<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A 2015-ös kedvező gazdasági folyamat úgy tűnik, idén nem ismétlődik meg.

A Policy Agenda által számított Gazdasági Fejlődés Index (GFI) 2015. IV. negyedévében az előző negyedévi mértéknél kissé kedvezőbb, 1,05-os értéket mutat.

Az index az első negyedévi növekedés utáni csökkenés majd stagnálás után ismét enyhén javul. Az előző két negyedévhez képest a vállalkozások összesített mutatója javul, míg a háztartások helyzete lényegében stagnál és a monetáris mutatók romlanak.

A gazdaság növekedése tovább lassul

A GFI index enyhe emelkedése, összetevőinek lassú és vegyes alakulása arra utal, hogy a tavalyi év kedvező gazdasági folyamata nem ismétlődik meg és a 2015-re előre jelzett alacsonyabb növekedés is kissé tovább mérséklődhet, így 2,1-2,4 százalék között várható az éves növekedésünk. Ezt erősítik a vállalati konjunktúra felvételeink is.

A külföldi tőkebevonás és az ipari termelés szintjének enyhe javulása utal azért arra, hogy a gazdaság szereplői nem bíznak a gyors és megalapozott növekedésben. Alátámasztja véleményüket a magyarországi munkaerőhelyzetet kedvezőtlenül befolyásoló elvándorlás, a kialakult hiányszakmák növekvő súlya, a szakképzett munkaerőhiány.

A részindexek alakulása, a változások értéke. Forrás: Policy Agenda

A vállalkozások számára továbbra is gazdálkodási nehézséget jelentenek a pályázati rendszer, a korrupciós ügyek, a jogbiztonság hiányosságai. A foglalkoztatottság problémáinak megoldásában pedig a kormány nem partnere sem a munkaadói, sem a munkavállalói oldalnak.

Több adó folyt be, de...

A GFI pénzügyi mutatói az előző negyedévhez viszonyítva romlottak. Bár az adóbevételek a NAV-hoz kötelezően bekötött pénztárgépek hatására megnőttek és így a 2015-ös kormányzati hiány akár 2 százalékhoz közeli mértékben teljesült, a továbbiakban talán nehéz lesz újabb csökkentést elérni. Varga Mihály szerint idén 2 százalék alá mehet a hiány >>>>

Pénz kellene az oktatásba, egészségügybe

Az adósságállományunk csökkentése is változatlanul nehéz folyamat. Kedvező lehet azonban, hogy jövőre már mind a vállalati, mind a lakossági hitelezés volumene növekedhet. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a szociális területekből (egészségügy, oktatás) eddig kivont sok ezer milliárd forint miatt kialakult alacsony ellátottsági színvonal javítása jelentős plusz forrásokat fog igényelni. Ezt pedig az egyre nagyobb társadalmi nyomás feltétlenül ki fogja kényszeríteni.

Nem jönnek az EU-s pénzek

Az elmúlt évek magas szintű EU-támogatások csökkenése  már most érezhető beruházás-lassulást okoz. Ezt nem fogja ellensúlyozni a lakástámogatási rendszerben elképzelt 10+10 millió forintos újabb hitelezéssel támogatott és remélt építőipari kereslet-növekedés, ráadásul ez jelentősen megterhelheti majd a költségvetést. 2016-ban a beruházások akár 5 százalékponttal visszaeshetnek, az építési-szerelési tevékenység pedig összességében stagnálni fog.

Meddig gyengül a forint?

A világgazdaságban erősödik a pénzügyi bizonytalanság, egyes országok kamatnövelési lépéseit más országokban éppen a nehezedő finanszírozási miatti újabb pénzügyi lazítás kísérheti. Mindezek befolyásolják majd a forint és deviza befektetéseket, a kamatokkal és árfolyammal kapcsolatos várakozásokat bizonytalanná teszik. A forint árfolyama egész évben gyenge marad, 2016 végére átlagosan 320 forint/euró árfolyam lehetséges.

Nem csökkennek a háztartási jövedelmi különbségek

A GFI indexben a háztartási gazdálkodást jellemző indikátorok mértéke bár kis mértékben nő, de ez inkább jövedelmi viszonyok változatlanságra utal. A harmadik negyedévi csökkenő havi bruttó, és nettó reálkereset növekedések az év végére újra lassú emelkedésbe fordultak.

A háztartások vagyoni helyzetének összességében mért javulása a háztartások felső és alsó rétegei közötti eddig is jelentős mértékben, ütemben növekvő különbség eredménye. Az idén várható fogyasztásbővülés a kiskereskedelmi forgalom 3 százalék körüli mértékében és évi 1 százalék körüli infláció mellett valósulhat meg.

Mi lesz a fizetésekkel?

A bruttó átlagkeresetek a 2014-es és 2015 évi 4 százalékos bővülése kissé javul, és 5-8 százalékpontos emelkedése valószínűsíthető. A munkanélküliségi indikátor változatlanul a közmunka és a külföldi munkavégzők számbavételének sajátossága miatt javítja a foglalkoztatási helyzetet.

A vállalati szféra növekedési esélyben bízik

A vállalkozói szféra gazdálkodásának GFI indikátorai összesítve javuló helyzetet mutatnak 2015 negyedik negyedévében is. Az export piaci konjunktúra kicsit visszaeshet, de a magyarországi vállalkozói konjunktúra felmérések és a német IFO-index is a következő félévre kis erősödést jeleznek. A bizonytalanságot továbbra is a tőkeellátottság problémái, az egyre nagyobb gondokat okozó létszám nehézségek jelzik.

A növekedés esélyeit a hitelezés várható könnyítésében, a gazdálkodási körülmények érezhető fejlesztésében látják. A cégek már maguk is igyekeznek létszámgondjaikat saját erőből segíteni, így külön kedvezmények nyújtásával, esetenkénti magasabb bérezéssel. A vállalkozói szféra bizonytalanságát azonban a beruházási lehetőségek hiánya, a még mindig elégtelen kereslet negatívan befolyásolja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos