2p

Az ellenzéki erők sikerét hozta a vasárnapi török helyhatósági választás, a legnagyobb ellenzéki párt, a CHP országos szinten is több szavazatot szerzett a kormánypártnál.

A választás előtt Recep Tayyip Erdoğan török elnök, a kormányzó AKP vezetője célként tűzte ki a két ellenzéki nagyváros, Isztambul és Ankara visszahódítását, ez azonban kudarcot vallott – írja az Index. Isztambulban Ekrem Imamoglu, aki 2019 óta a város első embere, a szavazatok több mint 50 százalékát gyűjtötte be, és több mint 10 százalékkal győzött a kormánypárt jelöltjével szemben. Ankarában Mansur Yavas pedig már a szavazatok közel felének megszámlálásakor is akkora fölénnyel bírt riválisához képest, hogy be tudta jelenteni a győzelmet a fővárosban.

Erdoğan pártja sem Isztambult, sem Ankarát nem tudta visszahódítani
Erdoğan pártja sem Isztambult, sem Ankarát nem tudta visszahódítani
Fotó: EPA

A lap azt írja, a a többi török nagyvárosban, így Izmirben, Bursában, Adanában és Antalyában is az ellenzék vezetett a legfrissebb választási eredmények tükrében, valószínűleg ezek is ellenzéki vezetésűek lesznek.

A 81 török tartományból 36-ban is a CHP győzhet, sőt eddig Erdoğanék által vezetett tartományokat is elhódíthattak. Az országos összesítés szerint 90 százalékos feldolgozottság mellett a CHP a voksok 37,32 százalékát, míg az AKP a szavazatok 35,78 százalékát söpörte be.

Erdoğan vasárnap esti beszédében maga is elismerte, hogy a választás nem úgy alakult, mint ahogy remélte, ám szerinte mindez „nem a véget jelenti” számukra, hanem inkább csak egy „fordulópontot”. Hozzátette azt is, hogy a vereségből levonják a tanulságokat, és a következő elnökválasztás előtti négy évet arra fogják felhasználni, hogy „megújuljanak” és „kompenzálják a hibáikat”. Végül hozzátette azt is: „Az eredménytől függetlenül a választás győztese elsősorban a demokráciánk, a nemzeti akarat”.

Előzetes esélylatolgatásunkat itt olvashatták:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Belgium vizsgálja az orosz befolyásolási kísérleteket
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:49
Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a belga igazságügyi hatóságok korrupciós vizsgálatot indítanak az Európai Parlamenten belül gyanított orosz beavatkozások ügyében.
Nemzetközi Zelenszkij nagy pótlékot fizet a katonáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:39
Hőerőművet támadtak az oroszok.
Nemzetközi Megérkezett a Gázai övezetbe az első segélyszállítmány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:23
Az északi átkelőn át.
Nemzetközi Az EU-ban könnyebb lesz ezentúl a jogszerű migráció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:44
Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárságok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről.
Nemzetközi Jön a brit szuper lézerfegyver
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:07
Hamarabb, mint sokan gondolták.
Nemzetközi Olyat mondott Orbán Viktorról az Európai Tanács elnöke, amit nem szokott
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 15:36
A téma a bevándorlás volt.
Nemzetközi Szijjártó Pétert balkáni politikusnővel kapták lencsevégre
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:07
A külügyi tárca vezetője Maida Gorcevic európai ügyekért felelős montenegrói miniszterrel találkozott Budapesten. 
Nemzetközi A világ történelmi válaszúthoz érkezett
Káncz Csaba | 2024. április 12. 09:31
Bidenhez hasonlóan a japán miniszterelnök is úgy látja, hogy a világ történelmi válaszúthoz érkezett. "A mai Ukrajna lehet a holnap Kelet-Ázsiája" - mondta az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélések után. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Többszörös túlerőben az oroszok, kilőtték a Kijevet ellátó hőerőművet
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:09
Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a vitatott mozgósítási törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgárok katonai behívására vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse az újoncok égető hiányát.
Nemzetközi Volodimir Zelenszkij Vilniusban nem lőszert kért
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 06:49
Ukrajna Európai Uniós- és NATO-tagsági tárgyalásainak megkezdését sürgette, miközben a légvédelem erősítését kérte a Három Tenger Kezdeményezés országainainak csúcstalálkozóján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG