TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Öt fontos hír a mai tőzsdenaphoz. Kiváló gyorsjelentése ellenére a BUX-ot az OTP zuhanása húzza le. A vírus terjed, a befektetők aggódnak, 2011 óta nem látott szintre ugrott a VIX “félelem-index”. Elképesztő rekordok születnek a kötvénypiacon is, az amerikai és német állampapírokért a jelek szerint minden pénz megadnak. Az első napon nem egyezett meg az OPEC a kitermelésről.
("Félelem")

(Frissítés: Fél tizenkettőkor az OTP már hat, a BUX már négy százalékos mínuszban van.) Tegnap este ismét nagyot estek az amerikai tőzsdék, 3,1-3,6 százalékkal zuhantak az indexek, de ez a nap sem kezdődik jól. A koronavírus-válság nem javul, az ismert esetek száma drasztikusan nő az USA-ban és Európában. Ráadásul olyan hír jött, hogy korábban gyógyulttá nyilvánított kínai polgárok újra megbetegedtek vagy meghaltak.

Ma fél tizenegy körül a nyugat-európai indexek 2-3 százalékkal zuhantak. Az amerikai határidős indexek is újabb, egy százalék feletti esést mutatnak. Reggel Ázsiában is minden pirosba borult, a kínai indexek kevéssel egy százalék feletti, a többi inkább két-két és fél százalékos süllyedést szenvedett el.

A hazai BUX index az európai mezőnyben ma inkább alulteljesítő, három százalékkal esik. (Tegnap még a trend ellenében stagnálni tudott.) Varsó épp 2,9 százaléknál tart. Némileg meglepő módon éppen az OTP húzza le, négy százalékos zuhanással, pedig kiválónak mondott jelentést tett közzé a bankcsoport. A Mol kettő, a Richter 2,5 százalékos süllyedést produkál. A Telekom megúszta 0,6 százalékkal, a forint gyengül, 337,15 az euró.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Kiváló jelentés az OTP-től

Az OTP a várakozások feletti adózott eredményt ért el, 30 százalékkal az előző évi felett, és a korábbinál lényegesen több osztalék kifizetését tervezi. (Részvényenként 248 forintot.) A bankpapír a tőzsdén ennek ellenére nagyot esik. (A részletekről itt»»» írtunk.)

“Az OTP Bank rekord 2019-es évet zárt és meghaladta az elemzői várakozásokat mind bevétel, mind eredmény sorokon. A kitűnő eredményhez mind a magyarországi, mind a leányok operációja hozzájárult” – írta az Equilor Befektetési Zrt. Hírlevele.

“Erős eredményt láthattunk ma reggel az OTP-től” – írta az Erste Befektetési Zrt. is. “Jövőre még egy konzervatív, erőteljesebb céltartalék képzéssel számoló előrejelzés szerint is 1700 forint fölé emelkedhet az EPS, és ha a szokásos 10-es előremutató P/E-vel számolunk, akkor jelentős tartalékot mutat a jelenlegi részvényár”. “A reggeli negatív hangulatnak köszönhető jelentős esést nem tartjuk indokoltnak” – teszi hozzá a nagy brókercég.

2. Terjed a vírus Európában és Magyarországon

Az ismert magyar koronavírus-fertőzöttek száma kettőről négyre nőtt, de Európában általában is drasztikusan emelkedik az esetek száma. Németországban például csak pár napja nőtt 300 fölé, ma már 534 esetről tud a Reuters. Franciaországban eközben 423-an vannak. Sorra mondanak le tömegrendezvényeket, sporteseményeket, konferenciákat, utazásokat. Csak a Lufthansa 1100 repülőjáratot törölt, csak márciusra. A gazdasági aktivitás csökkenése miatt sokan attól tartanak, hogy súlyos recesszió fenyeget.

3. Megegyezett Putyin és Erdogan

Törökország az utóbbi napokban lényegében háborúban állt a szíriai kormányerőkkel, és ezen keresztül az őket támogató Oroszországgal. Most a török és az orosz elnök több órás megbeszélése után tűzszünetet hirdettek, biztonsági zónát alakítottak ki. Az első jelentések szerint a fegyvernyugvást nagyrészt be is tartják a felek.

Eközben úgy tűnik, valóságos háborús helyzet van a görög-török határon. A török hatóságok állítólag fegyverrel is megakadályozzák, hogy a menekültek visszatérjenek, más hírek szerint egyenesen a határra zavarják őket. Az EU politikusai lázasan tanácskoznak.

4. Jeges rémület mozgatja a befektetőket

A piacokon nagy a csapkodás, a volatilitás, az árfolyamok vadul ingadoznak. Részben ennek következménye, hogy a VIX amerikai volatilitás-index határidős értéke 30-35, az azonnali 43-44, amire 2011 ősze óta nem volt példa. (Lásd a grafikont.) A tíz éves amerikai államkötvények hozama nap mint nap új és új történelmi mélypontokra zuhan, már csak 0,723. A német tíz éves hozam is közelít a tavaly elért historikus aljhoz, mínusz 0,7 alá süllyedt. Az arany is csak pár dollárra van sok éves csúcsától, 1657 dollár ma.

Az amerikai volatilitás-index határidős értéke. (Tradingview.com)

Mindez arra utal, hogy a piacokon tombol a félelem és a pesszimizmus. Az indexek többsége eközben még a medvepiacot jelentő húsz százalékos esést sem tudta felmutatni. A határidős S&P 500 csak 13 százalékkal van nemrég beállított történelmi csúcsa alatt (2958/3398).

5. Szenved az OPEC, kérdőjeles a Brexit

Ülésezik az OPEC olajkartell Bécsben, az első nap nem vezetett igazán eredményre. A kitermelés-csökkentési javaslatba Oroszország nem ment bele, így az olaj ma 2-3 százalékkal esik. Az olajpiacot a vírusválság, a globális kereslet csökkenése komolyan sújtja. Ma folytatják.

Összeült az EU és az Egyesült Királyság is, hogy a Brexit kereskedelmi feltételeiről tárgyaljanak. A Bloomberg hírlevele szerint komoly ellentétek merültek fel már az elején.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Friss
hírlevél