Hirdetés
Hirdetés

Sikerül megszelidíteni a tigrist? Nagyot lehet kaszálni az előrehozott választáson

2018. április 24., 16:31
Cimkék
Erdogan

A szakértők szerint számos előnnyel járhat a török államfő szokatlanul előrehozott választása, a választók megnyerése miatt ugyanis Erdogan prioritásként fogja kezelni a devizastabilitás kérdését. A líra leértékelődése veszélybe sodorná a győzelmet, és már az előrehozott választás bejelentése is azt jelzi, hogy a török kormány szerint szigorúbb monetáris és költségvetési kiigazításokra van szükség, ráadásul mihamarabb.

Forrás: Fidelity
Forrás: Fidelity

Erdogan június 24-én – több mint egy évvel korábban az eredetileg tervezettnél – előrehozott elnök- és parlamenti választásokat tart, ezzel pedig Törökország is csatlakozott a 2018-ban az urnák elé járuló feltörekvő piaci országok népes táborához. A lépés nem meglepő, hiszen a török államfő az utóbbi időben bármi áron gyorsítani igyekezett a növekedést és a munkahelyteremtést, miközben hazafias és nacionalista retorikával próbált még jobban a támogatói kegyeibe férkőzni – írja a Fidelity.

A befektetési vállalat elmondta: kétségtelen, hogy makrogazdasági intézkedései az elmúlt egy évben túlfűtött gazdasággal, makacsul kétszámjegyű inflációval, növekvő költségvetési hiánnyal és jelentős külső finanszírozási szükséglettel súlyosbították Törökország közismert egyensúlyhiányát. Ezek a tényezők a nem megfelelő mértékű reálkamatlábakkal, a nettó devizatartalékok alacsony szintjével, a magasabb energiaáraknak való, egészségtelen kitettséggel és a növekvő geopolitikai feszültségekkel karöltve meglehetősen kényelmetlen körülményeket teremtenek a befektetők számára – tették hozzá.

Hirdetés

Nem engedik tovább esni a lírát

A szakértők szerint a piaci szereplők elsőre a növekvő politikai bizonytalanságtól félhetnek, ami arra sarkallhatja a gazdaság irányítóit, hogy még jobban beletapossanak a laza monetáris és költségvetési politika gázpedáljába. A Fidelity szakértői ezzel szemben úgy gondolják, az előrehozott választások hatására a kormány a szavazás előtt prioritásként fogja kezelni a devizastabilitás kérdését, és lehetővé teszi a török jegybank, a CBRT számára, hogy megtegye a líra volatilitásának megelőzéséhez szükséges intézkedéseket.

Újabb felháborító akciót hajtott végre a török titkosszolgálat Európában

Erdogan titkosszolgálata egy éven belül már másodszor okoz politikai botrányt Európában. A neo-ottomán elnök a Vallásügyi Igazgatóságot is felhasználja a balkáni beavatkozásra. A május 17-i, Szófiában megrendezendő EU – Nyugat Balkáni Csúcsot Spanyolország, Románia és Ciprus bojkottálni akarja, ha arra Koszovó is meghívást kap. Tovább >>>

A líra további leértékelődése vélhetően kedvezőtlen irányba sodorná a választókat, így veszélyeztetné Erdogan győzelmét. Ez sok szempontból hasonlít a tavaly áprilisi alkotmánymódosítási népszavazást megelőző időszakra, amikor nem tűrték a líra gyengeségét, és a CBRT agresszív intézkedésekkel tornászta feljebb az irányadó kamatlábat. A Fidelity szerint az előrehozott választások bejelentése is jelzi, hogy a török kormány szerint szigorúbb monetáris és költségvetési kiigazításokra van szükség, ráadásul minél előbb. A török jegybank akár már a héten végrehajthat egy akár +50 bázispontos kamatláb-emelést.

Nem is kérdés az a szavazás

Ha a jegybank egy relatív devizastabilitással és pragmatizmussal jellemezhető időszakot, az rövid távú taktikai lehetőséget teremthet a kötvénybefektetők számára, akik ezáltal külföldi tőkét szivattyúzhatnak vissza az ország pénzpiacára. A török nemzeti valuta névleges hozama jelenleg igen magas: a tízéves futamidejű kötvények hozama 12,5%, a líra az elmúlt hat hónap alatt máris 20%-ot vesztett az értékéből, és a piac jelentősen alulsúlyozza a helyi papírokat.

A külső adósságállományt tekintve is hasonló a helyzet: a tízéves futamidejű, USA dollárban jegyzett, Ba2/BB/BB+ minősítésű török államkötvények ma 6% fölötti hozamot hoznak. Ez nagyjából a B minősítésű feltörekvő piaci államkötvények hozamának felel meg, annak ellenére, hogy a hitelminőség jobb, és az ország több évtizede készségesen és megbízhatóan törleszti külső adósságállományát.

A választásoknál nem érdemes Erdogan ellen fogadni, a poltikus ugyanis immár 15 éve bizonyítja, hogy ismeri országának belpoltikai viszonyait, így ha előrehozott szavazást ír ki, akkor biztos abban, hogy pártjával együtt győzelmet arathat. Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi és romániai értékesítési vezetője elmondta: Törökország előtt számos, jól ismert makrogazdasági kihívás áll, amelyek nem fognak egyik napról a másikra eltűnni. Tény, hogy a leopárd nem tudja levetni a foltjait, de úgy érezzük, a török tigrist – legalábbis rövid távon – sikerülhet megszelídíteni – tette hozzá.

Jön a válság: a rettegő elnök elcsalja a választást?

Az eredeti tervekhez képest csaknem tizennyolc hónappal előbb tartanak szavazást Törökországban, az alkotmánymódosítás miatt ráadásul az emberek először fognak egyszerre elnök- és parlamenti választáson részt venni. Az ellenzéket teljesen felkészületlenül fogadta a hír, az állami médiumok döntő többsége pedig már most is Erdogannál van - így pedig aligha kérdés, milyen végeredményre számíthatunk júniusban. Részletek a Privárbankár.hu-n. >>>

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?