TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nincs annak jele, hogy az MNB lépésekre készülne a forint árfolyamával kapcsolatban, sőt, mintha kitérne ez elől. A piaci elemzők szerint ez most racionális, mivel nem a kamatszint vagy egyéb jegybanki kondíció okozta a gyengülést. Később azonban könnyen lehet, hogy lépéskényszerbe kerülnek az infláció miatt.

Arra a hírre, mely szerint Matolcsy György jegybankelnök nem megy el meghallgatására, amelyet a költségvetési bizottság hívott össze, nem mozdult a forint árfolyama ma délben. “Az MNB sem most, sem a jövőben nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni” – közölte a jegybank, ami arra enged következtetni, hogy egyelőre nem lép a jegybank.

Az árfolyam 329,80 körül mozog, reggel azonban érintette a 330,60 forintos szintet is.

Eközben az elemzők próbálják prognosztizálni, hogyan tovább. Az Alapblogon “Nyugdíjas” (Szabó László, a Hold Alapkezelő elnök-vezérigazgatója) a forintgyengülés okaival kezdi. Azt írja, hogy “a laza monetáris politikából adódó 2-3 százalékos negatív reálkamat ritkán tesz jót egy deviza árfolyamának”.

Nincs itt semmi látnivaló?

A negatív reálkamat ugyanakkor nem új jelenség, és nem változott jelentősen az utóbbi időben, különösen az eurózónás kamatokhoz képest nem. Ráadásul a közép- és hosszú lejáratú állampapíroknál hozamemelkedés következett be, a tíz éves államkötvényeink hozama az év eleji rekord alacsony szintez képest megduplázódott. A makrogazdasági környezet vagy Magyarország pénzügyi helyzete sem változott lényegesen.

Trump van a forintgyengülés hátterében?

A jelenséget szerinte elsősorban a feltörekvő piacok (Magyarország is ebbe a csoportba tartozik) iránti erősödő bizalmatlanság okozta. “Jól mutatja ezt, hogy a lengyel zlotyihoz képest nem változott lényegesen a forint árfolyama.” (Bár ez a kiválasztott időtávtól is függ, erről itt írtunk.)

Egy másik ok a szakember szerint a „globál makro” stratégiát követő alapoknak a fenyegető kereskedelmi háborúval kapcsolatos döntései lehetnek. Jelentős short (eladási) pozíciókat építettek ki például az európai autóipari részvényekben, és ehhez hasonló hatású az autóiparnak erősen kitett országok, köztük Magyarország devizáinak shortolása is.

Az infláció közbeszólhat

Szabó azt mondja, mivel a gyengülés okait “alapvetően nem kamatfronton kell keresnünk, ennek megfelelően az MNB mérsékelt kamatemelései nem javítottak volna a helyzeten, így a kiváró stratégiájával egyetértek”.

Céloz azonban arra, hogy az MNB-nek az infláció emelkedése miatt lehet, hogy nemsokára változtatnia kell, vagy kéne a kamatokon. A béremelkedés, a kapacitásait maximálisan kihasználó gazdaság, az emelkedő energiaárak, a gyengülő forint “villámgyorsan beteljesíti az MNB inflációs céljait” – írja a cikk. Utal olyan piaci félelmekre, hogy az MNB akkor sem nyúl a kamatokhoz, ha az inflációs cél teljesül. (Mások ezt “eltörökösödésnek” nevezik a török példa alapján.)

Nem aggódják túl

A forint, és a magyar gazdaság a változékony hangulat miatt, és a lassú hozamemelkedések következtében a korábbiaknál sérülékenyebb lehet, emiatt a piaci szereplők már szigorúbb monetáris politikát, vagy annak kommunikálását várják az MNB-től – írja a KBC Equitas reggeli hírlevele.

Az MNB egyelőre az inflációt helyezi előtérbe, és nem határoz meg árfolyamcélt. “A múlt heti különböző bejelentések alapján tehát nem aggódják túl a jelenlegi folyamatokat” – írták. A magyar kötvénypiacon továbbra is látható a hozamemelkedés, a 10 éves kötvényhozam 3,55 százalék fölé került.

340-nél átterjed a részvénypiacra?

Ez nem éles váltást, de folyamatosan emelkedő hozamot jelent. A hozamgörbe rövid vége nem változott a múlt héten. Egy sor érdekes makroadat jön a héten, szerdán pedig az MNB jegyzőkönyve lehet különösen érdekes a forint szempontjából – írják.

Mindenkori tetőértékét érte el pénteken a forint az euróval szemben 330 forint felett – írta a Random Capital napi hírlevele is. “Jelenleg jelentős aggodalmak jellemzik a forint árfolyamának figyelemmel követését. 340 forint felett a félelmek átterjedhetnek a részvénypiacra is” – teszik hozzá.

Árugrásra készen

Az Alapblog másik írása szerint a Hold Alapkezelő vállalati ügyfelei eddig általában nem mertek árat emelni, a bérnövekedés ellenére sem, mert nem tudták átterhelni a vevőkre, és előnybe kerülhettek volna a versenytársak. Ám a bérhez most már az importár is hozzájön, így "bizonyos cégeknek muszáj lesz majd árat emelniük (elsősorban azoknak, akik már eddig is ki voltak feszítve a növekvő bérköltségek, emelkedő alapanyagárak vagy belső hatékonytalanság miatt)". A versenytársaik örömmel fogják majd követni a trendet.

A valós áremelések sok szektorban 1-2 éve váratnak magukra. Az így bekövetkező áremelési hullám nagy lehet, nem biztos, hogy megállítja egy kis forinterősödés. Ha "az emelések beindulnak, akkor nem pusztán a mostani gyengülés 3-5%-os szintjét fogják emelni" - írják.

Meddig engedik az MNB-nek?

Jaksity György szerint nem az a meglepő, hogy gyengül a forint, hanem az, hogy ez miért pont most. A jegybank nem véletlenül ódzkodik a kamatemeléstől: sem saját eredményére, sem a forinthitelesek törlesztőrészletére nem lenne jó hatással egy szigorítás; kérdés, hogy az inflációs célkövetés meddig engedi a tétlenséget. (Erről itt írtunk részletesebben.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
hírlevél