14p

A béke látszólag gyorsan helyreállt, de a Putyin-rezsim végzetesen gyengének látszott a Wagner-lázadás óráiban. Ez pedig nagyon nagy baj. Kína például szinte mindent meg tud bocsátani, de a káoszt és a gyengeséget nem.

Három hét telt már el azóta, hogy a világ leesett állal figyelte, ahogy a Wagner zsoldoshadsereg elfoglalt egy orosz nagyvárost, aztán egy nap alatt majdnem Moszkváig jutott, érdemi ellenállás nélkül. Majd ugyanilyen váratlanul, az egész felfordulás véget is ért, Prigozsin visszavonulót fújt, Putyin látszólag megbocsájtott, az ukrajnai háború folytatódott tovább, az orosz rezsim látványos problémák nélkül átvészelte a krízist.

Rengeteg kérdés maradt persze megválaszolatlanul. Mi volt ez: puccskísérlet vagy „csak” lázadás? Mi volt Prigozsin célja? Csak Szergej Sojgut és Valerij Geraszimovot akarta leváltatni a hadsereg éléről vagy Putyin székébe akart beleülni? Miért nem reagált az orosz hadsereg? Kik támogatták aktívan vagy csendesen Prigozsint az orosz elit tagjai közül? Mit tudott Putyin, esetleg ő szervezte-e az egész akciót? Mi volt Lukasenka valódi szerepe? Mi lesz a Wagnerrel? Meddig maradhat életben Prigozsin? Mi lesz Sojguék sorsa és azoké a magas rangú tiszteké, akik tétlenül figyelték az eseményeket?

Prigozsin üzen Rosztov-na-Donuból. Nem tudjuk, mi volt a célja, de amit tett, alapjaiban rengette meg a putyini rendszert. Fotó: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata
Prigozsin üzen Rosztov-na-Donuból. Nem tudjuk, mi volt a célja, de amit tett, alapjaiban rengette meg a putyini rendszert. Fotó: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata

Ezekre a kérdésekre egyelőre legfejlebb találgatásokkal válaszolhatunk. Biztos vannak Oroszországban, esetleg a világ hírszerző ügynökségeinél emberek, akik jobban belátnak a színfalak mögé, de teljesen talán senki nem látja át a történtek valódi mozgatórugóit, és mi, egyszerű földi halandók annak is örülhetünk, ha évek, évtizedek múlva megismerhetjük ezeket.

A látszat nem mindig csal

Maradjunk tehát annál, ami látszott ebből az egészből. Akármit is akart Prigozsin, akármit is kavart esetleg Putyin, a világ és az orosz nép azt láthatta, hogy egy háborúban álló, magát szuperhatalomként pozícionáló nukleáris hatalom egy stratégiai fontosságú, milliós városát elfoglalta egy zsoldoshadsereg, amelynek páncélosai az autópályán robogva, több száz kilométert haladtak a főváros felé. A lázadók több harci helikoptert és egy katonai repülőgépet is lelőttek, miközben egyébként egy puskalövést sem nagyon adott le rájuk senki az úton. Moszkva védelmére tankhadosztályok helyett rendőrök és milicisták készülődtek, az úton keresztbefordított teherautókkal, hevenyészett barikádokkal, főként kézifegyverekkel, és végül a Wagnert nem katonai erővel, hanem tárgyalásokkal sikerült megállítani.

Vlagyimir Putyin, akit az ukrán háború okozta problémák ellenére is az országát vaskézzel uraló vezetőnek gondoltak a legtöbben, sokáig meg sem szólalt. Repülőgépe – ahogy más orosz vezetők és oligarchák gépei – elhagyta Moszkvát (bár persze nem tudjuk, ő rajta ült-e). Amikor megszólalt, kemény büntetést helyezett kilátásba a lázadóknak, majd mégis szabad elvonulást biztosított Prigozsinnak és harcosainak, akiket Rosztov-na-Donu lakosai éljenezve, szelfizve, kezeiket szorongatva engedtek végül útjukra.

Akárhogy is csűrik-csavarják ezt orosz és oroszbarát, sőt egyes nyugati megszólalók, ezt nem lehet Putyin erejének bizonyítékaként eladni. Ez hatalmas blama, a gyengeségnek és a káosznak olyan demonstrációja volt, aminek bizony következményei lesznek, sőt, vannak is. Még ha konkrétumok szintjén nem is ért el szinte semmit Prigozsin lázadása, valójában hatalmas, az alapokat megrengető ütést vitt be Vlagyimir Putyin rendszerének.

Egy erősen autoriter (vagy éppen diktatórikus, de most ne menjünk bele politikafilozófiai vitákba) rendszerre ugyanis hatványozottan igaz, hogy az erő látszata kulcsfontosságú a működéséhez. Lehet egy ország gyenge, a vezető pozíciója ingatag, amíg mindenki, vagy legalább elég sokan elhiszik – országon belül és kívül –, hogy az ország erős, a vezető pedig kézben tartja, addig nincs nagy gond. Ha viszont ezen a szép látszaton repedések keletkeznek, az súlyos problémákhoz vezethet.

Márpedig Putyin és az orosz rezsim azon a bizonyos június végi másfél napon végzetesen gyengének és tehetetlennek tűnt. (Még egyszer, itt most a látszatokról beszélünk, tehát ebből a szempontból mindegy, ha Putyin és Prigozsin igazából együtt főzték ki az egész ügyet vodkát és – nem polóniummal felütött – teát kortyolgatva.) És a műsort az egész világ figyelte, de még Oroszországon belül is nagyon sokan szembesülhettek azzal, hogy hirtelen nem is igazán értik, mi történik az országban, hol van a hadsereg és a politikai vezetés – hosszú-hosszú olyan évek után, amelyek során Putyin hatalmát mákszemnyi kétség sem fenyegette. Prigozsin ugyan valószínűleg nem tervezett igazi puccsot, és még ha zsoldosai a Vörös téren parádéztak is volna, akkor sem tudta volna valóban átvenni a hatalmat, de volt bárki a világon, aki az eseményeket követve nem gondolkozott el azon, milyen is lenne egy Putyin nélküli Oroszország?

Tényleg volt mit köszönni? Vlagyimir Putyin köszönetet mond a moszkvai Kremlben 2023. június 27-én, az orosz védelmi minisztérium, az orosz nemzeti gárda, (Roszgvardija), az orosz belügyminisztérium (MVD), az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és az Orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO) egységeinek, hogy biztosították a rendet és a törvényességet a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása alatt. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool
Tényleg volt mit köszönni? Vlagyimir Putyin köszönetet mond a moszkvai Kremlben 2023. június 27-én, az orosz védelmi minisztérium, az orosz nemzeti gárda, (Roszgvardija), az orosz belügyminisztérium (MVD), az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és az Orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO) egységeinek, hogy biztosították a rendet és a törvényességet a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása alatt. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool

De milyen hatásai lehetnek a gyengeség ilyen látszatának? Az orosz belpolitika szempontjából nagyon nehéz találgatásokba bocsátkozni. Mint már említettük, nem tudjuk ki és milyen formában tudott előre Prigozsin akciójáról, ki miért tett vagy nem tett valamit azokban az órákban, mi járt és jár az oligarchák és a katonai vezetők fejében. Az mindenesetre biztos, hogy pár dolgon most sokan elgondolkodtak.

Az egész ország láthatta, hogy ellenállás nélkül lehet eljutni gyakorlatilag Moszkváig, hogy a reguláris katonák cigizgetve nézik a mellettük elszáguldó Wagner-menetoszlopot. Azt is mindenki láthatta, hogy egy orosz katonák életét elvevő, értékes helikoptereket lelövő nyílt lázadás vezetője és résztvevői következmények nélkül megúszhatnak egy ilyen próbálkozást (ezen az sem változtatna sokat, ha Prigozsin záros határidőn belül kiesne egy ablakon, vagy más tragikus balesetet szenvedne). Egyelőre arról sem lehet hallani, hogy felelősségre vonnák a lázadás óráiban kisujjukat sem mozdító katonai vezetőket.

Utóbbi különösen ingoványos terep Putyin számára, hiszen egy tisztogatási hullámmal meggyengítené az egyébként is rogyadozó haderejét, sok fegyveres embert haragítana magára és indirekt módon Prigozsin tirádáit is igazolná – a tétlenséggel viszont a helyén tart olyan tiszteket, akik nem tudtak vagy nem akartak tenni semmit, hogy legalább lelassítsák Prigozsinékat. Egy következő hasonló helyzetben vajon mit tennének a katonák és a polgárok, ha azt látták, igazából semmi negatív következménye nincs annak, ha valaki egy lázadás/puccskísérlet esetén lényegében közli, hogy „játsszátok le, nekem ehhez semmi közöm”?

Egyre kínosabb barátság

Ennél talán jobban fel lehet mérni, milyen következményei vannak a Prigozsin-akciónak külföldön, méghozzá az Oroszországgal eddig viszonylag jó viszonyt megtartó, hasonló politikai berendezkedésű, világpolitikailag is jelentős szereplők körében.

Mi a helyzet Kínával? A pekingi vezetés a háború kitörése óta egyensúlyozgat Oroszország és a Nyugat között, retorikában és gesztusok terén általában látványosabban kiállva Putyin mellett, a valódi támogatás esetén viszont figyelve arra, hogy ne haragítsa magára teljesen a Nyugatot, és elsősorban Amerikát. Kína nagy örömmel vásárolja fel az olcsó orosz energiahordozókat és egyéb, a háború farvizén érkező egyéb jó üzleti lehetőségektől sem zárkózott el, de jelentős katonai segítséget például nem adott Oroszországnak. Sőt, elvi szinten sem állt maradéktalanul Moszkva mellé, elismerve ugyan a „jogos orosz biztonsági igényeket”, de Ukrajna jogát is határai tiszteletben tartására.

Márciusban még határtalan barátságról beszélt Moszkvában Hszi Csin-ping, de a gyengeség nem biztos, hogy belefér a barátságba. Fotó: PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/Kreml
Márciusban még határtalan barátságról beszélt Moszkvában Hszi Csin-ping, de a gyengeség nem biztos, hogy belefér a barátságba. Fotó: PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/Kreml

Megint csak nehéz lenne megítélni, a kínai és az orosz államfő közötti, sokszor látványosan kinyilvánított „határtalan” baráti érzelmek mögött valójában mi van, de az biztos, hogy Hszi Csin-ping is osztja Lord Palmerston egykori brit miniszterelnök véleményét arról, hogy egy nagyhatalomnak nincsenek barátai vagy ellenségei, hanem érdekei vannak. Akár valóban kedveli Hszi Putyint, akár nem, el fogja engedni a kezét, ha úgy látja, saját hatalmát, saját országának érdekeit veszélyeztetné a Putyin-rezsim további támogatása.

Hszi Csin-pingnél többet valószínűleg kevesen tudnak a diktatúrák működéséről, illetve a hatalom, az erő és az erő látszatának dinamikájáról egy autokratikus rendszerben. Kína évezredes történelmében számtalan példa van a központi hatalom meggyengülésére, hadurak felemelkedésére, a trónért folytatott véres viszályokra, és a mai kínai történelemszemlélet a hanyatlás, az idegen hódítóknak és befolyásnak teret engedő epizódoknak kezeli ezeket, a kínai kommunista rezsim pedig a stabilitást az egyik legfőbb értékként kezeli, pláne mondjuk a Szovjetunió összeomlásának és a Tienanmen téren történtek fényében.

Mao Ce-tung a kezdetektől a hadsereg lehető legszigorúbb ellenőrzés alatt tartását szorgalmazta, és ebben Hszi Csin-ping is lelkes követője. Mit gondolhatott tehát, amikor a Moszkva felé menetelő Wagner-egységeket látta?

„Hszi valószínűleg súlyos inkompetenciának látja azt, ami a Wagner-lázadáshoz vezetett. A lázadás egyértelműen csökkentette Putyin presztízsét – és a fő következmény az, hogy mások szemében milyen gyengének tűnhet most az orosz hatalmi struktúra. A kínai kommunista pártnak a DNS-ébe van kódolva a káosztól és az instabilitástól való félelem”

- fogalmaz Sari Arho Havren, a RUSI szakértője. Rana Mitter, az Oxfordi Egyetem a modern kínai történelemmel foglalkozó tanára szerint pedig „Kína nagy aggodalommal fogja figyelni az orosz eseményeket. Minden bizonnyal friss kétségeik támadtak az orosz haderő egységét, illetve Putyin képességeit illetően, hogy kontrollálja saját rezsimjét.”

A kínai politika és diplomácia nem a heves gesztusokról és a látványos fordulatokról híres, és Kína Hszi Csin-ping továbbra is biztosan az Egyesült Államokat tekinti fő ellenfelének, és ebben a harcban valamilyen szerep jut Oroszországnak is. Attól tehát nem kell Putyinnak tartania, hogy Kína mondjuk beállna Ukrajna támogatói közé, de nagyon nem mindegy orosz szempontból, hogy Pekingben Oroszországot a liberális Nyugat elleni harcban büszke szövetségesként vagy tologatható sakkfiguraként kezelik.

Innen már csak lefelé vezet az út? Putyin nagy bajban van, ha ezt országon kívül és belül sokan így látják. A kép június 27-én, a Kremlben készült, vajon a vigyázzban állók közül ki fogott volna fegyvert az elnökért pár nappal korábban? Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool
Innen már csak lefelé vezet az út? Putyin nagy bajban van, ha ezt országon kívül és belül sokan így látják. A kép június 27-én, a Kremlben készült, vajon a vigyázzban állók közül ki fogott volna fegyvert az elnökért pár nappal korábban? Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool

Az orosz-kínai viszonyban semmilyen ideológiai jellegű törést nem okoztak az oroszok által Ukrajnában végrehajtott borzalmas atrocitások napvilágra kerülései, de elképzelhető, hogy a kínai vezetés szemében ez a gyengeség már több mint bűn, ez hiba.

„Ami elveszett – legalábbis addig, amíg Putyin hatalmon marad –, az annak a gondolata, hogy a két ország osztozna bármilyen jelentős ideológiai alapon. Putyin kriminalizált önkénye már Pekingből nézve is kellemetlen. Ne higgyünk a mosolyoknak. Szövetséges helyett Oroszországot egyre inkább problémának látják”

írja Howard W. French a Foreign Policy szerzője. Joseph Torigian, az Amerikai Egyetem szakértője pedig úgy fogalmaz, Kínában „sokan elgondolkozhatnak, mennyi közös is van a mai Oroszországban és Kínában” a szovjet kor közös gyökerein túl.

A lázadás másnapján ugyan Kína támogatásáról biztosította az orosz vezetést a helyzet stabilizálást célzó erőfeszítései tekintetében, de vannak azért jelei annak, hogy Prigozsin akciója nyomán kicsit megváltozott a kínai vezetés hozzáállása a Putyin-rezsimhez. Az Oroszországot általában a valóságnál kedvezőbb színben ábrázoló kínai média viszonylag kendőzetlenül számolt be az eseményekről, a párt propagandközpontja által kézivezérelt China Daily pedig két, aggodalmait megfogalmazó szakértőt szólaltatott meg június 26-án.

„A zsoldosok és az orosz haderő közti konfliktus csupán a jéghegy csúcsa az orosz társadalomban létező belső ellentmondások tekintetében”

– fogalmazott például egyikük.

Az sem lehet véletlen, hogy pont néhány nappal később érezte szükségét Fu Cung, Kína Európai Uniós nagykövete, hogy arra célozgasson, miszerint országa támogatná Ukrajna azon törekvését, hogy visszaállítsa Ukrajna 1991-es határait.

„Az események bebetonozzák Oroszország alárendelt szerepét [Kínával szemben]. Oroszország mostanra már teljesen függővé vált Kínától, például az olaj- és gázeladásai szempontjából. Ez most még inkább így lesz – e felől semmi kétségem nincs”

szögezi le Livia Paggi, a J. S. Held tanácsadócég munkatársa.

Fordul egyet a világ?

Mi a helyzet a másik nagy, az ukrajnai háború kapcsán fontos szerepet játszó, eddig Oroszország és a Nyugat között egyensúlyozó autokrata vezetésű hatalommal, Törökországgal? Recep Tayyip Erdogan szintén tud egy s mást az erőről és annak látszatáról, sőt 2016-ban egy katonai puccskísérlet akadályát is megugrotta. (Most megint ne menjünk bele abba, hogy volt-e szerepe neki magának a kísérlet elindításában vagy annak bátorításában, mindenesetre a török polgárok utcára vonuló tömegei nem a puccsista katonákat ölelgették, mint a rosztovi oroszok, hanem életük kockáztatásával feküdtek a tankok elé, hogy megállítsák őket – ha a puccs sorsa előre le is volt játszva, ezt ők nem tudhatták.)

Erdogan fejébe sem láthatunk bele, de az elmúlt néhány hétben egyértelműen nyugatbarát irányba kormányozta magát a török elnök. Megegyezés született a svéd NATO-tagság török ratifikálásáról, Erdogan az oroszoknak tett ígérete ellenére hazaengedte az Azov-ezred hadifogságba esett tisztjeit, drónok szállításáról egyezett meg Ukrajnával, sőt a török flotta bevetését is belengette a fekete-tengeri gabonaszállítmányok védelmére, ha Oroszország nem megy bele a gabonaegyezmény meghosszabbításába.

Biztos, hogy mindez nem elsősorban a Wagner-lázadás hatására történik, és nagyobb szerepe lehet benne a török gazdaság súlyos gondjainak. De azt nehéz lenne kizárni, hogy Erdogan elhatározását legalábbis megerősítette, ami június 24-én Oroszországban történt.

Márpedig ezek öngerjesztő folyamatok is. Ha Kína és Törökország kisebb-nagyobb határozottsággal, de távolítani kezdi magát a Putyin-rezsimtől, azt az egész világon észre fogják venni Brazíliától az afrikai országokon át Indiáig (sőt még talán Magyarországon is, bár egyelőre nem úgy néz ki). És ha az „el nem kötelezett” országok is egyre inkább Putyin ilyen vagy olyan vereségére kezdenek készülni, azt az orosz gazdaság is megérzi, és az orosz gazdasági és politikai vezetők is látni fogják, tovább gyengítve az orosz elnök helyzetét, illetve gyengítve a látszatot, hogy mindent kézben tud tartani. És ki tudja, mikor jut eszébe valakinek újra Moszkva felé indulni, miután látta az előző próbálkozás eredményeit és nem látta a szörnyű következményeit a résztvevők számára.

(Foreign Policy, The Moscow Times, The Economist, Fortune)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Figyelmeztetés jött: könnyen felrobbanhat a közel-keleti helyzet
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:55
Irán a közel-keleti helyzet „ellenőrizhetetlen robbanásának” veszélyére figyelmeztet, miután az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai tűzszünetre felszólító határozatát.
Makro / Külgazdaság Kevés dolog olyan biztos, mint hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:17
Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói Oroszország és Észak-Korea megerősödő együttműködéséről tárgyaltak - közölte szombaton Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a háromoldalú találkozóra érkezett Szöulba.
Makro / Külgazdaság Azt jósolják, az oroszok 90 százaléka Putyinra fog jövőre szavazni
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:56
A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 19:24
Svéd repülőgépek érkezhetnek jövőre az ukránokhoz.
Makro / Külgazdaság "Tapasztalatot lehet szerezni és ez többet ér, mint egy helyezés" - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2023. december 8. 19:09
Befejeződött a Klasszis Média Lapcsoport immár hetedik alkalommal, ezúttal technikumoknak és szakképző iskoláknak megrendezett diákversenye, a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! A rekordszámú, közel 4800 középiskolást megmozgatott megmérettetésben elindult csaknem 1200 csapat között a  Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum gárdája, a Kadás visszatérők lett az első. A Hét videója ezúttal a budapesti országos döntőről készült.
Makro / Külgazdaság Észtország is rekordösszegre emeli védelmi kiadásait
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:49
Észtország bruttó hazai termékének (GDP) 3,2 százalékára emeli védelmi kiadásait jövőre - derült ki a balti állam pénteken elfogadott költségvetéséből.
Makro / Külgazdaság Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt ad a palesztinoknak
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:37
A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Csaknem négymilliárd euró hitelt vesz fel Magyarország
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:46
Ez is része az elfogadott támogatásnak. Az uniós tanács jóvá hagyta 13 tagállam helyreállítási tervét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG