TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A végtörlesztés kapcsán a jegybank januárban 707 millió eurót fizetett ki a kereskedelmi bankoknak, amely jelentős megugrást mutat a korábbi hónapokhoz képest. Októbertől januárig tartó időszak alatt a végtörlesztéshez kapcsolódó eurótendereken 1,56 milliárd eurót adott az MNB a devizatartalékokból a kereskedelmi bankoknak.

Az MNB statisztikai mérlege szerint januárban a bankrendszer forintlikviditása csökkent, amelyet a kéthetes MNB-kötvény teljes átlagállományának jelentősebb és az egynapos betétek átlagállományának kisebb mértékű csökkenése mutat. A külföldiek MNB-kötvény átlagállománya növekedett, míg a belföldi szereplők tulajdonában lévő kötvény átlagállomány jelentősen csökkent az előző hónaphoz képest.

A forintlikviditás csökkenésének hátterében nagyobb részben a jegybank hitelintézetekkel szembeni swapállományának emelkedése és a központi kormányzathoz befolyó tételek, kisebb részben a forgalomban lévő készpénzállomány növekedései állnak. A swapállomány emelkedése elsősorban a három hónapos eszköz nagyobb igénybevételének volt köszönhető. Az év végi swappiaci feszültségek enyhítése érdekében az MNB december 28-án egyhetes swap eszközt hirdetett meg, ez azonban érdemben nem befolyásolja a decemberi és a januári átlagos állomány különbségét, jóllehet az év végi állomány megugrásában szerepet játszott. A végtörlesztéshez kapcsolódó swapok havi átlagos állománya 262 milliárd forint volt.

A külföldi követelések átlagállományában látható növekedés mögött a decemberi EU-átutalások kiugróan magas mértékének áthúzódó hatása áll, míg a hónap végi külföldi követelések állományának csökkenése mögött a végtörlesztésekhez kapcsolódó euroeladási tendereken allokált devizaállományok hitelintézetek részére történő kifizetései húzódnak meg.

Végtörlesztéshez kapcsolódó euróeladási tendereken elfogadott ajánlatok és kifizetések összege
Euróeladási tendereken elfogadott ajánlatok összege Megvalósult végtörlesztések alapján ténylegesen kifizetett deviza összege
millió euró millió forint millió euró millió forint
2011. október 890 262 235 69
2011. november 320 98 291 86
2011. december 390 119 336 101
2012. január 744 232 707 216
Összesen 2344 711 1569 472

Az MNB 2011. október 3. óta hetente tartja a végtörlesztésekhez kapcsolódó euróeladási tendereit. Januárban a korábbi hónapokhoz képest jelentősen megugrott a kereskedelmi bankok igénye az MNB euró forrásaira. Januárban 707 millió eurónyi forrást kaptak a bankok a jegybanktól. A végtörlesztéssel kapcsolatban a jegybank összesen 1,56 milliárdnyi eurót adott a devizatartalékokból a kereskedelmi bankoknak.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege kismértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 6,5 milliárd forint volt, amely továbbra is elenyésző a 461,5 milliárd forintos kötelezettséghez képest.

Az egynapos bankközi kamatláb (HUFONIA) a hónap során szinte végig a kamatfolyosó alja közelében tartózkodott, a hó közepén átmenetileg kissé 6 százalék alá is került. A pénzügyi válság miatti ingadozások következtében a szezonális igazítás eredményei a szokásosnál több bizonytalanságot hordoznak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél