TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az USA a plafont tologatja, Európa állandóan válságot kezel, Magyarországon késik a növekedési fordulat. Pénz azonban a jegybankoknak köszönhetően elképesztő mennyiségben van - viszik is a bóvli kötvényünket, mint a cukrot. Merre keressük a jó befektetéseket? Mi lesz a forinttal? Tévedhet-e Csányi Sándor?

Amíg a zene szól – avagy a laza monetáris politika csábító dallamai - ezzel a címmel tartott háttérbeszélgetést a Buda-Cash Brókerház pénteken. Tóth Gergely elemző az eseményen elmondta: bár az idei év kedvezően indult, Európában és a tengerentúlon is javultak a konjunktúramutatók, márciusra megakadt a globális javulás, romlottak a reálgazdasági kilátások.

Ennek hatására a a fejlett világ jegybankjai tovább viszik rendkívül laza, zéró kamatszinttel és korlátlan likviditásnöveléssel járó monetáris politikájukat - sőt, még fokozódik is a lazítás.

Senkit sem izgat az amerikai költségvetés - Európa szenved

Az amerikai költségvetés gyakorlatilag pár hónapra szól, a költségvetési plafon folyamatos tologatása miatt ugyanis nem lehet hosszabb távra tervezni – a piacokat azonban ez láthatóan egyáltalán nem zavarja. Az amerikai gazdaság nem zuhant bele a költségvetési szakadékba, a Fed tovább folytatja a mennyiségi lazítás programjának harmadik felvonását, a QE3-at.

Európában eközben folyamatos válságkezelés zajlik, legfeljebb részsikerekkel és kétséges eredményekkel – emiatt egyre kisebb a szigorú hiánycsökkentés mellett kardoskodók fölénye, egyre hangosabb a megszorítások miatt elmaradó gazdasági növekedést hiányolók hangja. A növekedési kilátások ugyanis lényegesen, az amerikainál jobban romlottak – bár tény, hogy az eurózóna felbomlásával kapcsolatos várakozások némileg csökkentek az utóbbi időben.

Török Bálint és Tóth Gergely egy korábbi Buda-Cash rendezvényen

Hol marad a magyar növekedési fordulat?

A magyar gazdaság az első negyedévben még technikai recesszióban is maradhatott, az ipar (az építőipar kivételével) azonban mutat némi élénkülést. Idén emellett még a mezőgazdaságban lévő tartalékok adhatnak okot némi bizakodásra.

A jegybank gazdaságélénkítő hitelprogramjával kapcsolatban a Buda-Cash elemzői pesszimistábbak az MNB prognózisánál, de 0,2-0,3 százalékos GDP-növekedést elképzelhetőnek tartanak a program lefutásának köszönhetően. Összességében idén már némi növekedés várható a magyar gazdaságban, ennek mértéke 0,2-0,4 százalék körül lehet a szakemberek szerint, ami még messze nem nevezhető gazdasági fordulatnak. Márpedig ez a gazdasági fordulat elengedhetetlen ahhoz, hogy a kormány gazdaságpolitikájának gyümölcse beérjen – azaz Magyarország kikerülhessen a túlzottdeficit-eljárás alól.

Bár a növekedés erősen kétséges, úgy tűnik, mégis van tere a magyar monetáris lazításnak, jegybanki kamatcsökkentésnek - ezért pedig hálát adhatunk a világ legnagyobb bankjainak likviditásfokozó intézkedéseiért.

De mit kezd a világ a rengeteg pénzzel? Mi jut ebből Magyarországnak? Mibe érdemes befektetni? A folytatásból kiderül - lapozzon! ---- Mibe érdemes befektetni? Csányi Sándor nem tévedhet? ----

Dől a pénz - irány Amerika?

A globális növekedési kilátások romlottak, a tőkepiacok mégis jól teljesítenek – ennek hátterében épp a romló kilátások miatt indított és fenntartott jegybanki likviditásnövelő intézkedések állnak, különösen a japán jegybank óriási méretű ösztönző csomagja következtében a piacokra áramló tőke miatt maradhatott el a sokak által várt korrekció. A Buda-Cash elemzői változatlanul a részvények felülsúlyozását javasolják, elsősorban azonban az amerikai részvénypiac felülsúlyozását javasolják az eurózónával szemben. Amerikában ugyanis jobbak a növekedési kilátások, dinamikusan bővülnek a vállalati eredmények – és bár a legutóbbi időszakban erőteljesen felfutottak az árak, a szakemberek szerint még mindig ne túlárazott a piac.

A Buda-Cash tavaszi mintaportfóliójában az amerikai technológiai szektor kap kiemelt szerepet, de a papírok között azonban válogatni érdemes: a Google, az Oracle, az EMC és a Qualcomm továbbra is ajánlott, az Apple részvényeit azonban idén sem preferálják a Buda-Cash szakemberei. Török Bálint elmondta: jelenleg az ajánlott papírok között tartják számon egyes bankkártya-társaságok és specializált pénzügyi szolgáltatók papírjait – a MasterCardot, a Discover Financialt és a Sallie Mae-t. A biztonságosabbnak tekinthető befektetések közül az AES és az International Paper részvényeit emelik ki az elemzők.

Európa: jól nézd meg, mibe fektetsz!

Európában sokkal válogatósabbnak kell lenni, nem árt egyesével megnézni a cégeket. Találhatunk ígéretes cégeket a luxuscikk-gyártók között (Christian Dior, LVMH), egyes biztosítási szereplők (Axa, Storebrand). A cégek kilátásai alapján a Volkswagen, a Telenor és a Vinci építőipari cég papírjai előtt látnak felfutási lehetőséget a szakértők.

Matolcsy távozásával csökkentek a kockázatok - Csányi Sándor nem tévedhet?

A magyar tőkepiacoktól nem várnak kiemelkedő teljesítményt a Buda-Cash szakértői – bár a globális likviditásbőség miatt nálunk is várható emelkedés, de a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a különadók, az egyedi szabályozási hatások miatt a magyar piac messze nem teljesít úgy, ahogy a nemzetközi piacokon jellemző csúcsok indokolnák. A Nemzetgazdasági Minisztérium élén történt Matolcsy-Varga váltás mindazonáltal javította a kilátásokat, ami a bankszektor megítélésben hozhat pozitív változást. Ráadásul Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése után nem következtek be a várt legrosszabb forgatókönyvek, konstruktív együttműködés látszik a jegybank és a bankok között – ezt szintén pozitívan értékeli a piac.

A magyar részvényportfólióba ezért az OTP-t is ajánlják a Buda-Cash szakemberei – a „szabályozási kockázat” csökkenése mellett a gyorsuló ütemben emelkedő eredmény is segíthet. A részvényben rövid és hosszú távon is látnak potenciált; Török Bálint 5400 forintos célárfolyamot jelölt meg a papírra. Nem mellesleg az utóbbi időben több bennfentes, köztük Csányi Sándor és felesége is vásárolt az OTP átváltható kötvényeiből a társaság közlése szerint - ez a szakértők szerint legalábbis újabb érv amellett, hogy a bankpapír jó befektetés lehet.

Az OTP mellett a magyar tőzsdéről az Egist is ajánlják, aki a kockázatosabb papírokat szereti, az pedig Molból is bevásárolhat - a közelmúltban sokat gyengült a papír, lehet tér az erősödés előtt. ---- Őrület, ami a piacokon zajlik - mit esznek a bóvli magyar kötvényeken? ----

Őrület, ami a piacokon zajlik - mit esznek a bóvli magyar kötvényeken?

Őrület az, ami most a piacokon zajlik – értékelte a jegybanki programok hatását a Buda-Cash deviza üzletágának vezetője. Magyarországon történelmi mélyponton jár az alapkamat, a 10 éves kötvények hozam egy év alatt gyakorlatilag feleződött – Taraczky Andrej szerint erősen megkérdőjelezhető, hogy ezt a gazdasági folyamatok is indokolják-e. A CDS-felárunk is csökken – bár ez a mutató nem éri el a válság előtti szintet.

Taraczky szerint manapság már senkit nem érdekel, hogy a bóvli kategóriában vagyunk: veszik-viszik a kötvényeinket. Csak a hozam érdekli a befektetőket, a besorolás nem – márpedig a fejlett piacokról eltűnt a reálhozam, ez pedig hozzánk (is) tereli a befektetőket.

Miután bebizonyosodott, hogy gyakorlatilag lehetetlen az eurózóna felbomlása, az EKB ugyanis kivétel nélkül mindig segít a bajba jutott országokon (a teljesítményüktől függetlenül), csökkent a nagy biztonsággal, de nulla, vagy esetenként negatív hozammal „kecsegtető” eszközök – pl. amerikai kötvények, svájci kötvények – vonzereje.

Taracky Andrej

 

Ez a bóvli kötvények, köztük a magyar kötvények felé tereli a rendkívül bőséges globális tőkét is, ami a mélybe taszítja a hozamokat.. A helyzet tehát csalóka: nem a magyar gazdasági teljesítményt értékelik a befektetők, amikor a magyar eszközök mellett döntenek. Éppen ezért a Magyar Nemzeti Banknak résen kell lennie, a piac minden egyes rezdülésére figyelnie kell, amikor meghozza döntéseit az alapkamatról: ha fordulat áll be a piacon, pillanatok alatt mindenki a kijárathoz tódulhat, ami a hozamok meredek emelkedéséhez is vezethet – mondta Taraczky Andrej.

Ami biztos: az inflációtól most senki sem fél a piacokon, a pénznyomtatás ellenére óriási pénzek érkeznek a kötvénypiacokra. Előbb-utóbb azonban elindulhat a tőkekiáramlás a kötvénypiacokról a vállalatokhoz, magyarán a részvénypiacokra. Ez a fokozódó jegybanki likviditásbővítés mellett pedig az infláció  felpörgéséhez vezethet.

Most a kamatcsökkentések ellenére olyan hangulat uralkodik a piacokon, ami az euró árfolyamának akár 285 forintos szintre csökkenéséhez is vezethet. Azt azonban látni kell, hogy az erősödés törékeny folyamat – jóval lassabban megy végbe, mint egy esetleges gyengülés. Hirtelen hangulatváltáskor a korábbi csúcsokon is túljuthat az euróárfolyam.

Az elmúlt 6 évben óriási volatilitás, hektikus mozgások mellett ugyan, de látható a gyengülő trend a forint árfolyamában. Hosszú távon ennek a trendnek a folytatódására számít Taraczky Andrej.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Friss
hírlevél