TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A piacokon ismét meglehetősen komor lett a hangulat, ami nem meglepő, tekintve, hogy mind az amerikaiak, mind a kínaiak belefeszültek a kereskedelmi háborúba, és egyelőre nem látszódik a megoldás. Közben az amerikai kötvényhozamok tovább estek, de vállalati szinten sem állt le az élet, lássuk a legfontosabb információkat.
Egy Trumpot ábrázoló poszter egy kínai étterem kirakatában. A felirat szerint minden amerikai vásárlónak 25 százalékkal többet számláznak ki a kereskedelmi háború kirobbantásának napjától. Fotó: EPA / Aleksandar Plavevski

1; Hosszú háborúra készülnek a befektetők

A piacokon egyre inkább az az általános nézet alakul ki, hogy sem az amerikai, sem a kínai vezetés nem akar engedni a mostani kereskedelmi vitákban. Emiatt a befektetők úgy látják, hogy a június végi G20-as csúcson hiába ül tárgyalóasztalhoz Donald Trump és Hszi Csin-ping, aligha fognak egyességre jutni. Ezt erősíti, hogy a pozitív gesztusok helyett a felek inkább nehezíteni próbálják egymás vállalatainak életét. A napokban például kiderült, hogy Kína a ritkaföldfémekben lévő dominanciáját használná ki, hogy ártson az USA gazdaságának. A feszült helyzet a tőzsdéken is visszaköszönt, a napokban ismét nyomás alá kerültek a részvénypiacok, szerdán is folytatódott világszerte a lejtmenet.

2; Lélegzetvételhez jutott a forint

Nagy erősödésről nem beszélhetünk a magyar fizetőeszköz esetében, de legalább stabilizálódott az árfolyam. Csütörtökön a 326-os szint alatt kereskedtek az euró-forint devizapárral. Nem csak a magyar, de más feltörekvő devizák is stabilizálták a helyzetüket, a zloty, a cseh korona és a török líra is inkább erősödött.
A szakértők szerint ugyanakkor a viharfelhők nem távoztak a forint feje felől, könnyen jöhet akár a következő napokban is egy újabb gyengülési hullám, melynek révén még a történelmi mélypontot is elérheti a magyar pénznem.

3; Mélyben a kötvényhozamok

A kereskedelmi feszültség sok ország számára jelent fejtörést, hiszen szinte biztosan visszaüt majd a gazdaságra, és a külkereskedelmi forgalom gyengülni fog. Rövid távon viszont több állam számára is pozitív hozadéka van annak, hogy a kockázatkerülés felerősödött. A kötvénypiacokon ugyanis növekvő kereslet figyelhető meg, ez pedig a hozamok csökkenésével jár, hiszen a befektetők magasabb áron is hajlandóak az állampapírokat megvenni.
A kötvénypiaci rally az amerikai Bond esetében az egyik leg szembetűnőbb. Az amerikai 10 éves állampapír hozama 2,21 százalékra esett, mellyel idén már 50 bázisponttal csökkent a hozama. A 10 éves papír hozama alacsonyabb, mint a 3 hónaposé, mely 2007 óta nem látott invertálódás a hozamgörbében, ami korábban egyértelműen a recesszió előjele volt, ám most az elemzők véleménye megoszlik, hogy ismét láthatunk-e majd gazdasági visszaesést.
Az amerikai mellett az európai kötvények hozama is esik, a német kötények egyre nagyobb negatív hozammal futnak, de a spanyol és a portugál papírok is rekordalacsony szinteken kelnek el.

További árfolyamok itt érhetők el

4; Az EKB elnöki posztja is az alkudozások része lehet

A hétvégi Európa Parlamenti választások után a legfontosabb kérdés, hogy ki lesz az Európai Bizottság feje, és a bizottsági helyeket miként osztják majd el. A német kormány, és maga Angela Merkel saját hazájából származó jelöltet támogat, azt szeretnék, ha Manfred Weber követné Juckert. A német jelölt esélye kérdéses, ami viszont más posztokra, így az EKB elnök személyére lehet hatással. Ha ugyanis a Bizottság elnökét nem Berlin fogja delegálni, akkor szinte biztos, hogy a központi bank vezetését akarják majd cserébe.
Jelenleg a legnagyobb esélyesek között a finn Erkki Liikanent, és a francia Francois Villeroy-t emlegetik, de könnyen lehet, hogy végül a német Jens Weidmann követi Mario Draghit. Utóbbi hagyományosan héja-beállítottságú, így amennyiben ő nyerné el a posztot, jelentősen erősödhet az euró, hiszen várhatóan a monetáris politika mihamarabbi normalizálására törekedne.

5; Nagy növekedésről számolhat be a Wizz Air

Pénteken nyitás előtt teszi közzé gyorsjelentését a Wizz Air. Az elemzői konszenzus 25 százalékos árbevétel-növekedéssel és 51 százalékkal magasabb EBITDAR-ral (a bérleti díjakat is tartalmazó EBITDA) számol a tavalyi első negyedévhez képest, és a nettó veszteség is jelentősen csökkenhet, írta hírlevelében az Equilor. Az utasszámadatokat már korábban közzé tette a társaság, ez az első három hónap során 8,6 százalékkal emelkedett. Az év második felére is jók a cég növekedési kilátásai, és abból is profitálhat, hogy Airbus-flottája egyre hatékonyabban működtethető, míg a rivális Ryanair-nek gondjai akadtak a Boeing gépek lecserélésével.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél