6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Xetra rendszer bevezetésével a Budapesti Értéktőzsdén is megjelenhetnek a kereskedő robotok, amelyek külföldi tőzsdéken a forgalom felét-kétharmadát is kiteszik. Ezek kezdetben főleg a legnagyobb forgalmú részvények forgalmát növelhetik. Az pedig jó mindenkinek, ha nagy a forgalom. Interjú Tóth Attilával, a BÉT vezérigazgató-helyettesével.

– Miért jó, ha a tőzsdén nagy a likviditás, mit jelent ez a kisbefektetőknek?

– A likviditás minden piac legfontosabb mutatója, annál jobb a szereplőknek, minél magasabb. Ha magas a likviditás, azaz nagy a forgalom, könnyebb eladni, venni, pozíciót nyitni, zárni, ami az árazásban is megmutatkozik. Az alacsonyabb likviditású papírokat kockázatosabbnak tartják a piaci szereplők, emiatt magasabb a likviditási prémiumuk, vagyis alacsonyabb áron hajlandók csak vásárolni ezeket.

Másrészt a likvidebb részvények vételi és eladási árfolyamai között – az úgynevezett ajánlati könyvben szereplő legjobb vevői és eladói ajánlatok között – kisebb a távolság, az úgynevezett spread. Ez minden szereplőnek jó, a kisbefektetőknek is, mert a spread a kereskedés egyfajta költségeként terheli őket. Kevéssé likvid értékpapíroknál ez jóval magasabb lehet a brókerjutaléknál is.

Ha pedig nincsen megfelelő likviditás, könnyebb eltéríteni az értékpapírok árfolyamát egy-egy jelentősebb vételi vagy eladási megbízással.

– Hogyan mérjük a likviditást?

– Egzakt módon mérni sajnos nem lehet, közelítő módszerekkel lehet összehasonlíthatóvá tenni. A legjobb mérőszámot sajnos kevesen használják, de a BÉT-en már igen, ez nálunk a Budapesti Likviditási Mérték (BLM).

Forrás: Bet.hu. 2013. november 6-i állapot.

Ez megmutatja az ajánlati könyv mélységét, azt jelzi, hogy egy adott összegű vételi vagy eladási ajánlat áreltérítő hatása mekkora. Nyilván az a jó, ha ez a hatás kicsi, ami úgy lehetséges, ha sok ajánlat van az ajánlati könyvben, amivel a megbízás találkozik. Jelzi, mekkora a költsége az egyes tranzakcióknak. Minden papírnál többféle összeget használnak a tesztelésére, az eredmények  relatíve, egymáshoz viszonyítva értendők. 2013 októberében pl. egy 10 ezer eurós vétel majd azonnali eladás az OTP-nél 12 bázispontos (0,12%) költséggel járt a vételi és eladási árak közti különbségből fakadóan, míg ugyanez a MOL-nál 21 bázispont volt.

Sajnos ezt a mutatót nem számolják még túl sok tőzsdén, de a magyar tőzsde azon kevesek közé tartozik, akik már számítják. Németországban létezik hasonló mutató a Xetra Likviditási Mérték.

– A BUX-kosár összeállításánál is használnak likviditási mutatót, megnézik, hányszor fordul meg a közkézhányad egy bizonyos időn belül.

– Igen, ez a forgási sebesség nevű mutató. Ebben a BÉT elég jól áll, a leglikvidebb a méretéhez képest a régiós tőzsdéken belül. De nem marad el érdemben néhány nagyobb nyugati tőzsdétől sem. Egy másik fajta megközelítés lehet a forgalom mérésére pusztán maga a forgalom értéke önmagában.

– Mennyiben köszönhetők a tőzsde jó likviditási mutatói az OTP-nek, és mennyiben a többi cégnek?

– Az OTP szerepe természetesen nagyon fontos, de a többi nagyobb cégé is. Ez egyébként mindenütt így van, a blue chip-nek nevezett nagy cégek viszik a prímet Varsóban vagy Prágában is.

– Ha a likviditás ennyire jó dolog, akkor hogyan lehetséges a növelése?

– Az első módszer, hogy növeljük a lehetséges piaci szereplők számát, minél több kereskedőt csábítunk a piacra. Ekkor több lesz a vevő, ami forgalmat generál, növeli a likviditást. Ez a Xetra kereskedési rendszer decemberre tervezett bevezetésének fő oka, megkönnyíti ugyanis a piacra lépést sok cég számára, amelyek már ezt a rendszert használják.

A második lehetséges út mesterséges ösztönzők alkalmazása, mint az árjegyzői rendszer. Ez is tervbe van véve, de egyelőre a Xetra-átállást szeretnénk lezárni. Az árjegyzői rendszer bevezetésére nincs konkrét időpont, ezt majd a piaci szereplőkkel közösen döntjük el. A harmadik likviditásnövelő tényező új kereskedési technikák, algoritmikus kereskedés, robotok megjelenése lehet.

– Mik azok a robotok a tőzsdén? Mennyire lényegesek általában?

– A „robotok” gyakorlatilag speciális szoftverek, amelyek különböző matematikai, statisztikai algoritmusok alapján automatikusan generálnak vételi és eladási megbízásokat a használó befektetési stratégiájának megfelelően. Komoly számítógépes háttérrel végzik a kereskedést különböző algoritmusok segítségével. Egyik speciális fajtájuk a HFT, a high frequency trading, azaz nagy frekvenciájú kereskedés, de van sok más formájuk is.

A nagy nemzetközi tőzsdéken nagyon komoly szerepet játszanak ezek a technikák, több helyen az ilyen automatizált kereskedésre szakosodott cégek bonyolítják a legnagyobb forgalmat, megelőzve a klasszikus globális befektetési bankokat.

– Eddig miért nem voltak nálunk, és ezután miért lesznek?

– Az algoritmusos kereskedést végző szoftverek fejlesztésébe általában dollármilliókat ölnek, olyan nagy cégek is, mint a JP Morgan vagy a Goldman Sachs. Ezekkel azután minél több piacon igyekeznek megjelenni. A szoftverek alkalmazása az egyes tőzsdék kereskedési rendszerein, csatlakoztatásuk azokhoz ugyanakkor szintén komoly összegekbe kerül. Kisebb piacokon, mint a budapesti is, ez a fejlesztés eddig nem érte meg.

A Nyugat-Európában sok helyen működő Xetrához ugyanakkor már többnyire elvégezték ezeket a fejlesztéseket, nincs szükség további lényeges ráfordításokra. Így a Xetra bevezetése után nálunk is alkalmazhatják a módszereiket.

– Hogyan becsülik, mekkora felfutást jelenthet ez nálunk, mondjuk az OTP forgalmában?

– Ezt nehéz megbecsülni, de annak alapján, hogy Németországban 40, az USA-ban 70 százalék körülire becsülik az algoritmikus kereskedés részarányát, nálunk is komoly szerepet tölthetnek be a jövőben.

– Az algoritmikus kereskedést sokszor kárhoztatják azért, hogy túlzott kilengéseket, volatilitást okoz az árfolyamban. Védekeznek ez ellen?

– Sok tévhit kering az algoritmus alapú kereskedésről, ezek egy része ördögtől valónak tartja a technikát. Valójában az ilyen automatizált kereskedés pozitív, likviditás bővítő hatása messze felülmúlja a negatívumokat. Ez utóbbiak, elsősorban a hibás ajánlatgenerálás miatti téves kötések könnyen orvosolhatóak megfelelő fékek alkalmazásával. Ilyen fék pl. a Xetrában alkalmazott volatilitási szünet, ami nem engedi, hogy akár emberi vagy gépi hiba esetén nem valós kilengések legyenek az árakban. Ez a mechanizmus a BÉT-en is működni fog a Xetra bevezetésével, amit nálunk kiegészít a jelenleg is működő ajánlattételi limit rendszer. Így biztosítva van, hogy az automatizált kereskedési technikáknak csak pozitív hatásai érvényesüljenek.

(A Privátbankár erről itt tudósított.)

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16960 16825 17025 -0,50% 16945 16960 3 815 392 005 HUF 2024-04-19 15:06:34
MOL 2982 2968 3024 -1,26% 2982 2984 889 956 014 HUF 2024-04-19 15:07:45
MTELEKOM 925 920 925 +0,33% 925 926 204 449 631 HUF 2024-04-19 15:04:32
RICHTER 8880 8805 9000 -0,78% 8855 8880 1 171 989 010 HUF 2024-04-19 15:07:20
OPUS 395 390 398 -0,75% 395 395 40 249 997 HUF 2024-04-19 14:59:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Most aztán törheti a fejét, aki eurót akar venni
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:58
A nap nagy részében erősödött a forint - a nap végére viszont megint veszített erejéből a magyar deviza.
Részvény / Deviza / Áru Ekkora pofon után csak egy irányba repülhetett a BUX
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:44
Tegnap akkorát esett a BUX, hogy ma csak felfelé vezethetett az útja.
Részvény / Deviza / Áru Három forinttal olcsóbb az euró, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2024. április 17. 12:26
A tőzsdéken javult a hangulat, a piac emészti, hogy tolódik az amerikai kamatcsökkentés. A forint nagyot fordult, de nincs egyedül, az euró/dollár vagy a zloty is irányt váltott. Megvan a Telekom-osztalék, fő a fejük a luxusmárkáknak, nagyot estek a bitcoinbányász-részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG