TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Továbbra is borús a hangulat a nemzetközi piacokon, egyre többen tartanak attól, hogy a világgazdaság recesszióba süllyedhet. A piacok elkezdték azt is árazni, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus nem oldódik meg a következő hónapokban.
(Fotó: Pixabay)

Hétfőn folytatódott a lejtmenet a világ nagy piacain, igaz az európai tőzsdéken csak kis mértékben csökkentek az árfolyamok. A Wall Streeten nagyobb volt az esés mértéke, a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 399 ponttal, 1,52 százalékkal, 25 888,44 pontra esett vissza. Az S&P 500-as mutatója 36,39 ponttal, 1,25 százalékkal esett, 2882,26 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 95,73 ponttal, 1,2 százalékkal csökkent, és 7863,41 ponton zárt.

1; A részvényekből a biztonságos eszközökbe megy a pénz

A befektetők továbbra is menekülnek a részvénypiacokról, azok helyett a biztonságosabb aranyat és államkötvényeket kezdték vásárolni az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusokat és a világgazdasági növekedés lassulását övező aggodalmak miatt. Jellemző, hogy hétfőn a 10 éves amerikai állampapírok hozama három éves mélypontra esett, és  1,63 százalék volt.

2; Inverz a német hozamgörbe

A 3 hónapos hozamszint jelentős csökkenése miatt a tegnapi kereskedésben invertálódott a német hozamgörbe, mely az esetek nagy részében a recesszió előjele, írta hírlevelében az Equilor. Jelenleg minden lejáraton negatív a hozam, a 3 hónapos -0,56, a 10 éves hozam -0,59 százalékon áll. Az euróövezet feldolgozóiparát érzékenyen érinti az Egyesült Államok és Kína között fennálló kereskedelmi háború, a német ipari termelés 5,2 százalékkal esett vissza júniusban éves bázison. Az Európai Központi Bank legközelebb szeptember 12-én tart kamatdöntő ülést, és szinte biztosra vehető a monetáris lazítás bejelentése, mely várhatóan a betéti kamatszint csökkentése, és az eszközvásárlási program újraindítása lesz.

3; Emelkedett a német infláció, csapnivaló a Zew index

A piaci várakozásokkal összhangban, az előzetes adatokkal megegyező mértékben erősödött júliusban a németországi infláció - jelentette kedden a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Júliusban a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke, a fogyasztói árindex végleges értéke az előzetessel megegyező 1,7 százalék lett Németországban, a júniusi 1,6 százalékot követően. Az előző havihoz képest 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júliusban Németországban. Júniusban 0,3 százalék volt az áremelkedés havi mértéke.

Az előző havinál magasabb éves inflációt elsősorban az élelmiszerárak növekedése idézte elő júliusban Németországban, míg az energiaárak és a szolgáltatások árának a növekedési üteme mérséklődött. Az élelmiszerárak 2,1 százalékkal emelkedtek júliusban a júniusi 1,2 százalék után. Az energiaárak júniusban 2,5 százalékkal, júliusban pedig 2,4 százalékkal emelkedtek.

Kedden jelent meg a ZEW gazdaságkutató intézet augusztusi hangulatindexe is, amely kiábrándító számokat hozott. Az előző havi -24,5 pontos szintről 44,1 pontig zuhant, ez jócskán meghaladja a várt 27,8 pontos szintet is.

4; Még több amerikai kamatvágás?

A korábbinál több amerikai kamatvágást vár idén a Morgan Stanley. Módosították korábbi álláspontjukat a Morgan Stanley elemzői, előzőleg csak októberre várták az újabb kamatvágást, a kereskedelmi háború elmérgesedése miatt most azt várják, hogy szeptemberben és októberben is lazításról fog dönteni a Fed, és jövőre is folytatódhat az enyhítés, írták az Equilor elemzői. Az UBS elemzője ennél is tovább ment, 2020. végére 1,00-1,25 százalékos kamatszintet vár, mely azt jelentené, hogy addig 4-5, egyenként 25 bázispontos kamatvágás jöhet. A határidős és opciós árazások alapján is hasonló mértékű lazításra lehet számítani, azonban ne feledjük, hogy az árazással a befektetők hajlamosak előreszaladni. Várakozásunk szerint az idei évben mindenképpen várható még egy kamatvágás, de nem számítunk ilyen gyors ütemű csökkentésre, mivel a beérkező adatok egyelőre nem indokolják.

5; Zavaros nemzetközi események

Nem tesz jót az sem a befektetők idegrendszerének, hogy több olyan lokális konfliktus van kialakulóban, amelynek nehéz felmérni a következményeit. Ilyenek például a hetek óta tartó, és egyre erőszakosabbá váló tüntetéshullám Hong Kongban, az elmúlt napokban ismét rakétákat tesztelő észak-koreai rezsim lépései, a venezuelai parlament feloszlatásának kísérlete, de ide sorolható az argentin elnökválasztás is, amelynek első fordulója után összeomlott a helyi tőzsde indexe és a peso árfolyama is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Friss
hírlevél