Policy Agenda
Makro / Külgazdaság Lassul a GDP bővülése – kevésbé optimisták a háztartások is  
Privátbankár.hu | 2019. november 7. 12:13
Egyes területeken már nem folytatódik a gazdaság korábbi erőteljes javulása, a vállalatok körében változatlan, de a háztartásoknál az eddigi optimizmus csökken, és enyhe kockázat is érezhető a külső gazdaság lassulása miatt.
Karrier Nemhogy javulna, arányosan egyre rosszabb az orvosok fizetése 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 21. 17:16
Az elmúlt években több területen is életpályamodellt vezetett be a kormány a közszférában. Ugyanakkor folyamatosan lehet olvasni munkaerőhiányról, néhol már a szolgáltatási színvonal visszaeséséről. A Policy Agenda legfrissebb elemzésében azt nézte meg, hogy a közszféra bérei hogyan néznek ki munkakörök szerint, illetve milyen változás történt 2016-hoz képest.
Személyes pénzügyek Váratlan kiadás: neked van 476 ezer forint félretett pénzed? 
Privátbankár.hu | 2019. május 9. 15:25
A magyar társadalom mintegy kétharmada úgy érzi, hogy nincs anyagilag felkészülve arra, ha kisebb váratlan kiadást kell finanszíroznia - derül ki egy friss kutatásból. Furcsa, de a Budapesten élők szubjektív anyagi biztonságérzete az egyik legalacsonyabb. Ez a korábbi évben egyáltalán nem volt így.
Vállalat Ezek most a legnagyobb szakszervezetek Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2019. február 27. 08:47
Összeszedték, melyek a legnagyobb tagdíjbevétellel rendelkező szakszervezetek jelenleg az országban.
Makro / Külgazdaság Tényleg kell sztrájktól tartania Orbánéknak? 
Privátbankár.hu | 2019. január 9. 15:01
A Munka Törvénykönyvének módosításával ettől az évtől kezdve éves 400 óra túlórakeretre, és akár hároméves elszámolási időszak bevezetésére is lehetősége van a munkáltatónak. A törvény elutasítottsága hatalmas, és ennek kapcsán több tüntetés is volt. A kérdés, hogy lesz-e, illetve lehet-e sztrájk, amely a kormányt korrekcióra késztetheti. Ezt a helyzetet elemezte a Policy Agenda.
Makro / Külgazdaság Eddigi legnagyobb próbatételére készül az Orbán-kormány 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 15. 15:03
Három tényező azt mutatja, hogy a kormány ismét elszánta magát az egészségügyi rendszer átalakítására, megreformálására. A saját rossz tapasztalatai, illetve az előző kormányok hibái láthatólag még óvatosabbá teszik a kabinetet, mint ahogy más ügyekben megszoktuk. A Policy Agenda egy küszöbönálló egészségügyi reform lehetőségeit nézte meg politikai időzítés szempontjából.
Makro / Külgazdaság Elküldi a közmunkásokat a kormány - hová tűnt 70 ezer ember? 
Privátbankár.hu | 2018. június 28. 16:30
A kormány még tavaly bejelentette, hogy jelentősen le akarja építeni a közmunkarendszert, és távlati céljuk szerint 150 ezer főt kívánnak foglalkoztatni. A 2016-os létszám-csúcshoz képest az év első négy hónapjának adatai alapján már 73 ezerrel dolgoznak kevesebben ebben a rendszerben.
Makro / Külgazdaság Leépítik a jóléti rendszert – mire költ a kormány? 
Privátbankár.hu | 2018. június 20. 18:04
A magyar költségvetés szerkezete a gazdaság válság után, de főleg a 2010-es kormányváltást követően látványosan megváltozott. A kormány jelentősen csökkentette a jóléti funkcióra jutó kiadásokat, és növelte az állami működési funkciók, valamint a gazdasági funkciók kiadásait.
Személyes pénzügyek Nagy baj lesz a nyugdíjjal - mitől rettegnek a magyar munkavállalók? 
Privátbankár.hu | 2018. június 15. 18:01
Egy friss felmérés szerint a nyugdíjaskori megélhetési problémáktól félnek a legjobban a magyar munkavállalók, de sokak szerint már a nyugdíj előtt, a következő években is gondok lehetnek a megszokott életszínvonal fenntartásával. A magyar dolgozóknak csak 15 százaléka nem fél semmitől a munka világában.
Személyes pénzügyek Bajban a magyarok - óriási gond lehet egy hirtelen kiadás 
Privátbankár.hu | 2018. május 23. 12:34
A magyar „létminimum érték” azt fejezi ki, hogy mekkora összegből tud megélni minimális szinten egy család, ha nincs váratlan kiadása. A váratlan kiadás pedig sokféle dolog miatt lehet, például akár egy háztartási gép nagyobb javítása, cseréje, vagy a munkából átmeneti kiesés miatti anyagi nehézség, vagy váratlan betegség.
Személyes pénzügyek Szétszakadt az ország: óriási különbségek vannak a nyugdíjban  
Privátbankár.hu | 2018. március 11. 10:30
A kormány a választások előtt pár héttel megrendelte az Idősügyi Tanácstól, hogy ismét kapjanak 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. Közben az ellenzéki pártok nyugdíjminimum-emelést követlenek, és ígérnek. A Policy Agenda heti elemzésében egy harmadik aspektusát vizsgálja meg a témának, ez pedig a területi egyenlőtlenségek növekedése a nyugdíjasok között.
Személyes pénzügyek Jobb helyet találtak a pénznek - emiatt nem emelkedik a közmunkások bére  
Privátbankár.hu | 2018. január 11. 06:06
Ebben az évben nem emelkedik a közmunkások bére, miközben a minimálbér 8 százalékkal növekszik. Továbbra is nyílik az olló a két dolgozói réteg keresete között, miközben vitathatatlanul növekszik a legszegényebb társadalmi réteg munkaerőpiaci aktivitása. A Policy Agenda elemzése szerint ugyanakkor ez a társadalmi egyenlőtlenség növekedését hozta.
Makro / Külgazdaság Visszavett a kormány a tempóból - tényleg ennyire hiányzik a kétharmad? 
Privátbankár.hu | 2017. december 10. 17:01
A választások előtti utolsó teljes ülésszak vége előtt érdemes megnézni, hogy a kétharmados törvényhozás, a felpörgetett törvényhozási munka és a frakciókormányzás szempontjából hogyan áll a parlament. A Policy Agenda elemzése szerint csökken a kormánypárt aktivitása, és szinte eltűntek a kétharmados törvények.
KKV Szokatlan dolog történik a magyar bérekkel: ettől nő a fizetésed?  
Privátbankár.hu | 2017. november 29. 12:41
A gazdaság válság óta a legnagyobb béremelési hullám figyelhető meg a magyar gazdaságban. Elemzések szerint a bérek növekedése mögött két tényező áll: a munkaerőhiány és a minimálbér, garantált bérminimum emelése. Ha az adatok mögé nézünk, akkor érdekes fordulat látszik a kiscégek körében.
Makro / Külgazdaság Magyar nyugdíjemelés: egyre nagyobb lesz a felháborodás  
Privátbankár.hu | 2017. november 25. 12:44
A kormány idén kiegészítő nyugdíjemeléssel, nyugdíjprémiummal és egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal keresi az időskorú választók kegyét. Közben folyamatosan elmondják, hogy nem csak megőrizték a nyugdíjak értékét, hanem növelni is tudták az elmúlt években. Most egy friss elemzés azt vizsgálta meg, hogy a magyar nyugdíjak növekedése mennyire egyedülálló az Európai Unió keleti felén.
Makro / Külgazdaság Valami megváltozott: megint nő a bizonytalanság Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2017. november 12. 13:37
A Policy Agenda által számított Gazdasági Fejlődés Index az előző év végi lassú csökkenés után 2017-ben nem változott. Ez alapján ez évben és a következőben kissé talán lassabban, de folytatódik a gazdaság egészének a javulása. A háztartásoknál átlagosan kedvező a - jövedelmek jelentős szóródás melletti növekedése által kiváltott - fogyasztás bővülése.
KKV Emiatt szenvednek a magyar cégek – a kormány semmit nem tesz? 
Privátbankár.hu | 2017. október 7. 16:20
Csökkent azoknak a kis-és középvállalkozásoknak a száma, amelyek javulást várnak a gazdaság általános helyzetében. A munkaerőhiány problémáját egyre jelentősebbnek érzik a cégvezetők, miközben negatívnak látják a kormány ezen területen nyújtott teljesítményét.
Karrier Mi lett a közmunkásokkal?  
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 23. 12:34
A kormány radikálisan elkezdte lefaragni a közmunkások számát. Egy évvel ezelőtti állapothoz képest nagyjából 50 ezerrel kevesebben kapnak munkát. Mi lett ezekkel az emberekkel? Hova kerül az erre a célra tervezett pénz, és milyen társadalmi változásokat okozhat a most alakuló folyamat?
Makro / Külgazdaság Újra dolgozó nyugdíjasok: ez lenne a megoldás a munkaerőhiányra?  
Privátbankár.hu | 2017. május 31. 14:20
A kormánypártok a diákszövetkezetek példáján felbuzdulva a nyugdíjasoknak is megteremtenék a szövetkezeti formában történő foglalkoztatást. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy ez a szövetkezeti forma valójában esélyt jelenthet-e a nyugdíjban lévők foglalkoztatására.
Makro / Külgazdaság Elengedi a kormány a közmunkások kezét? Mi lesz velük jövőre?  
Privátbankár.hu | 2017. május 13. 15:27
A kormány a jövő évi költségvetési törvény javaslatában 100 milliárd forinttal kevesebbet szán a közfoglalkoztatásra, mint az idei tervekben szerepelt. Ezzel visszalépnek a 2014. évi szintre. Az a kérdés, hogy mi lesz a most közmunkán élőkkel, vagy a munkaerőhiány mindenre a megoldás? A Policy Agenda heti elemzésében ezt a kérdést vizsgálta.
KKV Súlyos a munkaerőhiány – tényleg csak a fiatalok segíthetnek ezen? 
Privátbankár.hu | 2017. április 5. 08:52
A Policy Agenda felmérése szerint egyre több vállalkozás érzi magán a terhet, a pályakezdő fiatalokon kívül azonban más nem jelenthet megoldást.
Vásárló Ingyenes gyógyszer: járjon minden 65 év felettiek? 
Privátbankár.hu | 2017. március 29. 13:01
Az elmúlt hetekben az MSZP miniszterelnök-jelöltje „Fizessenek a gazdagok” címmel hirdetett új politikát. Pár napja pedig az MSZP elnöke beszélt arról, hogy 65 év felett a gyógyszer ingyenes lesz mindenkinek. Élénk vita kezdődött arról, hogy a két üzenet megfér-e egymás mellett, azaz mi lesz a 65 év feletti gazdagok gyógyszerével. Ennek kapcsán a Policy Agenda megvizsgálta a jelenlegi támogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Munkaerőhiány és nyugdíj: minden ezen áll vagy bukik? 
Privátbankár.hu | 2017. március 22. 16:22
A munkaerőhiány, az alacsony bérek és a nyugdíjak kérdése egyre inkább összekapcsolódik. A választásokhoz közeledve pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a magukat kormányképesnek tartó politikai erőknek mondaniuk kell valamit ebben a kérdésben is. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy a pártoknak milyen problémákkal, és megoldási nehézségekkel kell szembenézniük ebben az ügyben.
Karrier Mi történt az egészségügyi dolgozók bérével? 
Privátbankár.hu | 2017. március 9. 12:30
Az elmúlt években a kormány és az ellenzék közötti szakpolitikai összecsapás két fő területe az oktatás és az egészségügy volt. A kormány mindkét területen hatalmas béremelést emleget, míg az ellenzék szerint a lényeg az, hogy hatalmas pénzeket vontak ki ebből a két rendszerből. A Policy Agenda elemzésében most az egészségügy bérhelyzetét vizsgálta meg.
Makro / Külgazdaság Új problémákkal találják szembe magukat a magyar cégek  
Privátbankár.hu | 2017. február 15. 14:18
Több tényező is hiányzik a versenyképesség javításához.
Karrier Hasznos vagy veszélyes lépés megszüntetni a közmunkát?  
Privátbankár.hu | 2017. február 8. 12:31
A kormány bejelentette, hogy átgondolja a közmunkarendszer működését. A közmunka egyes területeken a munkaerőhiány egyik okozója, míg máshol az egyenlőtlenség generálója. Politikailag ugyanakkor nagyon nehéz visszavonulót fújni.
Makro / Külgazdaság Mi a tétje Putyin budapesti látogatásának?  
Privátbankár.hu | 2017. január 25. 09:00
Az orosz elnök jövő héten újra Magyarországra jön.
KKV Megszűnéstől tartanak a hazai kisvállalkozások a béremelések miatt 
Privátbankár.hu | 2017. január 11. 08:56
A kkv-k közel fele tart attól, hogy a béremelések és a járulékcsökkentések végül a piaci szereplők eltűnéséhez vezetnek.
Makro / Külgazdaság Rázós hónapok várnak a miniszterekre: ezek lesznek most a nagy ügyek 
Privátbankár.hu | 2017. január 4. 14:30
A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a tavaszi ülésszakra vonatkozó törvényalkotási tervét, amelyben 48 törvény szerepel. A Policy Agenda az általuk kidolgozott index segítségével megvizsgálták az elkövetkező hat hónap jogalkotási munkáját, és megnézték, hogy mely minisztereknek lesz nehéz a következő időszak.
KKV Súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek, de vendégmunkásokat nem akarnak 
Privátbankár.hu | 2016. október 5. 11:01
A munkaerőhiányt és az adórendszert tartják a cégvezetők a magyar gazdaság legnagyobb bajának.
Makro / Külgazdaság Lázár hiába mutogat az EU-ra, a gond itthon van? 
Privátbankár.hu | 2016. július 13. 09:57
Lázár János miniszter nagyon határozottan amellett állt ki, hogy egy, az Európai Unióról szóló népszavazáson a kilépés mellett szavazna.
KKV Mire számítanak a cégek? Óriási a bizonytalanság 
Privátbankár.hu | 2016. július 6. 08:39
Nem látszik egyértelmű kép a friss felmérésből, érzik a magyar cégvezetők is a gazdasági helyzet instabilitását.
Makro / Külgazdaság Hamarosan indul a nagy csata - mennyivel emelik a minimálbért? 
Privátbankár.hu | 2016. június 1. 09:47
A költségvetés és az adótörvények benyújtásával minden technikai paraméter adott ahhoz, hogy elkezdődjenek a 2017. évi minimálbér-tárgyalások.
KKV Váratlanul borúlátóak a magyar cégek – a közmunka csak rontja a helyzetet 
Privátbankár.hu | 2016. április 6. 14:41
Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített KKV Konjunktúra Index értéke váratlanul jelentős mértékben csökkent. Az előző negyedéves 49,3 pontról 45,4 pontra mérséklődött, ami a 2013. III. negyedévi hangulatnak felel meg. Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy hiába van gazdasági növekedés, ez az érzet nem általános a kis- és középvállalkozások vezetőinek körében.
Makro / Külgazdaság Ezt a csatát a kormány megnyerte – így verték le a sztrájkolókat  
Privátbankár.hu | 2016. március 23. 13:05
A vasútnál elmarad a sztrájk, a pedagógusokat engedményekkel elégítené ki a kormány, egyedül a Volán-társaságoknál van készülődés. Röviden március végén így néz ki a társadalmi elégedetlenség. Ugyanakkor a kormánynak nem sikerült minden konfliktusforrást ártalmatlanítania, de egyenlőre elkerülte egy nagyobb sztrájk lehetőségét.
Makro / Külgazdaság Mi vár idén a magyar gazdaságra? Jött egy nem túl biztató jóslat  
Privátbankár.hu | 2016. február 10. 10:48
A 2015-ös kedvező gazdasági folyamat úgy tűnik, idén nem ismétlődik meg.
Makro / Külgazdaság Felesleges színjáték, vagy valódi spórolás - mire készülnek Lázárék? 
Privátbankár.hu | 2016. január 27. 12:26
A kormány a bürokrácia csökkentése jegyében jelentősen megnyirbálná az állami alkalmazottak létszámát és első érdemi lépésként februárban dönt a minisztériumi háttérintézmények és kormányhivatalok helyzetéről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint célkeresztben 73 intézmény van, ahol a bérköltségeknek átlagosan a 20 százalékát meg lehetne spórolni.
KKV Kevesebb lesz az ingyenpénz - már nem is reménykednek a magyarok? 
Privátbankár.hu | 2016. január 9. 14:26
Itt az új év. Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített KKV Konjunktúra Index értéke 49,3 pontra nőtt, amely az előző negyedévhez képest ugyan a cégek javuló gazdálkodási hangulatát mutatja, de a cégek többsége még mindig pesszimista.
