5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A G7-ek a jövő héten döntenek a befagyasztott orosz pénzekről. Egy radikális javaslat az ukrán védelem támogatásának egyik leghatékonyabb formáját jelentené az orosz agresszió kezdete óta. Káncz Csaba jegyzete.

Ha a G7 vezetői úgy döntenek, hogy a befagyasztott orosz pénzeszközökből származó kamatokat Ukrajna támogatására fordítják, akkor ez egy nagy, szimbolikus erejű döntés lesz, mert ez azt jelenti, hogy az agresszor nem fogja tudni elkerülni a kártérítés kifizetését, még akkor sem, ha az inváziója folytatódik. A hét iparilag legfejlettebb demokráciát tömörítő szervezeten belül a tagoknak szükségük van egy ilyen döntésre, hogy megerősítsék az időnként megkérdőjelezett belső kohéziót Ukrajna támogatása érdekében. 

A G7 idei olaszországi találkozójának szimbóluma az olajfa
A G7 idei olaszországi találkozójának szimbóluma az olajfa
Fotó: G7 2024

Ráadásul az a tény, hogy Oroszország részben finanszírozza az agresszióval szembeni védekezést, kétségtelenül komoly csapást mér az országra. A dél-olaszországi Apuliában június 13. és 15. között megrendezésre kerülő G7-csúcstalálkozó befejezheti a jogi és politikai akadályok aknamezején át vezető hosszú utat az Ukrajnának nyújtott orosz segélyek felhasználásával kapcsolatban.

A miniszterek előkészítették az utat

A G7-ek pénzügyminiszterei májusban részben előkészítették az utat egy ilyen döntéshez, bár konkrét javaslatot nem terjesztettek elő a vezetőik találkozójára. „Ez jó jel volt, hogy a jó irányba haladunk” - mondta akkor Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter, aki részt vett a G7-ek az olaszországi Stresában tartott találkozóján.

Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter kitartó típus
Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter kitartó típus
Fotó: Facebook/Szerhij Marcsenko

A végső döntést az európaiaknak kell meghozniuk, akiknek pénzügyi intézményei a befagyasztott, mintegy 300 milliárd eurós orosz alap kétharmadát birtokolják.  Amikor tavaly februárban az Európai Tanács döntésére válaszul elfogadták az orosz pénzek felhasználását Ukrajna szükségleteire, részben az orosz pénzek felhasználásának (gyakran kerülik az „elkobzás” szót) útját választották, de csak azzal a feltétellel, hogy a tőke érintetlen marad.

Ez fontos válasz volt az Egyesült Államok hónapok óta tartó nyomására, hogy az ukrán védelmi és újjáépítési költségeket a befagyasztott orosz pénzeszközökből fizessék. A befagyasztott orosz pénzeszközök elérésére irányuló amerikai kérés egyben válasz volt a republikánusok belső nyomására is, akik fél évig elutasították, hogy a Kongresszusban elfogadjanak egy jelentős új pénzügyi csomagot Kijev támogatására.

Ambiciózus lehetőségek

A partnerek által hónapok óta keresett „kreatív” megoldás a jövő héten a G7-ek döntése révén formát ölthet, bár nem lesz teljesen mentes a kockázatoktól és a kritikáktól. Az európaiak álláspontja az volt, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó kamatokat egyszerűen vegyék el, és utalják át Ukrajnának védelmi célokra. Ez évente körülbelül 3 milliárd eurót jelent.

Mivel Oroszország a szankciók következtében nem számíthat a pénzügyi eszközeiből származó nyereségre, ez a stratégia elsősorban a tulajdon jogi védelmére épül, amelyet ez az intézkedés nem érint.

Az Egyesült Államok azonban többet követel, és Janet Yellen pénzügyminiszter egy olaszországi találkozón arra ösztönözte kollégáit, hogy „ambiciózusabb lehetőségeket” válasszanak az orosz eszközökből származó alapok kivonása terén. Washington szerint ez azt jelenti, hogy a Kijevnek fizetendő éves kamatokból kölcsönt vegyenek fel, ami jóval nagyobb összeg - körülbelül 50 milliárd dollár - lenne.

Ez jelentős pénzügyi támogatást jelentene Ukrajnának, és ha a jövő héten döntés születik, a pénz már júliusban Kijevbe érkezhet. A pénz nagy részét – 90 százalékát - fegyverek vásárlására fordítanák, a fennmaradó 10 százalékát pedig az infrastruktúra javítására, különösen az áram- és fűtésszolgáltatással kapcsolatos javításokra.

Nincs visszaút

A G7 európai tagjai maguk is átlépték azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút. Hosszú vita alakult ki arról, hogy vajon nyúljanak-e az orosz kötvények és devizatartalékok milliárdjai után.

Arra fognak törekedni, hogy technikai kiigazítások végrehajtásával minimalizálják a hazai kritikát, különösen a határozat jogi vonatkozásaival kapcsolatban, de a politikai kockázat miatt is. Az EU szívesen díszeleg a tulajdonjogok védelmezőjeként, ahol a külföldi államok szívesen tartják pénzeszközeiket.

Miután a közelmúltban sikerült feloldani az amerikai kongresszusban egy nagy, összesen 61 milliárd dolláros pénzügyi csomagot Ukrajna számára, ez egy újabb hatalmas támogatás lenne Kijev számára, amely fontos része Biden politikájának, de a választási kampányának is.  Biden elnöknek komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy az olaszországi G7-csúcstalálkozón ilyen döntés szülessen.

Természetesen ott van az Ukrajnának nyújtott esetleges hitel visszafizetésére vonatkozó garanciák kérdése is, ami minden bizonnyal nagyrészt az európai hitelezők rovására megy majd, mivel Oroszország pénzének nagy része Európában van, és euróban denominált.

A jövő héten Olaszországban az európai vezetők a politikai óvatosság „terhe” nélkül hozhatnak majd döntéseket, mivel a hétvégén már lezárultak az iránymutató európai parlamenti választások. A jövő heti G7 csúcs tehát előjátéka lesz a júliusi washingtoni NATO-csúcstalálkozó számára, amelyen újabb döntéseket kell hozni az Ukrajnának nyújtandó konkrét katonai támogatásról.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Idegen felségterületet sértett egy orosz repülőgép
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 11:11
Egy orosz repülőgép megsértette a svéd légteret a balti Gotland-szigettől keletre pénteken, és két svéd vadászrepülőgép kísérte ki - közölte a svéd fegyveres erők szóvivője.
Nemzetközi Olaf Scholz: "Putyin békefeltételei komolytalanok"
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:54
Ezt mondta Olfaj Scholz a svájci ukrajnai csúcstalálkozó előtt.
Nemzetközi Gazdasági katasztrófa és véres erőszak felé tart Dél-Afrika?
Bózsó Péter | 2024. június 15. 10:16
A májusi választások után megkezdődtek a kormányalakítási koalíciós tárgyalások a súlyos gazdasági gondokkal küzdő országban. Milyen lehetőségek közül választhat a többségét elvesztő Afrikai Nemzeti Kongresszus?
Nemzetközi Zelenszkij: Putyin békefeltételei abszurdak
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:51
Ma kezdődik Svájcban a kétnapos békecsúcstalálkozó. Összefoglaló a háború 843. napjának reggelén. 
Nemzetközi Katalin hercegnő ma megjelenhet a Buckingham palota erkélyén
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:19
Katalin hercegnő családjával együtt jelen lesz szombaton apósa, III. Károly király hivatalos születésnapi ünnepségén, a Trooping the Colour színpompás ceremóniáján. 
Nemzetközi Putyin ultimátumot adott
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 19:01
Újabb szállítmányokat fog kérni az orosz elnök Phenjanban.
Nemzetközi Orbán Viktor megverné a fritzeket – A hét videója
Izsó Márton – Mester Nándor – Wéber Balázs | 2024. június 14. 18:31
A magyar válogatott részvételével indul a németországi foci-Eb, a magyar meccseken természetesen a miniszterelnök is ott lesz. Orbán Viktor szerint “férfiak vagyunk”, és meg akarjuk verni a “fritzeket” meg a “szoknyás skótokat”. John Swinney skót kormányfő kissé másra tette a hangsúlyt. Vajon magángépen megy-e a kormányfő? Találkozik-e Olaf Scholzcal? Mennyit kapnak a fiúk fejenként? És miért Adidas a mezünk, nem pedig Turul? Erről is beszél a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Wéber Balázs újságíró.              
Nemzetközi A Földközi-tenger keleti medencéjében jelentősen emelkedett az illegális bevándorlás
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:49
Kijött a Frontex friss összesítése.
Nemzetközi Nagyobb NATO-koordináció lesz az ukrajnai segélyek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:37
A szövetséges országok megállapodtak, hogy tervet készítenek, amely meghatározza, hogy a NATO miként fogja irányítani az Ukrajnának nyújtott biztonsági segítség és katonai kiképzés (NSATU) koordinálását, ez lehetővé teszi, hogy a júliusi washingtoni csúcson a tagállamok vezetői elindítsák ezt a programot - jelentette be Jens Stoltenberg pénteken Brüsszelben.
Nemzetközi Magyar Péter a Halászbástyán tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:40
Az európai parlamenti választások utáni együttműködésről volt szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG