Hirdetés
Hirdetés

A Facebook után a Google is fejőstehén lesz?

Fellegi Tamás, 2018. április 24., 14:45
Cimkék
Google
, Facebook
, Alphabet

Az égig a Google anyavállalata, az Alphabet sem nőhet. Jóllehet igen szép negyedéves eredményt tett közzé, sok benne az egyszeri tétel, a nagy árbevétel növekedést pedig nagy költségnövekedés kísérte. Vajon eljött-e az idő, hogy a gyorsan növekedőből a fejőstehén korszakba lépjen az óriásvállalat?

A Facebooknál régóta figyelmeztetett Mark Zuckerberg, hogy a bevételek és a profit növekedése nem tarthat az égig, valószínűleg tisztában volt azzal, hogy az egyes felhasználók adatainak korlátlan kutatása és felhasználása nem megy akármeddig, ezek nélkül pedig kisebb lesz a reklámbevétel. Nos, ez a probléma egy nagy botrányban csúcsosodott ki, ami le fog csengeni, mivel a cég sokkal jobban szabályozza az adatvédelmet, de a nagy növekedésnek ezzel valóban vége lehet, jöhet a fejőstehén korszak: stabil, nagy nyereség, kellemes osztalék.

Egyszeri tétel, szűkülő marzs

A másik internetes óriás, a Google, pontosabban annak anyavállalata, az Alphabet is hasonló mértékben növekedett, sőt, a részvényárfolyam még többet is megelőlegezett: az összesen 750 milliárd dollárt érő cég (ezzel a harmadik legnagyobb tőzsdei társaság) magas, 30-40 körüli árfolyam/egy részvényre jutó nyereség hányadossal forog, ami még jelentős további növekedést áraz. Nézzük, mennyire reális ez az első negyedév alapján.

Hirdetés

Az eredmény önmagában kiváló lett, de részben könyvelési módosítások miatt: belekerült az Uber és néhány más, a cég által birtokolt vállalkozás értéke, továbbá volt egy egyszeri adókedvezmény is. Kétségtelen, hogy a Google és a YouTube reklámbevétele is szépen növekedett, de a költségek is nőttek, mégpedig nagyobb mértékben: az árrés 27-ről 22 százalékra csökkent.

Nagy árbevétel

A szinte az egész világot behálózó cég árbevétele 31,1 milliárd dollár volt, magasabb az elemzői várakozásoknál, ami arra utal, hogy az adatvédelmi aggályok nem érintették még a Google-t (igaz, a botrány igazán csak áprilisban bontakozott ki). A magas árbevételben a Reuters által idézett elemzők szerint szerepe lehet annak is, hogy a világgazdaság növekedése robusztus, a cégeknél nagy a reklámozási kedv.

A negyedéves eredmény 9,4 milliárd dollár lett, vagyis 13,33 dollár részvényenként, viszont ebből 2,4 milliárd egyszeri tételeknek köszönhető, mint az Uber és az Airbnb cégekben elért, nem realizált nyereség bekerülése a profitba. A tényleges működési eredményből adódó nyereség részvényenként 9,93 dollár lett. A költségek emelkedésén belül is voltak egyszeri tételek, de komoly infrastrukturális beruházást igényel a növekvő forgalom, nagy teljesítményű számítógépeket, szervereket, internetkábeleket kell üzembe állítani, és az adatelemző rendszerek fejlesztése is nagy költség, márpedig a Google fő tevékenysége erre alapul, ennek köszönhető a keresések hatékonysága.

Nem érhet az égig

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a cég profitnövekedési üteme lassulni fog, de hát nem nőhet az égig, hisz már az emberisége színe-java az ügyfélkörbe tartozik, talán még inkább, mint a Facebook esetében. A részvény nem mondható már olcsónak, de hát 9 év szakadatlan emelkedő trend után olyat amúgy sem találni a piacon. A kérdés az lehet, hogy elérheti-e a cég értéke az ezermilliárd dolláros álomhatárt. Valószínű, hogy ez már sok lenne neki, a cég lassan óhatatlanul átalakul fejőstehénné, folyamatosan magas, stabil jövedelemmel, osztalékkal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?