TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az amerikai GDP-adat sokkal jobb lett a várakozásoknál, az amerikai részvények drágultak, a dollár gyengült, a kamatemelési félelmek azonban erősödtek. Vérengzés volt a kötvénypiacokon, ami a részvénypiacokat is elkedvetlenítette. A forintot odaszögezték egy bizonyos ponthoz, a Richter és az OTP nap közben megtáltosodtak.

Unalmas péntekről egy cseppet sem lehetett beszélni, a részvénypiacokat nagy mértékben befolyásolták a gyorsjelentések. Amerikában ma volt a félidő, amikorra az S&P 500 index félezer cégének már fele jelentett, a legtöbben pozitív meglepetést okoztak. A jó hírek azonban Európában mégis háttérbe szorultak.

Egyre gyakoribb az az érv, hogy a nulla közeli kamatok nem igazán érik el céljukat, sőt már az EKB egyes vezetői is azt pedzegetik, hogy helyettük inkább a kormányoknak kéne többet tenniük a fellendülés érekében. (Vagyis monetáris helyett vagy mellett fiskális, költségvetési élénkítésre lenne szükség.) Ha pedig csökken a pénzbőség, növekedhet a kamat, annak súlyos következményei lehetnek a piacokra. (Erről ma itt is írtunk.)

Ma állítólag a hasonló vélemények hatására jelentősen emelkedtek az amerikai, német és más európai kötvényhozamok, a német például az idei mínusz 0,2 százalékos mélypontoknál 0,4 százalékponttal magasabban, plusz 0,2 százalék körül járt. Látszólag csekély különbség, valójában egy másik világ. Két éves csúcson van a német infláció is.

Az európai tőzsdeindexek délelőtt jobban gyengélkedtek, délután kissé javultak, de a Stoxx 600 index így is 0,3 százalékos mínuszban zárt. A német index 0,2 százalékkal esett, a francia 0,3 százalékkal emelkedett, a brit is kis mértékben nőni tudott. Az átlagot még az olasz részvények, főleg a bankok húzták le. A Nikkei 225 a gyengülő jenből profitált, miután az éjjel a dollár/jen 105 fölé emelkedett.

Itthon a BUX index volt mínuszban is, de délelőtt a Richter, délután az OTP lódult meg szépen és húzta fel az indexet is. Végül a Richter 1,6 százalékkal 6045 forintra, az OTP 0,9 százalékkal 7900-ra, új éves csúcsra emelkedett. A Mol ezúttal 1,1 százalékkal 18 095, a Magyar Telekom 0,4 százalékkal 465 forintra esett. A forint nagyon stabil volt, odaszögezték a 309,50 forinthoz az eurót. A mostanában sokat erősödő dollár viszont gyengült.

Amerikában nagyon várták a következő GDP első becslését, amiből szokás szerint a készülő kamatemelésre próbáltak következtetni. Az adat sokkal magasabb lett a vártnál, a dollár gyengülését és az amerikai részvények emelkedését okozta. Este fél hétkor már 0,3 százalékkal emelkedett az S&P 500, 0,2 százalékkal a Nasdaq és 0,4-el a Dow Jones Industrial. Gyorsjelentése nyomán négy százalékkal esett az Amazon.

Richter: Elkezdődik az amerikai álom?” - írta a KBC Equitas hírlevele. A jövő hét második felében jön a cég gyorsjelentése, az Equitas arra számít, hogy „bevétel és nettó profit soron szép növekedésről számol majd be a gyógyszercég, igaz üzemi eredmény szintjén a magas bázis miatt visszaesés jöhet”. Most először tesznek közzé teljes negyedéves számokat a az amerikai Vraylar értékesítéseiről.

A kőolaj azért süllyed, mert a befektetőknek kétségei vannak az OPEC-termeléskorlátozás életképességével kapcsolatban. Egyre több országról derül ki, hogy várhatóan nem vonatkozik rá majd kvóta. (Irak, Irán, Líbia, Nigéria is szóba került.) A két fő olajfajta 1,1 százalékos eséssel 49,10 és 49,90 dollárra süllyedt (WTI, illetve Brent).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél