TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nincs annak jele, hogy az MNB lépésekre készülne a forint árfolyamával kapcsolatban, sőt, mintha kitérne ez elől. A piaci elemzők szerint ez most racionális, mivel nem a kamatszint vagy egyéb jegybanki kondíció okozta a gyengülést. Később azonban könnyen lehet, hogy lépéskényszerbe kerülnek az infláció miatt.

Arra a hírre, mely szerint Matolcsy György jegybankelnök nem megy el meghallgatására, amelyet a költségvetési bizottság hívott össze, nem mozdult a forint árfolyama ma délben. “Az MNB sem most, sem a jövőben nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni” – közölte a jegybank, ami arra enged következtetni, hogy egyelőre nem lép a jegybank.

Az árfolyam 329,80 körül mozog, reggel azonban érintette a 330,60 forintos szintet is.

Eközben az elemzők próbálják prognosztizálni, hogyan tovább. Az Alapblogon “Nyugdíjas” (Szabó László, a Hold Alapkezelő elnök-vezérigazgatója) a forintgyengülés okaival kezdi. Azt írja, hogy “a laza monetáris politikából adódó 2-3 százalékos negatív reálkamat ritkán tesz jót egy deviza árfolyamának”.

Nincs itt semmi látnivaló?

A negatív reálkamat ugyanakkor nem új jelenség, és nem változott jelentősen az utóbbi időben, különösen az eurózónás kamatokhoz képest nem. Ráadásul a közép- és hosszú lejáratú állampapíroknál hozamemelkedés következett be, a tíz éves államkötvényeink hozama az év eleji rekord alacsony szintez képest megduplázódott. A makrogazdasági környezet vagy Magyarország pénzügyi helyzete sem változott lényegesen.

Trump van a forintgyengülés hátterében?

A jelenséget szerinte elsősorban a feltörekvő piacok (Magyarország is ebbe a csoportba tartozik) iránti erősödő bizalmatlanság okozta. “Jól mutatja ezt, hogy a lengyel zlotyihoz képest nem változott lényegesen a forint árfolyama.” (Bár ez a kiválasztott időtávtól is függ, erről itt írtunk.)

Egy másik ok a szakember szerint a „globál makro” stratégiát követő alapoknak a fenyegető kereskedelmi háborúval kapcsolatos döntései lehetnek. Jelentős short (eladási) pozíciókat építettek ki például az európai autóipari részvényekben, és ehhez hasonló hatású az autóiparnak erősen kitett országok, köztük Magyarország devizáinak shortolása is.

Az infláció közbeszólhat

Szabó azt mondja, mivel a gyengülés okait “alapvetően nem kamatfronton kell keresnünk, ennek megfelelően az MNB mérsékelt kamatemelései nem javítottak volna a helyzeten, így a kiváró stratégiájával egyetértek”.

Céloz azonban arra, hogy az MNB-nek az infláció emelkedése miatt lehet, hogy nemsokára változtatnia kell, vagy kéne a kamatokon. A béremelkedés, a kapacitásait maximálisan kihasználó gazdaság, az emelkedő energiaárak, a gyengülő forint “villámgyorsan beteljesíti az MNB inflációs céljait” – írja a cikk. Utal olyan piaci félelmekre, hogy az MNB akkor sem nyúl a kamatokhoz, ha az inflációs cél teljesül. (Mások ezt “eltörökösödésnek” nevezik a török példa alapján.)

Nem aggódják túl

A forint, és a magyar gazdaság a változékony hangulat miatt, és a lassú hozamemelkedések következtében a korábbiaknál sérülékenyebb lehet, emiatt a piaci szereplők már szigorúbb monetáris politikát, vagy annak kommunikálását várják az MNB-től – írja a KBC Equitas reggeli hírlevele.

Az MNB egyelőre az inflációt helyezi előtérbe, és nem határoz meg árfolyamcélt. “A múlt heti különböző bejelentések alapján tehát nem aggódják túl a jelenlegi folyamatokat” – írták. A magyar kötvénypiacon továbbra is látható a hozamemelkedés, a 10 éves kötvényhozam 3,55 százalék fölé került.

340-nél átterjed a részvénypiacra?

Ez nem éles váltást, de folyamatosan emelkedő hozamot jelent. A hozamgörbe rövid vége nem változott a múlt héten. Egy sor érdekes makroadat jön a héten, szerdán pedig az MNB jegyzőkönyve lehet különösen érdekes a forint szempontjából – írják.

Mindenkori tetőértékét érte el pénteken a forint az euróval szemben 330 forint felett – írta a Random Capital napi hírlevele is. “Jelenleg jelentős aggodalmak jellemzik a forint árfolyamának figyelemmel követését. 340 forint felett a félelmek átterjedhetnek a részvénypiacra is” – teszik hozzá.

Árugrásra készen

Az Alapblog másik írása szerint a Hold Alapkezelő vállalati ügyfelei eddig általában nem mertek árat emelni, a bérnövekedés ellenére sem, mert nem tudták átterhelni a vevőkre, és előnybe kerülhettek volna a versenytársak. Ám a bérhez most már az importár is hozzájön, így "bizonyos cégeknek muszáj lesz majd árat emelniük (elsősorban azoknak, akik már eddig is ki voltak feszítve a növekvő bérköltségek, emelkedő alapanyagárak vagy belső hatékonytalanság miatt)". A versenytársaik örömmel fogják majd követni a trendet.

A valós áremelések sok szektorban 1-2 éve váratnak magukra. Az így bekövetkező áremelési hullám nagy lehet, nem biztos, hogy megállítja egy kis forinterősödés. Ha "az emelések beindulnak, akkor nem pusztán a mostani gyengülés 3-5%-os szintjét fogják emelni" - írják.

Meddig engedik az MNB-nek?

Jaksity György szerint nem az a meglepő, hogy gyengül a forint, hanem az, hogy ez miért pont most. A jegybank nem véletlenül ódzkodik a kamatemeléstől: sem saját eredményére, sem a forinthitelesek törlesztőrészletére nem lenne jó hatással egy szigorítás; kérdés, hogy az inflációs célkövetés meddig engedi a tétlenséget. (Erről itt írtunk részletesebben.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Friss
hírlevél