<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az oroszok ismét támadták az ukrán fővárost, lakóházakat és egy óvodát lőttek az oroszok. A G7 vezetői újabb szankcióról döntöttek. Háborús összefoglaló.

Egy ember meghalt, hat másik pedig megsérült, amikor Kijevet június 5. óta először érte támadás. Az orosz rakéták lakóépületeket és egy óvodát találtak el a főváros Sevcsenkivszkij kerületében. A sérültek között volt egy hétéves kislány is. Egyes hírek szerint az apja életét vesztette a támadásban. A sérültek között volt egy orosz nő is.

Újabb civil vesztette életét a fővárostól délkeletre fekvő Cserkaszi elleni rakétatámadásban, amelynek során a Dnyipro folyón átívelő hidat is szétlőtték. A kommentárok szerint mind a Kijev, mind a Cserkaszi elleni támadással üzenni próbált Putyin a bajorországi csúcstalálkozón összegyűlő G7-vezetőknek. Közben Oroszország azt közölte, hogy katonai célpontokat talált Csernyihivban, Zsitomirban és Lvivben.

Persze könnyen lehet, hogy ezzel az oroszok csak azt érik el, hogy folyamatosan napirenden maradjon Ukrajna ügye. Nem véletlen, hogy Joe Biden amerikai elnök, miközben a támadásokat újabb barbár lépének titulálta, azt is megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin elszámította magát, hiszen a háborúval sem a G7, sem a NATO tagjait nem tudta megosztani. Olaf Scholz, Németország kancellárja is hasonló véleményen volt, és a G7 egység fontosságát hangsúlyozta.

Együtt próbálják megtörni Putyint. Fotó: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili Együtt próbálják megtörni Putyint. Fotó: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili

Ukrajna agresszívabb szankciókat szorgalmaz Oroszország ellen és haditengerészeti támogatást kért a nyugati országoktól. Andrij Jermak, Zelenszkij elnök hivatalának vezetője kérte ezt a G7-ek vezetőinek küldött üzenetben. Az ukrán külügyminiszter hasonlóan tett, a Twitteren Dmitro Kuleba azt írta: „A csúcsnak Oroszország elleni további szankciókkal és Ukrajnának szállított több fegyverrel kell reagálnia", aki szerint "le kell győzni a beteges orosz imperializmust".

A G7 tagjai megerősítették az orosz arany behozatalának tilalmát. Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Japán és Kanada lépése a Moszkvával szembeni szankciók szigorítására irányuló erőfeszítések része. Ez egyébként újabb érvágás lehet az orosz államkasszának, hiszen az aranyexportjuk értéke 2021-ben 15,2 milliárd dollár, és – hasonlóan a földgázhoz – a jelentősége megnőtt Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója óta.

A Downing Street szerint az Egyesült Királyság és Franciaország megállapodott abban, hogy több támogatást nyújt Ukrajnának. A G7-ek vezetői Ukrajna iránti szolidaritásukról beszéltek. „Együtt kell maradnunk” – mondta Joe Biden.

Feltételezhetően nem függetlenül a korábbi oroszok elnök és kormányfő, Dmitrij Medvegyev üzenetétől, aki azt írta: „A békák, a májas hurka és a spagetti európai rajongói szeretnek Kijevbe látogatni, aminek semmi haszna nincs”, most az érintettek az orosz elnökön gúnyolódtak a csúcstalálkozó ebédjén. Boris Johnson azt javasolta, hogy mutassák meg a „pecájukat”, míg Justin Trudeau a félmeztelen lovaglást hozta szóba.

Ahogy arról reggel is beszámoltunk, az orosz erők Szeverodonyeck elpusztítása után a közeli Liszicsanszkot vették célba, és zúdítottak a településre pusztító tüzérségi támadást. Közben az orosz védelmi miniszter hosszú idő után ismét előkerült. Szergej Sojgu védelmi miniszter állítólag meglátogatja az ukrajnai háborúban részt vevő csapatokat, bár a bemutatott felvételek ezt nem igazolták egyértelműen. Orosz beszámolók szerint számos katonát tüntetett ki, és az ukrán veszteségeket is ecsetelte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva szerint a Nyugat a hibrid akciók és a nyílt fegyveres konfliktus határán lavírozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 20. 07:59
Moszkva szerint Washington is könnyen belekeveredhet a konfliktusba. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 178. napján.
Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG