TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Részvénybefektetők, meneküljetek? Eléggé rossz a hangulat a tőzsdéken a magas állampapír-hozamok miatt, az amerikai indexek annak határán vannak, hogy az összes idei nyereségüket elveszítsék. A Twitter nagyot esik, pedig jó eredményről számolt be. A BUX emelkedni tudott, a forint azonban eléggé gyengült.

A részvénypiaci befektetők már úgy gondolják, hogy 2018 egy elvesztegetett év lesz a piacon – virított a Marketwatch.com címoldalán ma kora este. Az S&P 500 index ma ugyanott van, mint tavaly év végén. Ez jól jellemzi a pesszimistává váló hangulatot, amihez a legfőbb muníciót az emelkedő kötvényhozamok jelentik.

Az amerikai tíz éves államkötvények hozama ma már stabilan évi 3,0 százalék felett járt, míg tegnap csak épphogy súrolta ezt a szintet. A magasabb kötvényhozam megdrágítja a vállalatok forrásokhoz jutását, és a többi befektetés, mint a részvények átárazására késztetheti a befektetőket. Minden más befektetés megtérülését az állampapírokhoz szokták ugyanis viszonyítani. Ráadásul a pénz a vonzóbbá váló kötvények felé áramolhat a részvényekből.

A részvényárak jóval alacsonyabbak is lehetnének, ha az amerikai vállalatok eredményei nem nőnének szépen, sokszor két számjegyű mértékben, de erre viszont már jórészt számított a piac – írja a Martketwatch.

Nem segített az euró sem

Az amerikai részvényindexek ma mínuszból egyszer már eljutottak szerény pluszba, de csak azért, hogy aztán este hat után nem sokkal ismét mínuszban mozogjanak. Az S&P 500 0,3, a Nasdaq indexe 0,1, a Dow Jones 0,4 százalékos esést mutatott ekkor.

Európának jót szokott tenni, ha a dollár erősödik, így az euró esik, de most ez sem működött. Az euró/dollár keresztárfolyam fél százalékos esése ellenére a német DAX index két százalékos mínuszban is volt, majd estére ezt egy százalékra dolgozta le. A francia, brit index valamivel kevésbé, 0,6 százalékkal esett.

Végén jó az OTP

A varsói és prágai indexek is fél-fél százalékkal süllyedtek, a bécsi pedig két százalékkal zuhant. A hazai BUX index mégis 0,4 százalékkal emelkedni tudott, igaz, nagyon a záró szakaszban húzták fel. Az OTP ugrott meg főleg a végén, a bankrészvényt negyed százalékos pluszba, 11 370 forintra rántották. A Mol 0,8 százalékkal 2946-ra, a Richter 0,4 százalékkal 5235-re emelkedett.

További árfolyamok itt láthatók

A nap egyik nagy eseménye, hogy viszonylag ritka módon 313,60 forintra emelkedett az euró ára, március eleje óta először, az utóbbi egy évben pedig harmadik alkalommal. (December elején volt 315 felett is.) Ez több mint egy forintos drágulást jelent. Estére kissé visszasüllyedt, 313,10-re.

Mi lesz veled, Törökország?

Ez amiatt is lehetett, hogy az MNB egyik vezetője arról beszélt, nálunk marad a laza monetáris politika. De a forintnál jobban gyengült a zloty, és meglepő módon a kamatemelés ellenére délutánra már vesztett értékéből a török líra is.

Pedig a török jegybank régóta ellenállt, és a líra durva leértékelődése ellenére sem emelt kamatot, valószínűleg elnöki utasításra, hogy ne fékezze a gazdasági növekedést. Most a júniusra előrehozott választások előtt vélhetően stabilizálni akarják a fizetőeszközt, hogy a nép jobban érezze pénzének értékét. A fő refinanszírozási eszköz kamatlábát 12,75-ről 13,50-re emelték, tehát 75 bázisponttal, miközben a piac állítólag csak 50-re számított.

Sokasodó kockázatok

Donald Trump elnök kedvence, ahol rendszeresen publikál, a Twitter meglepően jó, pozitív eredményről adott számot. Kezdetben emelkedett is, később azonban négy százalék körüli mínuszba ment át. Még jobban, hét-nyolc százalékkal esik a Snap.

A német kormány 2,4-ről 2,3 százalékra csökkentette az ország gazdaságára vonatkozó előrejelzését. Jövő évre 2,1 százalékot várnak. Mindezzel azonban még mindig optimistábbak, mint a vezető német gazdaságkutató intézetek – rja a Spiegel Online. Sok szakértő szerint sokasodnak a “kockázatok a gazdaság számára”, mások úgy fogalmaznak, hogy a növekedés lassulásának jelei.

Esik az arany, az ether

Az olaj árfolyama szerény mínuszba fordult, miután közzétették a szokásos amerikai készletadatokat. (Az amerikai termelésről, exportról itt írtunk.) Nagyobbat esik az arany, amelynek sem az erősödő dollár, sem az emelkedő kötvényhozam nem tesz jót, bár a részvénypiaci bizonytalanságban venni szokták.

A bitcoin ma öt százalékkal 8900 dollárra esik, igaz, előtte majdnem két hétig folyamatosan felfelé tartott. A többi fontosabb kriptodeviza, ahogy az emelkedésben, most az esésben is túlszárnyalja a nagy testvért. Az ether például 12, a litecoin 11, a bitcoin cash 14 százalékos mínuszban van.

Meghekkelték, hibát találtak

Tegnap délután meghekkelték a MyEtherWallet nevű rendszert, egy orosz oldalra irányították át, amivel állítólag 25 ezer ethert sikerült eltulajdonítani. (Mintegy 17 millió dollárt.) Az ether azonban csak az eset után sok órával később kezdett el zuhanni. Nagyobb probléma lehet, hogy az OKEX hongkongi kriptotőzsde leálltotta a az ERC20 kriptozsetonok (tokenek) fogadását, miután kritikus hibát találtak az Ethereum-okosszerződésekben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél