1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az USA a plafont tologatja, Európa állandóan válságot kezel, Magyarországon késik a növekedési fordulat. Pénz azonban a jegybankoknak köszönhetően elképesztő mennyiségben van - viszik is a bóvli kötvényünket, mint a cukrot. Merre keressük a jó befektetéseket? Mi lesz a forinttal? Tévedhet-e Csányi Sándor?

Amíg a zene szól – avagy a laza monetáris politika csábító dallamai - ezzel a címmel tartott háttérbeszélgetést a Buda-Cash Brókerház pénteken. Tóth Gergely elemző az eseményen elmondta: bár az idei év kedvezően indult, Európában és a tengerentúlon is javultak a konjunktúramutatók, márciusra megakadt a globális javulás, romlottak a reálgazdasági kilátások.

Ennek hatására a a fejlett világ jegybankjai tovább viszik rendkívül laza, zéró kamatszinttel és korlátlan likviditásnöveléssel járó monetáris politikájukat - sőt, még fokozódik is a lazítás.

Senkit sem izgat az amerikai költségvetés - Európa szenved

Az amerikai költségvetés gyakorlatilag pár hónapra szól, a költségvetési plafon folyamatos tologatása miatt ugyanis nem lehet hosszabb távra tervezni – a piacokat azonban ez láthatóan egyáltalán nem zavarja. Az amerikai gazdaság nem zuhant bele a költségvetési szakadékba, a Fed tovább folytatja a mennyiségi lazítás programjának harmadik felvonását, a QE3-at.

Európában eközben folyamatos válságkezelés zajlik, legfeljebb részsikerekkel és kétséges eredményekkel – emiatt egyre kisebb a szigorú hiánycsökkentés mellett kardoskodók fölénye, egyre hangosabb a megszorítások miatt elmaradó gazdasági növekedést hiányolók hangja. A növekedési kilátások ugyanis lényegesen, az amerikainál jobban romlottak – bár tény, hogy az eurózóna felbomlásával kapcsolatos várakozások némileg csökkentek az utóbbi időben.

Török Bálint és Tóth Gergely egy korábbi Buda-Cash rendezvényen

Hol marad a magyar növekedési fordulat?

A magyar gazdaság az első negyedévben még technikai recesszióban is maradhatott, az ipar (az építőipar kivételével) azonban mutat némi élénkülést. Idén emellett még a mezőgazdaságban lévő tartalékok adhatnak okot némi bizakodásra.

A jegybank gazdaságélénkítő hitelprogramjával kapcsolatban a Buda-Cash elemzői pesszimistábbak az MNB prognózisánál, de 0,2-0,3 százalékos GDP-növekedést elképzelhetőnek tartanak a program lefutásának köszönhetően. Összességében idén már némi növekedés várható a magyar gazdaságban, ennek mértéke 0,2-0,4 százalék körül lehet a szakemberek szerint, ami még messze nem nevezhető gazdasági fordulatnak. Márpedig ez a gazdasági fordulat elengedhetetlen ahhoz, hogy a kormány gazdaságpolitikájának gyümölcse beérjen – azaz Magyarország kikerülhessen a túlzottdeficit-eljárás alól.

Bár a növekedés erősen kétséges, úgy tűnik, mégis van tere a magyar monetáris lazításnak, jegybanki kamatcsökkentésnek - ezért pedig hálát adhatunk a világ legnagyobb bankjainak likviditásfokozó intézkedéseiért.

De mit kezd a világ a rengeteg pénzzel? Mi jut ebből Magyarországnak? Mibe érdemes befektetni? A folytatásból kiderül - lapozzon! ---- Mibe érdemes befektetni? Csányi Sándor nem tévedhet? ----

Dől a pénz - irány Amerika?

A globális növekedési kilátások romlottak, a tőkepiacok mégis jól teljesítenek – ennek hátterében épp a romló kilátások miatt indított és fenntartott jegybanki likviditásnövelő intézkedések állnak, különösen a japán jegybank óriási méretű ösztönző csomagja következtében a piacokra áramló tőke miatt maradhatott el a sokak által várt korrekció. A Buda-Cash elemzői változatlanul a részvények felülsúlyozását javasolják, elsősorban azonban az amerikai részvénypiac felülsúlyozását javasolják az eurózónával szemben. Amerikában ugyanis jobbak a növekedési kilátások, dinamikusan bővülnek a vállalati eredmények – és bár a legutóbbi időszakban erőteljesen felfutottak az árak, a szakemberek szerint még mindig ne túlárazott a piac.

A Buda-Cash tavaszi mintaportfóliójában az amerikai technológiai szektor kap kiemelt szerepet, de a papírok között azonban válogatni érdemes: a Google, az Oracle, az EMC és a Qualcomm továbbra is ajánlott, az Apple részvényeit azonban idén sem preferálják a Buda-Cash szakemberei. Török Bálint elmondta: jelenleg az ajánlott papírok között tartják számon egyes bankkártya-társaságok és specializált pénzügyi szolgáltatók papírjait – a MasterCardot, a Discover Financialt és a Sallie Mae-t. A biztonságosabbnak tekinthető befektetések közül az AES és az International Paper részvényeit emelik ki az elemzők.

Európa: jól nézd meg, mibe fektetsz!

Európában sokkal válogatósabbnak kell lenni, nem árt egyesével megnézni a cégeket. Találhatunk ígéretes cégeket a luxuscikk-gyártók között (Christian Dior, LVMH), egyes biztosítási szereplők (Axa, Storebrand). A cégek kilátásai alapján a Volkswagen, a Telenor és a Vinci építőipari cég papírjai előtt látnak felfutási lehetőséget a szakértők.

Matolcsy távozásával csökkentek a kockázatok - Csányi Sándor nem tévedhet?

A magyar tőkepiacoktól nem várnak kiemelkedő teljesítményt a Buda-Cash szakértői – bár a globális likviditásbőség miatt nálunk is várható emelkedés, de a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a különadók, az egyedi szabályozási hatások miatt a magyar piac messze nem teljesít úgy, ahogy a nemzetközi piacokon jellemző csúcsok indokolnák. A Nemzetgazdasági Minisztérium élén történt Matolcsy-Varga váltás mindazonáltal javította a kilátásokat, ami a bankszektor megítélésben hozhat pozitív változást. Ráadásul Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése után nem következtek be a várt legrosszabb forgatókönyvek, konstruktív együttműködés látszik a jegybank és a bankok között – ezt szintén pozitívan értékeli a piac.

A magyar részvényportfólióba ezért az OTP-t is ajánlják a Buda-Cash szakemberei – a „szabályozási kockázat” csökkenése mellett a gyorsuló ütemben emelkedő eredmény is segíthet. A részvényben rövid és hosszú távon is látnak potenciált; Török Bálint 5400 forintos célárfolyamot jelölt meg a papírra. Nem mellesleg az utóbbi időben több bennfentes, köztük Csányi Sándor és felesége is vásárolt az OTP átváltható kötvényeiből a társaság közlése szerint - ez a szakértők szerint legalábbis újabb érv amellett, hogy a bankpapír jó befektetés lehet.

Az OTP mellett a magyar tőzsdéről az Egist is ajánlják, aki a kockázatosabb papírokat szereti, az pedig Molból is bevásárolhat - a közelmúltban sokat gyengült a papír, lehet tér az erősödés előtt. ---- Őrület, ami a piacokon zajlik - mit esznek a bóvli magyar kötvényeken? ----

Őrület, ami a piacokon zajlik - mit esznek a bóvli magyar kötvényeken?

Őrület az, ami most a piacokon zajlik – értékelte a jegybanki programok hatását a Buda-Cash deviza üzletágának vezetője. Magyarországon történelmi mélyponton jár az alapkamat, a 10 éves kötvények hozam egy év alatt gyakorlatilag feleződött – Taraczky Andrej szerint erősen megkérdőjelezhető, hogy ezt a gazdasági folyamatok is indokolják-e. A CDS-felárunk is csökken – bár ez a mutató nem éri el a válság előtti szintet.

Taraczky szerint manapság már senkit nem érdekel, hogy a bóvli kategóriában vagyunk: veszik-viszik a kötvényeinket. Csak a hozam érdekli a befektetőket, a besorolás nem – márpedig a fejlett piacokról eltűnt a reálhozam, ez pedig hozzánk (is) tereli a befektetőket.

Miután bebizonyosodott, hogy gyakorlatilag lehetetlen az eurózóna felbomlása, az EKB ugyanis kivétel nélkül mindig segít a bajba jutott országokon (a teljesítményüktől függetlenül), csökkent a nagy biztonsággal, de nulla, vagy esetenként negatív hozammal „kecsegtető” eszközök – pl. amerikai kötvények, svájci kötvények – vonzereje.

Taracky Andrej

 

Ez a bóvli kötvények, köztük a magyar kötvények felé tereli a rendkívül bőséges globális tőkét is, ami a mélybe taszítja a hozamokat.. A helyzet tehát csalóka: nem a magyar gazdasági teljesítményt értékelik a befektetők, amikor a magyar eszközök mellett döntenek. Éppen ezért a Magyar Nemzeti Banknak résen kell lennie, a piac minden egyes rezdülésére figyelnie kell, amikor meghozza döntéseit az alapkamatról: ha fordulat áll be a piacon, pillanatok alatt mindenki a kijárathoz tódulhat, ami a hozamok meredek emelkedéséhez is vezethet – mondta Taraczky Andrej.

Ami biztos: az inflációtól most senki sem fél a piacokon, a pénznyomtatás ellenére óriási pénzek érkeznek a kötvénypiacokra. Előbb-utóbb azonban elindulhat a tőkekiáramlás a kötvénypiacokról a vállalatokhoz, magyarán a részvénypiacokra. Ez a fokozódó jegybanki likviditásbővítés mellett pedig az infláció  felpörgéséhez vezethet.

Most a kamatcsökkentések ellenére olyan hangulat uralkodik a piacokon, ami az euró árfolyamának akár 285 forintos szintre csökkenéséhez is vezethet. Azt azonban látni kell, hogy az erősödés törékeny folyamat – jóval lassabban megy végbe, mint egy esetleges gyengülés. Hirtelen hangulatváltáskor a korábbi csúcsokon is túljuthat az euróárfolyam.

Az elmúlt 6 évben óriási volatilitás, hektikus mozgások mellett ugyan, de látható a gyengülő trend a forint árfolyamában. Hosszú távon ennek a trendnek a folytatódására számít Taraczky Andrej.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17045 16980 17300 -0,96% 0 0 7 645 425 200 HUF 2024-04-18 17:07:10
MOL 3020 3002 3064 -0,20% 0 0 1 835 022 702 HUF 2024-04-18 17:06:34
MTELEKOM 922 918 931 -0,32% 0 0 387 135 648 HUF 2024-04-18 17:05:05
RICHTER 8950 8950 9120 -1,16% 0 0 2 090 360 675 HUF 2024-04-18 17:05:09
OPUS 398 392 400 +1,14% 0 0 69 043 085 HUF 2024-04-18 17:07:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Most aztán törheti a fejét, aki eurót akar venni
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:58
A nap nagy részében erősödött a forint - a nap végére viszont megint veszített erejéből a magyar deviza.
Részvény / Deviza / Áru Ekkora pofon után csak egy irányba repülhetett a BUX
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:44
Tegnap akkorát esett a BUX, hogy ma csak felfelé vezethetett az útja.
Részvény / Deviza / Áru Három forinttal olcsóbb az euró, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2024. április 17. 12:26
A tőzsdéken javult a hangulat, a piac emészti, hogy tolódik az amerikai kamatcsökkentés. A forint nagyot fordult, de nincs egyedül, az euró/dollár vagy a zloty is irányt váltott. Megvan a Telekom-osztalék, fő a fejük a luxusmárkáknak, nagyot estek a bitcoinbányász-részvények.
Részvény / Deviza / Áru Nem jut szóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:31
Vészesen közel a 400-as szint.
Részvény / Deviza / Áru Vérengzés volt a pesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1978,87 pontos, 2,94 százalékos csökkenéssel, 65 428,99 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Kiveri a verejték, ha rápillant erre a forintárfolyamra
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 18:19
Rossz hírünk van: egyre közelebb a 400-as szint.   
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG