TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság javaslatát a cég finanszírozási problémáinak megoldására, egyben felhatalmazta az igazgatóságot, hogy csődeljárás iránti kérelmet nyújtson be a bírósághoz, amennyiben ezt a likviditási helyzet szükségessé teszi, illetve a megoldás érdekében javasolt tárgyalások nem vezetnek eredményre, és a cég ellen felszámolási eljárás iránti kérelmet nyújtanak be - közölte a társaság a BÉT honlapján szombaton.

A közzétett közgyűlési határozatok szerint a részvényesek kedden elfogadták a társaság likviditási helyzetéről készült tájékoztatót, illetve a tájékoztatóban vázolt megoldási javaslatokat. Az igazgatóság javaslata szerint felére csökkentették a testület tagjainak javadalmazását

Felhatalmazták az igazgatóságot, hogy a 2012/A, 2014/A, 2015/A és 2016/C sorszámú kötvények, de különös tekintettel a 2012/A kötvények vonatkozásában tárgyaljon a kötvénytulajdonosokkal a kötvények névérték alatti, diszkontált áron történő visszavásárlásáról, ugyancsak meghatalmazást adtak a managementnek, hogy ajánlatot tegyen a kötvénytulajdonosoknak a követelések társasági részesedés formájában történő kielégítésére.

A közgyűlésre készült tájékoztató javasolja a jelenlegi kötvény-visszavásárlási programok folytatását, illetve a kötvény-visszavásárlási program alternatívájaként esetlegesen egy adósság-részvény cserét.

A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a társaság folyamatosan dolgozik olyan áthidaló és dedikált külső pénzügyi forrás megszerzésén is, amely a szabad eszközök fedezetbevonásával történhet meg, és célja a hosszabb lejáratú kötvények diszkontáron történő visszavásárlása.

Kiemelték, hogy a cégcsoport likviditását alapvetően a magyarországi helyzet határozza meg, a tájékoztatóban a román és a lengyel reláció csak kiegészítő tájékoztatásul szolgál.

A 2012. október 29-től november 4-ig tartó, rövid távú likviditási helyzetkép szerint Magyarországon mintegy 246 milliónyi mínuszt mutat az eszközök és követelések egyenlege, míg a cégcsoport egészében 629 millió forintnyi többlet áll rendelkezésre. Hathetes viszonylatban december 9-ig - amennyiben a még vissza nem fizetett, 2012/A jelű kötvényeket diszkontált, 35 százalékos értéken veszik figyelembe - a likviditási egyenleg negatívuma Magyarországon 207 millió forint, míg a csoportszintű egyenlege plusz 408 millió forint.

Az E-Star magyar bankokkal szembeni tartozásainak értéke összesen 2,76 milliárd forint, amiből 461 milliónyi a lejárt követelés. A társaság teljes, 10 milliárd forintnyi kötvényállományából a 2012/A kötvények 1,418 milliárd forintot, a 2014/A 5,9 milliárd forintot, a 2015/A jelű kötvények 1,249 milliárd forintot, míg a 2016/C jelű kötvények 1,431 milliárd forintot tesznek ki kibocsátási értéken. A különféle kötvényekből eddig névértéken 1,027 milliárd forintnyit vásároltak vissza, összesen mintegy 347 millió forintért október 15. és 31. között.

A Magyarországon, Lengyelországban és Romániában hőtermelést és hőszolgáltatást végző társaság augusztusban közzétett konszolidált tőzsdei jelentése szerint a cég 2,25 millió euró nettó veszteséget könyvelt el 2012. első félévében, míg egy évvel korábban 7,66 millió euró nyeresége volt. A növekvő likviditási probléma a jelentés szerint elsősorban a magyarországi önkormányzatok fizetési moráljának romlásával vannak összefüggésben, ezen felül a korábban kibocsátott kötvényekhez kapcsolódóan kamatfizetések is terhelik a vállalatot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél