Recep Tayyip Erdogan
Makro / Külgazdaság A török szemfényvesztés – Erdogan manőverei Biden hivatalba lépése előtt
Káncz Csaba | 2020. december 2. 10:10
Ankarában rendkívül éles átrendezését látjuk a geopolitikai pozícióknak, bár ez sokak gyanúja szerint csupán szemfényvesztés. Erdogan hirtelen békés hangot üt meg Izraellel, Szaúd-Arábiával és Európával szemben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Joe Biden lökheti szakadékba a török lírát
Káncz Csaba | 2020. november 9. 19:14
Biden elnökké választása miatt Ankara két ügyben is kemény szankciókkal szembesül. Az elhúzódó líraválság bármikor átcsaphat adósságválságba, és Erdogan neo-ottomán expanziójának előbb vége szakadhat, mint azt gondolta.
Makro / Külgazdaság Putyin ellen szövetkezik az új török-ukrán katonai tengely
Káncz Csaba | 2020. november 4. 17:51
A fejlett dróntechnológiája ellenére a török rakétatechnológia visszamaradott – itt viszont Ukrajna tud segíteni. Nagy közös drón-összeszerelő üzem létesülhet Ukrajnában, amely kizárólag az ukrán és török szövetségeseknek exportálna. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Erdogan és Macron dühös párviadala – mik az indítékok?
Káncz Csaba | 2020. október 28. 15:52
A két NATO-tagállam közötti – egyelőre – verbális pofozkodás riasztó képet ad a védelmi szövetség állapotáról és benne az USA vezető szerepéről. Az elmérgesedő francia-török vita nagyszerű elterelő műveletként szolgál mindkét elnök számára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin figyelmeztet – mélyülő ellentétek a törökökkel
Káncz Csaba | 2020. október 25. 11:34
Erdogan ugyanazon hibrid hadviselési taktikákat alkalmazza az orosz hátsó udvarban, mint amelyeket Putyin vetett be a Krím-félsziget esetében saját befolyási övezetének növelésére.  Ankara tovább eszkalálja a feszültséget a Kelet-Mediterráneumban, holott Moszkva ott is a törökök ellenfeleit támogatja. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Török revansista hadjárat – egy öngyilkos küldetés krónikája
Káncz Csaba | 2020. október 13. 20:06
Erdogan irredenta vonalvezetését csak Pakisztán és Katar támogatja, a nemzetközi közösség kulcsszereplői viszont megkezdték Törökország bekerítését. Az amerikai konzervatív folyóirat Erdogant már egyenesen a kivégzett iraki diktátor Szaddám Huszeinhez hasonlítja, és elkerülhetetlen összecsapást jósol Washington és Ankara között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az iszlám mély válsága: éleződik a Macron-Erdogan párharc
Káncz Csaba | 2020. október 5. 13:59
Macron harcot hirdet az iszlám szeparatizmus ellen hazájában. Erdogan egy gigantikus iszlamista fedőszerven keresztül ellenőrzi a törököket szerte a világon, köztük Franciaországban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Török devizaválság küszöbén – Erdogan ezzel tereli el a figyelmet
Káncz Csaba | 2020. augusztus 13. 14:23
A permanens külpolitikai válságok kitünő alkalmat kínálnak Erdogan számára, hogy fűtse a nacionalizmust és a vallási fanatizmust, ezzel is elterelve a figyelmet a gazdaság egyre szörnyűbb állapotáról. Az utóbbi másfél hónapban a török líra elvesztette értékének 10 százalékát és hétfőn történelmi mélypontra zuhant.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Erdogan újabb frontot nyit – Szijjártó darázsfészekben
Káncz Csaba | 2020. augusztus 6. 14:35
Ankara állandó katonai bázist hozna létre Azerbajdzsánban. Az azeri elnök a Baku és Jereván közötti katonai feszültséget belpolitikai leszámolásra használja ki. Szijjártó álláspontját csak az azeri sajtóból tudtuk meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán, Putyin és a fiatal szavazók – erősödő ellentétek
Káncz Csaba | 2020. július 15. 13:59
Egyre élesebb a szembenállás térségünk etnonacionalista vezetői és a digitális világban szocializálódott fiatal szavazók között. Hazánkban a zöld gondolkodásmód és az Európa-pártiság 2015 óta jelentősen előretört a diákok körében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szerveződnek Erdogan ellen a forrósodó Kelet-Mediterráneumban
Káncz Csaba | 2020. június 13. 07:01
A Kelet-Mediterráneum egy olyan geopolitikai vulkanikus övezetté alakul, mint amelyet már évek óta láthatunk a Dél-kínai-tenger térségében. Franciaország csatlakozott ahhoz a török-ellenes Ciprus-Görögország-Izrael tengelyhez, amely hét éve folyamatosan egyezteti álláspontját az egyre forróbb térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elfogyott a pénze - Erdogan újra menekültekkel zsarolná Európát
Káncz Csaba | 2020. április 15. 10:53
A teljesen beszorult török elnök most újra menekültek átdobásával akar még több pénzt kicsikarni az EU-tól. Akárcsak hazánkban, a nemzeti vészhelyzet ellenére a központi kormányzat folyamatos kampányt folytat a nagyvárosok ellenzék által vezetett önkormányzatai ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Menekültpóker: válaszút elé állíthatja Brüsszelt Erdogan
Wéber Balázs | 2020. március 9. 13:18
Vagy segítetek nekünk, vagy rátok eresztek néhány millió menekültet – kissé lesarkítva ezzel az üzenettel érkezik ma Brüsszelbe a török elnök. Recep Tayyip Erdogan február végén már ízelítőt adott abból, milyen az, ha Törökország megnyitja a határokat. A görög-török határról az elmúlt egy napban több mint 1600 menedékkérőt fordítottak vissza.
Makro / Külgazdaság Putyin hadiösvényen – Erdogan őrült provokációi
Káncz Csaba | 2020. március 3. 09:12
A szíriai konfliktusba teljesen beszorult Erdogan nemcsak Európát helyezi nyomás alá, hanem Moszkvát is. Az arab világ és a NATO is elfordult Ankarától – marad tehát Trump elnök, aki egy jó üzletért cserébe hajlandó megbocsátani Erdogannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin és Erdogan egymásnak esett – Trump is bekapott egy jobbost
Káncz Csaba | 2020. február 17. 09:36
Már nemcsak az orosz védelmi minisztérium, hanem a külügyminisztérium is éles üzeneteket küld Ankarának. Trump öröme a veszekedés kapcsán nem felhőtlen, hiszen Erdogan megismételte leghatározottabb elutasítását a Fehér Ház izraeli „béketerve” kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Erdogan brutális megelőző csapása – előrehozott elnökválasztás jöhet
Káncz Csaba | 2020. január 6. 09:52
Erdogan elnök rájött arra, hogy az idő nem neki dolgozik és a nacionalizmus tüzét nem tudja a 2023-as elnökválasztásig fenntartani. A kormánypárt repedezik, Isztambul polgármestere pedig már népszerűbb, mint az autokrata Erdogan. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ankarai vizit: Merkel megmentené a migránspaktumot
Privátbankár.hu | 2019. december 27. 12:40
Angela Merkel német kancellár megpróbálja megmenteni az Európai Unió és Törökország menekültügyi megállapodását sajtóhírek szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor autokratákhoz dörgölődzik – így látták az Erdogan-vizitet külföldön
Wéber Balázs | 2019. november 8. 12:15
A török elnök megint bedobta a migránskártyát és a konstruktivitás hiányával vádolta meg az EU-t; a magyar miniszterelnök autoriter vezetőkhöz dörgölődzik, és továbbra is előszeretettel keresi az ankarai erős ember társaságát – a tegnapi Orbán-Erdogan találkozó nemzetközi visszhangjából szemezgettünk.
Makro / Külgazdaság 2021 végén jöhet a gáz Magyarországra a Török Áramlaton
Privátbankár.hu | 2019. november 7. 16:58
Törökország stratégiai partnere Magyarországnak a biztonság és a migráció kérdésében is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Budapesten.
Makro / Külgazdaság A nap képe: lefotóztuk, ahogy a törökök beveszik a Várat – már megint
Privátbankár.hu | 2019. november 7. 15:00
Megérkezett Budapestre Recep Tayyip Erdogan, amiről természetesen a Privátbankár.hu sem maradt le.
Makro / Külgazdaság Gáz, migránsok, fegyverek – bevonult Budapestre Erdogan
Wéber Balázs | 2019. november 7. 14:00
Egymásnak adják a kilincset az autoriter vezetők Budapesten: múlt héten Vlagyimir Putyin vendégeskedett Orbán Viktornál, ma Recep Tayyip Erdogan teszi ugyanezt. Az egyik központi téma – múlt héthez hasonlóan – az orosz gázt Ukrajna kikerülésével Európába szállító Török Áramlat lehet, de terítékre kerülhet a migráció és a fegyverüzlet kérdése is.
Makro / Külgazdaság Kim Kardashian és a világpolitika – Erdogan tombol
Káncz Csaba | 2019. november 5. 08:50
Kim Kardashian lobbitevékenysége is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az Amerikai Képviselőház elsöprő többséggel szavazta meg az örmény népirtást elismerő határozatot. Erdogan török elnök válaszul az őslakók kiirtását, a rabszolgaságot és a kizsákmányolást vetette az amerikaiak szemére. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Erdogan a kukába dobta Trump levelét
Privátbankár.hu | 2019. október 17. 15:40
Ebben próbálta lebeszélni a szíriai kurd fegyveresek elleni offenzíváról.
Makro / Külgazdaság Erdogan: soha sem fogunk tűzszünetet kötni Északkelet-Szíriában
Privátbankár.hu | 2019. október 16. 07:39
A török elnök szerint ezt Törökország az amerikai elnök figyelmeztetése ellenére sem fogja meglépni.
Makro / Külgazdaság Putyin kezében Erdogan sorsa – de hol bolyong Szijjártó?
Káncz Csaba | 2019. október 15. 09:12
Miközben Erdogan katonailag és diplomáciailag egyre jobban beszorul Észak-Szíriában, Putyin közvetítést ajánlott fel Ankara és Damaszkusz között, Washington pedig NATO-szankciókat követel. Szijjártó Péter újonnan üzenetet küldött hazánk euroatlanti szövetségeseinek, hiszen tegnap az uniós külügyminiszterek luxemburgi tanácsülése helyett a Türk Tanács külügyminiszteri ülésén vett részt Bakuban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Erdogan belobbantja a térséget – el kell terelni a figyelmet az isztambuli vereségről
Káncz Csaba | 2019. július 11. 08:53
A török eszkaláció Cipruson és Líbiában defenzívába szorítja Erdogan növekvő számú kritikusait az AKP-ban, egyben a közember figyelmét is eltereli a mélyülő gazdasági válságról. Brüsszel már pénzügyi szankciók bevezetését fontolgatja Ankarával szemben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újra Magyarországra jön Erdogan
Privátbankár.hu | 2019. május 3. 16:41
A török elnök alig hét hónappal ezelőtt volt itt, ősszel újra jön.
Makro / Külgazdaság Hatalmas pofont kapott Erdogan, az ellenzéké lehetnek a legnagyobb városok
Wéber Balázs | 2019. április 1. 15:00
Ankara mellett Isztambult is elveszíthette az iszlamista, konzervatív kormánypárt a hétvégi helyhatósági választásokon Törökországban. A három legnagyobb várost a balközép, szekuláris ellenzék politikusai irányíthatják a jövőben. Erdogan elnököt és pártját a gazdasági nehézségek miatt büntethették a választók.
Makro / Külgazdaság Erdogan fejére omlik a rozoga gazdaság – előrehozott választások is jöhetnek
Káncz Csaba | 2019. február 1. 08:31
Erdogan iszlamista pártja jó eséllyel elveszti a nagyvárosokat a márciusi helyhatósági választásokon, az pedig könnyen előrehozott általános választásokhoz vezet. Megtörténtek az előkészületek az újabb masszív választási csalásra. A törökök 60 százaléka szerint a gazdaság képtelen lesz normalizálódni a közeljövőben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin azonnal lezárná a háborút – ma Erdogan lobbizik nála
Káncz Csaba | 2019. január 23. 08:50
Putyin akár már holnap véget vetne a szíriai háborúnak, hiszen az oroszok 53 százaléka a romló gazdasági viszonyok miatt elzavarná a Medvegyev-kormányt. Iszlamista hevületükben a törökök sokáig nem értették meg, hogy az arab világban súlyos feszültségekkel terhelt az ottomán történelmi örökség. De kivel találkozott titokban az izraeli hírszerzés vezetője?
Makro / Külgazdaság Erdogan és Putyin a legbékésebb vezetők között
Fellegi Tamás | 2018. november 13. 06:07
Az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából tartott ünnepség után békefórum kezdődött Párizsban, mintegy ellentéteként az egykori rosszemlékű békekonferenciának. Mindenki részt vett, aki számít, kivéve Donald Trumpot.
Makro / Külgazdaság Erdogan meghátrált, Trump begyűjt egy trófeát
Privátbankár.hu | 2018. október 13. 06:30
Hetek óta ment a huzakodás Törökország és az Egyesült Államok, de leginkább elnökeik közt arról, hogy a törökök elengedjenek egy amerikai evangélikus lelkészt, aki terrorizmus vádjával ítéltek el, és börtönbüntetését töltötte. A gazdasági kényszer nagy úr, a nagyhatalmakkal viaskodni drága mulatság: a török elnök beadja derekát.
Makro / Külgazdaság A nagy elterelő hadművelet – ezért randevúzott Orbán és Erdogan
Wéber Balázs | 2018. október 10. 13:10
A magyar miniszterelnök és a török elnök is arra használhatta fel a kétnapos budapesti találkozót, hogy elterelje a figyelmet a valódi problémákról. Orbán Viktor demonstrálhatta, hogy Keleten sok barátja van, Erdogan pedig azt üzenhette a vizittel, hogy még vannak csodálói az EU-ban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: hatalmasat ollózott Orbán és Erdogan
Privátbankár.hu | 2018. október 9. 15:40
A magyar kormányfő és a török elnök felavatta Gül baba felújított türbéjét Budapesten a II. kerületben.
Makro / Külgazdaság A nap képe: kilógatták Orbán Viktort az ablakon
Privátbankár.hu | 2018. október 8. 16:37
Megérkezett Budapestre Recep Tayyip Erdogan.
Makro / Külgazdaság A diktátorbuli folytatódik: Budapestre jön Orbán keleti barátja
Wéber Balázs | 2018. október 8. 13:15
Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan alig egy hónapja Kirgizisztánban találkozott, most pedig Budapesten tárgyal egymással – a magyar kormány szerint Törökország stratégiai fontosságú partner. Erdogant és a magyar kormányfőt nem csak az illiberalizmus köti össze, hanem egy közös milliárdos barát is.
Makro / Külgazdaság Megvan, ki lehet Erdogan utóda
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 21. 17:42
“Lojális koronahercegét” küldi Berlinbe Recep Tayyip Erdogan török elnök egy német lap szerint, hogy felkészüljön a kormányzásra. Ő ugyanis minden jel szerint az elnök kijelölt utódja, nem más, mint a saját veje. Tényleg lesz új szultáni dinasztia?
Makro / Külgazdaság Orbán hallucinál, és megint háborúzni akar
Privátbankár.hu | 2018. július 30. 12:40
A migráció témájával akar nyerni Orbán Viktor a 2019-es EP-választáson, emelték ki nyugati lapok a magyar kormányfő tusványosi beszéde után. Egyes kommentárok szerint Orbán Viktor Soros-ügyben hallucinál, és már megint hadakozni akar Brüsszellel. Orosz és török lapok viszont pozitívabb hangnemben számolnak be a hétvégi történésekről Tusványoson.
Részvény / Deviza / Áru Halálspirálban a törökök, hogy hatott a fejlemény a forintra?
Eidenpenz József | 2018. július 11. 18:39
A kereskedelmi háborús feszültségek új erővel törtek elő, és szinte az egész világon lenyomták a tőzsdeindexeket. A magyar BUX sem kivétel, de valamivel jobban megúszta az európai átlagnál. A forint is gyengült, egy forinttal van lejjebb az euró, amiben a török helyzet is szerepet kaphat. Erdogan unortodoxiája kezd nagyobb lendületet kapni.
Makro / Külgazdaság Orbán fontos eseményre készül: nem akármelyik barátjához utazik
Privátbankár.hu | 2018. július 9. 10:09
A magyar miniszterelnök is ott lesz Erdogan mai beiktatásán.
Makro / Külgazdaság Erdogan döntött: egy korszak ér véget Törökországban
Privátbankár.hu | 2018. június 28. 10:31
Erdoganék szerint már nincs rá szükség, feloldották a rendkívüli állapotot.
Makro / Külgazdaság Diktátorhoz méltóan ünnepli az újraválasztását Erdogan
Privátbankár.hu | 2018. június 26. 11:27
Folytatódik a tisztogatás, most a fegyveres testületek közel százötven tagja ellen adtak ki elfogatóparancsot.
Makro / Külgazdaság Hogy lehet, hogy egy civilizált országban ennyien imádnak egy fél-diktátort?
Privátbankár.hu | 2018. június 26. 06:06
Mi történik a németországi törökökkel, hogy lehet, hogy szabadságban, liberális demokráciában élve olyan sokan szavaztak Erdoganra? – teszik fel a kérdést a németek. Mintegy kétharmad szavazott rá, aki cseppet sem a szabadság zászlóvivője, sőt győzelmének bejelentése után sokan utcára vonultak ünnepelni. Kétféle magyarázat is létezik.
Makro / Külgazdaság Lassan megtelnek a börtönök Törökországban
Privátbankár.hu | 2018. június 19. 08:38
Ismét több mint száz ember ellen adott ki elfogatóparancsot Erdogan.
Makro / Külgazdaság Új gázvezetéket építettek a törökök - nekünk is jut belőle?
Privátbankár.hu | 2018. június 13. 07:43
Megnyitották a Tanap földgázvezeték eddig elkészült szakaszát.
Részvény / Deviza / Áru Egy jókora akadály elhárult a forint útjából
Eidenpenz József | 2018. május 28. 16:30
A török jegybank ismét kamatot emelt, aminek következtében erősödni kezdett a líra. Ez pedig a forint előtt tornyosuló viharfelhőket is erősen csökkenti. Ma a líra két százalékkal emelkedik, az euró/forint pedig ismét 319 forintra tért vissza.
Makro / Külgazdaság Kifizetnek egy autópályát a törökök
Privátbankár.hu | 2018. május 20. 18:07
Hogy pontosan merre halad majd a 250 kilométer hosszú pálya, egyelőre nem tudni.
Makro / Külgazdaság Elszakadt a cérna a török elnöknél – de hogy jön ide a Jobbik új kurzusa?
Káncz Csaba | 2018. május 16. 13:59
A gázai vérengzés kapcsán a Vona Gábor lemondása utáni Jobbik szócsöve a régi időket idézve ment neki frontálisan a proizraeli vonalvezetésű Fidesznek. Az Irán elleni amerikai büntetőintézkedések úgy jönnek most a súlyos problémákkal küzdő török gazdaság számára, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. Erdogan, aki a rendkívüli állapotot a 2016 júliusi (ön)puccs óta már hét alkalommal hosszabbította meg, most a jegybank fölötti irányítást is át akarja venni.
Friss
hírlevél