TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Minél nagyobb egy tőzsde, annál több cég tolong, és sokan észrevétlenek maradhatnak. A tőzsdén decemberben várható átállás a Xetra-rendszerre sok mindent megváltoztat. Hogy hogyan érintheti ez a tőzsdei részvények hazai kibocsátóit, arról Honics Istvánt, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatóját kérdeztük.

– Mi a legfontosabb a részvénykibocsátók számára?

Egy részvénykibocsátó számára talán a legfontosabb cél a vállalat értékének a növelése. A részvényárfolyamban nem csak az adott üzleti modell sikeressége mérődik meg, de az esetlegesen szükséges pótlólagos tőkebevonás ára is megmutatkozik. A tőzsdei árfolyamokat persze a piaci hangulattól kezdve a likviditásig sok minden befolyásolja, ezek egy része részvénykibocsátó számára külső adottságként jelenik meg.

– Miért fontos a másodpiaci likviditás?

Az illikvid cégek általában diszkonttal forognak a tőzsdén. Az ilyen cégekkel szemben magasabb a befektetők által elvárt hozam, egy esetleges részvénykibocsátás során pedig olcsóbban kelnek el ezen vállalatok papírjai. Egy illikvid eszközre nehezebb befektetőt is találni, ezért a cégek alapvető érdeke a likviditás javítása.

– Mit kap egy potenciális részvénykibocsátó a BÉT-en és mit egy nemzetközi piacon?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy magyar kibocsátó számára sokszor logikusabb a kisebb hazai piacon megjelenni, mint elveszni egy nagy nemzetközi tőzsde small-cap szekciójában.  A londoni vagy frankfurti tőzsde tagadhatatlanul a kontinens legnagyobb presztízzsel bíró piacai közé tartoznak.

Az itt befektető alapok számára azonban a több ezer befektetési lehetőség között sokszor észrevehetetlenek maradnak a külföldi, kevésbé likvid papírok. A lakossági megbízások kulcsfontosságúak a kellő likviditás fenntartásában, amik leginkább a hazai piacon koncentrálódnak és a hazai intézmények is kitüntetett figyelemmel kísérik a BÉT-en listázott papírokat.

- Miért fontos az indextagság és miért elérhetőbb ez egy lokális piacon?

Az indexek sokszor referencia-portfolióként szolgálnak az indexkövető alapok számára vagyis ezen alapok automatikusan megvásárolják az indexbe bekerülő értékpapírokat, növelve azok likviditását és értékeltségét. Minél nagyobb egy tőzsde, annál több papír tolong az indexbe bekerülésért, annál szigorúbb követelményeket kell teljesíteni a tagságért.

– Lehet-e külföldi befektetőket bevonni egy hazai tőzsdei bevezetés esetén és mennyiben segít ebben a Xetra-bevezetés?

Mivel a BÉT-en kötött ügyletek elszámolhatóak bármely nagy nemzetközi elszámolóházon keresztül, a külföldi befektetőknek nem ütközik nehézségbe a Budapesti Tőzsdén való befektetés. A várható hozam mellett talán a leginkább figyelembe vett tényező az adott részvény likviditása, amit a Xetra rendszer bevezetése a jobb elérhetőség, a robotizált kereskedés és egyéb tényezők miatt remélhetőleg javítani fog, ezzel várhatóan  további befektetőket megnyerve a hazai piacnak.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mozifilmek nézhetők a streamen, sokkot kapott a filmipar a döntéstől
Eidenpenz József | 2020. december 4. 18:54
A rossz amerikai foglalkoztatási adat ellenére a tőzsdék tovább emelkednek, jórészt az amerikai élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások hatására. Európában is kellemes a hangulat, a lengyel tőzsde valósággal száguldott. De a BUX is átlagon felül ment, főleg a Richter húzta egy bejelentés nyomán. A forint gyengül, száguld a platina. Alaposan felforgatta az amerikai filmipart egy bejelentés.
Részvény / Deviza / Áru Nem minden áron érdemes Airbnb-részvényt venni a guru szerint
Eidenpenz József | 2020. december 4. 12:25
Vegyes vírushírek mellett enyhe pluszok vannak a tőzsdéken, a lengyel és a magyar index felülteljesít, a forint hullámvasúton mozog. Megegyezett az OPEC+, de az olajár csak csendesen emelkedik. Damodaran professzor alapvetően pozitívan vélekedik az Airbnb-ről, amelynek marzsai nőhetnek, a kockázatai pedig alacsonyak. De minden ár kérdése.
Részvény / Deviza / Áru Nincs könnyű helyzetben, aki aranyba fektetne
Király Béla | 2020. december 4. 05:16
Meglehetősen éles kanyarokat vett az idei évben az arany árfolyama, közben a szakértők tanácsai is rendre változtak. November eleje óta lejtőre került az árfolyam, de az elemzők többsége még mindig új csúcsokat vizionál, igaz, megjelentek a szkeptikusok is.
Részvény / Deviza / Áru Sírnak a Tesla-shortosok, nem osztanak pénzt a Rábánál
Eidenpenz József | 2020. december 3. 19:14
Amerikában ismét reménykednek a befektetők, hogy új gazdaságsegítő csomagot fogadnak el. Bár a járványhírek rosszak, az oltások pozitív hatásában is bíznak. Így tovább tudtak emelkedni a főbb indexek. Európában esett Frankfurt és Párizs, emelkedett London. Budapesten mind a négy fontosabb részvényünk gyengült, de erősödött a forint. Egy hatalmas bank minősítette fel a Teslát, de shortosok is bedobják a törölközőt.
Részvény / Deviza / Áru Áprilisban elszáll majd a benzin ára?
Eidenpenz József | 2020. december 3. 12:28
Az EU a helyreállítási alapról és a Brexitről vitatkozik, az amerikai politikusok gazdasági mentőcsomagot fontolgatnak, az OPEC+ kartell termelési kvótákról értekezik. Mindenki csak tárgyal, így aztán nem csoda, hogy a tőzsdék nem tudják, merre. De inkább a lefelé irány jellemző, Pesten főleg az OTP húzza le az indexet. Sorban érkeznek a jó hírek a Tesla egyik nagy riválisáról. Furcsa dolgot produkálnak a határidős amerikai benzinárak.
Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Friss
hírlevél