pedig csökkentette a kötvényvásárlásra fordítandó összegeket. Növelve ezzel a várakozásokat arra, hogy előbb-utóbb lassan kihátrál ultralaza monetáris politikája mögül.

Ez erősítette a dollárral szemben a jent, amelyből most 112,50-et kell adni érte, fél százalékkal kevesebbet, mint tegnap. A dollár ma is erősödött az euróhoz képest, 1,1920 a keresztárfolyam.

Kevesebb volt az olajkút

Az olajpiac megint optimista, egy-másfél százalékos pluszban van az árfolyam, 2014 decembere óta nem látott szinten. Az olajpiaci hírek szokás szerint ellentmondásosak, az amerikai olajkutak száma csökkent a pénteki adat szerint, de sokan így is a kitermelés emelkedését várják.

A nemesfémeknek viszont nem tesz jót a dollárerősödés, 0,6-0,7 százalékos mínuszban vannak. Igaz, előzőleg viszont 11 egymást követő napon át emelkedett az aranyár, amire ritkán van példa.

Félj, amikor mások mohók

A bitcoin 15 ezer dollár környékén stagnált ma, ami új és új rekordokat döntött, az az ether (vagy ethereum). Az ether ma 1238 dolláron tetőzött, de most is kicsivel 1200 felett áll.

Fél, amikor mindenki mohó, és légy mohó, amikor mindenki fél – mondta egykor Warren Buffett, a világ legsikeresebb befektetőinek egyike. A Marketwatch most ezt idézi, és mellé olyan befektetői szentiment-mutatókat, amelyek aggodalomra adnak okot. Az Investors Intelligence Sentiment Survey felmérésének 54 éves fennállása alatt 2017 volt a második legoptimistább esztendő, csak 1976-ban voltak ennél is optimistábbak a megkérdezettek.

Veszélyes szintek

Az az után következő évben 11,5 százalékkal esett az S&P 500. Az AAII részvény-allokációs indexe 2000 óta nem volt ilyen magasan, mint decemberben, rekordközelben áll a részvénybefektetők eladósodottsága is. Számos mutató azt mutatja, hogy veszélyes szintekre ért a piac.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél