6p
A részvénypiacok október eleje óta bekövetkező zuhanása nyomán értékeli a piacokat a Fidelity. Összességében nyugtalan piaci környezetre van kilátás, James Bateman, a Fidelity International szakértője elmondja, milyen alternatív befektetéseket fognak keresni 2019-ben.

Tíz éve tart a történelem leghosszabb bikapiaci menetelése, és a világpiacon végigsöprő volatilitási hullámok formájában kezdenek megjelenni az első jelentős anomáliák, október óta igen nagy esést láthattunk a piacokon.  Mindennek eredményeként nő a biztos menedéket kínáló eszközök, például az USA inflációhoz kapcsolt kötvényeinek népszerűsége.

A részvények menetirányával kapcsolatban derűlátó az elemző, és még nem ítéli meg úgy, hogy a bikapiac véget ért, mindenesetre a növekedési jellegű részvényekkel szemben inkább a stabil, tartósan nagy nyereséget elérő cégek papírjai (fejőstehenek) felé fordulnak. Összességében nyugtalan piaci környezetre van kilátás, ezért vélhetően olyan alternatív befektetéseket fognak keresni, melyek stabil és a folyamatokkal gyengén korreláló hozamokat biztosíthatnak.

Inflációs anomália

2018-ban az infláció a – főleg az USA-ra jellemző – egészséges ütemű gazdasági növekedés ellenére visszafogott mértékű volt. Most azonban úgy tűnik, hogy ez változni fog, mivel az emelkedő árupiaci árfolyamok hatása fokozatosan a gazdaság mélyebb rétegeiben is megjelenik, és a negatív kibocsátási rés elkezdi felfelé nyomni a bérköltségeket. Úgy vélik, mindezek hatására az USA inflációja 2019 során végig nőni fog, és meghaladja majd a Fed 2 százalékos célkitűzését.

Bár a Fidelity alap-forgatókönyve szerint mérsékelt növekedés következik, a piacokon a legsúlyosabb problémákat sokszor csak akkor veszik észre a befektetők, amikor már késő. A vártnál magasabb infláció az egyik ilyen potenciális probléma. A fejlett országokban évtizedek óta nem volt példa ellenőrizetlenül vágtató inflációra, amiből sokan azt gondolják, hogy a jegybankok függetlenségével sikerült végleg megszelídíteni az inflációt. Ilyen körülmények között nem nehéz elkényelmesedni, és bizony fennáll a veszélye, hogy az infláció felpörög, ha a jegybankok a negatív piaci következményektől félve nem folytatják a monetáris szigorítást.

Befektetés infláció esetére

Az USA döntéshozói egy rövid ideig tartó, az előirányzottat meghaladó inflációs periódust meg tudnának indokolni azzal, hogy ők több évtizedes perspektívában gondolkodnak. A legfeljebb 5 százalékos mérték elfogadható lenne, ha az elmúlt tíz évre jellemző alacsony infláció tükrében vizsgáljuk, és még kívánatosabb is lehetne, mint a növekedést megfojtó, túlzott szigorítások. Mindennek következményeként fennáll a veszélye annak, hogy a Fed lemarad az inflációs görbe mögött, ami kiszámíthatatlanabbá tenné a monetáris politikát, és némileg destabilizálná a piacokat. Emiatt az infláció elleni védelmet kínáló eszközök, például az USA TIPS kötvényei legalábbis 2019-ben jól fognak teljesíteni, és előfordulhat, hogy érdemben túlteljesítik a kötvénypiacnak azokat a szegmenseit, amelyek ki vannak téve az emelkedő árak, sőt kamatok hatásainak.

Arany

Bár a Fed csatába indulhat azért, hogy ellenőrzése alá vonja az inflációt, az EKB-nak vélhetően nem adatik meg ez a luxus. Az inflációs adatok és a beszerzési menedzser indexek csalódást keltettek az öreg kontinensen, és hozzájárultak ahhoz, hogy az itteni országok kilátásait negatívan ítéljük meg. Arra számít az elemző, hogy az euróra lefelé ható nyomás fog nehezedni, és az európai magas hozamú és peremországbeli államkötvények jövőjét komor fellegek árnyékolják be mindaddig, amíg a régió folyamatait a politikai bizonytalanság és a lassú növekedés határozza meg.

A globális inflációs kilátásokat nehéz magabiztosan megítélni, és ilyen bizonytalan piaci körülmények között érdemes lehet az aranyhoz mint némi biztonságot kínáló eszközhöz fordulni. Egyrészt már bizonyított, mint az infláció és az emelkedő inflációs várakozások elleni fedezet, másrészt deflációs körülmények között is pozitív teljesítményt nyújthat, mivel ilyenkor gyakran erősen csökken a belföldi kereslet, és erősödik a defenzív befektetői hangulat.

A régóta várt rotáció éve

Már régóta esedékes a piaci őrségváltás. A bikapiac a késői szakaszában jár, de még nem ért véget, és óvatosan bizakodva arra számítanak, hogy a technikai tényezők egy darabig további részvénypiaci nyereségeket generálnak még, jóllehet a fundamentális tényezők kezdenek kifulladni. Még nem tapasztalják a bikapiac végére jellemző, irracionálisan túláradó pezsgést, és a még mindig az „asztalon lévő” cash olyan cégek felé vándorolhat, melyek az utóbbi években kevésbé voltak népszerűek.

A Fidelity azokat a lehetőségeket keresi, melyeket a hagyományos értékjellemzőket felmutató, a jelenlegi helyzetből a legjobban profitálni tudó, ciklikus részvények kínálnak, és melyek eltérítik a készpénzáramlást a technológiai részvényeknek a piacot 2018 nagy részében csillagászati magasságokba hajtó, szűk csoportja felől. Ezzel együtt vigyáznak, hogy ne essenek „értékcsapdákba” főleg a pénzügyi részvények vonatkozásában. A például az Amazont és a Netflixet övező, izgalmas növekedési történetek feltűnő árfolyam-eltéréseket okoztak a piac által érdekesnek és unalmasnak ítélt vállalatok között. Persze egy olyan céget, mint a Netflix, szinte képtelenség beárazni, mivel előfordulhat, hogy 15 év múlva a világ ura lesz, és az is, hogy egy fillért sem fog érni. A 2018 negyedik negyedévét átható volatilitás mögött pontosan ez a növekedés-újraértékelési folyamat állt.

Stabil hozamok

Ilyen bizonytalan körülmények között egyre vonzóbbak azok a befektetések, melyek az aktuális folyamatokkal kevésbé korreláló, stabil hozamokat biztosítanak. Az infrastrukturális beruházások, a megújuló energiaforrások és a piac-semleges stratégiák területén végrehajtott befektetések fontos diverzifikációs elemmel bővíthetik a multi asset portfóliókat. Összességében elmondható, hogy míg a 2018-as év arról szólt, hogy ki mer később fékezni, és a 2019-es év is ígéretesnek tűnik, nagyon figyel a Fidelity azokra a jelekre, melyek arra utalnak, hogy az ilyen merészség egy piaci fordulat idején mint őrültség nyerheti el a büntetését, és a portfóliójukat ennek megfelelően alakítják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG