Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Már a múlt héten is voltak rá jelek, de ma egyértelműen bebizonyosodott, hogy az eurózóna válságának hőmérője valójában a spanyol 10 éves kötvények hozama, melyek a piaci optimizmus múlásával újra történelmi szintet értek el átlépve a lélektani határt, jelenleg 7,15%-on állnak.

Minden negatív rekord megdőlt

Ez negyed bázisponttal magasabb, mint múlt hét pénteken - a hozamok a görög választások előtti héten egyszer már átlépték a "bűvös hetest". Amióta Spanyolországban bevezették az eurót, nem volt ilyen magas a hosszútávú kötvények hozama. A csődkockázat is történelmi rekordon, az 5 éves CDS-felár 610 pont felett van, ilyen magasan sosem volt, a 10 éves CDS-mutató szintén rekordmagasságban: 575 ponton (spanyol elemzők utóbbit veszik alapul, a kettőt nem ugyanaz).

A 10 éves spanyol körvények hozama az utóbbi 6 hónapban (Bloomberg)Ha a kötvényhozamok tartósan ilyen magas szinten maradnak, akkor Madridnak külső segítséget kell kérnie ahhoz, hogy finanszírozni tudja magát. Mariano Rajoy a hétvégén Washingtonban tárgyalt Christine Lagarde-dal. Az IMF ajánlása szerint további lépésekre lenne szükség a spanyol államháztartás egyenlegének javítása érdekében, így csökkenteni kellene a közszféra dolgozóinak bérét és például áfát is emelhetnének a spanyolok. Rajoy elzárkózott ezektől a lehetőségektől, hétvégi nyilatkozatai szerint Spanyolország a saját lábán próbál meg kimászni a gödörből. Könnyen lehet, hogy ez az állítás nem sokáig lesz tartható.

Montoro: a helyzet kritikus, folyamatosan nyomás alatt vagyunk

A spanyol pénzügyminiszter a 2012-es költségvetést tárgyaló szenátusi meghallgatáson ma azt mondta, Spanyolország kritikus helyzetben van. Cristobál Montoro szerint az EKB-nak határozottan kellene fellépnie a piacokkal szemben, hogy megvédje az eurót. Mint elmondta, "folyamatos nyomás van rajtunk, kétségek merültek fel Európával kapcsolatban, főleg ami az euró jelenét és jövőjét illeti, és a piacok nem bíznak abban, hogy Spanyolország talpra tud állni".

A befektetők úgy értékelték Montoro szavait, hogy Spanyolország tulajdonképpen segítséget kér az EKB-tól, a központi bank már jóideje nem vásárolt be spanyol (és olasz) kötvényekből a másodlagos piacokon, miközben már múlt héten érezhető volt a feszültség az európai állampapírpiacon (Mario Draghi ugyanakkor  korábban jelezte, az EKB támogatja az Európai Bizottság javaslatát, mely szerint az európai mentőalapból kellene feltőkésíteni a bajbajutott bankokat).

Ha a spanyolokat mentik, mentik az eurót is?

A spanyol pénzügyminiszter kiállt az európai integritás elmélyítése mellett, mint mondta, világos és egyértelmű politikát kell folytatnia az EU-nak épp úgy, mint Spanyolországnak, ki kell állni a pénzügyi konszolidáció mellett, a huszonheteknek pedig támogatnia kell egy fiskális és bankunió létrejöttét. Montoro jelezte, a spanyol kormány továbbra is egy egységesebb Európa, egy erősebb euró mellett teszi le a voksát, ehhez további szerkezeti reformok szükségesek, miközben a költségvetési stabilitásról nem lehet lemondani. Mint a pénzügyminiszter beszéde végén elmondta: mindezekre azért van szükség, mert "nincs más kiút a válságból".

A spanyol pénzügyminiszter az EU, valamint az euró sorsát összekötötte Spanyolországéval, üzenet értékű beszéd volt ez az EU-csúcs előtt, mely arról szólt: nem a spanyol bankokat kell megmenteni most, hanem azon keresztül egész Európát. Spanyolországnak nagyon is érdeke, hogy az unió az integráció következő szintjére lépjen.

Montoro beszélt természetesen a spanyol költségvetésről is, melyet szerinte "a szigor és a kiadások csökkentése jellemez". Ez utóbbi nem hatotta meg a piacokat, akik inkább amiatt aggódnak, hogy jut-e majd az európai mentőalapból (ESM) a spanyol bankok feltőkésítésére. Erre önmagában a spanyol államháztartás idén biztosan képtelen lenne, a feladat szinte lehetetlen, ha Madrid tartani akarja a GDP-arányosan 5,8%-os, már így is megemelt hiánycélt.

http://privatbankar.hu/kotveny/lelektani-hatar-felett-a-spanyol-hozamok-nagy-a-baj-248066

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Friss
hírlevél