5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A pekingi pártlap szerint a világ a háború vagy béke válaszútjához érkezett. Berlin öt vendégország állam- és kormányfőjét hívta meg Elmauba, hogy a G7 oldalára állítsa őket a Moszkva elleni hatalmi harcban. Káncz Csaba jegyzete.

A G7-csoport idei német elnöksége által szervezett csúcstalálkozóra június 26. és 28. között kerül sor a bajorországi Schloss Elmauban. A csúcstalálkozó hét munkaülésén a résztvevők fajsúlyos témákat fognak megtárgyalni: globális gazdaság, a fejlődő országokkal kialakított partnerségek, kül- és biztonságpolitika, fenntarthatóság, élelmezésbiztonság, multilateralizmus és digitális átállás.

Peking fenyeget

A kínai kommunista párt szócsöve pénteki szerkesztőségi állásfoglalásában méltatta az aznap véget ért BRICS csúcsot, egyben éles kritikával illette a ma kezdődő G7 csúcstalálkozót. A lap szerint: „Az Egyesült Államok és a Nyugat kis köröket alkot, falakat épít és hierarchikus táborokat hoz létre, míg a feltörekvő és fejlődő országok aktívan szorgalmazzák a valódi multilateralizmus, a nyitottság és befogadás gyakorlatát, valamint az együttműködést és a mindenki számára előnyös eredményeket.”

A befolyásos lap cikke drámai felütéssel zárul: „A világ ismét válaszúthoz érkezett. Béke vagy háború? Reméljük, hogy a közelgő G7- és NATO-csúcs nem riasztja el a világot.”

Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök megbeszélést folytat a Garmisch-Partenkirchen közelében lévő Elmau-kastélyban a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő G7-csoport kétnapos csúcstalálkozóján. Fotó: MTI/EPA/Getty Images/pool/Sean Gallup
Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök megbeszélést folytat a Garmisch-Partenkirchen közelében lévő Elmau-kastélyban a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő G7-csoport kétnapos csúcstalálkozóján. Fotó: MTI/EPA/Getty Images/pool/Sean Gallup

A gazdasági NATO

A G7-államok közös gazdasági intézkedéseiről szóló vita kiemelt prioritást élvez a csúcstalálkozón. Liz Truss brit külügyminiszter a közelmúltban „gazdasági NATO-nak” nevezte az egyesülést, amelynek „együtt meg kell védenie jólétünket”. Ezt szem előtt tartva a hét állam- és kormányfő kiemelten foglalkozik az energiaellátással, amely az Oroszország elleni nyugati gazdasági háború következtében most súlyos kihívásokkal küzd.

Európa komoly földgázhiánnyal nézhet szembe, ami károsíthatja többek között a német ipart. Az Egyesült Államokban rekordszinten vannak a benzinárak, ami tovább rontja a kormányzó demokrata amúgy is borús kilátásait a novemberi félidős választásokon. Washington attól tart, hogy az EU legutóbbi szankciós csomagja, amely megtiltja az orosz olajszállítmányok biztosítását, hamarosan még magasabbra tolhatják az árakat. Ezért a G7-csúcstalálkozót alternatívák előmozdítására kívánják a résztvevők felhasználni.

Az orosz olaj legmagasabb áráról vagy behozatali vámjáról már előzetesen vita folyt. A javaslatok ellentmondásosak, nem utolsósorban azért, mert nem világos, hogyan fognak működni, vagy ténylegesen árcsökkentést eredményeznek-e.

A vendégek más úton járnak

Berlin öt vendégország állam- és kormányfőjét hívta meg Elmauba, hogy szilárdabban a G7 oldalára állítsa őket a Moszkva elleni hatalmi harcban. Meghívást kapott például India, amely a háború kezdete óta masszívan növelte (diszkontált árú) olajimportját Oroszországból, és célja az indiai-orosz gazdasági kapcsolatok elmélyítése.

A nyugati hatalmak átütő erőfeszítései, hogy megakadályozzák Új-Delhit ebben, eddig kudarcot vallottak. Berlin Dél-Afrikát és Szenegált is felkérte, hogy jöjjenek el Elmauba. Olaf Scholz kancellár május végén Dakarban tett látogatása során Szenegál elnöke, Macky Sall bejelentette, hogy az Afrikai Unió vezetőjeként Oroszország elszigetelése helyett Szocsiba utazik, ahol kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tárgyal.

Útban Oroszország felé

A tárgyalások után Sall a nyugati szankciók feloldását szorgalmazta ahelyett, hogy csatlakozott volna hozzájuk, mivel szerinte azok akadályozzák az orosz gabona és orosz műtrágya exportját, és ezzel veszélyeztetik a globális élelmiszerellátást. Indonézia, a negyedik G7 vendégország Elmauban, időközben szintén csatlakozott ehhez a vonalhoz, és most szintén a büntetőintézkedések enyhítését szorgalmazza.

Az egyelőre bizonytalan, hogy Joko Widodo indonéz elnök hivatalosan is felhívja-e ezek eltörlésére vagy legalább enyhítésére a G7 vezetőit a csúcstalálkozón. Az viszont biztos, hogy a találkozó után Oroszországba utazik, és ott tárgyal Putyin elnökkel. Az elmúlt hetekben és hónapokban a G20 jelenlegi elnökeként a G7-ek hatalmas nyomást gyakoroltak rá, hogy vonja vissza Oroszország meghívását a novemberben, Bali szigetén tartandó G20-csúcstalálkozóra. Eddig sikertelenül.

Az új Globális Dél

Argentína, az ötödik ország, amelyet Berlin meghívott Elmauba, jelenleg nem annyira az euroatlanti térségben látja a saját jövőjét, hanem az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Argentína májusban részt vett a „BRICS Plusz” nevű találkozón, amelyet külügyminiszteri szinten tartottak, és amelyre számos más állam is meghívást kapott a BRICS kapcsolati háló további bővítése érdekében. Argentína mellett a jelenlegi G7-vendég Szenegál és Indonézia is képviseltette magát, továbbá Nigéria és Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, Kazahsztán és Thaiföld.  A BRICS-országok a világ népességének bő kétötödét és eközben a világgazdasági teljesítmény negyedét képviselik; lassan, de folyamatosan közelednek a G7 gazdasági teljesítményéhez.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG