TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nagyon rossz a hangulat a tőkepiacokon, a részvények szinte minden tőzsdén tovább zuhantak ma is, a kriptodevizák is két számjegyű mélyrepülésben vannak. A pénteki nagy esés fő kiváltó oka, az emelkedő kötvényhozam pihenőt tartott, de ezzel csak átmenetileg mérséklődtek a mínuszok. A BUX index mélyen járt, de sokat ledolgozott a végére.
(Fotó: 123rf.com)

A világ tőkepiacain továbbra is rossz a hangulat, véget érni látszik a 2016 vége óta tartó nyugalmas, rekordot rekordra halmozó tőzsdei periódus. Igaz, a február hagyományosan az egyik legrosszabb tőzsdei hónap szokott lenni. A német DAX index már hatodik napja zuhan. Több tőzsdeindex két éve nem látott mélyrepülést mutatott be, a pénteki nagy esés különböző intenzitással ma is folytatódott.

Egyedül Kínában volt némi emelkedés, ahol az állam próbálja stabilizálni a részvényárakat, elég veszélyes módon, a határidős letétek mérséklésével. (Ezek biztonsági puffernek is felfoghatók.) Ettől eltekintve ma is minden index vastagon piros, amerre a szem ellát.

A pénteki nagy zuhanás fő kiváltó oka az lehetett, hogy emelkedő pályán vannak, egyes papíroknál már több éves csúcson járnak az állampapír-hozamok. A pénteki amerikai adat nyomán nőttek az inflációs aggodalmak is, vannak, aki gyorsabb kamatemelésre számítanak a Fed-től. Ma a német és amerikai kötvényhozamok némi pihenőt tartottak, kissé csökkentek, ennek nyomán volt is egy kis megnyugvás a részvényeknél.

Felkapaszkodott a BUX

De ez nem tartott sokáig. Az amerikai S&P 500 index 0,9, a Nasdaq Composite 0,6, a Dow Jones Ipari 1,1 százalékos mínuszban jártak nem sokkal este hat óra után. A határidős DAX index újra mínuszba került a német piac zárása után.

Itthon a BUX index két százalékos mínuszban is volt, majd felfelé kapaszkodott, és végül csak fél százalékkal esett. A zárás azonban arra az időszakra esett, amikor volt némi megnyugvás a globális piacokon, ha még nyitva tartana a hazai piac, lehet, hogy megint nagyobb mínuszban lenne.

A Richter tartotta magát

A Mol csak kicsit esett, 0,3 százalékkal, 3030-ra. Az OTP is látszólag jól tartotta magát, 0,7 százalékkal 11 380-ra süllyedt. A nap elején azonban volt három százalékos esésben is, 11 100-on. A Richter lényegében stagnált, de volt pluszban is, a Telekom 0,4 százalékkal esett. A kisebb hazai papírok körében is az esések domináltak, de nincs jele pániknak, 1-2 százalékos mínuszok voltak a jellemzőek.

A dollár ma erősödik, a forint alig mozdult (309,70 az euró). A kőolaj 1-2 százalékkal tovább esik.

Szenved az arany, esik az olaj

Az arany stagnál, annak ellenére, hogy bizonytalan helyzetben, részvénypiaci lejtmenetnél nagyobb keletje szokott lenni. Az inflációs veszély kedvez ugyan az aranybefektetéseknek, a gyenge dollár is – fel is ment az árfolyam az utóbbi hetekben –, ugyanakkor az emelkedő kötvényhozam ellentétes hatású.

A kriptodevizák zuhannak, a legismertebbek 10-20 százalékos mínuszban járnak,  a bitcoin 7300, az ether 720 dollár körül. Egymás után jelentette be több bank, hogy letiltják a hitelkártyával történő bitcoin-vásárlást, ma a Lloyd’s, van, ahol ma ennek tulajdonítják be, hogy a bitcoin és  többi kriptodeviza tovább zuhant.

Rossz hírek sora a kriptópiacon

Valójában nagyon esedékes volt már egy ilyen alapos korrekció, ezzel a bitcoin, amely korábban sok nagy zuhanást át– és túlélt, a három hónappal ezelőtti szinten van. A rossz hírek egész sora vezethetett ide, kezdve kínai, koreai és indiai, orosz hatósági lépésektől, nyilatkozatoktól a “tether-botrányig”. Bár ezek egy részéről később kiderült, hogy tévedés, mint az indiai tiltás.

Az elvileg dollárfedezetű tether kriptodevizát /USDT/ sokan használták közvetítő eszközként a kriptotőzsdéken, de nemrég kétségek merültek fel a fedezet meglétével kapcsolatban. Ráadásul vannak, akik úgy vélik, hogy fedezetlenül kibocsátott tetherekkel manipulálták felfelé a bitcoin árfolyamát is az utóbbi időben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
hírlevél