TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A megemelkedett amerikai állampapír-hozam aggasztotta ma a befektetőket, de néhány makroadat és politikusi nyilatkozat javított a helyzeten. A BUX egy cseppet sem mozdult, két brókercég elemzése is attól tart, hogy mostanában nem lesz jó periódusa a hazai papíroknak. A bitcoin árfolyama alig változott a napokban, de száguldottak az “altcoinok”.

A tőzsdei befektetők közül sokan meg vannak rémülve, hogy az állampapírok három évtizedes bikapiaca véget ér. A hozamok ma is emelkedtek, az amerikai tíz éves papíroké hajszállal megközelítette az évi 3,0 százalékot (2,98-ig), amire 2013 vége óta nem volt példa. Ettől a folyamattól sokan félnek, mert a magasabb állampapír-hozam alacsonyabb fair részvényárfolyamokat eredményez az elemzők képleteiben.

Ennek tudják be elsősorban, hogy ma a nemzetközi tőzsdék kezdetben eléggé vegyesen teljesítettek vagy stagnáltak, azután némileg javult a hangulat. Este fél hatkor az európai tőzsdék már fél százalék körüli pluszban zártak. Az amerikai technológiai részvényeknek viszonylag jó napjuk van, a Nasdaq Composite index 0,6 százalékkal emelkedik. A Dow Jones ipari átlag viszont csak 0,1 százalékkal ment fel.

A BUX index ma lényegében nem változott, az OTP részvénye 1,1 százalékkal 11 400-ra emelkedett, a Mol 0,6 százalékkal 2970-re esett. A Richter minimális mértékben lefelé, a Telekom felfelé mozdult el. A vesztesek között szerepelt az Opus, a Konzum és az Appeninn, amelyek 3-5 százalékkal zuhantak.

További árfolyamok itt láthatók

A forint ma jelentősebben gyengült, 312,30 az euró, ami 1,5 forinttal magasabb a péntek estinél. A lengyel zloty is hasonlóan veszített értékéből. A dollár erősödött néhány makroadat (a Markit hangulatindexei) után, ami elvileg segíthetett kissé az európai részvényeknek. Az is jót tett a dollárnak állítólag, hogy hétvégén Steven Mnuchin megegyezést szorgalmazott Kínával a vámok ügyében.

Elfáradt a hazai tőzsde?

Elfáradt a magyar piac, a BUX egy rendkívül szűk sávba szorul be – írja az Erste Befektetési Ötletgyár nevű grafikonsorozatához. Eszerint tovább gyengélkedik a Richter árfolyama, mely a 20 napos mozgóátlaghoz tapadva tovább esett, annak ellenére, hogy a rubel stabilizálódott. A Magyar Telekomnak nem sikerült tartósan kilépnie a 453-456 forint közötti szűk sávból.

A Mol a 3068 forintos szintről lefordult, visszaesett a 200 napos mozgóátlag 2.976 pontos értékére, viszont onnan ismét sikerült felpattannia. Jövő héten pénteken jön a gyorsjelentése, és finomítói marzsokat is tesznek közzé. Az OTP “Egyet előre egyet hátra”, hónapok óta nem bír kilépni a 11 000 – 11 780 forint közötti sávból.

Halálkereszt a BUX-on

Tovább gyengélkedik a BUX? – teszi fel a kérdést a KBC Equitas is. “Nem túl kedvező képet vetít előre a BUX napi grafikonja, a múlt heti 0,6 százalékos csökkenés után egy halálkereszt formáció is kirajzolódott, így lehet, hogy mínuszokat láthatunk majd az elkövetkezendő napokban” – írták ma reggel.

Szerintük a blue chipek chartjait vizsgálva sem sokkal jobb a kép, bár a Telekom és a Mol is emelkedhet a héten, legalábbis a technikai kép alapján.

Altcoin-őrület szép csendben

A bitcoin a hétvégén 8700-9000 dollár között stagnált, egy hét alatt pedig tíz százalékkal ment fel. Ám több altcoin, azaz alternatív kriptodeviza óriásit emelkedett. Egy hét alatt az ether 26, a litecoin 17, a ripple 31, a bitcoin cash 32 százalékkal száguldott, a monero, az eosh és a dash is 40 százalék körüli mértékben ment fel.

A hírek között szerepelt, hogy a Walmart és az Amazon is kriptodevizával kapcsolatos szabadalmakat jegyeztetett be. Az Ethereumnál pedig egy EIP 999 nevű szabálymódosítás van napirenden. Irán viszont megtiltotta a bankoknak, hogy kriptodeviza-kereskedéssel kapcsolatos számlákat vezessenek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél