<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Öt év alatt csaknem megduplázódott azok száma, akik semmilyen ellátást nem kapnak az államtól.

A válság eredménye: a munkanélküliek több mint fele hiába kér segítséget

A Policy Agenda elemzése szerint a 2008-as válság előtti időszakhoz képest 141 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma. Ezen a jelenlegi kormány nem tudott jelentősen változtatni, igaz kb. 20 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik a KSH adatgyűjtése során arról számoltak be, hogy az elmúlt időszakban nem volt munkájuk. Ennek  oka lehet, hogy míg 2010 májusában 104 ezer ember dolgozott közfoglalkoztatás keretében, most 124 ezret mutatott ki a KSH.

 

 

A munkaügyi rendszer nyilvántartása szerint a válság kezdete óta 120 ezerrel nőtt azoknak a száma, akik semmilyen ellátást sem kapnak az államtól. 2008 májusában még 155 ezren voltak olyanok, akik szerettek volna munkát találni, és ezért rendszeres időközönként megjelentek a munkaügyi szolgálatnál, de valamilyen kizáró ok miatt, még szociális ellátásra sem voltak jogosultak. 2010-re a számuk meghaladta a 223 ezret, míg a legfrissebb adatok szerint már 276 ezren vannak az ellátás nélküliek. Ez azt jelenti, hogy 2013-ban a munkaügyi rendszer ügyfeleinek 54 százaléka olyan személy, aki nem kap tanácsadáson és információn kívül segítséget az államtól ahhoz, hogy elhelyezkedhessen.

időszak

2008. május

2010. május

2013. május

nyilvántartásban szereplők száma

424 ezer

556 ezer

515 ezer

ebből ellátás nélküliek

155 ezer

223 ezer

276 ezer

ellátás nélküliek aránya

37%

40%

54%

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

Csökkenő álláskeresési idő, több segélyezett

A jelenlegi kormány Európa legrövidebb ideig tartó álláskeresési támogatási rendszerét vezette be. Ennek hamar megjelent a társadalmi hatása, mivel 2010-hez viszonyítva 104 ezerrel csökkent az álláskeresési támogatásban részesítettek száma. Ez mintegy 60 százalékos csökkenést jelent, ami rendkívül radikális ilyen rövid idő alatt.

Az álláskeresési támogatás rendszere 2011 szeptemberében változott. Az álláskeresési járadékot az eddigi 270 nap helyett legfeljebb 90 napig folyósíthatják. A járadék felső határa a minimálbér. Az aktív keresőképeseknél megszűnt az álláskeresési segély. Eddig ezt az álláskeresési járadék lejárta után kaphatták.

Több a segélyezett

A Policy Agenda szerint nehéz felmérni, hogy mi történik azokkal, akik elvesztették a jogosultságukat a munkanélkülieknek járó támogatásra. Ha valaki egyedülálló, vagy olyan a család jövedelmi helyzete hogy a háztartásban vele együtt élőknek lényegében nincsen jövedelmük, akkor bekerülhet az illető a szociális segélyesek rendszerébe. Az adatok azt mutatják, hogy az ezekben a háztartásokban élők száma 159 ezerről 187 ezerre nőtt. Azaz az álláskeresési támogatás letelte után 28 ezren átkerültek a segélyezettek közé.

41 ezerrel csökkent azok száma, akik kikerültek a munkaügyi hálózat nyilvántartásából. A Policy Agenda szerint jelentős részük olyan személy, aki a munkanélküli ellátás letelte után semmilyen segítséget sem kap az államtól, és nem is látja értelmét, hogy időközönként megjelenjen a munkaügyi szolgálat irodáiban.

Amennyiben ehhez hozzászámoljuk azt az 53 ezres növekedést, amennyivel megugrott az ellátás nélküliek száma 2010-hez képest, akkor már 122 ezer emberrel számolhatunk.

2010. május

2013. május

változás

álláskeresési támogatásban részesülők száma

174 ezer

70 ezer

104 ezer fő csökkenés

szociálist támogatásban  részesülők száma

159 ezer

187 ezer

28 ezer fő növekedés

ellátás nélküliek

223 ezer

276 ezer

53 ezer fő növekedés

nyilvántartásban lévők

556 ezer

515 ezer

41 ezer fő kikerült a rendszerből

változások eredménye

122 ezer fő

Forrás: az NFSZ adatai alapján készítette a Policy Agenda

Összességében - a Policy Agenda szerint - az látszik, hogy a jelenlegi kormány nem tudott kitörni abból a helyzetből, amelyet a gazdasági válság okozott. Természetesen nehéz pontosan megítélni, hogy ebben mekkora az ad-hoc döntésekre épülő unortodox gazdaságpolitika szerepe. Az azonban egyértelműen látszik, hogy a költségvetési hiány mindenáron történő lefaragásának áldozatul esett a munkanélküliek jelentős része. Számukra még a szociális rendszer sem tudott védelmet adni, hanem állami segítség nélkül kénytelenek napról napra élni. Rajtuk láthatólag még a közmunka sem segített, hiába fordít rá jelentős összegeket a kormány, írja a Policy Agenda.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint megjelent Vuhanban a koronavírus, az egész várost letesztelik
MTI | 2021. augusztus 3. 09:54
A vírus legelső gócpontjában tavaly június óta nem találtak fertőzöttet, de hétfőn egy szuszra kettőt is.
Makro / Külgazdaság Húszezren már foglaltak időpontot a harmadik oltásra, négyezren meg is kapták azt
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 09:28
Az idősotthonokban is elkezdődött a következő oltások felvétele. Közelít a járvány újabb hulláma, de a berobbanására még várni kell.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor válaszcsapást mért az Európai Bizottságra
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 08:13
A magyar kormány minden aggodalmat visszautasít, ami a jogállamisági jelentésben szerepel. Nincs nagyobb korrupciós probléma, mint máshol, és a médiával is minden rendben van, kellően színes.
Makro / Külgazdaság Németországban is jön a harmadik oltás
MTI | 2021. augusztus 3. 07:51
Szeptembertől, a rizikócsoportoknak.
Makro / Külgazdaság NER humor: milliókat érnek az Orbán és Mészáros viccek
Vég Márton | 2021. augusztus 3. 05:28
Nevetni mindenki szeret, ezt pedig pénzzé lehet alakítani. Bödőcs Tibortól Fábry Sándorig sokan remekül megélnek a NER-kompatibilis humorból.
Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos