<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Novemberben a háztartások tovább törlesztették devizahiteleiket, miközben újabb tízmilliárdokat vettek ki a bankbetétekből. A vállalatok forintban és devizában is nettó hiteltörlesztők voltak, betétállományuk nőtt. Hova megy a lakosság pénze?

23 milliárddal kevesebb a lakossági hitel

A háztartások hitelállománya tranzakciókból adódóan 22,9 milliárd forinttal mérséklődött. 3,7 milliárd forinttal nőtt a forinthitel-állomány, a devizahitelek állománya viszont 26,6 milliárd forinttal csökkent (a tranzakciókból eredően, magyarán a devizaárfolyam változását figyelmen kívül hagyva).

A háztartások által felvett új forint lakáscélú és személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója egyaránt csökkent, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója növekedett.

Kevesebbet fizet a betét - újabb 53 milliárdos mínusz

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően 53,4 milliárd forinttal csökkent; forintbetéteik esetében 22,8 milliárd forint, míg devizabetéteik esetében 30,5 milliárd forint nettó betétkivonás történt - közölte a jegybank.

A háztartások forint betéteinek átlagos kamatlába csökkent, míg az euró betétek átlagos kamatlába változatlan szinten maradt.

Hova megy a pénz?

67,5 milliárd forintot helyeztek el befektetési alapokban novemberben a befektetők, és közel 42 milliárd forinttal növekedett a hónapban a lakosság számára értékesített állampapírok állománya.

A vállalatok is inkább törlesztettek

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve 8,8 milliárd forinttal csökkent. A forinthitelek állománya tranzakcióból eredően 2,3 milliárd forinttal, a devizahitelek állománya 3,3 milliárd forinttal mérséklődött. A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlába csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően - 3,3 milliárd forinttal csökkent.

Devizából forintba vándoroltak a vállalati betétek

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 3,6 milliárd forinttal nőtt; a forintbetétek esetében 115,6 milliárd forint nettó betételhelyezésre, míg devizabetéteik esetében 112,0 milliárd forint nettó betétkivonásra került sor.

A nem pénzügyi vállalatok forint betéteinek átlagos kamatlábai csökkentek, míg az euró betéteknél nem történt változás - közölte az MNB.

Pénzügyi szektor Oroszország is felmondhatja a magyar kettős adóegyezményt?
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:12
Nagy az esélye annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok után Oroszország is felfüggesztheti a kettős magyar adóegyezményt.
Pénzügyi szektor Brutálisan romlott tavaly az ország folyó fizetési mérlege
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 10:45
 Suppan Gegely, a Magyar Bankholding vezető elemzője értékeli a folyó fizetési mérleg adatot.
Pénzügyi szektor Míg Ön aludt, a forint izmosra gyúrta magát
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 07:16
Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Eldőlt, mi lesz a csődbement nagybank sorsa
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 09:22
A First Citizens Bank megvásárolja a Silicon Valley Bankot.
Pénzügyi szektor Mindenki nyugodjon meg: stabil az európai bankrendszer
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 17:02
Ezt fejtegette a német kancellár a brüsszeli uniós csúcson.
Pénzügyi szektor Nem tudni, hogy miért, de nagyon népszerű a magyar állampapír
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 11:52
Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Közel egymilliárd forintért vett saját részvényeket az OTP
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 09:26
A saját részvény állomány így 0,17 százalék.
Pénzügyi szektor Nyugdíj: tavaly sem tőzsdézték el a vagyont a pénztárak
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 19:36
Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Pénzügyi szektor Az amerikai bankcsőd Európára is veszélyt jelent
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 12:40
Az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg óvatosabbra fogja kamatpolitikáját az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje után a düsseldorfi IMK makrogazdasági és konjunktúrakutató intézet szakemberének véleménye szerint.
Pénzügyi szektor Nagyon durva dolog történt a forinttal
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 18:37
Nagyot gyengült hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG