5p
A 2015-ös kedvező gazdasági folyamat úgy tűnik, idén nem ismétlődik meg.

A Policy Agenda által számított Gazdasági Fejlődés Index (GFI) 2015. IV. negyedévében az előző negyedévi mértéknél kissé kedvezőbb, 1,05-os értéket mutat.

Az index az első negyedévi növekedés utáni csökkenés majd stagnálás után ismét enyhén javul. Az előző két negyedévhez képest a vállalkozások összesített mutatója javul, míg a háztartások helyzete lényegében stagnál és a monetáris mutatók romlanak.

A gazdaság növekedése tovább lassul

A GFI index enyhe emelkedése, összetevőinek lassú és vegyes alakulása arra utal, hogy a tavalyi év kedvező gazdasági folyamata nem ismétlődik meg és a 2015-re előre jelzett alacsonyabb növekedés is kissé tovább mérséklődhet, így 2,1-2,4 százalék között várható az éves növekedésünk. Ezt erősítik a vállalati konjunktúra felvételeink is.

A külföldi tőkebevonás és az ipari termelés szintjének enyhe javulása utal azért arra, hogy a gazdaság szereplői nem bíznak a gyors és megalapozott növekedésben. Alátámasztja véleményüket a magyarországi munkaerőhelyzetet kedvezőtlenül befolyásoló elvándorlás, a kialakult hiányszakmák növekvő súlya, a szakképzett munkaerőhiány.

A részindexek alakulása, a változások értéke. Forrás: Policy Agenda

A vállalkozások számára továbbra is gazdálkodási nehézséget jelentenek a pályázati rendszer, a korrupciós ügyek, a jogbiztonság hiányosságai. A foglalkoztatottság problémáinak megoldásában pedig a kormány nem partnere sem a munkaadói, sem a munkavállalói oldalnak.

Több adó folyt be, de...

A GFI pénzügyi mutatói az előző negyedévhez viszonyítva romlottak. Bár az adóbevételek a NAV-hoz kötelezően bekötött pénztárgépek hatására megnőttek és így a 2015-ös kormányzati hiány akár 2 százalékhoz közeli mértékben teljesült, a továbbiakban talán nehéz lesz újabb csökkentést elérni. Varga Mihály szerint idén 2 százalék alá mehet a hiány >>>>

Pénz kellene az oktatásba, egészségügybe

Az adósságállományunk csökkentése is változatlanul nehéz folyamat. Kedvező lehet azonban, hogy jövőre már mind a vállalati, mind a lakossági hitelezés volumene növekedhet. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a szociális területekből (egészségügy, oktatás) eddig kivont sok ezer milliárd forint miatt kialakult alacsony ellátottsági színvonal javítása jelentős plusz forrásokat fog igényelni. Ezt pedig az egyre nagyobb társadalmi nyomás feltétlenül ki fogja kényszeríteni.

Nem jönnek az EU-s pénzek

Az elmúlt évek magas szintű EU-támogatások csökkenése  már most érezhető beruházás-lassulást okoz. Ezt nem fogja ellensúlyozni a lakástámogatási rendszerben elképzelt 10+10 millió forintos újabb hitelezéssel támogatott és remélt építőipari kereslet-növekedés, ráadásul ez jelentősen megterhelheti majd a költségvetést. 2016-ban a beruházások akár 5 százalékponttal visszaeshetnek, az építési-szerelési tevékenység pedig összességében stagnálni fog.

Meddig gyengül a forint?

A világgazdaságban erősödik a pénzügyi bizonytalanság, egyes országok kamatnövelési lépéseit más országokban éppen a nehezedő finanszírozási miatti újabb pénzügyi lazítás kísérheti. Mindezek befolyásolják majd a forint és deviza befektetéseket, a kamatokkal és árfolyammal kapcsolatos várakozásokat bizonytalanná teszik. A forint árfolyama egész évben gyenge marad, 2016 végére átlagosan 320 forint/euró árfolyam lehetséges.

Nem csökkennek a háztartási jövedelmi különbségek

A GFI indexben a háztartási gazdálkodást jellemző indikátorok mértéke bár kis mértékben nő, de ez inkább jövedelmi viszonyok változatlanságra utal. A harmadik negyedévi csökkenő havi bruttó, és nettó reálkereset növekedések az év végére újra lassú emelkedésbe fordultak.

A háztartások vagyoni helyzetének összességében mért javulása a háztartások felső és alsó rétegei közötti eddig is jelentős mértékben, ütemben növekvő különbség eredménye. Az idén várható fogyasztásbővülés a kiskereskedelmi forgalom 3 százalék körüli mértékében és évi 1 százalék körüli infláció mellett valósulhat meg.

Mi lesz a fizetésekkel?

A bruttó átlagkeresetek a 2014-es és 2015 évi 4 százalékos bővülése kissé javul, és 5-8 százalékpontos emelkedése valószínűsíthető. A munkanélküliségi indikátor változatlanul a közmunka és a külföldi munkavégzők számbavételének sajátossága miatt javítja a foglalkoztatási helyzetet.

A vállalati szféra növekedési esélyben bízik

A vállalkozói szféra gazdálkodásának GFI indikátorai összesítve javuló helyzetet mutatnak 2015 negyedik negyedévében is. Az export piaci konjunktúra kicsit visszaeshet, de a magyarországi vállalkozói konjunktúra felmérések és a német IFO-index is a következő félévre kis erősödést jeleznek. A bizonytalanságot továbbra is a tőkeellátottság problémái, az egyre nagyobb gondokat okozó létszám nehézségek jelzik.

A növekedés esélyeit a hitelezés várható könnyítésében, a gazdálkodási körülmények érezhető fejlesztésében látják. A cégek már maguk is igyekeznek létszámgondjaikat saját erőből segíteni, így külön kedvezmények nyújtásával, esetenkénti magasabb bérezéssel. A vállalkozói szféra bizonytalanságát azonban a beruházási lehetőségek hiánya, a még mindig elégtelen kereslet negatívan befolyásolja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG