TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A Policy Agenda KKV Konjunktúra Indexe javulást jelez a tavalyi évhez képest, de az is jól látszik az adatokból, hogy a cégvezetők bizakodóbbak voltak 2011-ben.

A Policy Agenda KKV Konjunktúra Indexe változatlanul a szektor nehéz helyzetét tükrözi,  változatlanul messze van a 2011 elejei hangulattól, és jelenleg 45,2%-on áll. Az adatok azt mutatják, hogy a kis- és középvállalkozások vezetői szerint még várat magára a gazdaság fellendülése, és a cégek fejlesztési szándékai terén is kedvezőtlen az összkép.

A 2013. II. negyedévi 45,2% még messze van a két évvel ezelőtt mértekhez képest. 2011 elején bizakodóbb volt a hangulat a hazai gazdaság jelentős részét magába foglaló kkv szektorban, ezt mutatta az akkor mért 50% fölötti KKV Konjunktúra Index érték. A legpesszimistább hangulat 2012 elején volt, azóta több mint 5 százalékkal nőtt az index.

Időszak

Policy Agenda KKV Konjunktúra Index

2013. II. negyedév (előrejelzés) 45,2%
2013 I. negyedév n.a.

2012. IV. negyedév

42,2%

2012. III. negyedév

43,4%

2012. II. negyedév

42%

2012. I. negyedév

39,8%

2011. IV. negyedév

42,2%

2011. III. negyedév 50,4%
2011. II. negyedév 50,2%

Saját vállalkozásuk helyzetét már pozitívabban látják

A megkérdezett cégvezetőknek még mindig több mint a fele - 52%-uk - szerint a következő félévben romlani fog a magyar gazdaság helyzete. 2013 elején az ország helyzetéhez képest továbbra is valamivel optimistábbak a cégvezetők saját vállalkozásuk állapotának megítélésében.

A válaszadók nagyobb része, 35%-a még mindig úgy gondolja, hogy romlani fog cégének pozíciója, és csupán 33%-uk számít valamiféle javulásra. A tavalyi évben a pesszimisták aránya még  52% volt, most ezeknek egyharmada a semleges választ adók közé került, egyfajta esélyt jelezve az ez évi javulásra.

Stagnáló beruházási kedv

A cégek likviditási helyzete a cégvezetők véleménye alapján vegyes képet mutat. A válaszadók majd egyharmada (31%) azt mondja, hogy a következő félévben romlik cégének pénzügyi helyzete. A cégvezetők 39%-a lát esélyt arra, hogy a következő félévben bővítse vállalkozásának tevékenységét. Bár ez kevés lehet egy érezhető kibontakozáshoz, növekedéshez, mégis jobb, mint a tavalyi év végén mért 31%-os adat volt.

Nőtt ugyanis azok száma (27%-ról 29%-ra), akik szerint a bizonytalan jövő ellehetetleníti a beruházások tervezését, illetve megvalósítását, és további 30%-uk szerint is nagymértékben korlátozza a fejlesztési-beruházási terveket és megvalósíthatóságukat. Ráadásul közepes mértékben hátráltatják a beruházásokat a finanszírozási nehézségek, és a régóta elégtelennek ítélt belföldi kereslet is.

Javuló értékesítési helyzet

Javuló értékesítési helyzetet várnak a cégvezetők, akiknek várakozása az értékesítési helyzetet érintően elérték a két évvel ezelőtti szintet, mivel már 33%-uk számol azzal, hogy belföldön javulhatnak a pozíciói ezen a területen. Ugyanakkor az exportra termelő cégeink között már nincs ilyen kedvező várakozás, hiszen a két évvel ezelőtti 37%-hoz képest, most csak 29%-uk mondja azt, hogy javulhat, vagy akár jelentősen javulhat cégének értékesítési helyzete a következő félév során.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
hírlevél