1p
A legutóbbi adatok tanúsága szerint a nyugat-európai tulajdonos bankok fokozatos ütemben ugyan, de folytatják közép- és kelet-európai érdekeltségeik finanszírozásának szűkítését, és a folyamat a magyar bankrendszert "aránytalan mértékben" sújtja - vélekedtek új elemzésükben az egyik vezető londoni pénzügyi-gazdasági kutatóműhely és tanácsadó cég felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai.

A Capital Economics szakértői befektetőknek összeállított helyzetértékelésükben közölték: becslésük szerint a júliussal zárult tizenkét hónapban a lengyel bankrendszer külső tulajdonosi finanszírozása 7 milliárd euróval, a magyar bankrendszeré 8 milliárd euróval szűkült. A cseh és a román bankrendszer esetében jóval szerényebb, egyaránt 0,5 milliárd euró volt a nyugati anyabankok által végrehajtott finanszírozás-szűkítés a vizsgált egy évben.

A Capital Economics londoni elemzői szerint jóllehet a magyar bankszektorban végbement negatív tulajdonosi mérlegalkalmazkodás - vagyis hitelforrás-csökkentő finanszírozás-szűkítés (deleveraging) - nominális készpénzértékben számolva nem sokkal volt nagyobb, mint Lengyelországban, a magyar bankok teljes kötelezettségállományához mérve azonban messze nagyobb a megvont külső finanszírozás aránya.

A ház grafikus kimutatása szerint az így számolt negatív tulajdonosi mérlegalkalmazkodási arány Magyarország esetében csaknem 7 százalék, Lengyelországban ugyanakkor 2 százalék volt, Románia és Csehország bankrendszereiben pedig nem érte el az 1 százalékot a cég által vizsgált tizenkét havi időszakban.

Mindemellett úgy tűnik, hogy a magyar bankok a térség más bankrendszereinél nehezebben tudják hazai forrásból pótolni a megvont külső finanszírozást - áll a Capital Economics londoni elemzőinek helyzetértékelésében.

Így is jó esély van a 2008-as válság elkerülésére

A ház szerint az összképet tekintve "a jó hír az", hogy a tulajdonos bankok által folytatott negatív mérlegalkalmazkodás mindeddig fokozatos volt, és a nyugati anyabankok láthatólag különbséget tesznek a jól és a rosszul teljesítő érdekeltségek között. Ha továbbra is ez lesz a helyzet, akkor - bár változatlanul rendkívül feszesek a hitelpiaci kondíciók a felzárkózó Európa gazdaságaiban - a térség jó eséllyel elkerüli a 2008-as pénzügyi válság megismétlődését.

A nagy kockázat azonban továbbra is az, hogy ha az euróövezeti adósságválság eszkalálódik, a negatív tulajdonosi mérlegalkalmazkodási folyamat kaotikusabbá válik. E forgatókönyv esetén még mindig előfordulhat, hogy Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei "a vihar középpontjában találják magukat" - fogalmaztak a Capital Economics londoni elemzői.

Más szakértők ugyanakkor derűlátóbban ítélik meg az európai felzárkózó térség bankrendszereinek kilátásait.

Bas B. Bakker, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai ügyosztálya felzárkózó európai piacokért felelős részlegének igazgatója - aki nemrégiben Londonban, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) székhelyén ismertette a 2008-2009-es pénzügyi válság térségi kezeléséről összeállított új IMF-tanulmányt - az MTI kérdésére, hogy a második bécsi kezdeményezés mennyire tekinthető sikeresnek a térségi bankrendszerekben zajló tulajdonosi finanszírozás-leépítési folyamat visszaszorításában -, azt mondta: bár a jelenleg érvényben lévő bécsi kezdeményezés inkább elővigyázatossági jellegű, kezdete óta azonban a térségi negatív mérlegalkalmazkodási folyamat jelentősen lassult.

Az eredeti bécsi kezdeményezés alapján - amelynek kidolgozásában az EBRD és az IMF kulcsszerepet játszott - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi csődjét követő globális piaci pánikhelyzetben a nyugat-európai bankok kötelezettséget vállaltak közép- és kelet-európai érdekeltségeik finanszírozásának fenntartására.

Az EBRD ez év elején Londonban bejelentette, hogy elindult a "Bécs 2.0" Kezdeményezés, vagyis egy új koordinációs folyamat, amely ezúttal az euróövezeti adósságválság negatív pénzügyi hatásaitól hivatott megvédeni a felzárkózó Európa bankrendszereit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG