G7
Nemzetközi Miért életbevágóak Ukrajna biztonsági megállapodásai? 
Káncz Csaba | 2024. március 6. 09:32
A megállapodások az amerikai elnökválasztás előtt megrendezésre kerülő washingtoni NATO-csúcstalálkozó (július 9-11.) szempontjából is fontosak. Az európai szövetségeseknek könnyebb lesz rámutatniuk arra, hogy miként járulnak hozzá a közös biztonság és a stratégiai érdekek védelméhez, ha az USA nem képes a szükséges vezető szerepet ellátni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hogyan állunk a nemzetközi inflációs versenyben? 
Privátbankár.hu | 2024. január 12. 08:47
Közzétették az OECD-országokra vonatkozó adatokat.
Makro / Külgazdaság Humanitárius szünetre hívnak fel a G7-ek is, már több mint 4300 gyerek halt meg az izraeli légicsapásokban 
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 15:08
A G7-ek szerint a gázai „humanitárius krízist sürgősen kezelni kell”.
Makro / Külgazdaság A G7 is jobban beleáll a háborúba 
Privátbankár.hu | 2023. július 12. 12:18
Ha NATO-tagság felé vezető utat nem is, a világ legfejlettebb gazdaságainak hosszú távú elkötelezettségét megkapta Ukrajna a vilniusi csúcson.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Berágtak a kínaiak a G7-es csúcstalálkozón elhangzottak miatt 
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 13:01
Peking bekérette a japán nagykövetet a Kínával kapcsolatban megfogalmazott vádak miatt.
Makro / Külgazdaság Magyarország árulása és a G7 csúcstalálkozó  
Káncz Csaba | 2023. május 19. 15:51
Tom Rogan amerikai biztonságpolitikai szakértő kiemeli: „Orbán azzal, hogy Hszivel szövetkezik, és segítséget nyújt Kína biztonsági apparátusának olyan cégeken keresztül, mint a Huawei, ledarálja Magyarország szövetségét az Egyesült Államokkal.” Nehéz belátni, hogy Európa hogyan tudná egyszerre elérni mindhárom politikai célját: leválasztani Kínát Oroszországról, fenntartani a gazdasági kapcsolatokat, és mérsékelni gazdasági függőségét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A NATO már az Oroszország elleni háborút tervezgeti 
Privátbankár.hu | 2023. május 19. 07:21
Több ezer oldalon részletezik, hogyan zajlana a konfliktus, Oroszország újra lecsapott Kijevre, Zelenszkij Japánba mehet. Reggeli háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Személyesen vesz részt a hiroshimai G7-csúcson Joe Biden 
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 12:20
Személyesen ott lesz a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csoport hétvégi hirosimai csúcstalálkozóján Joe Biden amerikai elnök, előtte pedig tárgyal japán vendéglátójával Kisida Fumióval - jelentette be a washingtoni Fehér Ház hétfőn.
Agrár Mindenki tartsa be a gabonapaktumot - követelték a G7 miniszterei  
Privátbankár.hu | 2023. április 23. 08:55
Az egyezmény védelmében léptek fel a politikusok, leginkább Moszkvát hibáztatva.
Makro / Külgazdaság Kegyetlen ütésre készül Amerika, ez lehet a kegyelemdöfés Putyin számára? 
Privátbankár.hu | 2023. április 21. 07:33
Az előkészület alatt álló lépés végleg padlóra küldhetné az orosz gazdaságot. Saját városukat bombázták az oroszok. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött a G7 az Orbán-kormánynak is a szankciók kijátszásáról 
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 07:10
A hét legfejlettebb ipari ország csoportjának (G7) külügyminiszterei kedden Japánban tartott tanácskozásukon megállapodtak arról, hogy fokozzák, összehangolják és teljes mértékben érvényesítik az Oroszországgal szemben az ukrajnai agresszió miatt kivetett szankciókat.
Makro / Külgazdaság Megvan a szer az arab nyomás és az orosz zsarolás ellen? 
Király Béla | 2023. április 17. 19:41
A világ legfejlettebb országai között több olyan állam is van, amely viszonylag szegény energiahordozókban. Az utóbbi egy év energiakrízise pedig felgyorsította a változásokat. A hét legfejlettebb ipari ország (G7) energia-, klíma- és környezetvédelmi miniszterei vasárnap fontos döntéseket hoztak.
Makro / Külgazdaság Kreml: az olajársapka destabilizálja a globális piacokat 
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:56
A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú 
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez 
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság Ukrán újszülött halt meg egy orosz támadásban, már jövő héttől sem jöhet több orosz gáz Ukrajna felől 
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 07:17
Szülészeti osztályba csapódott egy orosz rakéta, a Gazprom már hétfőtől csökkentené szállításait. Reggeli háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Fix áras plafon jöhet az orosz olajra? 
Privátbankár.hu | 2022. november 4. 11:42
Kiszivárgott a nagy terv.  
Makro / Külgazdaság Leállhat-e Putyin hadigépezete az olajszankcióktól? 
Tiszóczi Roland | 2022. október 24. 05:17
Oroszország bevételeire az olajexportját érintő, közeljövőben életbe lépő szankciók mérhetik a legnagyobb csapást. A helyzet azonban az OPEC+ döntését követően sokkal bonyolultabbá vált.
Szubjektív G7-csúcs – becsődölő fegyverek és hivalkodó rongyrázás 
Káncz Csaba | 2022. június 28. 18:37
Nagyító néven új rovatot indít lapunk, amelyben kedd esténként egy aktuális külpolitikai történésről mondunk sommás véleményt. Elsőként Káncz Csaba írását olvashatják arról, hogy miközben az éhezés ügyében tett ígéretek felsültek, rongyrázásban nem volt hiány a G7-csúcson, Oroszország és Kína elszigetelése pedig nem sikerülhet a Globális Dél támogatása nélkül.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij: a tél beállta előtt véget kell vetni a háborúnak - G7-csúcs 
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 16:33
Legkésőbb a tél beálltáig véget kell vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, a legerősebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportnak pedig minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez az orosz agresszió ellen védekező országnak - jelentette ki Volodomir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn a G7 csoport németországi csúcstalálkozóján diplomáciai források szerint.
Makro / Külgazdaság Putyinon viccelődtek a G7 vezetők, miközben az oroszok rakétákkal üzentek – vasárnapi háborús összefoglaló 
Privátbankár.hu | 2022. június 26. 18:16
Az oroszok ismét támadták az ukrán fővárost, lakóházakat és egy óvodát lőttek az oroszok. A G7 vezetői újabb szankcióról döntöttek. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság A vendégek boríthatnak asztalt a G7 csúcstalálkozón 
Káncz Csaba | 2022. június 26. 14:16
A pekingi pártlap szerint a világ a háború vagy béke válaszútjához érkezett. Berlin öt vendégország állam- és kormányfőjét hívta meg Elmauba, hogy a G7 oldalára állítsa őket a Moszkva elleni hatalmi harcban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden: nem vált be Putyin számítása 
Privátbankár.hu | 2022. június 26. 13:12
Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Erődemonstráció, veszélyes javaslatok, gázos kérdések – megint meghátrálásra kényszerül Orbán Viktor a példátlan brüsszeli csúcsokon? 
Litván Dániel | 2022. március 24. 11:33
A NATO, az EU és a G7 csoport is csúcstalálkozót tart ma Brüsszelben. A fő törésvonalak egyike lehet az orosz gáz importja, a magyar miniszterelnöknek feltehetően Joe Bidennel szemben kell megvédenie álláspontját.
Makro / Külgazdaság G7: Afganisztán soha többé nem válhat a terrorizmus biztonságos menedékévé 
MTI | 2021. augusztus 25. 07:06
A táliboknak felelniük kell azért, mit tesznek a terrorizmus megakadályozására és az emberi jogok betartásáért, áll a csoport közleményében.
Makro / Külgazdaság Megszorongatják a Magyarországhoz hasonló adóparadicsomokat - veszélyben a versenyképességünk 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 18:11
A technológiai óriáscégek megadóztatása volt az alapgondolat, a folyamat végén viszont a rendkívül alacsony társasági adót alkalmazó országok megregulázása jöhet, ráadásul váratlanul gyors tempóban: akár már júliusban valóban globálissá tehetik a minimumadó ötletét, amiről a G7-ek körében már megegyezés született. Válságtanácskozást tartott a hazai adószakma, a Pénzügyminisztérium szerint az intézkedés veszélyezteti a versenyképességünket.
Makro / Külgazdaság Kína lett a nyugati-világ elsőszámú ellensége 
MTI | 2021. június 14. 07:48
A G7-csoport, azaz a hét vezető ipari hatalom csoportjának vezetői egyetértettek abban, hogy Kínát muszáj "ellensúlyozni" és "versenyezni" vele a demokrácia védelmétől a technológiai versenyig terjedő számos kihívást illetően - jelentette ki vasárnap Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd adag vakcinát ajándékoznak a szegény országoknak 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 14. 06:24
Több mint egymilliárd adag koronavírus-vakcinát adományoz a kevésbé tehetős országoknak a hét vezető ipari hatalom csoportja (G7) - jelentette be a Hetek háromnapos angliai csúcstalálkozójának vasárnapi zárónapja után Boris Johnson brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kapaszkodhat: a G7-ek megállapodtak a 15 százalékos minimális társasági adóban 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 5. 15:40
A társasági adóztatás globális kiterjedésű reformjának előmozdításáról állapodtak meg Londonban tartott szombati értekezletükön a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) pénzügyminiszterei. Az Orbán-kormány ellenzi az elfogadott, 15 százalékos minimális mértéket.
Makro / Külgazdaság Trump eltolta a G7-et, meghívta Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is 
MTI | 2020. május 31. 07:27
Kínát viszont nem.
Makro / Külgazdaság Videokonferencia lesz a nyári G7-ből a járvány miatt 
Privátbankár.hu | 2020. március 20. 07:50
A gazdasági csúcs eredetileg Camp Davidben lett volna.
Ingatlan Kártérítés nélkül felmondhatók a Liget-projekt gigafejlesztései, de így sem éri meg 
Privátbankár.hu | 2019. október 28. 14:05
Az önkormányzati választások után az egyik legfontosabb – részben politikai, részben üzleti – kérdés a fővárosban egész biztosan az lett, hogy mi lesz a sorsa a budapesti, többnyire kormányközeli vállalkozók által elnyert gigaprojekteknek. Karácsony Gergely, a főváros új vezetője már zuglói polgármesterként is többször kritizálta például a Liget-projektet, a kampányban pedig kifejezetten nagy hangsúlyt kaptak az erősen túlárazottnak tűnő látványberuházások.
Vállalat Az egyik legjobban fejlődő magyar fuvaroscég maga a rejtély 
Privátbankár.hu | 2019. október 21. 09:54
Nagyon szép eredmény a közúti fuvarozásban, ha egy magyar bejegyzésű családi cég 2,48 milliárd forintos árbevételt ér el.
Makro / Külgazdaság Trump elnyomta nyereségvágyát: nem a golfklubjában ülésezik a G7 
Privátbankár.hu | 2019. október 20. 09:42
A heves bírálatok hatására Donald Trump amerikai elnök szombaton a Twitteren jelezte: letett róla, hogy floridai golfklubjában rendezze meg a világ gazdaságilag legfejlettebb hét országának (G7) jövő évi csúcstalálkozóját.
Makro / Külgazdaság Miért esélytelen, hogy újra uránt bányásszanak Magyarországon? 
Privátbankár.hu | 2019. október 14. 11:11
Az uránbányászat újraindítását gyakorlatilag el lehet felejteni.
Makro / Külgazdaság Gazdagabbak a fideszes kerületek, de az ellenzékiek jobban gyarapodnak 
Privátbankár.hu | 2019. október 11. 12:15
A fővárosi kerületekben 2010 után sikerült a Fidesznek bőven kétharmad fölé kerülnie: a polgármesterek száma és a kerületekben élő lakosság alapján egyaránt 80 százalékosnál is nagyobb lett a kormánypárti fölény. 2014-ben aztán két kerületet elvesztett a Fidesz, de ez még mindig 70 százalék feletti fölényt jelent.
Vállalat Villanybuszokra várunk, miközben még 36 éves Ikarus is fut Budapesten 
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 11:51
Nehéz nem mellre szívni, ha valaki kénytelen egy éppen elinduló régi Ikarus füstjét belélegezni. Időnként azért alakulnak ki konfliktusok biciklisek és buszvezetők között a kerékpárok számára is megnyitott buszsávokban, mert előbbiek a borzasztó kipufogógáz miatt nem akarják a busz mögött megvárni, míg az továbbindul a megállóból, így aztán a sofőrnek újra meg kell előznie őket, ami a nap nagy részében nem könnyű.
Makro / Külgazdaság „Energiatermelési szempontból semmi értelme nincs atomerőművet építeni”  
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 27. 08:35
Óriási szükség lesz a jövőben is nukleáris mérnökökre, csak ne fessük a fiatalok elé az atomipari reneszánsz délibábját, vagy azt, hogy új erőműveket fognak építeni – mondja Mycle Schneider, a The World Nuclear Industry Status Report most megjelent friss számának összeállítója. A jelentést először Budapesten mutatták be, ennek kapcsán Mycle Schneiderrel arról beszélgetett a G7, hogy a megújulók előretörése milyen helyzetbe hozta az atomipart, és milyen megfontolások lehetnek a nukleáris fejlesztések mögött, ha az adatok azt mutatják, hogy a gazdasági racionalitás eltűnt mögüle.
Vállalat Három tenger mosta el a bedőlt magyar üzletlánc vagyonát 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 24. 10:22
Birodalmában soha nem nyugodott le a nap – fogalmazta meg az utókor V. Károly német-római császár, spanyol király hatalmának földrajzi kiterjedtségét. Furcsa a párhuzam, de hasonlót lehetett elmondani a csúcson több mint 50 saját és több tucatnyi franchise üzletet számláló One Euro Market üzletlánc hivatalos tulajdonosi köréről, amelyben szerepet kapott panamai, hongkongi, Marshall-, Seychelle- és Brit Virgin-szigeteki társaság is.
Makro / Külgazdaság Egyre inkább úgy tűnik, a G7-ek döntően politikai játszmából aggódnak csak az Amazonas-vidékért 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 27. 16:40
A világ vezető gazdaságai hétfőn nagy rössel azonnali segélyt ajánlottak fel Brazíliának, hogy azzal fékezzék meg a dzsungelben tomboló tüzeket. A lépés pr-fogásnak nagyszerű, de ha megnézzük, maga az összeg arányaiban nevetséges, így Jair Bolsonaro brazil elnök valójában könnyű szívvel pöckölhette vissza másnap. Ezzel hívei körében megmaradhatott az első számú dél-amerikai vasmacsónak, aki nem engedi, hogy kívülről beleszóljanak országa ügyeibe, a Hetek csoportja pedig felvilágosult, zöld erőként tovább harcolhat a "brazil Trump" ellen. Közben az erdő a tavalyi évhez képest tényleg nagyon ég - csak ennél bő tíz éve még sokkal durvábban égett, ami akkor sokkal kevesebb embert is érdekelt.
Makro / Külgazdaság Trump saját golfklubjában rendezne csúcstalálkozót  
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 27. 11:14
Trump saját floridai golfklubjában tartaná jövőre a G7 országok csúcstalálkozóját, bár az elnök külföldi kormányoktól nem fogadhat el pénzt.
Makro / Külgazdaság Bolsonaronak nem kell a G7-gyorssegély az amazonasi erdőtűz megfékezésére 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 27. 07:33
A brazil elnök szerint abból a 20 millió dollárból inkább erdősítsék újra Európát.
Makro / Külgazdaság Azonnali 20 millió dolláros segélyt küldenek a G7-ek az amazóniai tüzek megfékezésére 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 26. 14:04
Ezt Emmanuel Macron jelentette be.
Makro / Külgazdaság Világháború felé sodródva – nem Európa lesz a fő hadszíntér 
Káncz Csaba | 2019. augusztus 26. 09:31
A kereskedelmi- és a katonai konfliktusok kéz a kézben járnak, aki ezt nem látja, az nem sokat tanult a történelemből. Az ausztrál stratégiai műhelyek sorra jönnek ki friss jelentéseikkel, amelyek felvázolják a közelgő amerikai-kínai katonai konfliktus keretrendszerét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bolívia a G7 országaitól kér segítséget az erdőtüzek oltásához 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 26. 07:51
A bolíviai elnök meghívta a G7-országok vezetőit, hogy látogassanak el hazájába és segítsenek az amazonasi esőerdőt pusztító tüzek megfékezésében.
Makro / Külgazdaság Mégsem kapott komoly megbízást Macron a G7-től? 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 25. 16:48
Donald Trump amerikai elnök cáfolta, hogy bármilyen Iránnak szóló, közös üzenetet megvitattak volna a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-országcsoport csúcstalálkozóján Biarritzban, a francia államfő pedig kijelentette, hogy nem kapott hivatalos megbízást a közvetítésre, mindegyik ország folytatja a saját kezdeményezéseit Teherán irányába.
Makro / Külgazdaság Összeültek a legerősebb országok fejesei – az utcákon tüntetnek 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 25. 11:50
Több ezren tiltakoztak békésen a francia-spanyol határ francia oldalán, Hendaye-ban és a spanyol oldalon fekvő Irunban a G7-es országcsoport szombat este Biarritzban megkezdődött csúcsértekezlete ellen.
Makro / Külgazdaság Deal-re készülnek a világ hatalmasságai és a divat nagyágyúi 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 22. 20:19
Megállapodásra készülnek a világ vezető hatalmai a nagy nemzetközi divatcégek tulajdonosaival a szombaton Biarritzban összeülő G7 csúcson. Nem szeretnék ugyanis, hogy 2050-re ez az iparág legyen az, mely a teljes széndioxid kibocsátás egynegyedéért lenne felelős a világon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG