BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. augusztus 13. 11:33

Továbbra is borús a hangulat a nemzetközi piacokon, egyre többen tartanak attól, hogy a világgazdaság recesszióba süllyedhet. A piacok elkezdték azt is árazni, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus nem oldódik meg a következő hónapokban.

(Fotó: Pixabay)

Hétfőn folytatódott a lejtmenet a világ nagy piacain, igaz az európai tőzsdéken csak kis mértékben csökkentek az árfolyamok. A Wall Streeten nagyobb volt az esés mértéke, a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 399 ponttal, 1,52 százalékkal, 25 888,44 pontra esett vissza. Az S&P 500-as mutatója 36,39 ponttal, 1,25 százalékkal esett, 2882,26 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 95,73 ponttal, 1,2 százalékkal csökkent, és 7863,41 ponton zárt.

1; A részvényekből a biztonságos eszközökbe megy a pénz

A befektetők továbbra is menekülnek a részvénypiacokról, azok helyett a biztonságosabb aranyat és államkötvényeket kezdték vásárolni az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusokat és a világgazdasági növekedés lassulását övező aggodalmak miatt. Jellemző, hogy hétfőn a 10 éves amerikai állampapírok hozama három éves mélypontra esett, és  1,63 százalék volt.

2; Inverz a német hozamgörbe

A 3 hónapos hozamszint jelentős csökkenése miatt a tegnapi kereskedésben invertálódott a német hozamgörbe, mely az esetek nagy részében a recesszió előjele, írta hírlevelében az Equilor. Jelenleg minden lejáraton negatív a hozam, a 3 hónapos -0,56, a 10 éves hozam -0,59 százalékon áll. Az euróövezet feldolgozóiparát érzékenyen érinti az Egyesült Államok és Kína között fennálló kereskedelmi háború, a német ipari termelés 5,2 százalékkal esett vissza júniusban éves bázison. Az Európai Központi Bank legközelebb szeptember 12-én tart kamatdöntő ülést, és szinte biztosra vehető a monetáris lazítás bejelentése, mely várhatóan a betéti kamatszint csökkentése, és az eszközvásárlási program újraindítása lesz.

3; Emelkedett a német infláció, csapnivaló a Zew index

A piaci várakozásokkal összhangban, az előzetes adatokkal megegyező mértékben erősödött júliusban a németországi infláció - jelentette kedden a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Júliusban a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke, a fogyasztói árindex végleges értéke az előzetessel megegyező 1,7 százalék lett Németországban, a júniusi 1,6 százalékot követően. Az előző havihoz képest 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júliusban Németországban. Júniusban 0,3 százalék volt az áremelkedés havi mértéke.

Az előző havinál magasabb éves inflációt elsősorban az élelmiszerárak növekedése idézte elő júliusban Németországban, míg az energiaárak és a szolgáltatások árának a növekedési üteme mérséklődött. Az élelmiszerárak 2,1 százalékkal emelkedtek júliusban a júniusi 1,2 százalék után. Az energiaárak júniusban 2,5 százalékkal, júliusban pedig 2,4 százalékkal emelkedtek.

Kedden jelent meg a ZEW gazdaságkutató intézet augusztusi hangulatindexe is, amely kiábrándító számokat hozott. Az előző havi -24,5 pontos szintről 44,1 pontig zuhant, ez jócskán meghaladja a várt 27,8 pontos szintet is.

4; Még több amerikai kamatvágás?

A korábbinál több amerikai kamatvágást vár idén a Morgan Stanley. Módosították korábbi álláspontjukat a Morgan Stanley elemzői, előzőleg csak októberre várták az újabb kamatvágást, a kereskedelmi háború elmérgesedése miatt most azt várják, hogy szeptemberben és októberben is lazításról fog dönteni a Fed, és jövőre is folytatódhat az enyhítés, írták az Equilor elemzői. Az UBS elemzője ennél is tovább ment, 2020. végére 1,00-1,25 százalékos kamatszintet vár, mely azt jelentené, hogy addig 4-5, egyenként 25 bázispontos kamatvágás jöhet. A határidős és opciós árazások alapján is hasonló mértékű lazításra lehet számítani, azonban ne feledjük, hogy az árazással a befektetők hajlamosak előreszaladni. Várakozásunk szerint az idei évben mindenképpen várható még egy kamatvágás, de nem számítunk ilyen gyors ütemű csökkentésre, mivel a beérkező adatok egyelőre nem indokolják.

5; Zavaros nemzetközi események

Nem tesz jót az sem a befektetők idegrendszerének, hogy több olyan lokális konfliktus van kialakulóban, amelynek nehéz felmérni a következményeit. Ilyenek például a hetek óta tartó, és egyre erőszakosabbá váló tüntetéshullám Hong Kongban, az elmúlt napokban ismét rakétákat tesztelő észak-koreai rezsim lépései, a venezuelai parlament feloszlatásának kísérlete, de ide sorolható az argentin elnökválasztás is, amelynek első fordulója után összeomlott a helyi tőzsde indexe és a peso árfolyama is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél