Hirdetés
Hirdetés

Sikerül megszelidíteni a tigrist? Nagyot lehet kaszálni az előrehozott választáson

2018. április 24., 16:31
Cimkék
Erdogan

A szakértők szerint számos előnnyel járhat a török államfő szokatlanul előrehozott választása, a választók megnyerése miatt ugyanis Erdogan prioritásként fogja kezelni a devizastabilitás kérdését. A líra leértékelődése veszélybe sodorná a győzelmet, és már az előrehozott választás bejelentése is azt jelzi, hogy a török kormány szerint szigorúbb monetáris és költségvetési kiigazításokra van szükség, ráadásul mihamarabb.

Forrás: Fidelity
Forrás: Fidelity

Erdogan június 24-én – több mint egy évvel korábban az eredetileg tervezettnél – előrehozott elnök- és parlamenti választásokat tart, ezzel pedig Törökország is csatlakozott a 2018-ban az urnák elé járuló feltörekvő piaci országok népes táborához. A lépés nem meglepő, hiszen a török államfő az utóbbi időben bármi áron gyorsítani igyekezett a növekedést és a munkahelyteremtést, miközben hazafias és nacionalista retorikával próbált még jobban a támogatói kegyeibe férkőzni – írja a Fidelity.

A befektetési vállalat elmondta: kétségtelen, hogy makrogazdasági intézkedései az elmúlt egy évben túlfűtött gazdasággal, makacsul kétszámjegyű inflációval, növekvő költségvetési hiánnyal és jelentős külső finanszírozási szükséglettel súlyosbították Törökország közismert egyensúlyhiányát. Ezek a tényezők a nem megfelelő mértékű reálkamatlábakkal, a nettó devizatartalékok alacsony szintjével, a magasabb energiaáraknak való, egészségtelen kitettséggel és a növekvő geopolitikai feszültségekkel karöltve meglehetősen kényelmetlen körülményeket teremtenek a befektetők számára – tették hozzá.

Hirdetés

Nem engedik tovább esni a lírát

A szakértők szerint a piaci szereplők elsőre a növekvő politikai bizonytalanságtól félhetnek, ami arra sarkallhatja a gazdaság irányítóit, hogy még jobban beletapossanak a laza monetáris és költségvetési politika gázpedáljába. A Fidelity szakértői ezzel szemben úgy gondolják, az előrehozott választások hatására a kormány a szavazás előtt prioritásként fogja kezelni a devizastabilitás kérdését, és lehetővé teszi a török jegybank, a CBRT számára, hogy megtegye a líra volatilitásának megelőzéséhez szükséges intézkedéseket.

Újabb felháborító akciót hajtott végre a török titkosszolgálat Európában

Erdogan titkosszolgálata egy éven belül már másodszor okoz politikai botrányt Európában. A neo-ottomán elnök a Vallásügyi Igazgatóságot is felhasználja a balkáni beavatkozásra. A május 17-i, Szófiában megrendezendő EU – Nyugat Balkáni Csúcsot Spanyolország, Románia és Ciprus bojkottálni akarja, ha arra Koszovó is meghívást kap. Tovább >>>

A líra további leértékelődése vélhetően kedvezőtlen irányba sodorná a választókat, így veszélyeztetné Erdogan győzelmét. Ez sok szempontból hasonlít a tavaly áprilisi alkotmánymódosítási népszavazást megelőző időszakra, amikor nem tűrték a líra gyengeségét, és a CBRT agresszív intézkedésekkel tornászta feljebb az irányadó kamatlábat. A Fidelity szerint az előrehozott választások bejelentése is jelzi, hogy a török kormány szerint szigorúbb monetáris és költségvetési kiigazításokra van szükség, ráadásul minél előbb. A török jegybank akár már a héten végrehajthat egy akár +50 bázispontos kamatláb-emelést.

Nem is kérdés az a szavazás

Ha a jegybank egy relatív devizastabilitással és pragmatizmussal jellemezhető időszakot, az rövid távú taktikai lehetőséget teremthet a kötvénybefektetők számára, akik ezáltal külföldi tőkét szivattyúzhatnak vissza az ország pénzpiacára. A török nemzeti valuta névleges hozama jelenleg igen magas: a tízéves futamidejű kötvények hozama 12,5%, a líra az elmúlt hat hónap alatt máris 20%-ot vesztett az értékéből, és a piac jelentősen alulsúlyozza a helyi papírokat.

A külső adósságállományt tekintve is hasonló a helyzet: a tízéves futamidejű, USA dollárban jegyzett, Ba2/BB/BB+ minősítésű török államkötvények ma 6% fölötti hozamot hoznak. Ez nagyjából a B minősítésű feltörekvő piaci államkötvények hozamának felel meg, annak ellenére, hogy a hitelminőség jobb, és az ország több évtizede készségesen és megbízhatóan törleszti külső adósságállományát.

A választásoknál nem érdemes Erdogan ellen fogadni, a poltikus ugyanis immár 15 éve bizonyítja, hogy ismeri országának belpoltikai viszonyait, így ha előrehozott szavazást ír ki, akkor biztos abban, hogy pártjával együtt győzelmet arathat. Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi és romániai értékesítési vezetője elmondta: Törökország előtt számos, jól ismert makrogazdasági kihívás áll, amelyek nem fognak egyik napról a másikra eltűnni. Tény, hogy a leopárd nem tudja levetni a foltjait, de úgy érezzük, a török tigrist – legalábbis rövid távon – sikerülhet megszelídíteni – tette hozzá.

Jön a válság: a rettegő elnök elcsalja a választást?

Az eredeti tervekhez képest csaknem tizennyolc hónappal előbb tartanak szavazást Törökországban, az alkotmánymódosítás miatt ráadásul az emberek először fognak egyszerre elnök- és parlamenti választáson részt venni. Az ellenzéket teljesen felkészületlenül fogadta a hír, az állami médiumok döntő többsége pedig már most is Erdogannál van - így pedig aligha kérdés, milyen végeredményre számíthatunk júniusban. Részletek a Privárbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagyobb az infláció, mint gondolnánk, és ennek meglesz a böjtje

Nagyobb az infláció, mint gondolnánk, és ennek meglesz a böjtje

Itt a nagy fellendülés a világban, dübörög a gazdaság, sok helyen történelmi mélyponton a munkanélküliség, de közben ingatlan-, és tőzsdebuborékok keletkeznek. Nem is lenne baj, ha ezek egyszer nem pukkadnának ki, kvázi deflációs hatásokat, így lassulást, sőt recessziót okozva.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?