<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az USA a plafont tologatja, Európa állandóan válságot kezel, Magyarországon késik a növekedési fordulat. Pénz azonban a jegybankoknak köszönhetően elképesztő mennyiségben van - viszik is a bóvli kötvényünket, mint a cukrot. Merre keressük a jó befektetéseket? Mi lesz a forinttal? Tévedhet-e Csányi Sándor?

Amíg a zene szól – avagy a laza monetáris politika csábító dallamai - ezzel a címmel tartott háttérbeszélgetést a Buda-Cash Brókerház pénteken. Tóth Gergely elemző az eseményen elmondta: bár az idei év kedvezően indult, Európában és a tengerentúlon is javultak a konjunktúramutatók, márciusra megakadt a globális javulás, romlottak a reálgazdasági kilátások.

Ennek hatására a a fejlett világ jegybankjai tovább viszik rendkívül laza, zéró kamatszinttel és korlátlan likviditásnöveléssel járó monetáris politikájukat - sőt, még fokozódik is a lazítás.

Senkit sem izgat az amerikai költségvetés - Európa szenved

Az amerikai költségvetés gyakorlatilag pár hónapra szól, a költségvetési plafon folyamatos tologatása miatt ugyanis nem lehet hosszabb távra tervezni – a piacokat azonban ez láthatóan egyáltalán nem zavarja. Az amerikai gazdaság nem zuhant bele a költségvetési szakadékba, a Fed tovább folytatja a mennyiségi lazítás programjának harmadik felvonását, a QE3-at.

Európában eközben folyamatos válságkezelés zajlik, legfeljebb részsikerekkel és kétséges eredményekkel – emiatt egyre kisebb a szigorú hiánycsökkentés mellett kardoskodók fölénye, egyre hangosabb a megszorítások miatt elmaradó gazdasági növekedést hiányolók hangja. A növekedési kilátások ugyanis lényegesen, az amerikainál jobban romlottak – bár tény, hogy az eurózóna felbomlásával kapcsolatos várakozások némileg csökkentek az utóbbi időben.

Török Bálint és Tóth Gergely egy korábbi Buda-Cash rendezvényen

Hol marad a magyar növekedési fordulat?

A magyar gazdaság az első negyedévben még technikai recesszióban is maradhatott, az ipar (az építőipar kivételével) azonban mutat némi élénkülést. Idén emellett még a mezőgazdaságban lévő tartalékok adhatnak okot némi bizakodásra.

A jegybank gazdaságélénkítő hitelprogramjával kapcsolatban a Buda-Cash elemzői pesszimistábbak az MNB prognózisánál, de 0,2-0,3 százalékos GDP-növekedést elképzelhetőnek tartanak a program lefutásának köszönhetően. Összességében idén már némi növekedés várható a magyar gazdaságban, ennek mértéke 0,2-0,4 százalék körül lehet a szakemberek szerint, ami még messze nem nevezhető gazdasági fordulatnak. Márpedig ez a gazdasági fordulat elengedhetetlen ahhoz, hogy a kormány gazdaságpolitikájának gyümölcse beérjen – azaz Magyarország kikerülhessen a túlzottdeficit-eljárás alól.

Bár a növekedés erősen kétséges, úgy tűnik, mégis van tere a magyar monetáris lazításnak, jegybanki kamatcsökkentésnek - ezért pedig hálát adhatunk a világ legnagyobb bankjainak likviditásfokozó intézkedéseiért.

De mit kezd a világ a rengeteg pénzzel? Mi jut ebből Magyarországnak? Mibe érdemes befektetni? A folytatásból kiderül - lapozzon! ---- Mibe érdemes befektetni? Csányi Sándor nem tévedhet? ----

Dől a pénz - irány Amerika?

A globális növekedési kilátások romlottak, a tőkepiacok mégis jól teljesítenek – ennek hátterében épp a romló kilátások miatt indított és fenntartott jegybanki likviditásnövelő intézkedések állnak, különösen a japán jegybank óriási méretű ösztönző csomagja következtében a piacokra áramló tőke miatt maradhatott el a sokak által várt korrekció. A Buda-Cash elemzői változatlanul a részvények felülsúlyozását javasolják, elsősorban azonban az amerikai részvénypiac felülsúlyozását javasolják az eurózónával szemben. Amerikában ugyanis jobbak a növekedési kilátások, dinamikusan bővülnek a vállalati eredmények – és bár a legutóbbi időszakban erőteljesen felfutottak az árak, a szakemberek szerint még mindig ne túlárazott a piac.

A Buda-Cash tavaszi mintaportfóliójában az amerikai technológiai szektor kap kiemelt szerepet, de a papírok között azonban válogatni érdemes: a Google, az Oracle, az EMC és a Qualcomm továbbra is ajánlott, az Apple részvényeit azonban idén sem preferálják a Buda-Cash szakemberei. Török Bálint elmondta: jelenleg az ajánlott papírok között tartják számon egyes bankkártya-társaságok és specializált pénzügyi szolgáltatók papírjait – a MasterCardot, a Discover Financialt és a Sallie Mae-t. A biztonságosabbnak tekinthető befektetések közül az AES és az International Paper részvényeit emelik ki az elemzők.

Európa: jól nézd meg, mibe fektetsz!

Európában sokkal válogatósabbnak kell lenni, nem árt egyesével megnézni a cégeket. Találhatunk ígéretes cégeket a luxuscikk-gyártók között (Christian Dior, LVMH), egyes biztosítási szereplők (Axa, Storebrand). A cégek kilátásai alapján a Volkswagen, a Telenor és a Vinci építőipari cég papírjai előtt látnak felfutási lehetőséget a szakértők.

Matolcsy távozásával csökkentek a kockázatok - Csányi Sándor nem tévedhet?

A magyar tőkepiacoktól nem várnak kiemelkedő teljesítményt a Buda-Cash szakértői – bár a globális likviditásbőség miatt nálunk is várható emelkedés, de a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a különadók, az egyedi szabályozási hatások miatt a magyar piac messze nem teljesít úgy, ahogy a nemzetközi piacokon jellemző csúcsok indokolnák. A Nemzetgazdasági Minisztérium élén történt Matolcsy-Varga váltás mindazonáltal javította a kilátásokat, ami a bankszektor megítélésben hozhat pozitív változást. Ráadásul Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése után nem következtek be a várt legrosszabb forgatókönyvek, konstruktív együttműködés látszik a jegybank és a bankok között – ezt szintén pozitívan értékeli a piac.

A magyar részvényportfólióba ezért az OTP-t is ajánlják a Buda-Cash szakemberei – a „szabályozási kockázat” csökkenése mellett a gyorsuló ütemben emelkedő eredmény is segíthet. A részvényben rövid és hosszú távon is látnak potenciált; Török Bálint 5400 forintos célárfolyamot jelölt meg a papírra. Nem mellesleg az utóbbi időben több bennfentes, köztük Csányi Sándor és felesége is vásárolt az OTP átváltható kötvényeiből a társaság közlése szerint - ez a szakértők szerint legalábbis újabb érv amellett, hogy a bankpapír jó befektetés lehet.

Az OTP mellett a magyar tőzsdéről az Egist is ajánlják, aki a kockázatosabb papírokat szereti, az pedig Molból is bevásárolhat - a közelmúltban sokat gyengült a papír, lehet tér az erősödés előtt. ---- Őrület, ami a piacokon zajlik - mit esznek a bóvli magyar kötvényeken? ----

Őrület, ami a piacokon zajlik - mit esznek a bóvli magyar kötvényeken?

Őrület az, ami most a piacokon zajlik – értékelte a jegybanki programok hatását a Buda-Cash deviza üzletágának vezetője. Magyarországon történelmi mélyponton jár az alapkamat, a 10 éves kötvények hozam egy év alatt gyakorlatilag feleződött – Taraczky Andrej szerint erősen megkérdőjelezhető, hogy ezt a gazdasági folyamatok is indokolják-e. A CDS-felárunk is csökken – bár ez a mutató nem éri el a válság előtti szintet.

Taraczky szerint manapság már senkit nem érdekel, hogy a bóvli kategóriában vagyunk: veszik-viszik a kötvényeinket. Csak a hozam érdekli a befektetőket, a besorolás nem – márpedig a fejlett piacokról eltűnt a reálhozam, ez pedig hozzánk (is) tereli a befektetőket.

Miután bebizonyosodott, hogy gyakorlatilag lehetetlen az eurózóna felbomlása, az EKB ugyanis kivétel nélkül mindig segít a bajba jutott országokon (a teljesítményüktől függetlenül), csökkent a nagy biztonsággal, de nulla, vagy esetenként negatív hozammal „kecsegtető” eszközök – pl. amerikai kötvények, svájci kötvények – vonzereje.

Taracky Andrej

 

Ez a bóvli kötvények, köztük a magyar kötvények felé tereli a rendkívül bőséges globális tőkét is, ami a mélybe taszítja a hozamokat.. A helyzet tehát csalóka: nem a magyar gazdasági teljesítményt értékelik a befektetők, amikor a magyar eszközök mellett döntenek. Éppen ezért a Magyar Nemzeti Banknak résen kell lennie, a piac minden egyes rezdülésére figyelnie kell, amikor meghozza döntéseit az alapkamatról: ha fordulat áll be a piacon, pillanatok alatt mindenki a kijárathoz tódulhat, ami a hozamok meredek emelkedéséhez is vezethet – mondta Taraczky Andrej.

Ami biztos: az inflációtól most senki sem fél a piacokon, a pénznyomtatás ellenére óriási pénzek érkeznek a kötvénypiacokra. Előbb-utóbb azonban elindulhat a tőkekiáramlás a kötvénypiacokról a vállalatokhoz, magyarán a részvénypiacokra. Ez a fokozódó jegybanki likviditásbővítés mellett pedig az infláció  felpörgéséhez vezethet.

Most a kamatcsökkentések ellenére olyan hangulat uralkodik a piacokon, ami az euró árfolyamának akár 285 forintos szintre csökkenéséhez is vezethet. Azt azonban látni kell, hogy az erősödés törékeny folyamat – jóval lassabban megy végbe, mint egy esetleges gyengülés. Hirtelen hangulatváltáskor a korábbi csúcsokon is túljuthat az euróárfolyam.

Az elmúlt 6 évben óriási volatilitás, hektikus mozgások mellett ugyan, de látható a gyengülő trend a forint árfolyamában. Hosszú távon ennek a trendnek a folytatódására számít Taraczky Andrej.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8976 8976 9300 -4,08% 0 0 4 435 166 090 Ft 2022-08-15 17:09:16
MOL 2886 2842 2938 0,00% 0 0 713 883 620 Ft 2022-08-15 17:10:12
MTELEKOM 319 318 324 -0,62% 0 0 29 119 299 Ft 2022-08-15 17:05:00
RICHTER 8060 8010 8175 -0,49% 0 0 2 032 746 385 Ft 2022-08-15 17:09:58
OPUS 153 150 153 +0,66% 0 0 14 128 099 Ft 2022-08-15 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG