TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Pocsék hangulatban adták ma az európai részvényeket, nagyot esett az OTP, csak egy bluechip tudott erősödni. A forint is beragadt a gyengülő trendbe. De miért?

Egyre jobban utálják a görög joghurtot

Pocsék hangulatban telt a kereskedés az európai tőzsdéken. Miután továbbra sincs megállapodás Görögország és a hitelezők között, sőt pénteken már el is mulasztottak egy fizetési határidőt - igaz, ezt még "lefedezték" egy mondvacsinált magyarázattal. Gyakorlatilag egy olyan trükköt vetettek be, amit Zambia alkalmazott egyedül, 35 évvel ezelőtt.  Az Európai Bizottság a múlt héten egy megszorításokat is tartalmazó javaslattervet nyújtott be Görögországnak, akik viszont ezt teljes felháborodással fogadták. Folytatódhat tehát a huzavona, ami akár a hó végéig is mérgezheti a piacokat - ekkor kell egyösszegben bő másfél milliárdot kiköhögniük a görögöknek.

Nagyon ment ma a törökverés

A nyugat-európai tőzsdék többsége záráskor komolyabb mínuszban járt: a londoni FTSE ugyan minimális pluszba esett át, de a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 közel 1 százalékot veszített értékéből. Az athéni index közel 3 százalékot veszített, a legnagyobb vesztes viszont a török index, ami a nap végére is 5 százalékos veszteségben maradt. A hétvégi választások után egy rendkívül bizonytalan politikai helyzetre kell berendezkednie az országnak, amit a befektetők nem szeretnek - a háttérről itt írtunk bővebben >>

Friss árfolyamok >>

Budapest sem tudta kivonni magát ebből a hangulatból: az OTP vezetésével nagyot esett a BUX index, a bankpapír közel 3,5 százalékot veszített hétfőn. A bluechipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott erősödni.

 

 

Komoly tőkeátrendezés folyik

Pozsgai Gábor, az OTP treasury üzletkötője szerint a görög helyzet rendezetlensége mellett a piacok hangulatát befolyásolja az is, hogy komoly tőkeátrendezések folynak: emelkednek az állampapírhozamok Európa-szerte, a befektetők csökkentik kitettségüket - főleg a hosszú futamidejű - kötvényekben. Az amerikai gazdaságról a múlt héten nagyon jó adatok érkeztek, az NFP munkaerőpiaci adat egy újabb csepp volt a pohárban ahhoz, hogy a piacok elkezdjék árazni az őszi amerikai kamatemelést. Emellett történelmi mélypontokon jártak az elmúlt időszakban az eurózóna periféria-országainak kötvényhozamai - nem csoda, ha beindult a hosszú távú kötvényekből a pénzkivonás.

Rossz jelek a forint körül

A devizapiacon a forint egy jól kivehető gyengülő trendbe ragadt be: ma is 314 forint fölé emelkedett az euró jegyzése. Innen egy kis lecsorgás jöhet, de egyre nagyobb tetőket, egyre magasabb aljakat láthatunk, ami nem jó jel - fogalmazott Pozsgai Gábor. Ha a görög helyzet esetleges pozitív rendezése kapcsán nem tör ki valamiféle örömünnep, akkor ennél gyengébb szintekre is fel kell készülni.

Friss árfolyamok >>

Az euró dollárárfolyama 1,11-1,12 körül ragadt be - a piac nem igazán tudja, mit kezdjen. Egyik oldalról ott van egy eurót erősítő múlt nyilatkozat az EKB elnökének részéről, amit csak tetőzött a mai német ipari termelési adat, ami a vártnál jóval jobb lett. A másik oldalról viszont épp a dollárt erősítenék az erősödő kamatemelési várakozások, a múlt heti jó amerikai makroadatok - a kettőből jön ki ez az oldalazás.

Friss árfolyamok >>

A Fed 17-én tart kamatdöntő ülést - ekkor emelést nem vár a piac, de érkezhet olyan impulzus, ami kibillentheti a sávból a jegyzést. És persze itt is igaz, hogy egy esetleges görög örömhír bármikor felboríthatja a látszólagos nyugalmat.

Friss árfolyamok >>

A kőolajár ma nagyot esett, a WTI több mint 1 százalékot esett, a Brent is közel 1 százalékkal ér kevesebbet, mint tegnap.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél