Hirdetés
Hirdetés

Elárasztja Európát az amerikai olaj

Fellegi Tamás, 2018. április 25., 15:12

Az OPEC és Oroszország a kitermelés csökkentéssel elérte célját: az olajár a magasba emelkedett. Ugyanakkor a magas ár az amerikai palaolaj kitermelést is felfuttatta, olyannyira, hogy csúcsra jár az amerikai kitermelés és az export. Ebből már Európának is jut bőven, az OPEC ls Oroszország így viszont piacot veszthetnek.

Amerika kipótolja

Oroszország és az OPEC országok tavaly megegyeztek arról, hogy napi 1,8 millió tonna hordóval visszafogják a termelést, hogy ezzel kiegyenlítsék a piacot (megszüntessék a túlkínálatot), és így megemeljék az árat. Ez sikerült is: akkor 40-50 dollár körül volt az ár, most feljött 70 fölé. Csakhogy a Brent árának emelkedése magával húzza az amerikai típusok árát is, így viszont újra megéri a palaolaj kitermelése, annyira, hogy az amerikai teljes napi olajkitermelés 10,7 millió hordóval megközelítette az oroszt és a szaúdit, a világ legnagyobbjait.

Így lassan ugyanannyi olaj kerül a piacra, mint a megállapodás előtt, azzal a különbséggel, hogy a drágább típusokból kevesebb, az olcsóbb amerikaiból több van, és ez akkor kezdi éreztetni hatását, ha az amerikai olaj betör az ázsiai és nigériai olaj hagyományos piacaira, leginkább Európába. Egy, a Reutersnek beszámoló kereskedő, aki mediterrán finomítónak szokta beszerezni az olajat, elmondta, hogy az amerikai ajánlatok elárasztották a piacot. Ő maga eddig orosz és Kaszpi-tengeri olajat vett, de most a kedvező amerikai ajánlatokból csemegézik.

Hirdetés

Felfutóban

Áprilisban az Európába szállított olaj mennyisége vélhetően eléri a napi 550 ezer hordót (2,2 millió tonna), ami soha nem látott mennyiség ezen a piacon. Január és április között az egy évvel korábbi adathoz képest négyszeresére, 6,8 millió tonnára ugrott a mennyiség. Kereskedők szerint a növekedés folyamatos, mivel az amerikai kínálat egyre nagyobb, így egyre kevésbé tudják elhelyezi a hagyományos exportpiacaikon, otthon meg nincs ennyire szükség. Így logikus, hogy Európába szállítanak, ráadásul jóval olcsóbban, miután az amerikai WTI és a Brent közti árrés kitágult, 5 dollár körül van.

Tavaly az európai import 7 százaléka származott Amerikából, idén már várhatóan 12. A legfőbb európai importőrök Nagy-Britannia, Hollandia és Olaszország. Más finomítók is tesztelik már az amerikai olajat, mint a lengyel PKN Orlen, a Lotos, és többen tervezik ugyanezt. Az amerikai olaj így az európai piacot óhatatlanul az OPEC és Oroszország elől veszi el, aminek egy bizonyos szinten az lehet a következménye, hogy csökkentett kitermelés mellett is túlkínálat lesz ezekből olajból, ez pedig előbb-utóbb megjelenik az árban.

Először finnyásak voltak, aztán rákaptak

Az amerikai olajexport korlátozásokat 2015-ben oldották fel, de eleinte az európai finomítók nehezen szánták rá magukat, hogy új típusokkal kísérletezzenek, maradtak az Északi-tengeri, a Nyugat-Afrikai és a Kaszpi típusoknál. Tavaly már elszánták magukat a próbákra, idén pedig már annyi tapasztalatuk van, hogy gond nélkül megveszik a korábbi típusok helyett. A közel 5 dolláros árelőny pedig rendkívül vonzó, ezért a korábbi eladók máris kénytelenek árengedményeket ajánlani.

Mindezek alapján érthető, hogy az amerikai kitermelés gyors felfutása miért hat lassabban az olajárra, mint várható lenne, de a jelenlegi folyamatok folytatódása mellett az amerikai túlkínálatot az európai piac közvetítheti, ismét előidézve az OPEC túlkínálatát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?