TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy kiszivárgott IMF-jelentés szerint a spanyol bankszektor 70%-a stabil, ez megnyugtathatja a befektetőket. Csakhogy De Guindos gazdasági miniszter mai bejelentése szerint legkevesebb 7 milliárd eurót kell még a Bankia megmentésére költeni, a gazdaság pedig a második negyedévben is zsugorodni fog.

A bankok többsége rendben van?

A Bankia állami feltőkésítése miatt a befektetők aggódnak a spanyol bankrendszer stabilitása miatt, nem tudni ugyanis, hogy hány pénzintézet mérlege és milyen arányban van tele "toxikus" eszközökkel. A spanyol bankok nem teljesítő hitelállománya főleg az ingatlanfejlesztők rossz helyzete miatt nőtt meg, a válság előtt a pénzpiacok olcsó forrásai fújták fel a spanyol ingatlanlufit, mely kipukkanása nemcsak a munkanélküliségi rátát nyomta 20% fölé, de a gazdaság teljesítményében is mély nyomot hagyott.

Házon belül megoldják?
A spanyol bankoknak nincs szükségük európai segítségre - jelentette ki szombaton a Camp David-i G8-csúcstalálkozón Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, visszautasítva ezzel az új francia államfő javaslatát. Részletek >>>

Nem túlzás, Spanyolországban valóságos szellemvárosok is felépültek a hitelbőség idején, sok projektet le kellett állítani, de még több futott zátonyra. A munkanélküliség mértéke most a legnagyobb Európában, 20% felett van, az ország recesszióban, a második negyedévre a kormány további 0,3%-os zsugorodást vár.

Az El Mundo információi szerint a befektetőket egy friss IMF-jelentés nyugtathatja meg, a Valutaalap egy hónapon belül hozza nyilvánosságra a spanyol bankokról készített felmérését, mely szerint a szektor 70%-a stabil, megfelelő likviditással rendelkezik. A befektetők eddig sötétben tapogatóztak, az egyetlen "támpont" az volt, hogy a múlt héten 16 spanyol bankot leminősítettek.

Az előzetesen vártnál is drágább lesz a Bankia megmentése

De Guindos, a spanyol gazdasági miniszter

A spanyol kormány múlt héten jelentette be, kötelezik a bankokat, hogy a jól törlesztő jelzáloghiteleik tőkefedezetét is emeljék fel, a jelenlegi 7 százalékról 30 százalékra. Ez az jelenti, hogy a bankoknak összesen további 30 milliárd eurónyi tartalékot kell képezniük. A tartalékképzésbe a kormány is beszáll, részvényre konvertálható kötvényekkel 5 éves lejáratú hitelt nyújt a bajbajutott pénzintézeteknek.

Luis De Guindos spanyol gazdasági miniszter mai bejelentése szerint a már 4,5 milliárd euróval megtámogatott Bankia újabb mentőcsomagot kaphat, állami forrásból további 7-7,5 milliárd euróhoz juthat az ország negyedik legnagyobb bankja. Ez azt jelenti, hogy az előzetesen kalkulált 10 milliárd eurónál is több közpénzt kell fordítani a 7 regionális takarékszövetkezet összeolvasásából létrejött bankóriás megmentésére.

A spanyol bankoknak összesen 298 milliárd euró kinnlevőségük van ingatlanfejlesztőknél, ez a spanyol belföldi össztermék 30 százaléka. Az összeg felének törlesztésével már késedelemben vannak az adósok, és a gazdasági helyzet romlásával ez az arány nőni fog. Egyes elemzések szerint a bankrendszernek összesen 100 milliárd eurónyi céltartalékot kell félretennie a rossz ingatlanhitelek után

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél