TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Xetra rendszer bevezetésével a Budapesti Értéktőzsdén is megjelenhetnek a kereskedő robotok, amelyek külföldi tőzsdéken a forgalom felét-kétharmadát is kiteszik. Ezek kezdetben főleg a legnagyobb forgalmú részvények forgalmát növelhetik. Az pedig jó mindenkinek, ha nagy a forgalom. Interjú Tóth Attilával, a BÉT vezérigazgató-helyettesével.

– Miért jó, ha a tőzsdén nagy a likviditás, mit jelent ez a kisbefektetőknek?

– A likviditás minden piac legfontosabb mutatója, annál jobb a szereplőknek, minél magasabb. Ha magas a likviditás, azaz nagy a forgalom, könnyebb eladni, venni, pozíciót nyitni, zárni, ami az árazásban is megmutatkozik. Az alacsonyabb likviditású papírokat kockázatosabbnak tartják a piaci szereplők, emiatt magasabb a likviditási prémiumuk, vagyis alacsonyabb áron hajlandók csak vásárolni ezeket.

Másrészt a likvidebb részvények vételi és eladási árfolyamai között – az úgynevezett ajánlati könyvben szereplő legjobb vevői és eladói ajánlatok között – kisebb a távolság, az úgynevezett spread. Ez minden szereplőnek jó, a kisbefektetőknek is, mert a spread a kereskedés egyfajta költségeként terheli őket. Kevéssé likvid értékpapíroknál ez jóval magasabb lehet a brókerjutaléknál is.

Ha pedig nincsen megfelelő likviditás, könnyebb eltéríteni az értékpapírok árfolyamát egy-egy jelentősebb vételi vagy eladási megbízással.

– Hogyan mérjük a likviditást?

– Egzakt módon mérni sajnos nem lehet, közelítő módszerekkel lehet összehasonlíthatóvá tenni. A legjobb mérőszámot sajnos kevesen használják, de a BÉT-en már igen, ez nálunk a Budapesti Likviditási Mérték (BLM).

Forrás: Bet.hu. 2013. november 6-i állapot.

Ez megmutatja az ajánlati könyv mélységét, azt jelzi, hogy egy adott összegű vételi vagy eladási ajánlat áreltérítő hatása mekkora. Nyilván az a jó, ha ez a hatás kicsi, ami úgy lehetséges, ha sok ajánlat van az ajánlati könyvben, amivel a megbízás találkozik. Jelzi, mekkora a költsége az egyes tranzakcióknak. Minden papírnál többféle összeget használnak a tesztelésére, az eredmények  relatíve, egymáshoz viszonyítva értendők. 2013 októberében pl. egy 10 ezer eurós vétel majd azonnali eladás az OTP-nél 12 bázispontos (0,12%) költséggel járt a vételi és eladási árak közti különbségből fakadóan, míg ugyanez a MOL-nál 21 bázispont volt.

Sajnos ezt a mutatót nem számolják még túl sok tőzsdén, de a magyar tőzsde azon kevesek közé tartozik, akik már számítják. Németországban létezik hasonló mutató a Xetra Likviditási Mérték.

– A BUX-kosár összeállításánál is használnak likviditási mutatót, megnézik, hányszor fordul meg a közkézhányad egy bizonyos időn belül.

– Igen, ez a forgási sebesség nevű mutató. Ebben a BÉT elég jól áll, a leglikvidebb a méretéhez képest a régiós tőzsdéken belül. De nem marad el érdemben néhány nagyobb nyugati tőzsdétől sem. Egy másik fajta megközelítés lehet a forgalom mérésére pusztán maga a forgalom értéke önmagában.

– Mennyiben köszönhetők a tőzsde jó likviditási mutatói az OTP-nek, és mennyiben a többi cégnek?

– Az OTP szerepe természetesen nagyon fontos, de a többi nagyobb cégé is. Ez egyébként mindenütt így van, a blue chip-nek nevezett nagy cégek viszik a prímet Varsóban vagy Prágában is.

– Ha a likviditás ennyire jó dolog, akkor hogyan lehetséges a növelése?

– Az első módszer, hogy növeljük a lehetséges piaci szereplők számát, minél több kereskedőt csábítunk a piacra. Ekkor több lesz a vevő, ami forgalmat generál, növeli a likviditást. Ez a Xetra kereskedési rendszer decemberre tervezett bevezetésének fő oka, megkönnyíti ugyanis a piacra lépést sok cég számára, amelyek már ezt a rendszert használják.

A második lehetséges út mesterséges ösztönzők alkalmazása, mint az árjegyzői rendszer. Ez is tervbe van véve, de egyelőre a Xetra-átállást szeretnénk lezárni. Az árjegyzői rendszer bevezetésére nincs konkrét időpont, ezt majd a piaci szereplőkkel közösen döntjük el. A harmadik likviditásnövelő tényező új kereskedési technikák, algoritmikus kereskedés, robotok megjelenése lehet.

– Mik azok a robotok a tőzsdén? Mennyire lényegesek általában?

– A „robotok” gyakorlatilag speciális szoftverek, amelyek különböző matematikai, statisztikai algoritmusok alapján automatikusan generálnak vételi és eladási megbízásokat a használó befektetési stratégiájának megfelelően. Komoly számítógépes háttérrel végzik a kereskedést különböző algoritmusok segítségével. Egyik speciális fajtájuk a HFT, a high frequency trading, azaz nagy frekvenciájú kereskedés, de van sok más formájuk is.

A nagy nemzetközi tőzsdéken nagyon komoly szerepet játszanak ezek a technikák, több helyen az ilyen automatizált kereskedésre szakosodott cégek bonyolítják a legnagyobb forgalmat, megelőzve a klasszikus globális befektetési bankokat.

– Eddig miért nem voltak nálunk, és ezután miért lesznek?

– Az algoritmusos kereskedést végző szoftverek fejlesztésébe általában dollármilliókat ölnek, olyan nagy cégek is, mint a JP Morgan vagy a Goldman Sachs. Ezekkel azután minél több piacon igyekeznek megjelenni. A szoftverek alkalmazása az egyes tőzsdék kereskedési rendszerein, csatlakoztatásuk azokhoz ugyanakkor szintén komoly összegekbe kerül. Kisebb piacokon, mint a budapesti is, ez a fejlesztés eddig nem érte meg.

A Nyugat-Európában sok helyen működő Xetrához ugyanakkor már többnyire elvégezték ezeket a fejlesztéseket, nincs szükség további lényeges ráfordításokra. Így a Xetra bevezetése után nálunk is alkalmazhatják a módszereiket.

– Hogyan becsülik, mekkora felfutást jelenthet ez nálunk, mondjuk az OTP forgalmában?

– Ezt nehéz megbecsülni, de annak alapján, hogy Németországban 40, az USA-ban 70 százalék körülire becsülik az algoritmikus kereskedés részarányát, nálunk is komoly szerepet tölthetnek be a jövőben.

– Az algoritmikus kereskedést sokszor kárhoztatják azért, hogy túlzott kilengéseket, volatilitást okoz az árfolyamban. Védekeznek ez ellen?

– Sok tévhit kering az algoritmus alapú kereskedésről, ezek egy része ördögtől valónak tartja a technikát. Valójában az ilyen automatizált kereskedés pozitív, likviditás bővítő hatása messze felülmúlja a negatívumokat. Ez utóbbiak, elsősorban a hibás ajánlatgenerálás miatti téves kötések könnyen orvosolhatóak megfelelő fékek alkalmazásával. Ilyen fék pl. a Xetrában alkalmazott volatilitási szünet, ami nem engedi, hogy akár emberi vagy gépi hiba esetén nem valós kilengések legyenek az árakban. Ez a mechanizmus a BÉT-en is működni fog a Xetra bevezetésével, amit nálunk kiegészít a jelenleg is működő ajánlattételi limit rendszer. Így biztosítva van, hogy az automatizált kereskedési technikáknak csak pozitív hatásai érvényesüljenek.

(A Privátbankár erről itt tudósított.)

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mozifilmek nézhetők a streamen, sokkot kapott a filmipar a döntéstől
Eidenpenz József | 2020. december 4. 18:54
A rossz amerikai foglalkoztatási adat ellenére a tőzsdék tovább emelkednek, jórészt az amerikai élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások hatására. Európában is kellemes a hangulat, a lengyel tőzsde valósággal száguldott. De a BUX is átlagon felül ment, főleg a Richter húzta egy bejelentés nyomán. A forint gyengül, száguld a platina. Alaposan felforgatta az amerikai filmipart egy bejelentés.
Részvény / Deviza / Áru Nem minden áron érdemes Airbnb-részvényt venni a guru szerint
Eidenpenz József | 2020. december 4. 12:25
Vegyes vírushírek mellett enyhe pluszok vannak a tőzsdéken, a lengyel és a magyar index felülteljesít, a forint hullámvasúton mozog. Megegyezett az OPEC+, de az olajár csak csendesen emelkedik. Damodaran professzor alapvetően pozitívan vélekedik az Airbnb-ről, amelynek marzsai nőhetnek, a kockázatai pedig alacsonyak. De minden ár kérdése.
Részvény / Deviza / Áru Nincs könnyű helyzetben, aki aranyba fektetne
Király Béla | 2020. december 4. 05:16
Meglehetősen éles kanyarokat vett az idei évben az arany árfolyama, közben a szakértők tanácsai is rendre változtak. November eleje óta lejtőre került az árfolyam, de az elemzők többsége még mindig új csúcsokat vizionál, igaz, megjelentek a szkeptikusok is.
Részvény / Deviza / Áru Sírnak a Tesla-shortosok, nem osztanak pénzt a Rábánál
Eidenpenz József | 2020. december 3. 19:14
Amerikában ismét reménykednek a befektetők, hogy új gazdaságsegítő csomagot fogadnak el. Bár a járványhírek rosszak, az oltások pozitív hatásában is bíznak. Így tovább tudtak emelkedni a főbb indexek. Európában esett Frankfurt és Párizs, emelkedett London. Budapesten mind a négy fontosabb részvényünk gyengült, de erősödött a forint. Egy hatalmas bank minősítette fel a Teslát, de shortosok is bedobják a törölközőt.
Részvény / Deviza / Áru Áprilisban elszáll majd a benzin ára?
Eidenpenz József | 2020. december 3. 12:28
Az EU a helyreállítási alapról és a Brexitről vitatkozik, az amerikai politikusok gazdasági mentőcsomagot fontolgatnak, az OPEC+ kartell termelési kvótákról értekezik. Mindenki csak tárgyal, így aztán nem csoda, hogy a tőzsdék nem tudják, merre. De inkább a lefelé irány jellemző, Pesten főleg az OTP húzza le az indexet. Sorban érkeznek a jó hírek a Tesla egyik nagy riválisáról. Furcsa dolgot produkálnak a határidős amerikai benzinárak.
Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Friss
hírlevél