KKV Politikai bénázás miatt omlik össze a magyar egészségügy 
Privátbankár.hu | 2015. december 9. 18:05
Az egészségügy kapcsán mintha egyre több probléma lenne, napi szinten lehet botrányokról, szakemberhiányról, rossz minőségű szolgáltatásról hallani. Bár többször elszánták már magukat arra, hogy reformértékű változtatásokat hajtsanak végre, ez mégsem történt meg. Ennek ellenére továbbra sem látszik „politikai bukásfaktornak” a kérdés.
Vállalat Fekete felhők mindenhol: mitől fog javulni a helyzet?  
Privátbankár.hu | 2015. november 4. 10:41
Gyengék a növekedési kilátások, a vállalkozások és a lakosság is pesszimista.
KKV Semmi remény? Rossz hírek jöttek a magyar cégvilágból  
Privátbankár.hu | 2015. október 7. 09:08
46,9 pontra csökkent a KKV Konjunktúra Index értéke. Az IBS – Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített felmérésben ez két éves mélypontot jelent. Ennek oka többek között, hogy a cégek többsége nem vár növekedést sem a magyar gazdaságtól, sem pedig saját vállalkozásától. Közben egyre inkább látszik, hogy problémát jelent a megfelelő végzettségű és szaktudású munkaerő biztosítása, amelynek egyik oka a külföldi elvándorlás lehet.
KKV Sok vállalkozás kerülhet bajba - futhatnak a brókerbotrányos pénzeik után 
Privátbankár.hu | 2015. április 1. 16:22
Rendesen megkavarta a magyar pénzintézetek mindennapjait a három botrányos ügy, nagyon megingott a bizalom a szektorban. Ráadásul a vállalkozások csak nagyon nehezen, vagy szinte sehogy sem kaphatják vissza a pénzüket.
Makro / Külgazdaság Hízik, hízik a kis gömböc: minek kell ennyi közmunkás?  
Privátbankár.hu | 2015. március 25. 10:00
Idén a tavalyinál többet, 270 milliárd forintot költ a kormány közfoglalkoztatásra. Ebből a pénzből elvileg 213 ezer ember átlagos havi foglalkoztatását lehet fedezni. Mire elég valójában a pénz? A számok azt mutatják, az önkormányzatoknak mintegy 50 milliárddal is be kellene szállni a programba.
Vásárló Ügyesen titkolják: sokkal többet költünk gyógyszerre, mint négy éve 
Privátbankár.hu | 2015. január 28. 17:01
Az előző kormányzati ciklusban az egészségügyi kiadások közül jelentősnek számító gyógyszerkassza megnyirbálása már megtörtént, 28 százalékkal fizet többet a lakosság, mint korábban. A támogatási kulcsok, a változó nevű és gyártójú termékek olyan áttekinthetetlenek, hogy könnyű elhitetni a választókkal, az ő érdekükben történik minden.
Karrier Remek kilátások: így gondolkodnak a cégvezetők a minimálbér emeléséről 
Privátbankár.hu | 2013. október 9. 12:37
A költségvetés benyújtását követően lassan elkezdődnek a jövő évi minimálbér tárgyalások, illetve majd az országos bérajánlásra vonatkozó háromoldalú egyeztetések. A cégvezetők abszolút többsége szerint növekedni fog a minimálbér összege, sőt 60% úgy gondolja, hogy a 100 ezer forintot is meg fogja haladni ennek mértéke.
Makro / Külgazdaság Százezrek szorultak ki az állami ellátórendszerből 
Privátbankár.hu | 2013. július 10. 11:32
Öt év alatt csaknem megduplázódott azok száma, akik semmilyen ellátást nem kapnak az államtól.
Karrier Sokan érzik laposabbnak a pénztárcát - itt vannak az okok 
Privátbankár.hu | 2013. május 22. 14:20
Bár átlagosan 4,2 százalékkel nőttek az átlagkeresetek egy év alatt, mégis az emberek többsége úgy érzi, hogy csökkent a fizetése. Ráadásul az sem mindegy, hogy mennyi idős és hol lakik az ember.
Makro / Külgazdaság Fél szűk esztendő? A cégeknek még várni kell a szebb napokra 
Privátbankár.hu | 2013. május 2. 11:38
A gazdaság tavalyi erőteljes csökkenése, az ipari termelés lelassulása és visszaesése, a munkanélküliség, a fogyasztás további szűkülése nem segítheti a fejlődés megindulását, elemzők szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG