BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. március 6. 11:32

Öt fontos hír a mai tőzsdenaphoz. Kiváló gyorsjelentése ellenére a BUX-ot az OTP zuhanása húzza le. A vírus terjed, a befektetők aggódnak, 2011 óta nem látott szintre ugrott a VIX “félelem-index”. Elképesztő rekordok születnek a kötvénypiacon is, az amerikai és német állampapírokért a jelek szerint minden pénz megadnak. Az első napon nem egyezett meg az OPEC a kitermelésről.

("Félelem")

(Frissítés: Fél tizenkettőkor az OTP már hat, a BUX már négy százalékos mínuszban van.) Tegnap este ismét nagyot estek az amerikai tőzsdék, 3,1-3,6 százalékkal zuhantak az indexek, de ez a nap sem kezdődik jól. A koronavírus-válság nem javul, az ismert esetek száma drasztikusan nő az USA-ban és Európában. Ráadásul olyan hír jött, hogy korábban gyógyulttá nyilvánított kínai polgárok újra megbetegedtek vagy meghaltak.

Ma fél tizenegy körül a nyugat-európai indexek 2-3 százalékkal zuhantak. Az amerikai határidős indexek is újabb, egy százalék feletti esést mutatnak. Reggel Ázsiában is minden pirosba borult, a kínai indexek kevéssel egy százalék feletti, a többi inkább két-két és fél százalékos süllyedést szenvedett el.

A hazai BUX index az európai mezőnyben ma inkább alulteljesítő, három százalékkal esik. (Tegnap még a trend ellenében stagnálni tudott.) Varsó épp 2,9 százaléknál tart. Némileg meglepő módon éppen az OTP húzza le, négy százalékos zuhanással, pedig kiválónak mondott jelentést tett közzé a bankcsoport. A Mol kettő, a Richter 2,5 százalékos süllyedést produkál. A Telekom megúszta 0,6 százalékkal, a forint gyengül, 337,15 az euró.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Kiváló jelentés az OTP-től

Az OTP a várakozások feletti adózott eredményt ért el, 30 százalékkal az előző évi felett, és a korábbinál lényegesen több osztalék kifizetését tervezi. (Részvényenként 248 forintot.) A bankpapír a tőzsdén ennek ellenére nagyot esik. (A részletekről itt»»» írtunk.)

“Az OTP Bank rekord 2019-es évet zárt és meghaladta az elemzői várakozásokat mind bevétel, mind eredmény sorokon. A kitűnő eredményhez mind a magyarországi, mind a leányok operációja hozzájárult” – írta az Equilor Befektetési Zrt. Hírlevele.

“Erős eredményt láthattunk ma reggel az OTP-től” – írta az Erste Befektetési Zrt. is. “Jövőre még egy konzervatív, erőteljesebb céltartalék képzéssel számoló előrejelzés szerint is 1700 forint fölé emelkedhet az EPS, és ha a szokásos 10-es előremutató P/E-vel számolunk, akkor jelentős tartalékot mutat a jelenlegi részvényár”. “A reggeli negatív hangulatnak köszönhető jelentős esést nem tartjuk indokoltnak” – teszi hozzá a nagy brókercég.

2. Terjed a vírus Európában és Magyarországon

Az ismert magyar koronavírus-fertőzöttek száma kettőről négyre nőtt, de Európában általában is drasztikusan emelkedik az esetek száma. Németországban például csak pár napja nőtt 300 fölé, ma már 534 esetről tud a Reuters. Franciaországban eközben 423-an vannak. Sorra mondanak le tömegrendezvényeket, sporteseményeket, konferenciákat, utazásokat. Csak a Lufthansa 1100 repülőjáratot törölt, csak márciusra. A gazdasági aktivitás csökkenése miatt sokan attól tartanak, hogy súlyos recesszió fenyeget.

3. Megegyezett Putyin és Erdogan

Törökország az utóbbi napokban lényegében háborúban állt a szíriai kormányerőkkel, és ezen keresztül az őket támogató Oroszországgal. Most a török és az orosz elnök több órás megbeszélése után tűzszünetet hirdettek, biztonsági zónát alakítottak ki. Az első jelentések szerint a fegyvernyugvást nagyrészt be is tartják a felek.

Eközben úgy tűnik, valóságos háborús helyzet van a görög-török határon. A török hatóságok állítólag fegyverrel is megakadályozzák, hogy a menekültek visszatérjenek, más hírek szerint egyenesen a határra zavarják őket. Az EU politikusai lázasan tanácskoznak.

4. Jeges rémület mozgatja a befektetőket

A piacokon nagy a csapkodás, a volatilitás, az árfolyamok vadul ingadoznak. Részben ennek következménye, hogy a VIX amerikai volatilitás-index határidős értéke 30-35, az azonnali 43-44, amire 2011 ősze óta nem volt példa. (Lásd a grafikont.) A tíz éves amerikai államkötvények hozama nap mint nap új és új történelmi mélypontokra zuhan, már csak 0,723. A német tíz éves hozam is közelít a tavaly elért historikus aljhoz, mínusz 0,7 alá süllyedt. Az arany is csak pár dollárra van sok éves csúcsától, 1657 dollár ma.

Az amerikai volatilitás-index határidős értéke. (Tradingview.com)

Mindez arra utal, hogy a piacokon tombol a félelem és a pesszimizmus. Az indexek többsége eközben még a medvepiacot jelentő húsz százalékos esést sem tudta felmutatni. A határidős S&P 500 csak 13 százalékkal van nemrég beállított történelmi csúcsa alatt (2958/3398).

5. Szenved az OPEC, kérdőjeles a Brexit

Ülésezik az OPEC olajkartell Bécsben, az első nap nem vezetett igazán eredményre. A kitermelés-csökkentési javaslatba Oroszország nem ment bele, így az olaj ma 2-3 százalékkal esik. Az olajpiacot a vírusválság, a globális kereslet csökkenése komolyan sújtja. Ma folytatják.

Összeült az EU és az Egyesült Királyság is, hogy a Brexit kereskedelmi feltételeiről tárgyaljanak. A Bloomberg hírlevele szerint komoly ellentétek merültek fel már az elején.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél