TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A spanyol bankoknak a GDP 5%-ra rugó állami segítségre lehet szükségük. Nem a leminősített nagy bankok a baj fő forrásai, hanem az ingatlanfejlesztőket gondolkodás nélkül hitelező kisebb takarékszövetkezetek - a szektor vesztesége brutálisan magas.

A spanyol bankok hitelezési vesztesége 218-260 milliárd euróra (a GDP 22-26%-ára) rúghat az Institute of International Finance (IIF) szerint. Ez brutális adat, főleg ha tudjuk, a spanyol bankoknak összesen 298 milliárd euró kinnlevőségük van ingatlanfejlesztőknél, ahol a legmagasabb a nem teljesítő hitelek aránya.

A kicsik okozzák a bajt?

A közel 400 pénzintézetet magába foglaló szervezet szerint a spanyol bankok feltőkésítésére 50 és 60 milliárd euró közti összegre lenne szükség, ez a spanyol GDP 5%-ának felel meg. Ezzel az ibériai ország még "jól is járhat", a válság kiteljesedésekor az írek a GDP harmadát költötték bankmentésre (bár ne feledjük, a két ország között vannak méretbeli különbségek).

A veszteségek nagy része a takarékszövetkezeteknél (nem pontos a fordítás, a spanyoloknál ez az ún. caja) halmozódott fel, ezek között jelentős számban lehetnek olyanok, melyek a kormányzat segítségére szorulhatnak - írja havi jelentésében az IIF. A segítségre szoruló takarékszövetkezet nagy része hitelezett korábban ingatlanfejlesztési projekteket, a nem teljesítő hitelek aránya ezek között a válság kiteljesedésével egyre jobban megnőtt.

Ami megnyugtathatja a befektetőket

A kormány arra kötelezte a bankokat, hogy a jól törlesztő jelzáloghiteleik tőkefedezetét is emeljék fel, a jelenlegi 7 százalékról 30 százalékra. Ez az jelenti, hogy a bankoknak összesen további 30 milliárd eurónyi tartalékot kell képezniük. A tartalékképzésbe a kormány is beszáll, részvényre konvertálható kötvényekkel 5 éves lejáratú hitelt nyújt a bajbajutott pénzintézeteknek.

Jó hír, hogy az IIF szerint a nagyobb, nemzetközi hálózattal is rendelkező spanyol bankoknak - melyek közül többet le is minősítettek a múlt héten -, ha nehezen is, de valószínűleg menni fog a szükséges fedezetek előteremtése. Az IMF egy kiszivárgott jelentése szerint - melyet teljes egészében a hónap végén hoznak nyilvánosságra - a spanyol bankrendszer 70%-a stabilnak tekinthető. A kisebb takarékszövetkezetekkel van tehát a fő probléma, melyek gondolkodás nélkül fújták a levegőt a spanyol ingatlanlufiba.

Megnyugtathatja a befektetőket, hogy a nagyok közül csak a Bankia szorul jelentősebb állami segítségre. Ez sem véletlen, a bankóriást 7 regionális takarékból hozták létre 2010 decemberében. A bank egy 4,5 milliárdos tőkeemelést már kapott az államtól, de további 7-7,5 milliárd eurós tőkeinjekcióra lehet szüksége.


A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél