Hirdetés
Hirdetés

Jön a válság: a rettegő elnök elcsalja a választást?

2018. április 24., 08:43

Az eredeti tervekhez képest csaknem tizennyolc hónappal előbb tartanak szavazást Törökországban, az alkotmánymódosítás miatt ráadásul az emberek először fognak egyszerre elnök- és parlamenti választáson részt venni. Az ellenzéket teljesen felkészületlenül fogadta a hír, az állami médiumok döntő többsége pedig már most is Erdogannál van - így pedig aligha kérdés, milyen végeredményre számíthatunk júniusban.

Recep Tayyip Erdogan (Kép forrása: EPA/YURI KOCHETKOV)
Recep Tayyip Erdogan (Kép forrása: EPA/YURI KOCHETKOV)

Ahogy arról korábban is írtunk, június 24-én előrehozott elnök- és parlamenti választást tartanak Törökországban a végrehajtó elnöki rendszer bevezetése érdekében - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán. Az év kezdete óta sokak számára nem az volt a kérdés, tartanak-e előrehozott választásokat, hanem, hogy mikor. A válasz múlt szerdán érkezett, a bejelentés pedig tizennyolc hónappal korábbra időzítette a voksolást az eredeti terveknél. De mit nyerhet a török államfő, hogy négy év alatt immár hatodik alkalommal vezeti a törököket a szavazófülkékhez?

Erdogan nem ér rá egy évig: azonnal teljhatalmat akar

Hirdetés

Több mint egy évvel előrehozták a törökországi választásokat - Erdogan szerint sürgősen szükség van arra, hogy teljhatalmat kapjon. Tovább >>>

Erdogan a lépést azzal indokolta, hogy Törökországnak minél hamarabb le kell küzdenie azokat a bizonytalanságokat, amelyeket a török haderő által folytatott szíriai hadműveletek és a térségben zajló történelmi jelentőségű események jelentenek. Hozzátette: még ha úgy tűnik is, hogy komoly gond nincs, a régi rendszer betegségeivel a török vezetés minden lépésnél szembesül. A döntések hatékonyabb végrehajtása érdekében egyre sürgősebbé vált az átállás az új rendszerre – tette hozzá.

Bár a hitelezési rendszer fellendülése és pár egyéb gazdaságélénkítő tevékenység 7 százalék feletti növekedést hozott magával, a török gazdaság kezdi elveszíteni lendületét. Az infláció már több mint egy éve kétszámjegyű, egy hónap múlva pedig az ország két legnagyobb konglomerátuma fog összeülni, hogy egy nagyjából 9 milliárd dolláros tartozást rendezzenek, A török líra árfolyama már 2013-ban felére esett a dollárral szemben, március óta pedig folyamatosan negatív rekordokat dönt.

A befektetők Erdogant látnák szívesen

Az előrehozott választások híre ugyanakkor kissé feltornázta az árfolyamot, ami az Economist szerint arra utal, hogy a befektetők Erdogan győzelmét várják, ami visszaszorítaná az ösztönző kiadásokat. A török államfő tisztában van ezzel az erős recesszióval, így mihamarabb tartanak szavazást, annál több az esélye menteni a menthetőt.

Erdogan már külföldről is begyűjti az ellenségeit

Már legalább nyolcvan embert hozatott vissza Törökországba a titkosszolgálat. Részletek >>>

Az áprilisi népszavazás döntött a végrehajtó elnöki rendszer jövőbeni bevezetéséről. Az alkotmánymódosítás azonban eredetileg a 2019. november 3-ára tervezett elnök- és parlamenti választással lépett volna életbe. A parlamenti választásokat a jelenlegi négy helyett öt évente tartják, júniusi szavazás lesz ráadásul az első eset, hogy egyszerre tartanak elnök- és parlamenti választást – ezt az az alkotmánymódosítási csomag tette lehetővé, amely 2017-es népszavazás során újabb hatásköröket biztosított a török államfőnek.

A módosítás révén az államfő párttag lehet, míg eddig hagyományosan semleges közszereplőként kellett tevékenykednie. Ezt tavaly májusban Erdogan már valóra is váltotta azzal, hogy közel három év után ismét a kormánypárt tagja, majd elnöke lett. Az államfő hatáskörébe kerül a rendkívüli állapot bevezetése, feloldása és esetleges meghosszabbítása. A parlament továbbra is kidolgozhat, módosíthat és visszavonhat törvényeket, valamint ellenőrizheti az államfő intézkedéseit.

A teljes média a kezében van?

Az alkotmánymódosítás kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, aki a végrehajtó hatalom feje lesz. Ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, illetve egy vagy több alelnököt állíthat maga mellé. A lépéssel megszűnik a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény.

A választási versenyen ismét hatalmas előnnyel indul, az ellenzéknek mindössze két hónapja marad egy valamirevaló kampánnyal előállnia. A legfőbb ellenzék még nem tudott felmutatni egy elnökjelöltet sem, a kurd vezetőség színe-java pedig jelenleg is börtönben van terrorizmus vádjával. A várakozások szerint egy újonnan összeharácsolt nacionalista párt nem  indulhat majd  posztért, jelenleg az egykori belügyminiszter az egyetlen, aki reális ellenfele lehet Erdogannak júniusban.

A tisztességes választás gondolatát már most érdemes elvetni, a török államfőnek ugyanis lényegében teljes irányítása van a sajtó felett, beleértve az újságokat, amely a teljes médiafogyasztás 90 százalékát teszi ki Törökországban. Az ellenzési sajtó ráadásul végképp gyengélkedik, miután több mint száz újságíró jelenleg is rács mögött van. A szükségállapot kihirdetése óta Erdogan gyakorlatilag teljhatalmat élvez, a mostani bejelentést követően a parlament ismét meghosszabbította három hónappal a rendelkezést.

Padlógázzal a falnak - Törökország iszlamista állammá alakul

Erdogan még azelőtt be akarja söpörni az új mandátumot a szükségállapot árnyékában, mielőtt a túlhevült gazdaság rohamos lassulásnak nem indul. Egyben maximálisan ki akarja használni azt a soviniszta és iszlamista hullámot, amelyet a kurdok elleni észak-szír hadjárata váltott ki támogatói körében. A hivatalosan még mindig szekuláris Törökország annak a határára érkezett, hogy egy iszlamista állammá alakuljon. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?