TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem tudni, az év utolsó két tőzsdenapjának esése a Mikulás-rali végét jelzi-e, vagy csak a hiányzó forgalom és befektetői aktivitás eredménye. A tőzsdei visszatekintések egy részében 2019 mint aranyév szerepel, de mások fanyalognak, mondván, alacsony volt a bázis. Megint mások inkább tíz évre tekintenek vissza.
(Fotó: Pixabay.com)

Csúcsközelben vannak a tőzsdeindexek, de azért érezhetően aggódnak a befektetők. Az arany nemrég ismét 1500 dollár fölé lendült, az ezüst pedig ma lépte át a 18-at. A VIX volatilitás-index, a “félelem-index” sem túl alacsony (15 körül). A “Mikulás-rali” mintha megbicsaklott volna, persze lehet, hogy csak az év végi gyér forgalom az oka.

Az USA-ban ma is folyik majd a kereskedés, a határidős indexek kevéssel nyitás előtt minimális mínuszban vannak. A Európa legtöbb piaca zárva volt ma, másutt rövidített kereskedés volt kettő óráig. Párizsban 0,1, Londonban 0,4 százalékos esés volt. Ezekhez hasonló mértékben süllyedtek a holland, belga, spanyol, portugál indexek is.

A dollár határozottan gyengül ma, az euró/dollár 1,1240, 0,4 százalékkal ment feljebb. A forint enyhe pluszban, 330,60 az euró.

Arany év volt, vagy csak bronz?

A tőzsdei sajtó ilyenkor vagy a jövőre vonatkozóan ad bizonytalan értékű tippeket, vagy az utóbbi egy évet szokta értékelni. Vannak, akik ünnepelnek, hogy micsoda jó tőzsdei év volt: a legtöbb index bőven két számjegyű, 20-40 százalékos emelkedést mutatott fel. Mások viszont fanyalognak, hogy ez alighanem csak a látszat.

Az indexek ugyanis a 2018 végi zuhanásuk után egy elég nagy gödörben voltak egy évvel ezelőtt. Bár már nem az alján, de valahol a szakadék oldalán kapaszkodtak felfelé. Ez adja az idei jó teljesítmény jelentős részét, az alacsony bázis. (A BUX index és a főbb külföldi  mutatók idei teljesítményéről itt írtunk: Legyőzte-e a NER idén a BUX-ot? Jön-e a böjtje e csodás tőzsdei évnek?)

Megőrültek a félvezetőiparért

A befektetők tavaly a kockázatosabb szektorokat keresték az Investing.com értékelése szerint, mint a félvezetőipar, általában a technológia vagy a biotechnológia. Ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy a világ főbb jegybankjai a 2018 végi állapothoz képest ismét lazább monetáris politikába kezdtek.

A félvezető-gyártók tőzsdén jegyzett alapja, azaz ETF-je (az SMH) 62 százalékkal emelkedett ebben az évben. A Technology Select Sector SPDR ETF (XLK) pedig 49 százalékkal. (Az S&P 500 index vezető ETF-je, az SPY 28 százalékkal drágult.) Rosszul szerepeltek viszont az úgynevezett defenzív szektorok.

A matuzsálemkötvénytől a bitcoinig

Emellett most az utóbbi tíz évre is sokan szívesen tekintenek vissza. Tíz év tíz forradalmi újdonságát szedte össze a tőkepiacokon például a Reuters, miközben “disruptive” – a régi iparágakat, folyamatokat szétromboló, bomlasztó – évtizednek titulálta ezt az időszakot. A listán első tétel a FAANG-részvények, az internetes óriások csoportja. Ezek összesített tőzsdei értéke ma nagyobb, mint Nagy-Britannia GDP-je és megközelíti Németországét. (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google.)

Második helyre a mínuszos kötvényhozamokat tették, köztük az átmenetileg évi –0,7 százalékra is lecsúszó német tíz éves papírt. “Fizetnek, hogy hitelt vegyél fel” – írták. A harmadik is kötvénypiaci kuriózum, a száz éves papírok elterjedése. A negyedik a bitcoin, amelyről tíz éve még szinte senki sem tudott, ma viszont közismert és rengeteg vállalatot, közgazdászt, politikust foglalkoztat.

Elektromos, pala, marihuána

Ötödik helyre az indexkövető, passzívan kezelt alapok, ETF-ek hihetetlen népszerűsége került. Hatodik a globális felmelegedés befektetésekre, tőkepiacra gyakorolt, egyre komolyabb hatása. Hetedik az amerikai palaolaj– és palagáz-forradalom (illetve kőzetrepesztéses technológia). Nyolcadik az elektromos autózás terjedése (bár ennek zöme lehet, hogy a következő évtizedre marad, tehetjük hozzá).

A kilencedik helyre a mindenki számára hozzáférhető elektronikus kereskedéssel, automatizált és algoritmusos üzletkötésekkel összefüggő villámgyors összeomlások, a “flash crash” állítólag gyakoribbá váló jelenségét tették. Az utolsó helyre pedig a marihuána legalizálását, amelynek eredményeként ma már több száz marihuána-részvénnyel is lehet legálisan kereskedni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél