<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az elszálló infláció és a recessziós félelmek erősödése a kötvényhozamok jelentős emelkedéséhez vezetett. Különösen az olyan feltörekvő piaci országok hitelezési költségei ugorhatnak nagyot, ahol a magas GDP-arányos államadósság mellett unortodox döntések is növelik a kiszámíthatatlanságot. Ilyen például Magyarország.

Az euróövezeti és amerikai kötvényhozamok idei folyamatos növekedése, és május végén kezdődő meredek felfutása után ezen a héten is tovább emelkedtek a hozamok, fokozódó nyomást gyakorolva a részvénypiacra. Miután a Federal Reserve (Fed) júniusi kamatdöntő ülésén a várakozásoknál nagyobb mértékben, 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatát, és jelezte, hogy hasonló ugrásokkal folytatja a szigorítást a 41 éves csúcsot döntő infláció megfékezésére, egyre erőteljesebbé vált a félelem, hogy recesszióba fordul az amerikai gazdaság.

Az elszálló infláció és a recessziós félelmek erősödése a kötvényhozamok jelentős emelkedéséhez vezetett, különösen Magyarországon.Az elszálló infláció és a recessziós félelmek erősödése a kötvényhozamok jelentős emelkedéséhez vezetett, különösen Magyarországon.

Az euróövezetben, ahol az Európai Központi Bank (EKB) július 21-én 25 bázispontos kamatemeléssel tervezi megkezdeni szigorítási ciklusát, több tényező is erős nyomást gyakorol az államkötvények árfolyamára – különösen az eladósodottabb országok, köztük Olaszország vagy Görögország esetében. Több elemző is rekordmagas inflációs adatokat vár a héten, emellett a befektetők elsősorban az energetikai hírekre fognak összpontosítani, miután Németországban és más európai országokban is sürgősségi rendelkezéseket hoztak az oroszországi gázszállítás csökkenése miatt. Az EKB korábban arra figyelmeztetett, hogy az eurózóna gazdasága jövőre 1,7 százalékkal zsugorodna, ha Oroszország teljesen elzárná a gázcsapot.

Pénteken látnak napvilágot az euróövezet júniusi inflációjára vonatkozó első becslések. Az elemzői konszenzus azt mutatja, hogy a májusi 8,1 százalékos éves emelkedést a júniusi pénzromlás meg fogja haladni, a várakozásokban 8,4 százalékos éves infláció szerepel júniusra, ami ismételten történelmi rekord lesz. Ez rontja az EKB legutóbbi előrejelzéseit, amelyek az infláció csökkenésével számoltak. Az elemzők ezért igencsak vegyesen vélekednek a kötvényhozamok jövőbeli pályájáról. Miközben az EKB a magas infláció ellen igyekszik fellépni, az európai gazdasági recesszió növekvő kockázatával is szembe kell néznie.

A recessziós félelmeket erősíti a GfK kedden közölt júliusi német fogyasztói hangulatindexe is, amely mínusz 27,4 pontra, rekordalacsony szintre csökkent. Az Ukrajnában zajló háború és az ellátási láncok zavarai miatt az energia- és élelmiszerárak robbanásszerűen emelkednek, és minden eddiginél borúsabbá teszik a fogyasztói hangulatot – elemezte a helyzetet Rolf Bürkl, a GfK szakértője. A megélhetési költségek jelentős növekedése miatt minden alindex romlott: a gazdasági várakozások, a jövedelem és a vásárlási hajlandóság is.

GfK német fogyasztói hangulatindexének alakulása. (pont) Forrás: TradingeconomicsGfK német fogyasztói hangulatindexének alakulása. (pont) Forrás: Tradingeconomics

Ilyen feszült gazdasági helyzetben készül az EKB több mint egy évtized óta első kamatemelésére, melynek hatására Olaszország, Görögország és más eladósodott országok kötvényhozamai megugrottak, és az általuk fizetett kamatfelár a biztonságos menedéket jelentő Németországhoz képest jelentősen növekedett. (A hozamok az árakkal ellentétesen mozognak.)

Christine Lagarde, az EKB elnöke kedden a portugáliai Sintrában tartott központi banki fórumon arról beszélt, hogy az EKB olyan kötvényvásárlási programon dolgozik, amely eszközül szolgál majd a sebezhető euróövezeti országok növekvő hitelfelvételi költségeinek visszafogásához, miközben továbbra is nyomást gyakorol kormányaikra, hogy tegyék rendbe költségvetésüket. Lagarde ez utóbbival arra utalhatott, hogy az új program bizonyos feltételekhez lesz kötve az abban részesülő országok számára.

Christine Lagarde, az EKB elnöke. Fotó: DepositphotosChristine Lagarde, az EKB elnöke. Fotó: Depositphotos

„Az új eszköznek hatékonynak kell lennie, ugyanakkor elegendő biztosítékot kell tartalmaznia ahhoz, hogy megőrizze a tagállamok szilárd költségvetési politika melletti elkötelezettségét” – hangsúlyozta Lagarde.

Elemzők szerint az EKB valószínűleg készpénzt von majd ki a bankrendszerből az új kötvényvásárlások ellensúlyozására, hogy ne növelje a likviditás teljes mennyiségét.

Elemzők többsége úgy látja, hogy a jelenlegi kamatszintek már összhangban vannak a recessziós félelmekkel, és az infláció megfékezésére irányuló „bármi áron” megközelítéssel is.

Németország 10 éves államkötvényének hozama, a blokk irányadó mutatója 13:00-kor 1,669 százalékra emelkedett, 0,12 százalékos napi és 0,588 százalékos havi emelkedést követően.

Németország 10 éves államkötvényének hozama. (százalék) Forrás: TradingeconomicsNémetország 10 éves államkötvényének hozama. (százalék) Forrás: Tradingeconomics

Olaszország 10 éves kötvényhozama 3,7 százalékra emelkedett, 0,7 százalékkal kerülve feljebb a hónap eleji szintektől, az olasz és a német 10 éves hozamok közötti különbség pedig 210 bázisponton körül stagnál.

Olaszország 10 éves államkötvényének hozama. (százalék) Forrás: TradingeconomicsOlaszország 10 éves államkötvényének hozama. (százalék) Forrás: Tradingeconomics

Az euróövezeti államok kötvényhozamainak emelkedése hatványozott hatást gyakorol a feltörekvő országok, köztük különösen a nagyobb GDP-arányos államadóssággal küzdő Magyarország kötvénypiacára is, hiszen a befektetők a gazdasági kockázatok növekedése miatt előszeretettel helyezik át befektetéseiket a menedéket jelentő centrumországok piacaira.

Részben e folyamat – valamint az uniós forrásokhoz való hozzáférés bizonytalansága és unortodox gazdasági döntések – eredményeképpen hazánkban a térség országaihoz viszonyítva is jelentősen elszálltak a hozamok.

A 10 éves kötvények másodpiaci hozama 8,44 százalékra emelkedett, míg ugyanez Lengyelországban 7,4, Csehországban 5,39 százalék körül mozgott kedden. Az ilyen szintek körüli hitelköltségek pedig hosszabb távon bizonyosan kigazdálkodhatatlanok.

Magyarország 10 éves államkötvényének hozama. (százalék) Forrás: TradingeconomicsMagyarország 10 éves államkötvényének hozama. (százalék) Forrás: Tradingeconomics

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG