6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az utóbbi napokban az unásig ismert görög problémák mellett más is komolyan nyomasztotta a tőzsdéket, ráadásul olyasvalami, ami mindig is szokta. A tőzsdével foglalkozó szakirodalomban ugyanis kiemelt helyen szerepel, hogy ha magas vagy nő a kamat, akkor a részvényekből inkább a kötvények felé kezd el áramlani a tőke, és fordítva.

Az utóbbi hetekben pedig éppen ez történt Nyugat-Európában. A tíz éves német állampapírok hozama ugyanis 0,05 százalékon érte el mélypontját április közepén, azaz gyakorlatilag nulla volt, majdnem negatívba fordult, mint a svájci papíroké. (A rövidebb futamidejű német kötvények hozama pedig már régen negatív volt.) Innét szerda délig mintegy 0,65 százalékra jött fel éves szinten, de volt kedden 0,7 százalék felett is.

Ez persze még mindig csekélyke hozam, ám a 0,6 százalékpont körüli emelkedés eléggé komoly egy ilyen fontos és likvid kötvényfajta piacán, és megkérdőjelezi azt a korábbi, a piac által már látszólag elfogadott feltételezést, hogy Európában még jó ideig nulla közelében lesznek a kamatok, hozamok.

Valóságos katasztrófának számít

A befektetők szeme előtt ráadásul az lebeghet, ami Amerikában történt: a QE, a mennyiségi lazítás (pénznyomtatás) bejelentése előtt nagyon alacsonyra süllyedtek a kötvényhozamok, ám mire a pénz ténylegesen megjött, a QE beindult, ismét feljebb mentek. Most is a németnél vagy a japánnál jelentősen magasabb, 2,24 százalék a tíz éves amerikai állampapírok hozamszintje.

A Bloomberg egyenesen kötvénypiaci összeomlásról, katasztrófáról (meltdown) beszél már a cikke címében is. A gazdasági-tőkepiaci kérdésekben egyik legautentikusabbnak számító hírportál szerint néhány hét alatt több mint 450 milliárd dollár távozott a világ kötvénypiacairól. A hozamok ugyanis előzőleg már olyan mélyre estek, ami már csak akkor lett volna indokolható, ha defláció és európai recesszió következne be.

Az olaj az egyik fő bűnös

Erre láttak is esélyt korábban, amikor például az olaj ára 50 dollár alatt mozgott, és az előrejelzések 30 dolláros olajjal riogattak. Az olaj azonban emelkedni kezdett, amint megjelentek a jelei annak, hogy lesz némi infláció és gazdasági növekedés Európában. Ezzel pedig annak valószínűsége is megnőtt, hogy az EKB esetleg előbb fejezi be az ő mennyiségi könnyítési programját.

A Blooberg öt grafikonnal magyarázza meg, miért is történt ez az európai kötvénypiaci hozamemelkedés. Az első az olaj árfolyama. Az olaj árának tavalyi és idén év eleji összeomlása a többi tőkepiacon is felfordulást okozott, ami ellen leginkább a kötvénypiacokon lehetett menedéket találni. Ez a hatás az olaj áremelkedésével megszűnt.

Végre lehet egy kis infláció

A második az eurózóna inflációja, amely több hónapos emelkedés után végre visszajutott a pozitív tartományba. Ezzel párhozamosan az európai gazdasági növekedés is javult, az éves szinten 1,1 százalékos minimális értékről 1,4 százalékra.

A negyedik a befektetők határidős pozícionáltságát mutatja be, eszerint az év elején hatalmas vételi pozíciók épültek ki amerikai államkötvényekre, ezek nagy része az utóbbi pár hónapban leépült. Az utolsó ábra a Bloomberg saját, német államkötvényhozamokat mutató indexe, amely április közepén negatívba csúszott, azóta viszont évi 0,344-re emelkedett.

Begyűrűzik? Be.

A globális kötvénypiaci összeomlás az éjjel elérte Ázsiát is. A Bloomberg szerint a japán állampapírok hozama 8 bázisponttal emelkedett, az ausztrál papíroké pedig 2013 júniusa óta nem látott mértékben ment fel. A Concorde Értékpapír blogja „kísérteties hasonlóságot” talált a német és a japán kötvényhozamok között – pontosabban a Japánban 2003-ban lezajlott hozamesést, majd hozamemelkedést hasonlította a mostani német fejleményekhez.

A kötvénypiac pedig átgyűrűzik a részvénypiacra, a hozamemelkedés árfolyamesést jelent, a részvények is lefelé tartottak, főleg kedden. A szakértők erős korrelációról beszélnek. A Bloomberg szerint Mario Draghi mennyiségi könnyítési programja majdnem két éve nem látott mértékben láncolta egymáshoz az európai kötvény- és részvénypiacokat. A korreláció az 50 európai blue chip-részvény árfolyamát mutató EuroStoxx 50 index és egy európai kötvényindex között 2013 szeptembere óta nem volt ilyen magas.

Az euró/dollár is sokat számít

Ehhez jön még az is, hogy eközben az euró gyengülése megállt, sőt erősödött a dollárhoz képest. A korábbi eurógyengülés komoly stimulust adott az európai részvénypiacoknak, főleg ami az exportra termelő vállalatokat illeti. Nem kedvezett ugyanakkor az amerikai cégeknek, amelyek exportlehetőségei romlottak. Emiatt most zsinórban láttunk olyan napokat, amikor a német DAX index 1-2 százalékot esett, az amerikai S&P 500 pedig csak 0,2-0,5 százalékot. Az európai indexek alulteljesítővé váltak. A DAX áprilisi csúcsáról több mint hét százalékot esett, az S&P csak 1,3 százalékra van 2126 pontos éves csúcsától.

Élete shortja túl gyorsan jött

A híres kötvénypiaci befektető, Bill Gross áprilisban a német államkötvények eladását, shortolását a „short of a lifetime” jelzővel illette. Nagyjából azt mondta ezzel, hogy az életben csak egyszer adódik ilyen remek lehetőség, hogy ennyire biztosan az árfolyam esésére lehessen bazírozni. „Jobb, mint az angol font 1993-ban” – tette hozzá. (Ez volt az a híres eset, amikor Soros György is óriási összeget nyert a túlértékelt angol font shortolásával.)

Ebben a jelek szerint igaza volt, de az időzítésben nagyot tévedett: nem sokkal később úgy pontosította kijelentését, hogy az EKB könnyítési programjának a végéig kell várni, hogy ez bejöjjön. Ehelyett pár hét elegendő volt hozzá.

Nálunk is beindult a hozam

Állampapírpiaci referenciahozamok (forrás: ÁKK)

A kötvénypiaci emelkedés hozzánk is begyűrűzött: december óta nem látott szintre emelkedtek a magyar kötvényhozamok. Szakértők a forint relatív gyengeségét is az európai kötvényhozamokkal hozzák összefüggésbe.

„Az európai kötvénybuborék kipukkadt” – írta nemrég Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon. Szerinte a pénznyomtatási programok (QE) önellentmondást hordoznak, amit már az USA esetében is láttunk. „Ha a jegybank elkezd állampapírokat vásárolni, akkor azzal lenyomja a hozamokat, megemeli a kötvényárakat és minden más eszköz árát is, felfrissíti a gazdaság vérkeringését, ami növekedést és/vagy inflációt okoz, ami viszont azt jelenti, hogy egészségesebb, erősebb lesz a gazdaság, tehát abba lehet hagyni a QE-t, és mivel előbb-utóbb kamatemelkedés is lesz, ha kellően jó bőrben van a gazdaság, akkor a kötvényhozamoknak nem is esnie, hanem emelkednie kéne.”

Paradox, de nem kell megijedni

Tehát azáltal, hogy a jegybank elkezd állampapírt venni, paradox módon a kötvények áreséséhez (a hozamok emelkedéséhez) járul hozzá. „Ennek hazai vonzata a forint ideiglenes gyengülése és az állampapírhozamok emelkedése lehet, de egyik kapcsán sem kell megijedni nagyon” – tette hozzá a szakember.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17400 17340 17560 -0,68% 0 0 5 246 587 455 HUF 2024-02-23 17:10:34
MOL 2932 2918 2944 +0,34% 0 0 903 411 662 HUF 2024-02-23 17:13:44
MTELEKOM 833 825 840 +3,48% 0 0 1 602 562 626 HUF 2024-02-23 17:05:21
RICHTER 9725 9710 9795 +0,21% 0 0 1 500 306 080 HUF 2024-02-23 17:12:33
OPUS 417 416 421 -0,48% 0 0 66 598 529 HUF 2024-02-23 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
Állampapír / Kötvény Jók-e még a lakossági állampapírok? Merre tovább, bitcoin?
Privátbankár.hu | 2024. január 29. 17:11
Mik a hazai lakossági állampapírok, különösen az inflációkövető kötvények kilátásai jelenleg? Milyen változások várhatók ezen a piacon? Mik a nemrég engedélyezett bitcoin ETF-ek első tapasztalatai, sikeresnek tekinthetők-e, és mi lesz a következő sláger, narratíva ebben a szektorban? Erről beszélgettek a TrendFM rádió reggeli műsorában Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával.
Állampapír / Kötvény Öt csapás, ami a PMÁP-tulajdonosokat érheti
Eidenpenz József | 2024. január 29. 05:43
Bár most is a legjobb alacsony kockázatú befektetésnek számít az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), vannak olyan forgatókönyvek, amelyek nem túl kedvezőek. Extrém esetben előfordulhat, hogy nem követi az inflációt, vagy lemarad egy másik, külföldi befektetési eszköztől. Máskor azt ütheti meg a guta, akinek meg kell válnia tőle.
Állampapír / Kötvény Óriási pénzeső hull az állampapír-tulajdonosokra
Privátbankár.hu | 2024. január 24. 08:23
Az első negyedévben fizeti ki az állampapírokra a lakossági befektetőknek a legtöbb kamatot a magyar állam.
Állampapír / Kötvény Eljött végre az euróbefektetések ideje?
Eidenpenz József | 2023. december 19. 05:44
Most, hogy az összes kapható magyar állampapír hozama évi tíz százalék alá süllyedt, érdemes lehet újra átgondolni, hogy forintban vagy devizában szeretnénk-e megtakarítani. A forint eközben nem olyan erős, mint ahogy sokan érzik, és az eurókamatok még mindig jelentősen alacsonyabbak a forintkamatoknál. Egy dologra azonban biztosan jó a deviza.
Állampapír / Kötvény Drasztikus változás jön szerdán a magyarok kedvenc állampapírjánál
Eidenpenz József | 2023. november 23. 15:33
A jövő hét közepétől új állampapírt árulnak a kisbefektetők számára, míg a jelenleg kapható sorozat jegyzését lezárják. Az új konstrukció első pillantásra kedvezőbb a réginél, mert magasabb kamatprémiumot fizet, ám valójában van benne egy csavar, ami miatt rövidebb távon egyáltalán nem olyan jó. Aki teheti, annak még a régiből érdemes bevásárolnia, amíg még van.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG