Hirdetés

Legyőzte-e a NER idén a BUX-ot? Jön-e a böjtje e csodás tőzsdei évnek?

Eidenpenz József, 2019. december 30., 19:07

A BUX index idén közel 18 százalékos emelkedést ért el, kevesebbet, mint a német vagy amerikai indexek. De sokkal többet, mint egy másik, kevésbé ismert magyar mutató. A kiugró idei részvényár-emelkedés miatt önmagában nem kell félni, a múltban gyakran követte az ilyen éveket egy újabb kedvező esztendő.

Sok tőzsdén az év utolsó napja volt a mai, így Budapesten is. A BUX indexnek sikerült 0,2 százalékos emelkedés után új történelmi rekordot beállítania a 46 082,82 pontos záróártal. Nap közben volt ráadásul kicsit feljebb is, 46 100 pontnál. A forint minimális mértékben gyengült, 330,70 volt az euró este.

A három-négy nagy, lényegében multinacionális cég által dominált BUX index egyébként 2018 decemberét még 39 138,95 ponton zárta. Így az idei teljesítménye 17,74 százalékos volt. Bár ez szép hozamnak számít egy éves időtáv alatt, a világ nagy tőzsdéitől elmarad.

Hirdetés

A kisebb és közepes, nagyobb arányban magyar – sőt NER-közeli – vállalkozók tulajdonában levő cégeket tömörítő BUMIX index eközben 3,772,99-ről 3851,46 pontra emelkedett, ami csak 2,1 százalék. Igaz, ez a mutató egyes korábbi években eléggé túlteljesítette a BUX-ot. (Erről itt írtunk korábban.)

További árfolyamok itt láthatók

Az EKB-nek köszönhetjük?

Európában ma inkább óvatosak voltak a befektetők és az eladók bizonyultak erősebbnek. A Stoxx 600 és az EuroStoxx 50 indexek 0,9 százalékkal estek, különösebb esemény nélkül. Persze ennyi emelkedés után egy kis korrekció természetes.

A német DAX így is 26,3 százalékkal ment fel az év eleje óta – húzta alá a német Handelsblatt.com. Ez 2012 óta a legjobb évet jelenti. A gazdasági lap főleg az EKB laza monetáris politikájával magyarázza az emelkedést.

A Nasdaq 35 százalékot ment

Ma az USA-ban is esnek az indexek a múlt heti új csúcsokhoz képest, 0,3-0,5 százalékkal. A Nasdaq Composite ismét 9000 pont alatt van. (Az óceánon túl holnap is lesz kereskedés, és a mai sem fejeződött be.) A Marketwatch szerint négy hete nem volt ekkora süllyedés az USA tőzsdéin. Az emelkedést, legalábbis az utóbbi három hónapban, itt főleg az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás lehetőségével magyarázzák.

Az Investing.com adatai szerint az év elejétől kezdve az S&P 500 index 28,7 százalékkal, a Nasdaq Composite 35,0 százalékkal, a Dow Jones ipari átlag 22,3 százalékkal emelkedett. Mennyire sok ez? Nem túlzás? Nem lesz ebből csúnya zakózás jövőre? – teszi fel a kérdést sok befektető.

Húsz után még 11 százalék

A hasonlóan jó évek után is várható, hogy kedvező hozamuk lesz a részvényeknek – állítja a Marketwatch.com. Amikor az S&P 500 index emelkedése meghaladta a 20 százalékot, a rá következő évek átlaga is még 11,2 százalékot hozott éves szinten. Ezt az utóbbi 70 év adatainak elemzésére alapozzák.

A Dow Jones ipari átlag 1950 óta vett történetéből meg az derült ki, hogy az index az évek háromnegyedében pluszban zárt. Ennél az indexnél a 20 százalék feletti eredményt hozó esztendők után átlagosan 8,9 százalék volt a rá következő évek teljesítménye.

Hosszú távon is a Nasdaq a nyerő

A Nasdaq Composite indexnél még szebb a kép, a mutató 14,2 százalékkal ment fel a különösen jó éveket követő években. A technológiai papírok indexe az esetek 78 százalékában emelkedett. Ez az S&P 500 általános indexnél 83 százalék volt. Persze a múltbeli hozamok nem garantálják a jövőbeli teljesítményt, de a hasonló statisztikák gyakran jó prognózist adnak – írja a Marketwatch.

A Merrill Lynch Wealth Management vagyonkezelő vezetője, Andy Sieg azt mondta a CNBC-nek egy interjúban, hogy az USA részvénypiaca még húsz százalékkal is emelkedhet, mielőtt a bikapiacnak vége lenne.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Jókora ijedtség a tőzsdéken, kötvényekbe és aranyba menekülnek

Jókora ijedtség a tőzsdéken, kötvényekbe és aranyba menekülnek

Csúnya eséseket produkált a világ legtöbb tőzsdéje, mivel Kínán kívül több országban is aggasztóan nő a koronavírus-fertőzések száma. Európában és az USA-ban is 3-4 százalékkal esnek az indexek, zuhan az olaj, viszont veszik az olyan menekülőeszközöket, mint az arany vagy az államkötvények. Itthon a Mol esett legjobban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?