<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A német pénzügyminiszter komolyan aggódik a jegybanki gazdaságösztönző, likviditásbővítő csomagok miatt - a rengeteg pénz az alacsony kamatok miatt kockázatos befektetések felé áramlik.

"A helyzet egyre kritikusabb"

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy londoni pénzügyi konferencián aggodalmát fejezte ki a vezető jegybankok ösztönző programjai által okozott "kritikus problémák" miatt, amelyek rossz döntések meghozatalára ösztökélhetik a befektetőket. A német pénzügyminiszter a londoni nemzetközi befektetői konferencián (Global Investment Conference) kifejtette, hogy az országoknak össze kell fogniuk a globális likviditás csökkentése érdekében.

"Komolyan aggódom (...) és az elkövetkező napokban meg fogjuk ezt tárgyalni" - mondta Wolfgang Schäuble, utalva arra, hogy a téma szerepel a G7 pénzügyminiszterei és jegybankelnökei kétnapos tanácskozásának napirendjén, a megbeszélés a Londontól északra fekvő Aylesbury kisvárosban kezdődik pénteken. "A helyzet egyre kritikusabb" - tette hozzá.

A hozamvadászat már egzotikus szafarikon folyik

Schäuble Matolcsy Györggyel Budapesten (archív)

A nagy jegybankok, az Európai Központi Bank (EKB), a Bank of England (BoE) és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által a gazdaság ösztönzése érdekében beállított alacsony kamatok "hozamvadászatra", magasabb hozamot ígérő befektetési eszközök felkutatására késztetik az alapkezelőket és más befektetőket. Politikusok attól tartanak, hogy a hozamvadászat fokozza a befektetések kockázatos eszközöknek való kitettségét.

Az EKB a múlt héten csökkentette alapkamatát rekordalacsony 0,50 százalékra. A BoE csütörtökön történelmi mélyponton lévő alapkamatának tartása mellett döntött, a Fed pedig a hónap elején közölte, hogy folytatja havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját.

Japánból fúj a szél

Az elmúlt időkben számos befektetési kategóriában elért árfolyamrekordokat több elemző is a japán jegybank (BoJ) áprilisban bejelentett gigantikus méretű kötvényvásárlási programja közvetett hatásának tulajdonította. "Nincs más ésszerű magyarázat az elmúlt időkben tapasztalt árfolyam-emelkedésekre" - mutatott rá például Keith Bowman, a londoni Hargreaves Lansdown értékpapírpiaci elemzője.

Wolfgang Schäuble aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a nagy összegben rendelkezésre álló olcsó pénz meggondolatlan döntésekre késztetheti a befektetőket. "Egyre több problémát okoznak a túl alacsony kamatlábak, mert nem a helyes befektetés allokációs mechanizmust szolgálják" - hangsúlyozta. Ugyanakkor rámutatott, hogy tekintettel a gyenge gazdaságok támogatása mellett elkötelezett jegybankelnökök nagy számára, nem számít arra, hogy nézetei támogatásra találjanak a G7 hévégi találkozóján.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
Makro / Külgazdaság Meg nem erősített jelentés szerint elrabolták Herszon polgármesterét - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 06:44
Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG