1p
Az Erste Group friss elemzése szerint Közép-Kelet-Európában a gazdaság visszaesése eléri a gödör alját az első negyedévben, a régió részvénypiacain visszafogott emelkedés várható.

A ZEW-Erste hangulati indexe szerint az első negyedévben Lengyelország 2,2 százalékos, Szlovákia 1,3 százalékos, Románia 1,1 százalékos GDP növekedésre számíthat, Magyarország viszont recesszióban ragad. A kelet-közép-európai tőkepiacok esetében az első negyed évben lehet egy kis szünet, a bőséges likviditás következtében azonban folytatódik az elmozdulás a kockázatosabb eszközök felé. Az  index javul Románia esetében. Mivel Törökország komoly teljesítménye után a likvid pénzeszközök más vonzó célpontokat keresnek, az orosz részvények felülsúlyozása lehet a nyerő taktika az előttünk álló negyedévre.

A gödör alját még nem értük el, de legalább eloszlik a köd

A kelet-közép-európai piacokat két dolog mozgatja majd 2013 során - állítják az Erste Group elemzői most megjelent Kelet-közép-európai tőzsdék és részvények című elemzésükben. Egyrészt egyre valószínűbbnek látszik a gazdaság gyengülése, sőt akár a recesszió is, habár a visszaesés 2013 első negyedévében úgy tűnik eléri a mélypontot, és az euróövezet válsága egyelőre nem eszkalálódik.

Másrészt, bár a gondok még nem szűntek meg és azt sem lehet mondani, hogy elértük már a gödör alját, ma már legalább tisztábban látjuk, hol is tartunk. E két feltételezésre alapozva – amelyhez még a jegybankokra való erőteljes támaszkodás is társul – a tőkepiacok máris profitáltak abból, hogy a befektetők kevésbé kockázatkerülő magatartást követnek. Ehhez nyilván hozzájárult a bőséges likviditás és a komolyabb hozamok iránti éhség növekedése. Ezek a tényezők a várakozások szerint támaszt nyújtanak a kelet-közép-európai tőkepiacok számára az idén, így az Erste szakemberei szerény mértékű további növekedésre számítanak. A jövőre nézve erősebb fundamentumokra – például a profitnövekedés mértékének javulására – lesz szükség ahhoz, hogy a piacok további támaszra leljenek. Ebben a forgatókönyvben a legnagyobb kockázatot a piaci hangulaton túl természetesen az jelenti, hogy az Egyesült Államokban miként alakulnak a dolgok.

Kelet-Közép-Európa makrogazdasági képe: a visszaesés 2013 első negyedévében éri el a mélypontot

Folytatódott a kelet-közép-európai államokban a gazdasági növekedés lassulása. A gyenge exportteljesítménnyel párosuló visszafogott belföldi kereslet rontja a növekedési ütemet. Ez alól csak Törökország jelent kivételt. 2012 harmadik negyedévében azonban Törökország mellett már Lengyelország és Szlovákia is pozitív éves GDP-növekedési ütemet tudott felmutatni. Az egyes kelet-közép-európai országok különböző teljesítményt nyújtottak tavaly, ennek nyomán az Erste elemzői a következő előrejelzéseket adják:

  • - 0,1 százalékos gazdasági lassulás Csehországban az euróövezeti bizonytalanságok miatt, amelyhez hozzájárulnak a belföldi megszorítások és az a tény, hogy az export jelenti a növekedés egyetlen forrását.
  • - 1,1 százalékos GDP-bővülés Romániában, ugyanis az ország hitelbesorolására pozitív hatással lesz az IMF-megállapodás újratárgyalása és a törekvés az EU-támogatások hatékonyabb felhasználására.
  • Magyarországon 2013-ban is marad a recesszió. A kormány gazdaságpolitikája aláássa a hosszú távú gazdasági növekedés lehetőségét és fennáll a veszély, hogy a befektetők körében visszatér a kockázatkerülés, amelynek nyomán ismét gyorsan negatívba fordulhat az állam finanszírozási pozíciója – kiváltképp ha figyelembe vesszük azt, hogy jelenleg kevés esély látszik gyors IMF megállapodásra.

Kelet-közép-európai tőkepiacok: az erőteljesebb növekedés csak az első félév végén indul be

2012 utolsó negyedévében egész szép teljesítményt nyújtott Kelet-Közép- és Délkelet-Európa, legalábbis ha Csehországot és Szlovéniát nézzük; Szerbia robbanásszerű növekedést mutatott, Horvátország pedig beigazolta az Erste elemzőinek medvepiaci előrejelzését. Lengyelország szintén a vártnál jobb teljesítménnyel örvendeztette meg a befektetőket, a monetáris lazítás következtében a piacra áramló többletpénz miatt. Az elemzők szerint  jó húzás volt Törökországot stabil felülsúlyozásra venni, ugyanakkor Oroszország csalódást okozott.

Általánosságban az Erste elemzői arra számítanak, hogy idén az év lassan indul be azután, hogy a piacok olyan magasan zártak 2012-ben. Ezt követően tisztulhat a kép a növekedési kilátások esetében vonatkozóan, s ennek fényében rugaszkodhatnak neki ismét a piacok.

A gazdasági hangulatindex javulást mutat Romániában

A ZEW/Erste legfrissebb kelet-közép-európai hangulatindexe szerint a térségre vonatkozó gazdasági várakozások szerény mértékben, de rosszabbak lettek. Csehország, Lengyelország és Szlovákia esetében a felmérésben részt vevő szakértők még mindig csak a gazdasági helyzet stabilizálódására számítanak az elkövetkező hat hónapban. Szlovákia és Lengyelország jelenlegi megítélése inkább kiegyensúlyozott, vagy pozitív. A gazdasági hangulat jelentős mértékben javult Romániával kapcsolatban. A szakértők emellett kedvezőbbnek ítélik Horvátország, Magyarország és Románia gazdasági helyzetét is.

Országallokáció: a likvid pénzeszközök a felülsúlyozott orosz részvények felé mozdulnak

Mindenképpen át kell csoportosítani a befektetéseket Törökországból Oroszországba. Románia és Délkelet-Európa (nevezetesen Szerbia) abból profitálhat, hogy piacuk két régió határán helyezkedik el – feltéve persze, hogy a kockázatok megítélése továbbra is pozitív marad. Lengyelország esetében indokolt az óvatosság, ugyanis a fundamentumok nem nagyon adnak okot a pozitív kép kialakítására. Ausztriával és a kelet-közép-európai régióval kapcsolatban az óvatos optimizmus működik, de a 2012 negyedik negyedévi erőteljes teljesítmény után némi konszolidáció valószínű.

Ausztria - semleges

A kockázatok meghatározó szerepet töltenek be a piac számára, ugyanis az osztrák tőzsde az egyik legmagasabb tőkekockázati felárral forog, ami persze szintén az alacsony hozamoknak köszönhető. A piac még mindig mintegy 700 bázispontos extra megtérülést biztosít a tőkebefektetések számára, és a gyenge kötvénypiac mellett a komolyabb megtérülés utáni hajsza akár az osztrák piac felé is terelheti a befektetőket.

Kelet-Közép-Európa - határozottan semleges

A magyar, a cseh és a szlovén piac pozitívabb elbírálást kap ezúttal. Az elemzői konszenzus meglepően erős profitnövekedést vár Szlovéniában, ugyanakkor Csehországgal kapcsolatosan a várakozások normál mértéket jeleznek, Magyarországon pedig inkább a gyenge teljesítmény valószínűsíthető. Ez utóbbi esetében a várakozások visszaeséséről lehet beszélni, amit súlyosbítanak a politikai kockázatok. A monetáris lazítás nagy valószínűséggel folytatódik Magyarországon, habár az ebben rejlő potenciált már nagyrészt kihasználta a piac. Csehország talán ismét felkapaszkodhat a közelmúlt osztalékhozamai miatt és azért is, mert a piac a legnagyobb blue chipet, a CEZ áramszolgáltató részvényeit még most is túlzott mértékben bünteti.

Lengyelország - semleges/alulsúlyozás

A lengyel piac nem a legdrágább a régióban, de már így is a histórikus árazási szintek felett forognak a részvények. A növekedési kilátások egyelőre a leggyengébbek a térségbeli piacok között, ugyanakkor arra sem lehet számítani, hogy a likviditás jelentős mértékben megváltoztatná a helyzetet. A befektetések számára támogatást nyújthat az alapkamat további csökkentése. Ennél fogva a szakértők megerősítik semleges/alulsúlyozás ajánlásukat.

Románia és Bulgária - szerény mértékű felülsúlyozás

A fundamentumok stabilnak tűnnek, és az elemzői konszenzusban szereplő profitnövekedési előrejelzések is sokat javultak az utóbbi időben. Amíg a politika megállja, hogy ne avatkozzon be túlságosan a piaci viszonyokba, további likviditás is várható ezen a piacon. A kockázati szint természetesen magas, ennél fogva Románia – két régió közti piacként – azonnal megérzi, ha jelentős mértékben romlik a befektetői hangulat a világban.

Oroszország - felülsúlyozás

Pillanatnyilag leginkább a likviditás szól az orosz piac mellett, kiváltképp ha opcionális lehetőségként tekintjük Törökország mellett. Ahogy a török piac közeledik a negatív fordulat felé a likviditás mozgását illetően, Oroszország úgy lépdel egyre közelebb a pozitív fordulat felé. Az orosz tőzsde 2012 decemberi teljesítménye már változást jelez, hiszen a moszkvai részvénypiac épp olyan jó teljesítményt nyújtott, mint a török. Mivel Oroszországot vonzó alternatívának tekintjük Törökországhoz képest – ahol a likviditás dönt egyik vagy másik piac mellett – a modellt követve felülsúlyozásra javasolják az orosz piacot.

Délkelet-Európa - semleges/felülsúlyozás

Feltételezve, hogy a kockázatok továbbra is pozitív megítélés alá esnek, Szerbiát hasonló helyzetűnek látjuk, mint Romániát. A kockázatok kifejezetten magasak és a likviditás szintén jelentős akadályt képez. Normál mértékű profitnövekedést feltételezve azonban a leghosszabb utat kell megtennie az indexnek ahhoz, hogy elérje a histórikus szintet. Horvátországgal kapcsolatban viszont a kilátások már nem ennyire kedvezőek. A növekedésre vonatkozó konszenzus a közelmúltban enyhe javuláson ment keresztül. A két piac kilátásait elegyítve tehát semleges/felülsúlyozás a javaslat, amely némi visszalépést jelent a korábbi, erősebb modellhez képest.

Törökország - semleges

Habár a térségbeli versenytársakhoz képest semmiképpen sem nevezhető drágának, Törökország elsőként haladta meg a histórikus árazási szintet; jelenleg pedig az átlagos P/E felett 11 százalékkal forog. A tavaly mutatott kiemelkedő teljesítménye után a piac a várakozások szerint megpihenhet 2013 első negyedévében. A célárfolyamok meghatározásában szerepet játszó kockázati felár további csökkenése miatt a piac folyamatos újraértékelése szükséges, ami kedvezően hathat a piac teljesítményére. Mivel azonban az orosz piaccal versenyez a befektetésekért, a török tőzsde némi visszaesést szenvedhet el az idei első negyedévben.

És milyen közép-kelet-európai papírokat érdemes venni?

A ZEW-Erste szakértői Ausztriában a Semperitet, a Polytecet és a Verbundot ajánlják, míg Törökországban az Akfen, a Tornular REIT, a Halkbank és az Isbank papírjait. A két bankot lakossági kitettsége miatt kedvelik és mert versenytársaikhoz képest a forrás-struktúrájukban nagyobb arányban szerepel a helyi deviza. A román piacon az emelkedésnek indult Fondul Proprietatea került be a tíz legkedveltebb részvény közé. A horvát Krka ezúttal visszakerült a válogatott részvények körébe. Ugyanakkor a magyar a Richter Gedeon esetében valószínűsítik az emelkedést, hiszen az osztalék megduplázása olyan lépés volt, amely ezt az irányt erősíti az alacsony hozamszint mellett.

    A rovat támogatója a 4iG

    Részvényárfolyamok

    részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
    OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
    MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
    MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
    RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
    OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
    A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
    Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
    Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
    Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
    Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
    Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
    Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
    Így kezdte a napot a forint.
    Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
    Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
    Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
    A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
    Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
    Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
    A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
    Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
    Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
    Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
    Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
    Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
    Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
    Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
    A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG