TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kezdeti biztató hangulat délután esésbe váltott, amikor az amerikai tíz éves államkötvények hozama átlépte az évi három százalékos vonalat. Ez még Budapesten is alaposan éreztette hatását, az MNB kamatdöntő ülése viszont nem járt észrevehető árváltozásokkal. A kriptodevizák kitartóan menetelnek felfelé, bár az utóbbi napok sztárja manipuláció áldozata lehet.

A nap szerény emelkedéssel indult a részvénypiacokon, de azután alaposan elromlott a hangulat. Ma délután kevéssel négy óra előtt az amerikai tíz éves államkötvény hozama áttörte a 3,0 százalékos határt, igaz, csak 3,003 százalékig ment, és már előző nap is majdnem itt volt.

Ennek ellenére egyértelműen megijedtek a piacok az eseménytől, annyira, hogy Budapestig ért a durranás: a BUX index is, ahogy a DAX vagy az S&P 500, nagyjából ugyanakkor kezdett el esni, amikor a kötvényhozam kitört. A Marketwatch bokszolókkal ábrázolta az eseményt, és azt írta, hogy a részvénypiaci álmodozók most kaptak egy nagy horogütést az állukra.

Korábban egyébként jött egy német Ifo hangulatindex is, amely megint, már többször egymás után esett. Ezt azonban még nem fogadták annyira rosszul, talán mert ezzel együtt is viszonylag magasan áll.

Kilőtt az Opus

Este az amerikai S&P 500 index 0,7, a Nasdaq indexe 1,3, a Dow Jones ipari átlag 1,1 százalékos mínuszban van. A német DAX 0,2 százalékos eséssel zárt, a francia CAC viszont 0,1, a brit mutató 0,4 százalékos pluszban végzett.

A BUX index nulla körül járt, amikor az említett hangulatváltozás bekövetkezett a tőzsdéken, innét végül 0,6 százalékos mínuszba ment le. A Mol másfél, az OTP fél százalékkal, a Richter 0,7, a Telekom 1,2 százalékkal esett (2924, 11 340, 5211, 451 forintra). Tíz százalékkal emelkedett az Opus.

További árfolyamok itt láthatók

Sávozhat a forint

Az euró/forint alig változott, 312,70 volt az árfolyam kora este, csak húsz fillérrel feljebb. Az MNB pedig ma kamatdöntő ülést tartott, ahol nem változtatott a kondíciókon. Ezt most nem is igen várta tőle senki, de ez jó alkalom volt arra, hogy sok elemző leírja, mi várható a hazai kamatokkal és a forinttal.

Például az Equilor azt írja, “Az euró-forint árfolyamában továbbra sem számítunk túlzott izgalmakra, a korábban kijelölt kereskedési sávban (303-318) maradhat a jegyzés hosszabb távon is”, mégpedig azért, mert a jegybanknak továbbra is szinte korlátlan lehetőségei vannak. A Takarékbanknál pedig a jövő év közepéig nem számítanak a monetáris kondíciók szigorítására.

Zuhan az Alphabet

A török líra ma 0,4 százalékkal erősödött, az euró/líra az 5,0-ás szintet ostromolja, ezúttal felülről. A líra kilátásairól az előrehozott török választások fényében itt írtunk.

Jelentése után a Google anyavállalata, az Alphabet öt százalékkal esik. Vajon eljött-e az idő, hogy gyorsan növekedőből a fejőstehén korszakba lépjen az óriásvállalat? – írtunk erről délután.

A Deutsche Bank még gyorsjelentés előtt áll, mégis négy százalékkal drágult ma. A befektetők abban reménykednek, hogy a bank rendbe akarja tenni gyengélkedő befektetési banki üzletágát.

Málta várja a kriptodevizákat

A bitcoin ma is négy-öt százalékos pluszban van 9300 dollár körül. A szektornak pozitív hír volt, hogy Málta nagyon kedvező környezetet alakít ki az ilyen területen működő vállalkozások számára, még a Binance nevű kriptotőzsde is át akarja tenni oda székhelyét Hong Kongból.

A Thomson Reuters körkérdése pedig arra mutatott rá, hogy ötből egy pénzügyi intézmény, pénzügyi csoport tervezi kriptodeviza-kereskedés megkezdését mintegy egy év múlva. Ami még meglepőbb, a 400 válaszadó 70 százaléka, vagyonkezelők, hedge fund-ok, pénzintézetek kereskedési osztályai kezdenének kriptodevizákkal kereskedni a következő 3-6 hónapban.

Ügyes reklámfogással manipuláltak

A bitcoin-alternatívák közül többen ma is jobban emelkednek, az ether például 9, a litecoin 7, az eos 17 százalékkal. A bitcoin cash nevű, a bitcoinról augusztusban levált (”fork”) kriptodeviza egyetlen hét alatt majdnem megkétszerezte értékét, ma is ment még 4,5 százalékkal (1480 dollárra).

Ennek oka az lehet, hogy bejelentették, az Antpool nevű csoport a bitcoin cash hozzá befolyó tranzakciós díjainak 15 százalékát megsemmisíti a jövőben, hogy a kínálat csökkenjen. Ez azonban sokak szerint csak olcsó reklámfogás, nincs szinte semmi jelentősége, az első nap csak 12 dollárnyi bitcoin cash tűnt el így.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél